De belangrijkste functie van de Dikke darm is om het afvalmateriaal uit je Dunne darm te ontvangen, het vochtgehalte te absorberen en de rest in ontlasting te vormen om te worden uitgescheiden. Pathologische veranderingen van de Dikke darm zullen leiden tot disfunctie van deze transportfunctie, resulterend in losse ontlasting en obstipatie. De functie van de Dikke darm is het sterkst tussen 05:00 en 07:00 uur volgens de Chinese orgaanklok. De Dikke darmmeridiaan communiceert met de Long (肺), waarmee het extern-intern gerelateerd is. De twee gekoppelde organen worden geassocieerd met het metalen element (金) en de emotie van verdriet.
De Dikke darm
De Dikke darm bevindt zich in je buikholte. Zijn begingedeelte, de cecum, is verbonden aan de Dunne darm, en het onderste uiteinde eindigt als de anus (ook wel de “Yin-opening” genoemd).
De Dikke darm bestaat uit de volgende onderdelen:
- Colon ascendens; het deel van de dikke darm dat van rechtsonder in de buik naar rechtsboven in de buik loopt
- Colon tranversum; het dwarse deel van de Dikke darm, loopt in het bovenste deel van de buik van rechts naar links
- Colon descendens; het deel van de Dikke darm wat loopt van linksboven naar linksonder in de buik
- Sigmoïd; het S-vormig deel van de Dikke darm dat overgaat in het rectum
- Endeldarm; het laatste stuk tussen de Dikke darm (colon) en de anus
De belangrijke fysiologische functie van de Dikke darm is om de chymus van de Dunne darm te ontvangen, verder wat vloeistof erin te absorberen, de rest in feces te transformeren en uiteindelijk de feces van het lichaam door de anus uit te scheiden. De Su Wen (het keerpunt van sjamanistische geneeskunde naar een nieuwe visie op geneeskunde, die nog steeds de basis voor de huidige traditionele Chinese geneeskunde vormt) zegt: “De Dikke darm is de ‘expert in transport’ die verantwoordelijk is voor het transformeren en doorgeven van de materie.” Dit proces hangt af van de normale werking van de Dikke darm en vereist ook medewerking van de Zang organen Maag, Long en de Nier (Qi-transformatie).
Borborygmi
Het niet goed kunnen uitvoeren van de dikke darmfunctie kan leiden tot borborygmus (het rommelende, borrelende geluid dat veroorzaakt wordt door beweging van het gas in de darmen – brommende buik of rammelende maag). Hoewel men hoorbare borborygmi vaak beschouwt als “een rammelende maag” en dus als een teken dat de maag leeg is en dat er gegeten moet worden, zijn borborygmen meer een teken van darmen die actief bezig zijn met de spijsvertering. Meestal is dit een normaal symptoom van normaal werkende darmen. Bij sommige darmziekten kunnen echter ook vele luide, langdurige borborygmi te horen zijn.
Als er ook sprake is van buikpijn, een gezwollen buik, onregelmatige ontlasting, diarree, constipatie of bloed bij de ontlasting, is een bezoek aan je huisarts aan te raden.
Als de Dikke darm te veel vloeistof absorbeert, wordt de feces droog en hard, wat resulteert in constipatie en een droge en rode tong. Ophoping van Damp-Hitte in de dikke darm kan stagnatie van Qi en bloed veroorzaken, wat resulteert in diarree en dysenterie.
Voeding voor de Dikke darm
Wist je dat er bijna twee kilo bacteriën in je darmen ‘wonen’? Al die biljoenen kleine wezens willen goed gevoed worden. Voedingsmiddelen die extra goed zijn voor de darmflora zijn miso en umeboshi.
Minder exotisch, gemakkelijk verkrijgbaar en geheel in de traditie van onze Nederlandse voorouders is rauwe zuurkool: een paar sliertjes bij elke maaltijd brengt de darmflora in balans.
Adem je Dikke darm gezond
Wist je dat je door middel van een simpele (ademhalings)oefening je darm in zijn functie kunt ondersteunen.
Je kunt namelijk een drukkend gevoel op de buik, winderigheid en obstipatie eenvoudig ‘weg-ademen’ en afvalstoffen worden gemakkelijker uitgescheiden.
- buikademhaling
Deze oefening kun je staand of liggend doen. Leg beide handen op de buik, ter hoogte van je navel. Adem nu in je buik zodat je je handen omhoog duwt. Bij het uitademen druk je met de handen zacht op de buik tot dat dit niet verder kan. Herhaal deze oefening 36 keer. (Doe de oefening niet onmiddellijk na het eten maar wacht minimaal één uur). - extra diepe buikademhaling
Deze oefening kan je het beste doen na het opstaan met een nuchtere maag en anders minimaal één uur na het eten. Let op! NIET wanneer je net bent geopereerd aan je buik, hart of long.
- ga staan en buig je bovenlichaam naar voren. Plaats je handen op je bovenbenen direct boven de knieën, zodat je extra steun hebt.
- adem in met de buikademhaling en adem vervolgens alle lucht uit.
- trek dan je buik zo ver mogelijk in – alsof je met je navel je wervelkolom wilt raken.
- laat weer los (zonder al weer adem te halen) en strek je buik zo ver mogelijk naar voren.
- herhaal dit zo vaak je kunt. Als je net begint met de oefening zal het waarschijnlijk maar twee à drie keer lukken.
- haal dan pas opnieuw adem.
- herhaal de hele oefening drie keer.
Volg de serie van de Zang-Fu organen.
Geef een reactie