Het RIVM waarschuwt op dit moment met klem gepaste afstand te bewaren. Voor mijn beroep is dat best lastig. Geen hand schudden is mogelijk, maar masseren zonder aanraking… In dit artikel vertel ik je over enkele technieken die je kunt gebruiken om jezelf te masseren. Puur vanuit liefde en respect voor jou. Jezelf masseren geeft positieve energie aan je lichaam en je geest. Een massage zorgt immers voor ontspanning, verlicht pijn en geeft je energiepeil een boost. Laat je lichaam niet in de steek en verwen het met liefde en warmte. Aanraking is van levensbelang!
Een zelfmassage is juist in deze periode van chaos een fantastische manier om lichte pijn, alledaagse kwalen en acute stress te verlichten. En nu we geadviseerd worden om thuis te blijven heb je voldoende tijd om aandacht aan jezelf of je dierbaren te geven. Neem er bewust de tijd voor.
Maak van je massage een ritueel
Om echt alles uit je massage te halen, trek je je beter een paar minuten terug op een kalme plek. Adem eerst een paar keer rustig in en haal daarna een paar keer diep adem. Adem in door je neus en adem rustig uit door je mond. Ga dan comfortabel zitten of liggen. Leg alle knellende accessoires van je af: je riem, (sport)horloge, sleutels, telefoon, sierraden …
Let er ook op dat je geen zware maaltijd voor of na je massage gebruikt. Drink liever veel warm water, om je lichaam te helpen afvalstoffen af te voeren.
LET OP! Als je een blessure hebt, pas bent geopereerd, zwanger bent, besmettelijke huidproblemen hebt, spataders hebt, migraine hebt of griepverschijnselen is het beter een massage even uit te stellen.
Zelfmassage technieken
Masseren is niet hetzelfde als op je gevoel improviseren.
Je gaat bij deze zelfmassage specifieke massagetechnieken gebruiken die stuk voor stuk geïnspireerd zijn op alternatieve geneeswijzen zoals reflexologie, acupressuur of drukpuntmassage. Een goede zelfmassage staat of valt dan ook met de juiste bewegingen: effleureren, petrisseren, frictioneren, hakken, vibreren en tapoteren… Deze massagetechnieken mag je, nu je daar de tijd voor hebt, veel oefenen.
Effleureren, deze massagetechniek wordt ook strijkingen genoemd. Het zijn lichte, zachtaardige bewegingen. Via grote/lange strijkingen laat je je lichaam wennen aan je aanrakingen. Je krijgt op deze manier ook bewust gevoel met je lichaam. Effleurages stimuleren de bloedsomloop omdat het weefsel van vers bloed wordt voorzien. De huid en onderliggende weefsels ontvangen extra zuurstof en voedingsstoffen. De strijkingen zorgen ervoor dat afvalstoffen in beweging worden gezet zodat je lichaam deze met lichaamseigen vloeistoffen kan afvoeren. De circulatie in de lymfevaten wordt gestimuleerd. Het geeft direct een heerlijke ontspanning.
Effleurages kan je uitvoeren met één hand, twee handen, in lengterichting, dwarsrichting of circulair.
Petrissages, deze handgrepen worden ook knedingen genoemd. Dit is het kneden van je spieren, te vergelijken met het kneden van brooddeeg. Het maakt je spieren soepeler, en het helpt bij het losmaken van plekken waar je huid is verkleefd met je spieren. Het kneden stimuleert ook het afvoeren van afvalstoffen uit de weefsels. De doorbloeding wordt op een intensere manier en een dieper niveau dan bij effleurage gestimuleerd. Het weefsel en de zenuwuiteinden worden op een aangename manier gestimuleerd.
Frictioneren, dit zijn cirkelvormige bewegingen. Hierbij worden de dieper liggende weefsels behandeld. Fricties dringen door tot onder de huid en het onderhuidse weefsel en verbreden de onderliggende spieren door de spiervezels uiteen te drukken. Door frictioneren maak je myogelosen los. Dit zijn opstapelingen van afvalstoffen in de spier (spierknopen) die het meest terug te vinden zijn aan de rand van de spieren en/of de spierovergang.
Hakken, hiermee stimuleer je zenuwen en maak je verkrampte spieren los. Je hakt dwars op de spiervezelrichting. Met de pinkzijde van je handen wordt er afwisselend met linker- en rechterhand op de spier gehakt. Dit kan gebeuren met je vingers open gespreid of gesloten.
Tapoteren, ook hiermee stimuleer je je zenuwen en spieren. Met je handenpalmen in de vorm van een kommetje. Je duim plaats je onder het kommetje en je vingers zijn licht gebogen. Afwisselend klappen.
Vibreren, met je de vlakke hand of je vingertoppen maak je snelle, trillende, schuddende beweging op het te masseren lichaamsdeel. Deze techniek heeft een relaxerende werking op je spieren.
Enkels zelf masseren
- Ga op de grond zitten met gebogen knieën, zodat je makkelijk bij je enkels kan. Laat je voeten liefst plat op de grond staan, als dat lukt. Glijd nu langzaam en zacht met je vlakke hand van je voet naar je knie (effleurage)
- Masseer met twee vingers de zone rond je enkelknobbel. Maak een vloeiende draaibeweging rond je enkel of gebruik kleine cirkelvormige kneedbewegingen (petrissage).
- Plaats je handen achteraan je enkel en kneed zachtjes je achillespees met je vingertoppen (frictioneren). Glijd langs beide kanten van de pees naar boven en naar beneden, tussen je hiel en je kuit (effleurage).
Benen zelf masseren
- Neem een zittende houding aan en maak lange, langzame, effleurages van je kuiten via je knieholte naar je bil. Dit kan je met één hand doen of met beide handen.
- Beweeg langzaam met je handen via de zijkant van het bovenbeen naar je liezen en maak je een langzame lange effleurage via de binnenkant van je been terug naar je enkel.
- Herhaal deze twee effleurages enkele keren en sluit af met tapoteren of vibreren
Buik zelf masseren
- Ga op je rug liggen en leg één handpalm op je buik. Maak dan met je vlakke vingers een kleine, cirkelvormige beweging rond je navel (met de klokrichting mee). Zachtjes beginnen, geleidelijk steviger masseren.
- Leg je ene hand bovenop de andere en maak grotere cirkels met je handpalmen, zodat je volledige buik aan bod komt.
Je mag vrij stevig masseren en genoeg druk uitoefenen, zolang je maar de wijzers van de klok – en zo de richting van je dikke darm – volgt. - Maak zachte kneedbewegingen (petrissage) met je duim en wijsvinger over je hele buik. Til je huid op om die wat los te maken en wissel daarbij je handen af.
Borsten zelf masseren
- Hier heb ik eerder een uitgebreid blog artikel overgeschreven: borstmassage
Nek zelf masseren
- Je kunt zitten of staan voor een nek massage. Breng je arm voor je borstkas, zodat je met hand aan de achterkant van je nek kan. Maak strijkbewegingen (effleurage) met je vingers tussen je schedelbasis en je schouders, je volgt hierbij de lengtelijn van je nek. Verschillende keren herhalen.
- Plaats je handpalm aan de basis van je nek en laat je vingers naar beneden ploffen aan beide kanten van je ruggengraat.
Neem dan de spier vast die onder je vingertoppen ligt en trek die tussen je vingers en handpalmen naar boven. Een paar keer herhalen, waarbij je de lijn van je schouders volgt. - Leg je vingers rond je nek en rek alle spiertjes van je wervelkolom uit door ze tussen je handpalm en vingers te drukken. Ga hierbij van boven naar beneden, van je schedelbasis naar de basis van je nek dus. Herhaal deze massagetechniek meermaals.
Handen en vingers zelf masseren
- Begin met je rechterhand. Masseer met zachte rondgaande bewegingen elke vinger afzonderlijk. Oefen wat meer druk uit bij je vingertoppen en nagelriemen. Elke vinger stuurt een ander deel van de linkerhersenhelft aan. Via de vingers worden emotionele negatieve gedachtepatronen omgezet naar een positief gedrags- en gedachtepatroon. De linkerhersenhelft vertegenwoordigt niet alleen het denken maar ook hoe het verleden is opgeslagen.
- Daarna masseer je ook je linkerhand. De linkerhand en -vingers, die in verbinding staan met de rechterhersenhelft, staan voor de intuïtie en ook voor onze toekomst. Deze hand representeert het creatieve deel van onze intuïtie en voor het creëren van een wenselijke toekomst.
- Deze eenvoudige aanpak zorgt er voor dat je beide hersenhelften in balans komen. Het negatieve denken wordt steeds minder en het vertrouwen in je eigen kracht neemt toe.
Hoofd zelf masseren
- Maak cirkelvormige bewegingen met stevige druk (frictioneren) over je schedel, alsof je shampoo wil inmasseren. Beeld je in hoe je je hoofdhuid wil losmaken van je schedel.
Dergelijke zelfmassage maakt spanningen los, waardoor je stukje bij beetje zal ontspannen. - Masseer zachtjes met de vingertoppen van je wijsvinger en je duim je wenkbrauwen, lift hierbij je wenkbrauwen met beide vingers iets op van je schedel. Ga van links naar rechts en weer terug en herhaal dit enkele keren.
- Masseer met je vingertoppen je voorhoofd, je slapen, en je oren.
Rond je ogen zelf masseren
- Wrijf eerst je handen om ze op te warmen. Bedek dan je ogen met je handpalmen. Hou je vingers dicht bij elkaar, om het zo donker mogelijk te maken.
- Breng je handen nu in een zachte beweging van je wangen naar je oren toe. Hiermee stimuleer je de plaatselijke bloedsomloop.
- Trommel zachtjes met je vingertoppen over de zone rond je ogen (tapotage). Afsluiten door een paar keer flink met je ogen te knipperen.
Aanraking is van levensbelang. Blijf in contact met jezelf terwijl je nu wordt gevraagd even het fysieke contact met anderen te mijden. Onderzoek wat je fijn vindt en geef je lichaam een extra warme knuffel.
Tijdens het masseren van jezelf ben je vrij je stem te gebruiken, te uiten wat je voelt of gewoon te zingen.
Welkom
Uiteraard ben je van harte welkom in mijn praktijk in Vlijmen (Noord-Brabant). Ik geef anders dan anders massages. Deze massages kenmerken zich door het gevoel van thuiskomen in je eigen lichaam en jezelf als herboren te voelen. Tevens behandel ik verschillende thema’s /trauma’s die je vast hebt gezet in dieper gelegen spieren. Ik combineer massage met resonantie van klankschalen en een unieke klanktafel. Hoe dat voelt is lastig uit te leggen vandaar dat ik je van harte uitnodig om dat te komen ervaren. Bij een klanktafel massage wordt je niet door mij aangeraakt maar zijn de universele resonanties die je op celniveau raken.
Geef een reactie