Zo nu en dan schrijf ik over een bijzonder kruid. Deze keer ga ik mijn kennis delen over Smeerwortel (Symphytum officinale), een in Europa veel voorkomende kruidenplant. Smeerwortel is een wilde groente; de bladeren kunnen geplukt en gegeten worden. Ze worden net zo bereid als de brandnetel (Urtica dioica).
De mensen die smeerwortel kennen weten vaak alleen dat het blad kneuzingen kan verhelpen als je het op de huid aanbrengt waaronder een kneuzing heeft plaats gevonden. Maar wist je dat je smeerwortel ook kunt opeten? Het is zelfs megagezond want het is één van de weinige (kruiden) groente die op het land groeien welke vitamine B12 bevat. Smeerwortel groeit overal in Nederland in het wild. Smeerwortel is een plant met witte of paarsroze hangende bloemetjes die een meter hoog wordt.
Smeerwortel bewezen in wetenschap tegen kanker
De wetenschap heeft zelfs bewezen dat smeerwortel de groei van kankercellen tegengaat. Een ‘Ames-test’ (een standaard procedure waaruit kan afgeleid worden in hoeverre een product kankerverwekkend/mutatieverwekkend kan zijn) suggereert bovendien dat smeerwortel anti-mutagene eigenschappen heeft (dus het ontstaan van mutaties lijkt tegen te gaan) . Thee van het gedroogde kruid helpt kankermutaties tegen te gaan helpt bij longkanker.
Geschiedenis
De werking van smeerwortel is al eeuwen bekend. De oude Grieken en de Romeinen gebruikten smeerwortel als middel om botbreuken en huidwonden te herstellen. Bij de Romeinen schreef Plinius de Oudere in zijn Naturalis Historia over de smeerwortel. Apuleius noemt gedroogde plantendelen in wijn als middel bij hevige menstruatie. Ook is het als medicijn tegen bronchitis gebruikt. De Galliërs gebruikten de slijmerige wortel om longziekten te genezen. Van de wortel wordt thee gedronken. Het is als natuurmedicijn in de volksgeneeskunde vaak gebruikt tegen slijmvliesontsteking of catarre. In een oud boek vond ik nog een opmerkelijke beschrijving over het gebruik van smeerwortel, de bladeren werden vroeger gebruikt vóór de huwelijksnacht omdat ze een gescheurd maagdenvlies zouden kunnen helen… (?)
Een sportarts weet je vast te vertellen hoe gezond de smeerwortel is en vrijwel alle sportartsen hebben een tube zalf op basis van smeerwortel in hun tas. Maar geen enkele sportmasseur gebruikt de verse plant. Vreemd toch?
Smeerwortel bij kneuzingen en overbelaste spieren
Wanneer je onderweg last hebt van je spieren dan kun je het brede blad van de smeerwortel het beste op de zere plek leggen. De werkzame stoffen worden door de huid opgenomen en bespoedigen het herstel van overbelaste spieren, gezwollen klieren, peesontstekingen en spierkneuzingen. Slecht helende wonden en botbreuken worden ook sneller hersteld als men een omslag van smeerwortel maakt of een pap van smeerwortel op de huid smeert waaronder zich de ontsteking of breuk manifesteert. Een pap van smeerwortel maak je door smeerwortelbladeren te verpulveren en met een beetje water te vermengen. In noodgevallen kun je op de bladeren kauwen en de ontstane pap op de peesontsteking of ander ongemak aanbrengen.
Uitwendig gebruik smeerwortel in de kruidengeneeskunde
Voor uitwendig gebruik, kun je het beste de wortel gebruiken. De wortel is zwart van buiten en wit van binnen. Smeerwortel heeft wondhelende eigenschappen. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels op plekken waar het lichaam is beschadigd. De slijmstoffen en allantoïne zorgen voor een verzachten effect. Looistoffen en asparagine werken mee aan een bloedstelpende werkzaamheid.
Allantoïne rozenmarijnzuur en andere fenolzuren maken smeerwortel een ontsteking werend kruid. Om deze redenen wordt het ingezet bij:
- Wonden, slecht genezende wonden, etterende wonden, schaafwonden, brandwonden
- Kloven, aarskloven, tepelkloven, doorligwonden, slappe gedevitaliseerde huid, preventie en bestrijding van zwangerschapsstriemen, pijnlijke borsten als er na de zwangerschap veel melk geproduceerd wordt
- Acné, steenpuisten, zweren, insectenbeten
- Aambeien, aderontsteking, open been
- Mondslijmvliesontsteking, aften, tandvleesontsteking, bloedend tandvlees
- Tong-, strottenhoofd-, keel-, en amandelontsteking
- Borstklierontsteking
- Psoriasis, eczeem, droge, schilferige huid, luiereczeem, eeltknobbels.
Voor de huidaandoeningen werken omslagen, kompressen, crèmes en kruidenpap en voor de mondaandoeningen gorgeldranken en spoelingen.
Smeerwortel bij breuken, kneuzingen, verrekkingen en ontstekingen
Smeerwortel is op vele manieren in te zetten, kruidengeneeskundigen en sportmasseurs zijn hiervan op de hoogte. Het zijn veelal de sportmasseurs en sportartsen die synthetische weefselherstelmiddelen prefereren en kruidengeneeskundigen daarentegen geven de voorkeur aan de natuurlijke en verse smeerwortel. Beschadigd bindweefsel en kraakbeen wordt hersteld door smeerwortel. Osteoblasten worden gestimuleerd in hun werking; dat zijn de cellen die botcellen aanmaken. Allantoïne dringt diep binnen in weefsels en stimuleert eveneens kraakbeengroei. In verband met deze sterke geneeskracht wordt smeerwortel voorgeschreven bij:
- Kneuzingen, bloeduitstortingen
- Verzwikkingen, bandscheuren, ontwrichtingen
- Peesontsteking, tenniselleboog, spierverrekking, spierontsteking
- Sportblessures
- Botbreuken, beenvliesontsteking
- Voorkomen en verminderen van littekenvorming en zwangerschapsstriemen
- Artrose, artritis
Voor deze aandoeningen wordt een kompres, kruidenpap of omslag aanbevolen.
Orale inname van smeerwortel
Smeerwortel is een versterkend middel voor de maag. Het beschermt, herstelt en versterkt de maag. Het werkt verzachtend op de slijmvliezen. Bovendien is het ontsteking werend en spijsvertering stimulerend. Deze medicinale kenmerken kunnen aanleiding zijn om smeerwortel voor te schrijven bij:
- Gastritis of maagslijmvliesontsteking, maagzweer, maagbloeding, maagpijn, maagkramp
- Zweer van de 12-vingerige darm, darmzweren, darmontsteking
- Darmbloeding, darmirritatie, dysenterie, diarree.
Overige medicinale effecten voor oraal gebruik
- De genoemde medicinale effecten zijn de primaire gebruikstoepassingen. Hier volgen enkele secundaire toepassingen: Het is een slijmoplossend middel waardoor ophoesten bevorderd wordt. Hierdoor is het een natuurmedicijn bij bronchitis, hoest, prikkelhoest, slijmophoping en sinusitis of bijholteontsteking.
- Het is een bloedzuiverend medicijn met ontstekingsremmende capaciteiten. Het werkt goed om aan te sterken. Om deze redenen wordt het gebruikt bij artritis, artrose, jicht, kraakbeenletsels, spierreuma, klierontsteking, slechte afvoer van gifstoffen, zwakte, ouderdomszwakte, osteoporose en botontkalking.
Cosmetische toepassingen
Ook in de cosmetica wordt smeerwortel toegevoegd aan producten zoals zalven, crèmes en shampoos. Het heeft als eigenschap de huid strak en glad maken. Allantoïne is volgens wetenschappers de werkzame stof in smeerwortel die de huid en spieren sneller doet herstellen. Allantoïne versnelt de groei van gezonde cellen.
Voedingswaarde smeerwortel
Er zitten veel vitaminen en mineralen in smeerwortel. Het bevat alle vitaminen die als antioxidanten werken namelijk vitamine A, C en E. Verder bevat het uit het vitamine B-complex B1, B2, B3, B5 en B12. Vooral het laatste vitamine is vrij uniek voor een op het land levende plant. Vitamine B12 zit onder andere ook in zeewier, gist en champignons.
Dat is een ontkrachting van de mythe dat B12 alleen in vlees en vis zit. Daarnaast bevat het de mineralen calcium, kalium, fosfor, ijzer, jodium, kobalt, seleen, magnesium, zink, natrium, chroom en mangaan.
Culinair gebruik van Smeerwortel
In smeerwortel zitten veel hoogwaardige eiwitten. In Zwitserland wordt de plant van oudsher in deeg verpakt om het op te eten. In Engeland zet men thee van smeerwortel. Het wordt ook door de Engelsen gebruikt als groente in salades en soepen. Het wordt op dezelfde manier bereid als spinazie en brandnetel. Net als andere groenten is het verstandig om smeerwortel niet dagelijks te eten. Zo gevarieerd mogelijk eten is het best.
(De alinea´s over de medicinale werkingen van smeerwortel komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst)
Symphytumzalf maken van de wortels
Laat reuzel of kokosvet heel langzaam au bain marie smelten. Als het iets is afgekoeld de smeerwortelplakjes er in doen, tot het onder het vet staat. Laat het 1,5 uur trekken, en verhit het dan weer au bain marie om te kunnen zeven. In een glazen potje doen. En dan heb je je eigen symphytumzalf.
Als Moderne Sjamaan draag ik zelf een medicine bag of Mesa met daarin een amulet van smeerwortel. Mijn leermeester vertelde mij dat het mij tijdens reizen behoed tegen ernstige ontstekingen en kneuzingen. Indien nodig gebruik ik smeerwortel in sjamanistische rituelen zoals despacho ’s omdat de smeerwortel in het teken staat van spaarzaamheid, soberheid en financieel voordeel. Het element aarde wordt verbonden met geld, voorspoed, vruchtbaarheid en genezing…
Symphytumzalf maken van de bladeren
Verwarm 2 koppen zuivere olijfolie met 2 eetlepels verse smeerwortel bladeren (eventueel aangevuld met lavendel en goudsbloembladeren) zachtjes gedurende 30 minuten en zeef de olie dan. Smelt een halve kop bijenwas en doe er de olie bij. Roer tot het samengesmolten is. Giet het mengsel in blikjes of potjes en schenk het daarna aan vrienden als je te veel hebt.
Gebruik de zalf voor rugpijn, verstuikte enkels, een pijnlijke knie of andere bovengenoemde kwetsuren
Smeerwortel in de volksmond
Ik gebruik, zoals jullie weten, graag de Latijnse naam van planten omdat er meerdere volksnamen zijn van één plant en dat zorgt vaak voor verwarring. Maar wellicht ken je smeerwortel onder een andere naam:
Nederlands:
Dolle hondsbeien, Dollehondsbloem, Ezelsoor, Felje, Heelbeen, Heelwortel, Hommelwortel, Keelwortel, Schuurwortel, Suikerwortel, Spekwortel, Timmersmanswortel…
Engels:
Boneset, Bruisewort, Knit Back, Knit Bone, Slippery Root, Black Wort, Healing Herb, Miracle Herb, Wallwort, Ass Ear, Nipbone, Salsify, Consound, Gum Plant, Invisible Vet, Consolida…
Duits:
Beinheil, Beinwurz, Bienenkraut, Eselohrwurzel, Hasenlaub, Himmelsbrod, Honigblum, Hungerbluem, Kuchenkraut, Milchwurz, Schmalwurz, Milchwurz, Schmeerwurz, Schwarzwurz, Soldatenwurz, Wallwurz, Wottel, Zottel
Frans:
Consoude officinale, langue de vache, oreille d’âne, Herbe à la coupure, Herbe aux charpentiers
Ida Lens says
Zo blij met deze uitleg over de smeerwortel dankjewel. Leon. Tevens volg ik een 1/2 jaar ong. berichten over sjamanisme, waar kan ik daar het beste over lezen zodat het zuiver en veilig is? H G Ida
LeonvanRijswijk says
Het beste advies is: volg je eigen intuïtie, en je hart en niet de massa. Vrijheid zit in je hart, niet in de hoeveelheid berichten over sjamanisme.
adrienne says
zou ik de smeerwortel ook kunnen mengen door vaseline cetomacrogol crème
LeonvanRijswijk says
Beste Adrienne,
Ik zou werkelijk het antwoord op je vraag niet weten. Ik heb meer verstand van kruiden dan van creme’s.
Sowieso meng ik persoonlijk niets met vaseline qua kruiden.
Monique van der Vloed schrijft in haar blog over Vaseline het volgende (https://moniquevandervloed.nl/siberische-natuurlijke-balsem-van-eq-de-natuurlijke-vervanger-voor-tijgerbalsem/):
Vaseline doet niets meer of minder dan de huid afsluiten. Het werkt niet vocht inbrengend, zoals vele potjes met vaseline wel beweren. Vaseline is een minerale olie, net als paraffine. Wat het doet, is een onnatuurlijke laag op de huid leggen ( ze omschrijven het mooi als een beschermingslaag) waardoor je huid verstikt en niet meer kan ademen. Vaseline is zo populair omdat het tijdelijk verzacht en daardoor verlichting biedt. Maar het sluit de huid volledig af, waardoor je huid zijn eigen vochtregulerende vermogen verliest. Het gevolg is dat het uiteindelijk een averechts effect heeft. Stel: je smeert steeds een beetje vaseline op je gesprongen en droge lippen. Naast dat je er mogelijk wat van binnen krijgt, sluit de vette smeerolie de huid volledig af, waardoor je steeds moet blijven smeren om het verzachtende resultaat te behouden. In de vele lippenbalsems ( Labello!) zit vaseline, daarom wordt vaak gedacht dat de lip-balsems erg verslavend werken.. Je neigt continu om de lippen opnieuw in te vetten. (slimme marketing maar minder goed voor je portemonnee!)
Wat je dus eigenlijk doet is je lippen alleen maar meer uitdrogen in plaats van deze te hydrateren en verzorgen. Vooral mensen die dagelijks lippenbalsem of vaseline gebruiken herkennen waarschijnlijk het effect niet zonder te kunnen.
Hoe komt het dan dat we het nog steeds gebruiken en dat het verkocht wordt?
Het antwoord is simpel: het is goedkoop en het levert heel veel geld op. Vaseline is een zeer goedkope basisgrondstof in de wereld van uiterlijke verzorging. Je kan het vergelijken met suiker in de voedselindustrie.
Paul Hendrickx says
Beste Leo,
Ik heb met veel interesse je info over natuurlijke smeerwortel gelezen.
Dank voor de objectieve inhoud. Zeer leerrijk om lezen dat een ‘onkruid’ zoveel kan betekenen voor mens en dier.
Ik heb zowel natuurlijke smeerwortel als de (natuurlijke) hybride ‘symphytum x uplandicum staan.
Kan er aan deze sneller groeiende hybride evenveel waarde worden gehecht wat betreft genezingskracht (inwendig/uitwendig gebruik)?
Heeft u daar ervaring mee of een bepaalde mening over?
Dank bij voorbaat
LeonvanRijswijk says
Beste Paul,
De Symphytum x uplandicum heeft een hoger gehalte aan pyrrolizidine-alkaloïde in de plant dan de Symphytum officinale. De plant is enkele jaren geleden in de schaduw komen te staan doordat de pyrrolizidine-alkaloïde in de plant hepatotoxisch (giftig voor de lever) blijkt te zijn bij dieren (paarden, geiten, schapen, koeien) die dit langdurig eten. Bij mensen is er ooit één geval beschreven waarbij Symphytum wellicht mede de oorzaak is geweest van een aderverstopping nabij de lever na chronisch en abnormaal gebruik.
Zo zijn er meer hepatotoxische gevallen bekend van kurkuma (Curcuma longa).
Symphytum x uplandicum wordt voornamelijk uitwendig gebruikt, in dermatologische preparaten.
In veel preparaten zijn de pyrrolizidine-alkaloïde verbindingen niet meer terug te vinden. Deze alkaloïde verbindingen zijn alleen aanwezig in de verse plant en wortel. En niet in het gedroogde of bewerkte kruid. Het blijft te allen tijde raadzaam voorzichtig en met aandacht om te gaan met kruiden, en zeker in het geval van Symphytum bij inwendig gebruik. Ga niet experimenteren en vraag advies aan een expert. Vers smeerwortel kruid kan ook irritatie opwekken aan de slijmvliezen.
Met gezonde groet,
Léon van Rijswijk – Sir.Green
Mar says
Beste Leon,
Ikzelf gebruik altijd de wortel van een minstens 3 jaar oude plant om smeerwortelolie te gebruiken en oogst die altijd in de herfst. Voor het eerst hoor ik over olie gemaakt van de bladeren. heb je misschien informatie over het verschil tussen deze 2 maceraten?
Vriendelijk bedankt, Groet Mar
LeonvanRijswijk says
Beste Mar,
Ik heb je via mail beantwoord.
Met gezonde groet,
Leon van Rijswijk – Sir.Green