Op Nationale Knuffeldag een wonderbaarlijke titel? Zie je het voor je? Jij, in een innige omhelzing met je angst en depressie? Het is eerder andersom. Het gevoel dat zij op jouw rug zijn gesprongen toen je even niet oplette en dat je nu die loodzware last met je mee moet zeulen. Of dat één van de twee of misschien zelfs allebei, voor je voeten zijn gaan liggen en je de weg versperren. Loop niet weg voor je angst, maar omvat hem met liefde! Trouwens niet zo gek dat het juist nu knuffeldag is, de datum 21 januari valt precies tussen de eindejaarsperiode en Valentijn, een periode dat mensen vaak een moeilijke tijd doormaken.
Angst en depressie als hindernissen
Elk mens die ooit last van depressies of angsten heeft gehad, kent de enorme belemmerende kracht ervan. Het grijpt dramatisch in op je leven. Je kunt vaak amper of zelfs niet meer functioneren. Er is er nog maar één de baas en dat ben jij niet. Het is volkomen logisch dat je je daar met heel je hart en ziel tegen wilt verzetten. Je wil de angst of depressie je huis uit werken. Helaas vinden ze dat juist heerlijk. Des te meer jij je verzet, des te erger het wordt. Hoe dan? Doordat ze beiden je verstand hebben overgenomen. Zij staan aan het roer van jouw gedachten. Je bent de hele dag aan het piekeren. Je vreest dat het nooit meer overgaat en je ziet in alles daar het bewijs voor.
Stel je nu eens voor dat je met ze zou kunnen praten. Wat zeggen ze dan?
Waarschijnlijk zoiets als: “Hé ik ben hier en je raakt me lekker nooit meer kwijt, je bent nou eenmaal een loser.”
En hupsakee, de angst in jou laait weer op of de depressie verlamt jouw benen. Je belt misschien een psycholoog en zegt: “Help, haal dat ding weg!”
Zo’n psycholoog kan dan een cognitieve therapie voorstellen. Hij kan je bij een depressie bijvoorbeeld helpen anders te denken en bij angst je helpen beter te ademen, je leren wat een paniekaanval is en hoe daarmee om te gaan. Maar ben je er dan? In veel gevallen komen ze na verloop van tijd gewoon weer terug. Shit!
Wist je trouwens dat angst en depressie heel vaak samen opduiken?
De meeste literatuur gaat of over depressie of over angst, terwijl ze eigenlijk vaak samen optrekken. Iemand met een depressie kent vaak hevige paniek en iemand met een angststoornis kent diepe somberheid.
Luister naar je angst of depressie
Luister je wel echt?
Nee hè?
Je ziet ze als jouw vijand en daarom hoor je alleen maar hun negatieve stem. Je denkt dat ze je willen pesten en je weet zeker: ze verpesten mijn leven.
Ze hebben echter ook een positieve boodschap voor je. De kunst is die te verstaan.
Hoewel jouw lichaam jou de belangrijkste signalen van een depressie of angst laat voelen, was het waarschijnlijk al langer met je in gesprek.
Wacht niet met luisteren naar je lichaam totdat het schreeuwt
Je lichaam is namelijk een bron van informatie. In elke situatie geeft het signalen door. Vaak fluisterend. Aangezien wij geleerd hebben om vooral op ons verstand te vertrouwen, horen we dat amper.
Op welke signalen je moet letten?
Het zijn er velen.
- een rilling of een temperatuurverandering
- zweethanden
- spanning in je buik, hoofd of in je schouders
- een spanning in je onderrug
- pijn in je kuiten
- zware benen
- gebalde vuisten
- armen die je ineens over elkaar slaat
- je zithouding
- je hartslag
- het tempo en diepte van je ademhaling
- de frons in je gezicht
- het bijten op je tandenKiezen of helen
- het klemmen van je kaken
- de stand van jouw hoofd
Veel hè en ik ben beslist niet volledig!
Al die signalen willen jou iets vertellen over hoe jij je leven leidt en wat situaties en mensen met je doen.
Zorg je wel goed voor jezelf?
Zijn de keuzes die je maakt wel goed voor jou?
Leg je de lat niet te hoog?
Is het contact met iemand wel goed voor jou?
Heb je rust nodig?
Angst en depressie zijn je beste vrienden
Zoals goede vrienden met je meelopen ongeacht wat je doet en hoe jij je voelt, zo doen zij dat ook. Omdat ze je iets willen vertellen over JOU. Afgezien van sommige ernstige depressies met een organische oorzaak, ben ik van mening dat zowel angst als depressie kenmerken zijn van een onbalans. Tekenen van het jezelf lange tijd overvragen of het aan je behoeften en gevoelens voorbij lopen.
Voor beiden geldt dat er in jouw aanleg zeker een gevoeligheid aanwezig dient te zijn. Ik ben er echter van overtuigd dat elk mens een zwakke plek heeft en als daar maar genoeg druk op wordt uitgeoefend, dat er dan klachten en symptomen ontstaan.
Welke? Dat hangt dus af van jou in aanleg gevoelige plek.
Je kunt depressie en angst dus zien als alarmsignalen of als vrienden die je wijzen op een les die er te leren valt (dit geldt trouwens ook voor psychosomatische klachten, oftewel lichamelijke klachten met een psychische oorzaak). Helaas leren wij mensen niet zo makkelijk als we soms zouden willen. Ons brein houdt van patronen. Probeer maar eens niet je tanden te poetsen (is trouwens puur een experiment, geen goede gewoonte 🙂 ). Voordat je het weet sta je weer met je tandenborstel in de aanslag.
Een goed doorwerkte angststoornis of depressie levert je echter een zee aan kennis. Het voorziet je in een handleiding waar je de rest van jouw leven plezier van kunt hebben. Ze zijn ze een soort cocktail van jouw persoonlijkheid, opvoeding, omgevingsfactoren en levensgebeurtenissen. Als je dit allemaal op eigen houtje in kaart hebt gebracht dan zul je zien dat je ineens beschikt over een nieuwe ‘routeplanner’.
Beeldcultuur leidt tot vervreemding
We hebben de laatste vijftien tot twintig jaar een ingrijpende verandering doorgemaakt. We zijn terecht gekomen in een beeldcultuur, digitale beelden. Een maatschappij en samenleving, die ons steeds meer beelden en minder woorden aanbiedt, die we vervolgens overnemen.
Als volwassenen zijn we er ons (soms) bewust van en weten wij wat we kunnen overnemen en wat wij beter niet kunnen overnemen. Er zijn overal schermen en we kijken voortdurend naar beelden. Er is heel veel onderzoek dat nadrukkelijk aantoont hoezeer die beelden ons beïnvloeden. Beelden die we zelf niet uitzoeken zijn vaak gewelddadig, op oproer en onrust gebaseerd en geven ons vaak een onrustig, onveilig, onprettig gevoel.
Bovendien toont onderzoek aan dat we die beelden overnemen zonder het te beseffen. De bewustwording ontbreekt steeds meer. We vervreemden als het ware van onze ware natuur. En ook dat is niet nieuw want in de geschiedenis hebben er eerder regimes en systemen gebruik gemaakt van media waaronder de mensheid gebukt ging, niet alleen hun denken ( de grootste verandering is en blijft nog steeds de frequentie van muziek van 432 naar 440Hz verhogen) maar ook het uiterlijk.
Uiteindelijk is vervreemding hetzelfde proces als identificatie, met één belangrijk verschil: de beelden (en woorden) die voorgehouden en opgelegd worden gaan eigenlijk in tegen het wezen van die mensen. Wat dat wezen is, is moeilijk te definiëren. Maar laten we zeggen dat de kern zeker het lichaam is, het lijf. Als je beelden en woorden moet overnemen die ingaan tegen het wezenlijke van je lichaam, dan is de uitkomst daarvan vrij duidelijk. Dan word je ziek. Vervreemding zorgt voor stoornissen: psychologische stoornissen, psychiatrische problemen en simpelweg organische ziektes.
Oorzaken van depressie
Luisteren naar je depressie betekent je klachten serieus nemen, niet dat het jouw schuld is. Laat ik dat even extra onderstrepen.
- Biologische factoren
Onderzoek heeft laten zien dat hersengebieden die betrokken zijn bij emotie en stemming, zoals de amygdala, bij mensen met een depressie veranderingen vertonen. De hippocampus, betrokken bij het geheugen, lijkt kleiner te zijn bij mensen tijdens een depressieve episode. Mensen met een andere psychische stoornis of chronische lichamelijke ziekte, zoals dementie of de ziekte van Parkinson, hebben een verhoogde kans op depressie. Depressie kan ook optreden na het oplopen van niet-aangeboren hersenletsel, zoals een beroerte of een hersenkneuzing - Sociale factoren
Ingrijpende levensgebeurtenissen leiden tot een verhoogde kans op depressie. Denk hierbij aan het overlijden van een naaste, echtscheiding, verhuizing of het uit huis gaan van kinderen. Ook traumatische jeugdervaringen, zoals mishandeling, verhogen de kans op depressie - Psychische factoren
Bepaalde persoonlijke eigenschappen of karaktertrekken leiden tot een verhoogd risico op depressie. Voorbeelden zijn weinig zelfvertrouwen, perfectionisme en moeite om steun te vragen - Biologische en genetische oorzaken
Aanleg en erfelijkheid kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van een angststoornis. Angstklachten kunnen dus vaak in bepaalde families meer voorkomen - Ingrijpende levensgebeurtenissen
Deze kunnen aan het begin van een angststoornis vooraf gaan en hebben echter meer effect op iemand die in aanleg gevoelig is voor angst - Chronische stress
Ook chronische stress kan een angststoornis stimuleren. Onder andere door de invloed van cortisol op ons lichaam. Als we de emotionele en fysieke gevolgen van stress verkeerd interpreteren dan kan een angststoornis ontstaan oftewel angst voor de angst - Persoonlijkheid
Tot slot zijn iemands persoonlijkheidskenmerken van belang bij het ontwikkelen van een angststoornis. Hierbij valt te denken aan iemands temperament (extravert of introvert) en iemands sociale vaardigheden. Cognitieve processen als het overschatten van gevaar van een situatie of een verkeerde interpretatie van lichamelijk signalen (angstsymptomen), spelen waarschijnlijk ook een belangrijke rol in het ontstaan en voortbestaan van een angststoornis.
Knuffelen helpt echt!
Knuffelen helpt echt om stress en angst te beperken. Ik zeg ook niet voor niets dat je jouw beren op de weg beter kunt knuffelen. Er zit een dubbele betekenis in. Knuffelen helpt namelijk je stress niveau te verlagen, door de cortisolspiegel te verlagen en bovendien komt er tijdens het knuffelen een hormoon vrij serotonine dat een gevoel van geluk en geborgenheid creëert.
Lees hieronder de 10 voordelen die knuffelen jou kan bieden. Ik zeg… start met knuffelen!
- Knuffelen maakt dat we ons “gelukkig” voelen! Wanneer we een andere persoon knuffelen, laten onze lichamen oxytocine vrij, een hormoon dat geassocieerd wordt met ‘geluk’, volgens wetenschappelijke studies
- Knuffels verlichten stress! Net zoals een goede knuffel onze oxytocine niveaus verhoogt, vermindert het onze cortisol- of “stress” -niveaus
- Baby’s hebben net zoveel knuffels nodig als water en voedsel! Volgens onderzoekers van de universiteit van Harvard, helpen knuffels normale niveaus van cortisol te bevorderen die nodig zijn voor de ontwikkeling van het kind
- Een knuffel zorgt ervoor dat we vaak graag een stapje extra willen zetten. Als we van iemand een knuffel krijgen zijn we eerder geneigd om wat extra’s voor die persoon te doen, bijvoorbeeld een kopje koffie /thee halen, de printer bijvullen of de boodschappentas dragen…
- Knuffelen en sport: ze verbeteren de prestaties van het spel! Wetenschappers van de University of California, ontdekten dat hoe meer aanhankelijk de leden van een team bij elkaar zijn, hoe groter de kans is dat ze winnen
- Een knuffel per dag houdt de dokter weg! Een knuffel stimuleert de thymus, die op zijn beurt de aanmaak van witte bloedcellen regelt die ons gezond en ziektevrij houdt
- Regelmatig een knuffel krijgen stopt virussen! Onderzoekers van Carnegie Mellon bewezen dat mensen die ziek waren en knuffels ontvingen minder ernstige symptomen hadden en sneller beter konden worden
- Een knuffelend hart is een gezond hart! Onderzoek van de Universiteit van North Carolina heeft aangetoond dat een goede knuffel helpt de bloedstroom, de cortisolspiegel te verlagen, wat op zijn beurt helpt om onze hartslag te verlagen
- Een knuffelend stel is een gelukkig stel! Paren die de liefde van hun partner ervaren door fysieke affectie delen hogere oxytocine niveaus
- Een knuffel laat iemand weten dat je om haar/ hem geeft zonder een woord te zeggen! Volgens Dacher Keltner, hoogleraar psychologie aan de University of Berkeley, kunnen we liefde onderscheiden van een eenvoudige menselijke aanraking – stel je voor hoeveel liefde een dikke knuffel kan communiceren!
Tot slot
Om een angststoornis of een depressie te ontwikkelen, heb je enige aanleg nodig. Daarnaast spelen omgevingsfactoren (beeldcultuur) en persoonlijkheidskenmerken een rol. Hoewel je weinig aan je aanleg kunt veranderen, kun je wel degelijk luisteren naar wat angst of een depressie je te vertellen heeft over hoe jij je leven leeft. Zijn er veranderingen nodig zijn in jouw omgeving? Hoe leef jij je leven (persoonlijkheid)?
Ze zijn als het ware de handrem van jouw auto. Het remmen komt altijd met een harde klap, maar het is ook een noodgreep van je lijf om erger te voorkomen.
Regelmatig je zelf laten masseren kan je helpen om wat zachter te worden naar jezelf, dichter bij je gevoel te komen en beter naar je lichaam te luisteren.
Ik eindig met een pleidooi voor bewustwording. Je hebt daar een hele goede graadmeter voor: je lichaam. Als je lichaam begint te protesteren, als je lichaam de effecten van die vervreemding letterlijk begint te tonen, dan is er iets dat niet klopt. Via deze bewustwording kan je dan andere keuzes gaan maken.
Knuffel van mij
Léon
Anders dan Anders massage
Geef een reactie