Vaak wordt therapie geassocieerd met het minutieus herbeleven en analyseren van het verleden. Het idee van alles oprakelen en maandenlang worstelen met emoties is prominent. Het is onvermijdelijk bepaalde situaties en emoties uit het verleden te ervaren en doorvoelen. Echter, therapie is vooral gericht op het aanleren van nieuwe manieren om met de huidige situatie en het verdriet om te gaan.
” Waarom moet ik alles oprakelen, het idee alleen al! Therapie is niks voor mij; ik wil gewoon concrete oplossingen voor mijn verlies en emoties. Het gaat al een stuk beter met mij, en ik ben niet geïnteresseerd in het herleven van het verleden.” Deze woorden, weerklinken nu regelmatig in mijn praktijk. het is alsof ik mijzelf hoor praten jaren geleden.
Geen schoolvak, zelfs geen keuze vak
Ik zocht naar oplossingen en wilde geen therapie. Het moest klaar zijn met het verdriet, en ik wilde een streep zetten onder de pijn van het verlies en het trauma. Maar zo eenvoudig werkt het niet. Oplossingen alleen waren niet voldoende, dat besefte ik al snel. Ik droeg mijn last met me mee, kon mijn gevoelens van verlies niet onder ogen zien, en uit angst wilde ik er simpelweg van wegrennen.
Het omgaan met verlies, verdriet, en traumatische gebeurtenissen was iets wat ik simpelweg niet had geleerd, thuis noch op school. Ik wist niet wat het betekende om pijn te doorvoelen. Rennen, doorpakken, en vluchten kende ik wel, maar het werkte nooit.
Het idee alleen al: Therapie. Heb ik dan gefaald?
Hoewel het eigenlijk logisch was dat ik niet wist hoe ik hiermee om moest gaan, zag ik het als een soort falen. Mijn therapeute stelde voor om de sessies te zien als een soort cursus. Dit bracht rust, omdat ik het idee had dat ik nieuwe dingen aan het leren was, in plaats van alleen maar te praten over het verleden. Het draaide niet om het eindeloos oprakelen; ik leerde juist anders om te gaan met mijn ongemakkelijke gevoelens, herbelevingen, en gedachten, in plaats van ze te onderdrukken of ervoor weg te rennen.
Weglopen, doe je zelf niet tekort
Iedereen ervaart situaties die intense pijn of verdriet veroorzaken, en ons lichaam en brein hebben automatische reacties om dit te vermijden. Het is functioneel en handig, maar wat als de herinneringen keer op keer dezelfde emotionele pijn blijven veroorzaken? Vermijden, negeren, en afleiding zoeken werkt op de lange termijn niet. Met telkens weglopen van pijn doe je niet alleen je lichaam tekort, maar vooral jezelf. Dit patroon houdt je verhaal met bijbehorende emoties in stand. Je brein vertelt je steeds dat je de pijn niet hoeft te voelen, want waarom zou je dat doen? De makkelijkste weg is om je brein te geloven.
De oplossing is schijnbaar tegenstrijdig
Alleen door je pijn en verdriet te voelen en te doorleven, ga je jouw lichaam en de signalen die het geeft beter begrijpen. Je wilt geen verdriet of pijn voelen, maar het is er wel. Je lichaam herinnert je er steeds aan, totdat je er iets mee doet. De keuze is aan jou. De eerste stap naar aanvaarding van je situatie begint met de erkenning van je pijn. Pas als je oog in oog durft te staan met wat er leeft in jou, kun je het voelen en er afscheid van nemen. Is dat leuk? Nee. Maar pijn onderdrukken is ook niet prettig.
Het schijnbaar tegenstrijdige is dat ik de confrontatie jarenlang uitstelde omdat mijn hoofd me vertelde dat het geen zin had om de pijn op te roepen. Maar mijn lichaam zorgde zelf wel voor herbelevingen, en dat kostte me veel energie. Om die herbelevingen te vermijden, leefde ik uiteindelijk de hele dag in overlevingsmodus met mijn gevoel uit.
Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is en hoe spannend het voelt om je pijn onder ogen te zien. Maar dit levert uiteindelijk veel meer op dan nog jarenlang met verborgen stress rond te lopen.
Logisch dat je geen pijn meer wilt voelen
Niemand zit te wachten op meer emoties en pijn, en dat is vaak de reden om hulp van buitenaf uit te stellen. Hulp hoeft echter niet altijd in de vorm van therapie te komen. Vaak is aanraking de beste methode om te helen van pijn, angst, verdriet, (seksueel)trauma, …
Belangrijk is dat je je emoties niet opkropt en negeert. Soms lijkt het wel een emotionele waterval. Hoe je hiermee omgaat, is aan jou. Kies een manier die bij je past: wandelen, sporten, schilderen, yoga, stemexpressie of schrijven. Het is normaal dat je boos en verdrietig bent en deze gevoelens niet meer wilt voelen. De realiteit is echter dat er geen aan- en uitknop voor bestaat. Gun jezelf de tijd en rust om te voelen wat er te voelen valt, hoe moeilijk dat ook is. Laat je gevoelens naar buiten komen.
Als je lichaam verkrampt door pijn, verdriet of angst, kalmeer dan op de meest natuurlijke en eenvoudige manier die er bestaat: door beweging, expressie en aanraking. Dit maakt allemaal deel uit van ons oerinstinct waarmee we allemaal geboren zijn maar als volwassene soms weinig gebruik van maken. Mensen met stress hebben behoefte aan aanraking en de mogelijkheid om zich uit te drukken met hun lichaam.
Hoe kun je omgaan met de emotionele waterval?
- Gun jezelf bewust de tijd om volledig toe te geven aan al je emoties.
- Wees echt verdrietig, huil of wees boos, wat er ook is.
- Na ongeveer 10 minuten merk je vanzelf dat de heftigste emotionele stroom wat rustiger wordt.
- Breng dan bewust de focus naar je ademhaling.
- Adem langzaam in gedurende 4 tellen en langzaam uit gedurende 6 tellen. Doe dit minstens tien minuten!
Het brengt je zenuwstelsel tot rust. - Ga daarna bij voorkeur naar buiten voor een korte wandeling of een momentje frisse lucht happen.
- Mocht je nog een beetje duizelig zijn van alle emoties, trek dan je schoenen uit en loop op blote voeten door het gras, ja in elk seizoen. Dit is echt een ideale manier om je aandacht naar je voeten te brengen.
Een holistische benadering voor emotiebeheer
Het begrijpen en beheersen van je emoties is geen kwestie van onderdrukking of negeren; integendeel, het vereist een bewuste benadering van zelfzorg en emotioneel welzijn. Vergelijk het met een bal die je onder water duwt – een strategie die wellicht tijdelijk werkt, maar uiteindelijk zal de bal krachtig terug naar de oppervlakte springen.
De sleutel ligt in het erkennen van je emoties en beseffen dat ze niet de controle over je hoeven te hebben.
1. Zorg voor je lichaam
Het welzijn van je lichaam is van cruciaal belang, omdat het een aanzienlijke invloed heeft op je emoties. Je emotionele toestand is direct verbonden met hoe je je fysiek voelt.
Voldoende slaap is hierbij essentieel. Een goede nachtrust reguleert niet alleen je emoties, maar verbetert ook je stemming en vermindert stress. Fysieke activiteit, zoals sporten of wandelen in de natuur, brengt balans en evenwicht, wat van invloed is op je emotioneel welzijn.
2. Erken en communiceer je emoties
Open communicatie over je emoties en behoeften is essentieel bij het omgaan met emotionele uitdagingen. Door eerlijk te zijn over wat je voelt, voorkom je misverstanden en bouw je relaties op gebaseerd op vertrouwen en begrip. Het uiten van emoties op een respectvolle manier en luisteren naar anderen draagt bij aan emotioneel welzijn.
3. Bewaak je ademhaling
Je ademhaling is een krachtig hulpmiddel om je emoties te reguleren. Stress of angst kan leiden tot oppervlakkige en snelle ademhaling. Door bewust te ademen, kalmeer je zowel je lichaam als geest. Verschillende ademhalingstechnieken, zoals meditatie of de 4-7-8-ademhaling, kunnen helpen emoties te beheersen. Deze technieken trainen je lichaam om effectiever te reageren op stress en emotionele uitdagingen.
4. Omring jezelf met positieve energie
In moeilijke tijden is het verleidelijk om jezelf onder te dompelen in negativiteit. Zoek daarentegen de steun op van positieve mensen die je aanmoedigen. Vermijd mensen en situaties die negativiteit en drama met zich meebrengen. Verrijk je leven met inspirerende ervaringen, zoals boeken, films, podcasts en muziek die je positieve energie geven. Focussen op dankbaarheid kan bovendien positieve emoties stimuleren.
5. Rationaliseer je emoties
Bedenk dat je, vooral in emotioneel geladen situaties, de wereld door een emotionele bril bekijkt. De emoties die je ervaart zijn signalen voor verandering. Neem een moment om rustig te ademen, een glas water te drinken, een korte wandeling te maken, of van omgeving te veranderen. Door deze eenvoudige handelingen verschuift je perspectief, en lijken je emoties vaak minder overweldigend.
6. Neem een time-out
Er zijn geen snelle oplossingen voor emoties; ze overvallen je vaak op kwetsbare momenten. Druk op de pauzeknop als je merkt dat emoties de overhand nemen. Vraag om een moment van afstand. Dit biedt de broodnodige tijd om te kalmeren en na te denken over de beste manier om verder te gaan. Het geeft je een breder perspectief en meer kalmte in het omgaan met emotionele uitdagingen.
Door deze benaderingen te integreren in je dagelijks leven, kun je niet alleen je emoties effectief beheren, maar ook een veerkrachtiger en evenwichtiger emotioneel welzijn ontwikkelen. Het draait allemaal om bewustwording, zelfzorg en het cultiveren van een positieve mentale houding
Liever niet alleen
Doe het samen met je partner, vriend(in), familie of (….)maatje.
Door te praten en emoties te uiten, structureer je jouw gedachten en gevoelens en dienen inzichten zich aan.
We hebben allemaal andere mensen nodig om ons te kunnen spiegelen en om ons verhaal kwijt te kunnen. Daarnaast vraagt je lichaam om begrepen, gezien en gehoord te worden. Als iemand jou het gevoel geeft je echt te begrijpen, dan integreren je emoties ook makkelijker. En gaat de zwaarte ervan af, dit maakt je kalmer en meer ontspannen. Het is nooit te laat om begrepen te worden; JIJ BENT WAARDEVOL.
@andersdanandersmassage
Geef een reactie