In een split second flitst mijn leven voorbij.
Recentelijk reed ik op de A2. Parallel aan de snelweg gleed een geel gevaarte voorbij. Onmiddellijk registreerde mijn lichaam van alles, hield ik mijn adem in. Herinneringen en gevoelens volgden elkaar snel op, als een film in mijn hoofd. Terwijl ik ‘kalm’ doorreed op cruise control, voelde ik de leegte. Een metalige geur vulde mijn neus. Een windstille kale vlakte doemde op. Gesprekken met de hulpdiensten, plotseling wandelend met mijn ouders op het Floriade-terrein. Alles vermengde zich. Het verleden beleefde ik opnieuw, via mijn lichaam.
Instinctieve reacties van het lichaam?
Je lichaam brengt je trouw van A naar B, elke dag. Sinds je in de buik van je moeder zat, sla je ervaringen op in lichaam en brein. Momenten van liefde, plezier, geluk, maar ook pijn, verdriet en teleurstellingen beïnvloeden je gevoelens, emoties en overtuigingen. Hoe je reageert op emoties, situaties of mensen wordt mede bepaald door bewuste en onbewuste lichaamsreacties. Jouw lichaam drukt zich op talloze manieren uit.
Je lichaam reageert instinctief op emoties, gebaseerd op de natuurlijke reacties van vechten, vluchten of bevriezen. Repeterende intense rouw of pijn kan leiden tot chronische spierspanning en stress, waardoor je lijf blokkeert. Het stroomt niet meer, en je voelt je niet op je gemak.
Buitengewoon intelligent
Op basis van ervaringen maak je herinneringen en beelden in je hoofd, en ontstaat een interpretatie. Je lichaam koppelt er razendsnel een gevoel aan. Alles wordt opgeslagen. Je zintuigen en ervaringen spelen een rol bij hoe je iets ervaart, opslaat en onthoudt. Zoals bij mij in de auto, waar de aanblik van het ‘gele monster’ herinneringen losmaakte. In een ‘split second’ ontstond een stille traan in mijn ooghoek, nog voordat mijn hoofd het kon bevatten. Je lichaam is slim. Deze reacties beïnvloeden voortdurend je handelingen.
Weet jij goed wat je voelt?
Misschien weet je niet goed wat je voelt. Misschien heb je ‘onbewust je gevoelsknop‘ uitgezet om de pijn minder scherp te voelen. Dat is jammer, want je gevoelsknop maakt geen onderscheid tussen leuke en minder leuke dingen.
Je voelt niet alleen minder pijn en verdriet, maar ook minder vreugde. Het missen van genieten is zonde. Je verdient het om gelukkig te zijn, zelfs als je nu misschien denkt dat het onmogelijk is.
TIPS om meer te genieten:
Het mooie zit juist in kleine dingen of momenten van pure liefde zonder woorden. Een knuffel, een glimlach, een vlinder op een bloem, de zon die opkomt vanuit zee, de sneeuwvlokken op je gezicht of je hond die blij naar je toe rent. Het zijn gratis cadeautjes die misschien nu worden overschaduwd door gedachten en gevoelens over niet vervulde dromen.
- Doe een stap terug, ga zitten, zet je mobiel uit en kijk om je heen! Begin met bewust nietsdoen en stil zijn. Het geeft je de kans om even op te laden. Ga buiten op een bankje zitten, gun jezelf minimaal 5 minuten rust en stilte. Observeer wat er gebeurt en glimlach, zelfs als er geen mensen in de buurt zijn. Die glimlach ontspant je gezicht en kaken.
- Wees stil en luister… Zit stil en neem een moment van rust, bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Kijk niet alleen om je heen, maar sluit ook je ogen en luister naar geluiden. Open dan je ogen en zie wat er veranderd is. Herhaal dit een paar keer. Je zult merken dat je steeds meer ziet en hoort. Voel wat het met je doet. Doe dit dagelijks en gun jezelf tijd om op te laden en verbinding te maken met anderen.
Doe het voor jezelf, gun jezelf kleine oplaadmomenten.
Verlang je naar begrip en een ontspannen lichaam?
Als je even niet weet hoe je daar moet komen, vraag dan om hulp.
Je hoeft dit niet alleen te doen.
Laten we samen onderzoeken wat jij nodig hebt om te genieten van het leven vanuit je eigen waarheid, keuzes en realiteit.
@andersdanandersmassage
Geef een reactie