Allereerst wil ik van de mogelijkheid gebruik maken om iedereen de beste wensen over te brengen voor het nieuwe jaar. Ik zal ook dit jaar regelmatig blog berichten schrijven over wat mij bezighoudt: massage en welbevinden, gezonde voeding, kruiden en verse wasabi.
Ik vind het een mooi gebaar om te beginnen met een Japanse traditie.
Het festival van de zeven kruiden is een traditionele Japanse gewoonte. Deze traditie komt weer voort uit een oude Chinese traditie die aan het begin van het jaar wordt uitgevoerd om boze geesten te weren. Naast dat, aangezien groen niet overvloedig aanwezig was tijdens het Nieuwjaar, is de gewoonte van het eten van groene kruiden tijdens het begin van het jaar verwant aan die van het jaar te vullen met een overvloedige oogst.
Er wordt op de 7de dag een rijstsoep gegeten met zeven verschillende kruiden genaamd Nanakusa Gayu (Zeven Kruiden Rijst Soep). Het is goed voor de maag. Je eet en drinkt veel tijdens de kerstdagen, rondom oud en nieuw en tijdens Drie Koningen. De zeven kruiden helpen jou om je maagzuur en buikpijn te kalmeren.
Het is een geweldige maaltijd om je overbelaste maag een kans te geven om te herstellen, ook gedurende het jaar.
In China wordt beweerd dat het een reinigende maaltijd is die je voor het komende jaar extra kracht geeft.
(nana betekent zeven (7) in het Japans en het woord dat gebruikt wordt voor kruiden is kusa).
Wanneer eet je dit gerecht?
Mensen eten de rijst soep op 7 januari in de ochtend of de avond tevoren ( de avond van 6 januari). De traditie wordt beschouwd als een wens voor een goede gezondheid en een lang leven.
7 Kruiden
De kruiden zijn Seri (Zilt Torkruid), Nazuna (Herderstasje), Gogyo (Dwergviltkruid), Hakobera (Vogelmuur), Hotokenoza (Akkerkool), Suzuna (Raap), Shikoku.
Tijdens het snijden van de kruiden op een houten snijplank werd er traditioneel een mantra gezongen (vrije vertaling) ” Voordat de vogels van het vaste land terug komen naar Japan, laten we Nanakusa eten”.
Na de zware maaltijden wil je misschien even iets simpels om je maag te kalmeren en je spijsverteringsstelsel te helpen herstellen.
Bereiding voor 6 porties
4 kopjes water
1 1/2 kopje stoom rijst
1 theelepel Himalaya zout
100 – 150 gram vers geplukte kruiden
1. Was de rijst in koud water, breng de rijst aan de kook en zodra deze kookt laat zachtjes verder borrelen op een laag vuur. Voeg eventueel wat Himalaya zout toe.
2. Was ondertussen de kruiden onder koud water en breng ze op een middelmatig vuur aan de kook voor 5 minuten. Laat eventueel het blad aan de knol zitten. Giet het kookvocht af. Snijd de groenten fijn en ook de eventuele knollen en wortels snijd je fijn ( blokjes of hele dunne schijfjes).
3. Voeg de gekookte kruiden bij de rijst en roer nog even goed door. Laat alles samen nog 3 minuten zachtjes koken op een laag vuur.
4. Serveer direct of laat nog een nachtje de smaken intrekken.
Heb je een rijstkoker dan is het nog simpeler:
- Was de rijst in de binnen pot. Voeg water toe tot niveau 1 in de binnen pot. Selecteer het menu [Pap] en stel de opwarmtijd in op 60 minuten. Druk op de toets [Start].
- Kook de zeven kruiden lichtjes en plaats ze in water. Knijp water eruit en hak fijn.
- Voeg de gehakte kruiden en zout toe als de pap gaar is. Roer de pap voorzichtig en plaats in een serveerschaal.
Dit is de Japanse traditie en met kruiden die in Japan worden gebruikt. In Nederland kan je de 7 kruiden soep van wilde eetbare planten en voorjaarskruiden maken waaronder: brandnetel, paardenbloem, zuring, duizendblad, zevenblad, weegbree en madeliefjes, knolraapjes, vroege radijsjes. Andere toevoegingen kunnen bijvoorbeeld zijn: daslook (mag niet meer in het wild geplukt worden, want is in Nederland een beschermde plant), dovenetel, klaverzuring, vietnamese koriander, vogelmuur, barbarakruid, waterkers, look-zonder-look, rode klaver, witte krodde, engelwortel, cichorei, hop uitlopers, klein eendenkroos, adderwortel en rietuitlopers.
Je kunt deze kruiden afwisselen met biologische basilicum of -koriander uit de supermarkt.
Geef een reactie