Vroeger trok men een takje Rozemarijn zes dagen lang in witte wijn waarna het een medicijn was tegen 1001 kwalen. Dat was vroeger. Rozemarijn kent veel meer kwaliteiten en je kunt er ook een heerlijke gelei van maken. Doe je mee? Want ik deel het heerlijke recept
Tegenwoordig wordt Rozemarijn ingezet voor:
- Bacteriedodende en reinigende eigenschappen in het bloed en lever
- Door een betere leverfunctie kunnen eczemen minder snel ontstaan
- Koortsverlaging
- Spierpijn en reumatische pijnen
- Maagkrampen en spijsverteringsproblemen
- Schimmelinfectie candida
In de oeroude wetenschap wordt gezegd dat Rozemarijn goed is voor de hersenen, dit feit wordt ondersteund door moderne wetenschap.
Rozemarijn wordt gerekend tot krachtvoer voor het denkvermogen.
Maar van Rozemarijn kan je ook een heerlijke gelei maken.
De gelei smaakt vooral goed met pittige kaas, lamsvlees of een zoet winterontbijt.
INGREDIËNTEN
- 50 g Rozemarijn (zeer zachte jonge scheuten)
- 1000 ml water
- 2 citroenen
- 500 g geleisuiker ( of voor suikerarme variant 2 gram Agar Agar)
STAPPEN:
- Was de rozemarijn
- Pluk hem en laat de geplukte naalden een tijdje in koud water staan
- Vervolgens in een pan doen en ongeveer 15 minuten koken
- Snijd de citroenen en pers ze (als variatie kan je ook heerlijke Meyer-citroen of Bergamot gebruiken)
- Giet na 15 minuten het rozemarijnblad mengsel door een zeef, vang het rozemarijn extract op in een pannetje
- Roer het citroensap en de geleisuiker erdoor
- Verwarm de rozemarijnsuikeroplossing langzaam en kook tot 7 minuten bubbelend
- In de tussentijd kan een geleermonster worden gemaakt, de gelei is goed als het niet te dun maar juist wat dikker en “geleiachtig” is
- Vul het in potten en doe het deksel erop
- Om een vacuüm te creëren, moet de pot onmiddellijk 1-2 minuten ondersteboven worden gehouden.
Variatie: probeer ook eens de jonge scheuten van de Gember Rozemarijn – Rosmarinus officinalis ‘Green Ginger’, bij aanraking ruik je werkelijk een geur van gember, wat weer eens wat anders is en eigenlijk best lekker vooral in combinatie met Bergamot
Tip:
In plaats van geleisuiker kan je ook Agar Agar gebruiken. Agar Agar is een plantaardig product, het wordt gemaakt uit de celwanden van bepaalde zeewiersoorten. Agar Agar komt uit het Maleis en betekent gelei. Het is een wit poeder zonder geur of smaak en is supergezond. Het bevat geen vet, een flinke dosis mineralen en eiwitten, (waaronder ijzer en fosfor en magnesium) en het werkt zelfs zuiverend: het slurpt de vervuilende stoffen en zware metalen uit onze voeding. Het bevat ook amper calorieën. Het minpuntje is dat het bij een te grote dosis laxerend kan werken. Gebruik daarom ook per dag nooit meer dan 3 gram. Agar Agar heeft een natuurlijk E nummer: E 406. In tal van voedingsmiddelen kun je dit E nummer ook tegenkomen want het wordt ook industrieel veel gebruikt.
Je kunt Agar Agar kopen in diverse varianten. Zo zijn er vlokken en slierten, en de bekendste: poeder. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur in welk soort hij/zij wil gebruiken, maar over het algemeen werken alle soorten hetzelfde. Je kunt het, net als gelatine, direct gebruiken in warme vloeistoffen. Agar Agar stolt al op kamertemperatuur, het geeft dus direct resultaat.
Belangrijk weetje: Agar Agar stolt moeilijker in zure of vette ingrediënten.
Eén tot twee gram is voldoende voor 1 liter gelei. Eén gram om lichtjes op te stijven, twee gram wanneer je een stevige jam/gelei wilt. Los het poeder op in een koud water, breng het water op kookpunt en laat gedurende enkele minuten sudderen. Met Agar Agar kun je dus suikervrije of suikerarme gelei maken. Agar Agar lost op boven de 85°C, maar bij het afkoelen wordt stevig vanaf 40°.
Geef een reactie