Heb je ooit last gehad van pijn of ongemak en wist je niet of je naar een fysiotherapeut of een massagetherapeut moest gaan? Als je pijn hebt, weet je hoe moeilijk het kan zijn om een weloverwogen beslissing te nemen over welke therapeut te kiezen. Het belangrijkste voor je op dat moment is hoe snel je van je pijn afkomt en hoe je ervoor zorgt dat de pijn ook echt wegblijft.
Het goede nieuws is dat je het antwoord al weet, afhankelijk van je huidige toestand en wat je als gevolg daarvan verlangt.
Wat zijn de eerste vragen die je jezelf moet stellen?
Fysiotherapie en massagetherapie kunnen je helpen je pijn onder controle te houden. Toch wordt massagetherapie vaak gebruikt voor onmiddellijke pijnverlichting en spierspasmen. Fysiotherapie daarentegen is meer gericht op het rehabiliteren van de spier- en gewrichtsfuncties van je lichaam.
Als je massagetherapie of fysiotherapie overweegt voor het ongemak dat je ervaart, volgen hier enkele vragen die je kunnen helpen bij het kiezen tussen deze twee:
- Ken ik de oorzaak van de pijn?
- Heb ik ooit pijn gehad en welke behandeling heeft eerder gewerkt?
- Draagt stress bij aan mijn huidige probleem?
- Wat wil ik bereiken met de behandeling?
- Wil ik meer flexibiliteit? Een vermindering van pijn? Wil ik terugkeren naar de sport? Wil ik mijn emoties de baas zijn?
Fysiotherapie
Fysiotherapeuten behandelen patiënten die doorgaans herstellende zijn van een ongeval, verwonding of een fysieke aandoening die resulteert in pijn, bewegingsbeperking en verminderde mobiliteit, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende technieken, zodat patiënten weer volledig kunnen bewegen.
Fysiotherapeuten hebben doorgaans een gedetailleerd inzicht hoe het lichaam beweegt en functioneert. Door gebruik te maken van deze kennis en de informatie die is verkregen uit een verbale/ cognitieve beoordeling, ontstaat een diagnose. Met deze diagnose stelt de fysiotherapeut een behandelplan op met het advies oefeningen te doen voor herstel. Fysiotherapeuten kunnen patiënten verwijzen naar diagnostische procedures zoals het maken van röntgenfoto’s.
Fysiotherapiesessies omvatten eveneens echografiemachines, corrigerende oefentherapie, hydrotherapie, revalidatie in de sportschool en prestatiemonitoring.
Als algemene regel geldt dat als je lijdt aan een acuut letsel of als je een stevige diagnose van je aandoening nodig hebt, het waarschijnlijk het beste is dat je eerst contact opneemt met een arts.
Een arts kan je adviseren of het wellicht toch relevanter is om massagetherapie te volgen.
Massage therapie
Massagetherapeuten zijn gespecialiseerd in technieken om spiergerelateerde problemen te behandelen. Ze werken holistisch, gespecialiseerd in bepaalde behandelingen, maar richten zich op je hele lichaam en geest. De meeste van hun cliënten zijn relatief gezonde mensen die hun algemene welzijn willen verbeteren.
Een (sport)massage kan een breed scala aan aandoeningen behandelen, maar zal vooral spierstijfheid helpen verlichten en spierspasmen verminderen. Bovendien zal dit soort massage ook de immuniteit versterken, de bloeddruk normaliseren, de bloedcirculatie verbeteren, het ongemak tijdens de zwangerschap verlichten, de atletische prestaties verbeteren en helpen herstellen van intensieve trainingssessies. (Sport)Massage is ook effectief bij het beheersen van angst en depressie.
Sommige massagetherapeuten werken in spa en wellnessbedrijven; anderen zijn gespecialiseerd in het helpen van ouderen en weer anderen hebben een eigen gespecialiseerde praktijk.
Ook adviseren zij over houding, ergonomie, het bewegingsapparaat, voeding en hoe je gezond kunt blijven. Sessies duren doorgaans ongeveer twee uur. De massagetherapeut gebruikt zijn handen, vingers, gewrichten, ellebogen en onderarmen om de zachte weefsels van het lichaam (spieren, pezen, ligamenten en bindweefsel/fascia) te manipuleren. Massagetherapie technieken zijn niet beperkt tot, wrijving, kneden, glijden, percussie, trillingen, compressie en passief of actief rekken binnen het normale anatomische bewegingsbereik. De meest voorkomende vormen van een sportieve massage die door sportmasseurs worden toegepast, zijn Zweedse massage, deep tissue massage en triggerpoints.
Hoewel de meeste massagesessies een direct therapeutisch doel hebben, is het voor veel mensen een bijkomend voordeel dat, hoewel de massage zelf een beetje pijnlijk en intens kan zijn, deze toch een zekere mate van ontspanning biedt – vooral na de massage!
Als je weet dat jouw klacht te maken heeft met gespannen spieren of stress, helpt een effectieve massage de spanning te verlichten, je pijn te verminderen en je mobiliteit te verbeteren. Als stress bijdraagt aan je pijn of mentale frustratie veroorzaakt, kunnen massagetherapeuten zorgen voor fysieke ontspanning en tijd voor mentale ontspanning.
Massagetherapeuten kunnen verschillende technieken gebruiken, waaronder diepe weefselmassage , triggerpointwerk, stretching, myofasciale ontspanning en acupressuurpuntstimulatie om pijn te verlichten, spierspanning te verminderen en de balans in het lichaam te herstellen.
Als je op zoek bent naar een stevige diagnose van een aandoening waarmee je wordt geconfronteerd, is de massagetherapeut de juiste keuze. Een holistisch massagetherapeut leest je lichaam, gaat op zoek naar de oorzaak van je klacht en verhelpt zelfs klachten waarvan je het bestaan nog niet wist op manieren die voor jou een raadsel blijven.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn de voordelen van sportmassage niet beperkt tot atleten en sporters. Remediërende massage richt zich vooral op lokale weefselstoornissen en globale bewegingsgerelateerde problemen. Als je denkt dat je prima beweegt zoals je nu doet… Denk daar twee keer over na. Recente studies hebben aangetoond dat mensen hun lichaam niet zo “voelen” als ze dachten.
Naast sporters en atleten is een sportmassage een uitstekende remedie voor mensen die zwaar (emotioneel/ fysiek) werk verrichten en mensen die lange dagen zittend doorbrengen.
Zowel fysiotherapeuten als massagetherapeuten kunnen rekoefeningen, versterkingsoefeningen, houdings- en evenwichtsoefeningen adviseren om thuis mee verder te gaan.
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen massagetherapie en fysiotherapie?
- Massagetherapeuten bieden doorgaans geen eerstelijnszorg voor blessures, hoewel ze wel kunnen helpen als onderdeel van een algemeen behandelplan
- Massagetherapeuten leren verschillende technieken die zijn bedoeld om zowel het fysieke lichaam, het emotionele lichaam, het geestelijke lichaam, het spirituele lichaam als het esotherische lichaam te behandelen. Daarom is massagetherapie een goede behandeling tegen stress en bepaalde vormen van angst en depressie. Massage therapeuten zijn geschoold in diverse energiesystemen alsook in anatomie en fysiologie. Bij fysiotherapie gaat die kennis niet zo diepgaand
- Fysiotherapeuten leren een bepaald probleem op een bepaald gebied van het lichaam, zoals de onderrug, op te lossen. Hun doel is om de functie – het bewegingsapparaat van dat gebied – te herstellen, om een patiënt zo snel mogelijk weer op het goede spoor te krijgen of een atleet op het veld te krijgen. Massagetherapeuten kijken en voelen verder dan de klacht en gaan op zoek naar de oorzaak, de bron van je ongemak, je klacht, je pijn en elimineren deze. Het is geen verrassing dat je klacht daarmee langer verdwenen is
- Het is onnodig te zeggen dat je baat kunt hebben bij beide, hetzij op verschillende momenten in je leven, hetzij in combinatie met elkaar.
Hoe weet jij nou wanneer je een afspraak bij een fysiotherapeut of bij een (sport)masseur moet maken?
Heel simpel gezegd
‘’Een sportmasseur masseert en een fysiotherapeut behandeld’’.
Enkele snelle redenen om voor fysiotherapie te kiezen:
- Je bent geblesseerd en je wilt weer gaan sporten
- Je ervaart pijn of gebrek aan beweging als gevolg van een activiteit
- Je bent geopereerd en hebt behoefte aan revalidatie
- Je wilt meer fysieke activiteit in je leven integreren en meer bewegen
- Je voelt je stijf en wilt flexibeler zijn
- Je wilt je lichaamshouding verbeteren
- Je wilt leren hoe je preventief blessures kunt voorkomen door beter te bewegen
Enkele snelle redenen om voor massagetherapie te kiezen:
- Je weet niet wat de pijn veroorzaakt
- De fysio werkte in eerste instantie, maar het probleem blijft terugkomen
- Je kent de oorzaak van je pijn en deze heeft niets met je spieren te maken
- Je probleem lijkt verband te houden met spierspanning
- Je bent de laatste tijd erg gestresst
- Je ervaart algemene pijn na het intensief bewegen of sporten
- Je wilt verlichting van spier- en gewrichtspijn
- Je moet ontspannen vanwege het gebrek aan ‘ik-tijd’
- Je hebt somatisch onverklaarbare klachten en weet niet wie je kan helpen
Ik hoop dat deze informatie je heeft geholpen het verschil te zien tussen fysiotherapeuten en massagetherapeuten.
Heb je na het lezen toch nog vragen, reik gerust uit.
Conclusie
Er zijn geen regels over wanneer je het beste fysiotherapie of wanneer een (sport)masseur kunt kiezen. Het hangt af van jouw specifieke klachten en wat je het meest comfortabel vindt, luister naar je lichaam.
Ga je liever 9 keer naar de fysio zonder resultaat of ga je liever 3 keer naar een masseur met resultaat…
Mijn advies is ga eerst naar een masseur, mocht de masseur concluderen dat je meer beweging nodig hebt kan je altijd nog bij de fysiotherapeut aankloppen. In ieder geval wordt er verder gekeken dan naar de klacht die je ervaart.
Angela van Bokhoven says
Je hebt helemaal gelijk. Ik ga ook niet meer naar een fysio. Mijn klacht werd niet eens serieus genomen. Daarna ben ik naar een osteopaat, een bekkenbodem mevrouw en de cranio sacraal therapeut gegaan. En heel toevallig is dat nu net de laatste mij door verwees naar anders dan anders massage. Hoe bizar … kom ik nu dus toch bij de beste terecht !
Leon van Rijswijk says
Hoi Angela,
Van harte welkom in Vlijmen of Amsterdam bij andersdanandersmassage
Ewout Jansen says
En zo is het maar net. Na jarenlang bij een fysio onder behandeling te zijn geweest en van kwaad naar erger te zijn gegaan is er maar één persoon die mij van mijn klachten heeft afgeholpen en de oorzaak bij de wortel heeft aangepakt en dat is de beste masseur van Brabant. Ik heb het hier over Leon van Rijswijk uit Vlijmen. Mijn collega noemt hem een slager, maar hij is echt een goede sport masseur. Een betere vind je niet!!