De negatieve effecten van een leven verwijderd uit de natuur.
NDD is geen erkende medische aandoening, maar het effect op onze gezondheid mag niet onderschat worden, vooral bij de kinderen van de 21e eeuw.
Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar NDD oftewel Nature Deficit Disorder duikt vaker op dan je denkt, niet alleen bij de jongere generatie maar ook bij (jong) volwassenen. De jongere generatie heeft er zelfs het hele jaar door last van. NDD is een overkoepelende term die verwijst naar het verdwijnen van natuurervaringen in ons leven. Het verwijst naar het voortdurend binnen zitten in kunstlicht waar weinig beweging aan te pas komt met fysieke en psychologische klachten als gevolg. Zo kan een gebrek aan regelmatige onderdompeling in de natuur leiden tot onder meer aandacht stoornissen, angst, depressie, angst voor de natuurlijke wereld, het negeren van het leven, paniekaanvallen en zelfs obesitas.
Passieve natuurbeleving
De term dook voor het eerst op in 2005 in het boek ‘Last Child in the Woods’ van Richard Louv. Volgens de auteur brengen we allemaal, en dan vooral kinderen van de elektronicageneratie, steeds meer tijd door binnenshuis. Dat doet ons vervreemden van de natuur en maakt ons mogelijk kwetsbaarder voor negatieve gevoelens. ‘Het is een gevolg van onze huidige levensstijl’, volgens Ross Cameron, professor Landschapsmanagement aan de Sheffield University. ‘We zijn zo vergroeid met moderne technologieën dat we minder aandacht hebben voor de wereld buiten ons. We leren meer over de natuur door een documentaire van David Attenborough te bekijken dan door zelf een boswandeling te maken.’
Volgens Cameron is het gebrek aan interactie, ook al is dat maar wat rommelen in de tuin, schadelijk voor onze geestelijke gezondheid. De ontkoppeling van de natuur wordt als oorzaak gezien van de menselijke onbalans. ‘Als biologische wezens zijn we fysiologisch aangepast om ons in bepaalde omgevingen te begeven, om te spelen, te rennen, te jagen, kortom, om actief te zijn’, zegt Cameron. ‘Maar in werkelijkheid brengen we de dag voortdurend binnen al zittend door.’
Actieve natuurbeleving
Dit betekent echter niet dat we nu met z’n allen op safari moeten in een natuurreservaat in Namibië. Zelfs kleine en eenvoudige verbindingen met de natuur zoals een wandeling in het park of in een bos, bloemen plukken in je tuin, grasmaaien, onkruid wieden tussen de tegels of verticaal tuinieren met de EetbareWand op je balkon kunnen mensen al een opkikker geven. Hoe meer en hoe langer je je in de natuur bevindt, hoe groter de voordelen.
Ook de wetenschap begint steeds meer aandacht te krijgen voor NDD. Uit een onderzoek in het vakblad ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ blijkt dat wandelen in de natuur negatieve gedachten aanzienlijk vermindert. Daarnaast blijkt ook dat er een verband is tussen de groeiende verstedelijking en een stijging van het aantal depressies en andere geestelijke ziekten.
Geen pilletje. Gewoon naar buiten!
Toch willen wetenschappers niet dat de aandoening ‘gemedicalideerd’ wordt. ‘Het is een deel van ons leven; als je het gaat medicaliseren, denken mensen dat je maar naar de dokter moet voor een pilletje’, aldus experts. Tijd om dus naar buiten te gaan en wat ‘vitamine N en G’ op te snuiven (Natuur en Groen).
Enkele van de belangrijkste oorzaken van NDD:
- Tv, computers, tablets, mobiele telefoon en videospelletjes
- Verlies van de vrijheid om buiten te spelen
- Angst van ouders voor vreemd gevaar, en vreemdelingen
- Vrees en afkeer van de buitenwereld; geen comfort buiten
- Geen besef waar ons voedsel vandaan komt en hoe het groeit
- Verlies van toegang tot de natuur
- Niet meer van het land leven
- Geen ongestructureerde speeltijd buitenshuis
- Entertainment komt vanuit media, er is geen verbeelding, fantasie, ontdekking en buiten spelen
In Amerika zijn sinds 2005 diverse wetenschappelijke studies uitgevoerd naar de effecten van NDD
( ondermeer door New York University Child Study Center, Department of Communication Sciences and Disorders, Northwestern University, Department of Psychiatry Mount Sinai Medical Center New York, Department of Psychiatry Duke University Medical Center Durham, Child Development Center University of California)
- 88% van de kinderen gebruiken dagelijks computers (ook mobiele telefoon, tablet, games)
- Jeugd is gemiddeld 8 uur per dag actief met en op elektronische media, tieners tot 12 uur – ze nemen mobiele telefoons en spellen mee naar bed.
- 9 miljoen jongeren hebben overgewicht en dat stijgt nog
- 70% van de kinderen hebben een vitamine D tekort door gebrek aan zonlicht
- 50% van de kleuters komt nooit buiten voor sport, spel, ontdekking laat staan natuur
- Genegeerde toegang tot de natuur verhoogt angst- en gedragsproblemen
- Ouderlijke angst is de nummer 1 oorzaak van de isolatie van kinderen uit de natuur
Voordelen van het besteden van tijd in de natuur
- Stimuleert creativiteit
- Testscores 50% hoger
- Verhoogde verbeelding, redenering en observatie
- In staat om stress te behandelen
- Hoger zelfbeeld
- Meer aanpasbaar
- Verlaagde angst en betere balans
- Gezond verstand / lichaam / geest
- Verhoogd bewustzijn van de omgeving
- Verbeterde sociale vaardigheden
- Verhoogde emotionele en intellectuele ontwikkeling
- Inzicht in de cycli van de natuur
GroenCement
Als metselaar van GroenCement hecht ik veel waarde aan de natuurbeleving van kinderen. Zelf ben ik op vroege leeftijd geïnfecteerd door het G virus, ik was vaak buiten in de natuur te vinden en nog steeds.
Groen Cement is een stichting met als doel iedereen die zich met de relatie kind & natuur bezig houdt met elkaar te verbinden. Een brug tussen professionals in de kinderopvang en professionals op het gebied van natuur en milieu. Stichting Groen Cement biedt een platform, waar partijen elkaar kunnen inspireren, informeren, motiveren, ontmoeten en inschakelen. Kinderen zijn de volwassenen van morgen en natuur is de basis van ons bestaan. Daarom zijn kinderen en natuur de belangrijkste schakels voor de toekomst van onze aarde)
Groen Cement is niet praten, maar DOEN!
Geef een reactie