Een traumatische gebeurtenis veroorzaakt bij de meeste mensen veel spanning en onrust in het lijf. Een gebroken hart voelt hetzelfde als gekneusde ribben. Niemand die het ziet, maar jij voelt de intense pijn bij elke ademhaling. We hebben allemaal een ander verhaal. We lijden ieder op onze eigen manier. Maar die pijn hoeft niet de rest van je leven zo intens te zijn.
Alles wat je meemaakt heeft invloed op je ademhaling
Lange tijd was het als ik in de buurt kwam van een spoorbaan, een spoorweg, een spoorovergang, borden van een station zag, dat het mijn adem letterlijk ontnam. Jaren heb ik de meest ingewikkelde routes gevolgd om maar treinsporen te vermijden en als ik er toch over moest dan met ingehouden adem. Treinen en sporen ontnamen mij letterlijk de adem.
Soms hoefde ik er niet eens in de buurt te zijn. Het geluid van een remmende trein, de geur van het metaal, het beheerste letterlijk mijn leven. Ook de gedachte ooit in zo’n monster te moeten zitten kon mij de adem al stokken.
Doorademen als ik overvallen werd door emoties: Hoe dan?
De kunst is om te leren omgaan met je oude herinneringen en de nieuwe uitdagingen die voor je liggen. En je ademhaling kan je daarbij helpen. Leven is voelen en zijn met datgene dat zich aandient.
Ik wilde de pijn en het verdriet niet voelen. Mijn lichaam zorgde daar automatisch voor. Als het moeilijk werd rende ik het liefst van de pijn vandaan. Of ging ik mij verdoven met ongezonde voeding, zoetigheden ( vooral drop), zelfgemaakte likeuren van citrus , braam of kiwi en later ook plantmedicijnen. Voor sommigen wellicht herkenbaar en ergens begrijpelijk … maar het lost helemaal niks op!
Ademen laat je leven
Door pijn en verdriet zet je je lijf schrap. De spanning zorgt voor druk en een knellend gevoel. Als vanzelf houdt je dan je adem in. Dit ervaar je zowel lichamelijk als emotioneel. Je voelt je moe en zwaar. Dat is benauwd en pijnlijk. Dit veranderen is niet simpel.
Maar het kan wel!
Het begint met een bewuste keuze om het anders te gaan doen.
Door vele traumatische ervaringen in mijn eigen leven, weet ik hoe ik anderen kan helpen om het anders te doen, om anders om te gaan met pijn en verdriet, verlies, angst, woede, eenzaamheid, flashbacks, PTSS, …
Wat kun je dan doen?
Hoe naar je emoties ook zijn. Hoe zeer je overvallen wordt door paniek. De eerste primaire emoties die je voelt zijn het heftigst. Het goede nieuws is dat die vaak nooit langer duren dan 2-3 minuten.
Daarna is je pijn niet gelijk weg of verdriet verdwenen. Maar ben je wel in staat om weer keuzes te kunnen maken. Het helpt om bij emoties je aandacht bewust te brengen naar wat je voelt.
En de focus te gaan verleggen naar je ademhaling in plaats van je angst.
Regelmatig hoor ik dan …
‘Ja hoor, ik wil die pijn niet voelen en ik kan al helemaal niet die angst uitschakelen. Voel me dan zwaar kloten.’
Klopt. Je focus verleggen naar je ademhaling in die eerste 2-3 minuten lukt bijna niemand, mij in het begin ook niet maar na 33 jaar wordt ik er steeds beter in. Na die eerste heftigste reacties ben je wel in staat om de aandacht er naar toe te brengen. Alleen die gedachte al maakt velen innerlijk wat rustiger.
Je ademt altijd zoals je je voelt. Je ademhaling laat zien hoe je reageert op wat je meemaakt of meegemaakt hebt. De manier waarop je ademt zegt veel over hoe je in het leven staat en hoe het met je gaat. Je ademhaling vertelt jouw levensverhaal.
Durven voelen wat je voelt
Als iets lastig is, je pijn ervaart en je verlegt na een paar minuten de focus naar je ademhaling, dan zal je merken dat er iets verandert in je lichaam.
Meer lucht, minder beknelling.
Dat betekent meer energie.
Daar wordt je blijer en lichter van.
Mentaal stabieler.
Dit stelt je in staat om ook (anders) naar je nieuwe leven en situatie te kijken. Hoe lastig die nu voor je lijkt.
TIP om de focus te verleggen naar je ademhaling:
Je ademhaling gaat vanzelf. In tijden van stress verandert dat.
En dat doet jou en je lichaam meestal geen goed. Wat kun je doen?
Focus elke dag een paar minuten om bewust te ademen.
Gewoon 2 of 3 minuten.
- Leg je handen op je buik
- Kaak, mond en tong ontspannen ( let op ga niet klemmen met je kiezen)
- Eventueel je ogen dicht
- Lippen losjes op elkaar
- Adem rustig in en uit
- Bij voorkeur inademen door je neus en uitademen door je mond
- Probeer de uitademing langer te maken dan je inademing.
Je hoeft hiervoor niet te tellen of op een matje te liggen.
Ga zitten of liggen, net waar jij behoefte aan hebt.
Doe deze oefening niet alleen als je onrustig bent, juist ook al je ontspannen bent. Dan train je je lijf regelmatig aan deze bewuste vorm van ademen. Dat komt je weer ten gunste als je minder goed in je vel zit…. En het helpt ook voor het slapen gaan.
Kom je er alleen niet uit, schroom dan niet en reik uit. Samen kom je verder.
Geef een reactie