Een onschuldig kusje krijgen is leuk,
maar wist je dat een kusje geven ook nog eens gezond is…
Volgens een aantal onderzoeken zitten er diverse onbekende voordelen aan het geven van een kus. Ik deel met liefde 9 voordelen:
-
Het is goed voor je tanden
Volgens tandarts Dr. Heidi Hausauer zorgt zoenen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt en dat zorgt ervoor dat je tanden en tandvlees gezond blijven. Bovendien zorgt speeksel er ook voor dat bacteriën van je tanden afgespoeld worden.
-
Het verbetert je immuunsysteem
Door te zoenen wissel je bacteriën uit en zo leert je lichaam nieuwe bacteriën kennen. Volgens een onderzoek in het medische tijdschrift Medical Hypotheses zou zoenen het immuunsysteem verbeteren zodat je met name minder vatbaar bent voor het Cytomegalovirus, een soort herpesvirus. Dit virus wordt overgedragen door mond-op-mond contact (we kennen allemaal de koortslip) en is niet schadelijk voor volwassenen, maar wel voor zwangere vrouwen.
-
Het vermindert angstgevoelens
Door te zoenen wordt er meer serotonine aangemaakt, wat je emoties weer in balans kan brengen. Ook komt er een liefdeshormoon (oxytocine) vrij tijdens het zoenen, wat je kan kalmeren.
-
Een emotionele dosis Valeriaan
Volgens onderzoek zorgt een vurig potje zoenen voor flink wat gezonde chemische reacties in je lichaam waardoor je beter kunt ontspannen. Het vermindert stress en negativiteit en zorgt voor een verhoogd gevoel van welbevinden, omdat het stresshormoon cortisol afneemt. Ook laat het je endorfinelevel stijgen, het bekende feel-good stofje dat we ook voelen wanneer we heel blij of verliefd zijn. En je dopamine wordt flink opgekrikt, waardoor je je aan elkaar wilt hechten.
-
Het vermindert allergische reacties
Volgens een onderzoek van Dr. Hajima Kimata, een Japanse specialist in allergieën, kan 30 minuten zoenen de effecten van allergische reacties verminderen. Je weet nu wat je te doen staat!
-
Het verlaagt je bloeddruk
Lippen bestaan voornamelijk uit bloedvaten. Door de druk die erop komt te staan tijdens het zoenen, wordt het bloed in de lippen weggeduwd en stroomt het naar andere plekken in je gezicht. Je hart hoeft hiervoor minder hard te werken waardoor de bloeddruk lager wordt. Maf, maar waar.
-
Het houdt je gezichtsspieren sterk en vermindert rimpels
We maken ons eerder druk om onze bil-en buikspieren of die verschrikkelijke zwembandjes die we maar niet weg krijgen. Maar heb je er ooit bij stil gestaan dat je met zoenen ook een heleboel spieren gebruikt? Omdat er dus meer bloed naar je gezicht stroomt, wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd. Ook wordt je gezicht elastischer door te zoenen, waardoor je gezicht minder snel zal gaan rimpelen.
-
Het verbrandt calorieën
Oké, de exacte cijfers rondom deze stelling wisselen nogal, maar het is sowieso waar. Een intense tongzoen van 1 minuut kan blijkbaar al zo’n 26 calorieën verbranden. Met een gewone zoen verbrand je slechts 2 tot 6 calorieën per minuut. Het gaat weliswaar om minimale aantallen, maar hé, alles is aantrekkelijker dan een uur lang je uitsloven in de sportschool. Dit komt omdat je tijdens het zoenen 30 verschillende spieren gebruikt.
-
Je weet of je de juiste partner te pakken hebt
Wist je dat de zenuwen die op je lippen eindigen 100 keer krachtiger zijn dan in je vingertoppen? Dat maakt zoenen fijngevoeliger dan ooit. Factoren als gevoel, reuk, smaak en temperatuur spelen een grote rol. Wanneer je met iemand zoent dan weet je gelijk of je iemand wel of niet aantrekkelijk vindt en hoe hoog jullie scoren op de ladder van aantrekkingskracht.
Andere onderzoekers zeggen dat zoenen ook een biologische manier is om te kijken wie voor jou geschikt is als partner. Daarom kan een eerste zoen met iemand je relatie met diegene maken of breken.
CONCLUSIE:
Zoenen is super gezond, een intense tongzoen verbrand al gauw zo’n 26 calorieën en je traint er 30 verschillende spieren mee. 30 minuten zoenen per dag boost je immuunsysteem en vermindert allergische reacties. Een goede work-out dus.
Bron:
Muzikaal thema: Kus me veel
Tolk: Chantal Kamerlan
Performers: Amanda Santos en Alex Merino
Ontwerp, choreografie en richting: Sandro Borelli
Productie: Junior Cecon
Initiatief: Cia agoniseert vlees en referentiepunt voor de dans van São Paulo City
Audio editie: Alma Cervantes
Het mysterie van de kus
Het mysterie van de kus houdt ons al eeuwen in de ban. De meningen en onderzoeken zijn sterk verdeeld over waarom mensen nou eigenlijk zoenen. Er is zelfs een woord voor dit onderzoek, namelijk: philematology. Hierbij wordt er onderzocht wat zoenen betekent in verschillende culturen.
De eerste afbeelding van een echte tongzoen werd in India gevonden en is 1500 jaar oud.
En nog steeds is zoenen een mysterie.
- Waarom doen we het?
- Waarom is het zo prettig?
- Wat kan er mis gaan en hoe doe je het ‘t best?
Zoenen is een van de meest intieme ervaringen die je samen kunt beleven. Als het goed wordt gedaan, brengt het een overweldigend gevoel teweeg.
Lichaamsgestel op zijn kop
Zoenen zet eigenlijk de hele constitutie op zijn kop. De bloeddruk stijgt, de ademhaling versnelt en de stofwisseling neemt een sprint. Speekselklieren slaan op hol, de hartslag schiet van zeventig naar honderd slagen per minuut en de hersenen scheiden endorfine af, een genotstof. Het gevolg is dat de pupillen verwijden, de huid strakker wordt en er een rozig gevoel ontstaat.
Besnuffelen
Zoenen is universeel. Iedereen zoent, maar de meningen over waaróm we zoenen zijn sterk verdeeld.
De oude Romeinse schrijver Lucretius vatte zoenen op als een poging tot letterlijke samensmelting.
Carl Jung, een Zwitserse psychiater, had een meer basale verklaring. Volgens hem ging het bij zoenen oorspronkelijk om voedseloverdracht. In het begin van de menselijke geschiedenis zouden moeders hun kinderen, zoals vogels, via de mond hebben gevoed.
Sigmund Freud betrok de zoen op seks, een ‘op de moeder gerichte obsessie’. Zoenen was een egocentrische neiging tot terugkeer naar de moederschoot.
Met zoenen probeert de mens in de geborgenheid van een ander te komen. Sommige antropologen hadden weer een andere mening. Volgens hen besnuffelden wij elkaar in vroeger tijden net als honden, om elkaar te begroeten. Uit dat besnuffelen kwam de zoen voort.
De deskundigen van nu volgen de gedachtegang van zowel Jung als Freud en komen dan bij de moederborst terecht. Zoenen zou voortkomen uit het zuigen en likken van de moederborst in de vroegste jeugd. Erotisch zoenen is dus een vorm van zogen. Het genot dat het ons geeft, heeft te maken met liefde en vertrouwdheid.
Liefdeszoen
Er zijn een heleboel verschillende soorten zoenen.
De ontmoetingszoen of de vriendschapszoen zijn ‘zakelijke zoenen’. Het zijn de bekende drie kussen op de wang wanneer je iemand begroet of wanneer je afscheid neemt van iemand.
De premier van ons land, en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), riep in maart van dit jaar (2020) alle Nederlanders op om om lichamelijk contact in de algemene zin te vermijden – dus ook bijvoorbeeld de drie zoenen op de wang. Het RIVM adviseerde nog niet om geen kus aan de partner te geven.
Liefdeszoenen zijn beduidend anders van aard. De tongzoen bijvoorbeeld, waarbij de tongen een soort dans met elkaar uitvoeren.
In deze tijd wordt tongzoenen bijna gezien als een misdaad. Kijk uit met degenen die je zoent, als degene die je zoent geen corona heeft krijg jij het natuurlijk ook niet.
Maar als je zoenpartner wel besmet is, dan is er een groot risico dat ook jij het virus kan oplopen op het moment dat jullie besluiten om speeksel uit te wisselen. Er bestaat dus een mogelijkheid volgens het RIVM dat je besmet kan raken, of het virus kan doorgeven via tongzoenen.
Het virus nesteld in je longen, je keel en achter in je neus en verspreidt zich meestal via hoesten en niezen, of door zoenen (?). Het advies is nu dan ook dat je 1,5 meter afstand houdt van mensen waar je niet mee samenwoont.
Op 5 mei van dit jaar (2020) werd geadviseerd dat je niet met mensen zoent. Dat geldt voor tongzoenen, maar ook voor een zoen op de wang of ergens anders. BIZAR!!
Het advies van Soa Aids Nederland is: niet zoenen! Verder is daten met iemand nu onverstandig om te doen en daarom wordt ook aangeraden dit te beperken.
Wat voor desastreuze gevolgen dit op de samenleving heeft, daar wordt niet over gesproken… In de “anderhalvemetersamenleving” zie ik heel veel negatieve gevolgen voor de psychosociale ontwikkeling van met name jonge mensen. Wij zijn sociale dieren.
Het verbod op lichamelijk contact moet niet in ons systeem gaan zitten.
We moeten weer leren om elkaar durven aan te raken.
Wat is een wereld zonder aanraking?
Wat is een wereld zonder knuffels?
En dan heb je nog de nekzoen of de bijtkus.
Veel vrouwen geven aan dat de nek een favoriete plaats is om gezoend te worden.
En wie kent niet de zuigzoen, een soort markeringskus van je partner…
Mis gezoend
Zoenen ‘from hell’ zijn net zo wijd verbreid als hemelse zoenen en je kunt er zomaar een tegen het lijf lopen. Er zijn een stuk of tien van die fiascozoenen.
Tot de allergruwelijkste soort behoort de Grote Grotzoen, waarbij de eigen tong verloren raakt in een gapende vallei.
De Dambreukzoen is ook geen lolletje, die gaat gepaard met een vloedgolf aan speeksel.
En wat te denken van de Propellerzoen, waarbij de tong van de ander als een op hol geslagen molenwiek door je mondholte raast?
Maar de allerergste is natuurlijk de Rioolzoen met de rottende dampen van de persoon die vlak daarvoor nog zo aantrekkelijk was.
Zoentips:
- Vermijd akelige geurtjes.
- Neem een comfortabele houding aan zodat je niet verkrampt raakt en het zoenen langer kunt volhouden
- Maak ook gebruik van andere liefkozingen tijdens het zoenen; Strelen, aaien en masseren helpt de zoen om intenser te worden
- Probeer verschillende manieren uit. Blijf creatief, experimenteer en verras. Experimenteer met tongbewegingen en snelheid
- De ander een beetje plagen door juist hele trage tongbewegingen te maken, wil de passie nog wel eens oplaaien
- Let goed op de reactie van je zoenpartner. Als je door hebt waar de ander op reageert, kun je daar op inspelen
- Last but not least: zoenen is gezond!
Uit onderzoek kwam naar voren dat zoenen helpt tegen hooikoorts én het effect heeft van een verjongingskuur.
Je lichaamscellen krijgen door zoenen meer zuurstof en je verbrandt extra calorieën.
Dat is een mooi excuus om meer te gaan zoenen, toch..?
Psychosociale effecten
In een brandbrief aan het kabinet schrijven tientallen professionals en therapeuten:
“Het verstoren van sociale netwerken heeft aantoonbaar een sterk negatief effect op de psychische gezondheid. De verstoring van de dagelijkse routine en het idee dat bij velen leeft dat ze de situatie niet meer onder controle hebben, leiden tot een verhoogd stressniveau, wat op haar beurt fysieke en emotionele vermoeidheid tot gevolg heeft.”
Eenzaamheid
Een kwart van de Nederlanders heeft helemaal niets om dit jaar naar uit te kijken, blijkt uit onderzoek van de GGD. De helft van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar voelt zich hierdoor eenzamer. “Mensen die zich eenzaam voelen, hebben een groter risico om een ernstige angst-, stemmings- of middelenstoornis te ontwikkelen”, schrijven de experts op basis van diverse onderzoeken. Fysieke gezondheidseffecten waar eenzaamheid toe kan leiden zijn bijvoorbeeld beroertes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, slaapproblemen en een verminderde afweer.
De sociale isolatie van veel mensen heeft daarnaast ook geleid tot lichamelijke inactiviteit. Dit terwijl juist voldoende beweging een positieve werking heeft op het cognitief functioneren en het verminderen van depressieve klachten en angst.
De angst die ons dagelijks wordt aangepraat door de media, in combinatie met het sociale isolement, het ontberen van lichamelijk contact, de druk op thuiswerkende ouders, en de onzekerheid over de duur van de (schijn)maatregelen, hebben een enorm effect op het psychisch en emotioneel welbevinden.
Aanraking
Aangeraakt worden is voor mensen van levensbelang. Onderzoek laat zien dat sociale isolatie net zo sterk gecorreleerd is aan sterfte als de bekende traditionele risicofactoren. Eenzaamheid en sociale isolatie hebben hetzelfde cardiovasculaire effect als het roken van vijftien sigaretten per dag, verhogen de kans op dementie met 50% en het ziekterisico van kanker met 25%. Ook wordt het risico op virusinfecties als influenza door sociale isolatie verhoogd.
Maar er zijn ook andere ver strekkende gevolgen van de “anderhalvemetermaatregelen”, en die betreffen onze grondrechten als mens, zoals het recht op privacy, het recht op vrije meningsuiting, op vrij bewegen, en op zeggenschap over je eigen lichaam.
Immuunsysteem
Wij hebben weerstand tegen allerlei ziektes omdat we een immuunsysteem hebben. Dat is doorgaans heel goed in staat om allerlei pathogenen onschadelijk te maken. Maar we weten dat de werking van dat immuunsysteem beïnvloed wordt door de omgeving. Stress remt bijvoorbeeld je weerstand, terwijl waardevol sociaal contact, aanraking en zonlicht (met in begrip van de omzetting naar vitamine D) een boost geven aan je immuunsysteem. Tijdens de lockdown periode moest sociaal contact geminimaliseerd worden, konden mensen niet naar buiten en ervoeren ze, dat blijkt uit allerlei onderzoeken, veel meer stress en angst.
Huidhonger
Wat sommige therapeuten ‘huidhonger‘ noemen is het verlangen naar fysiek menselijk contact. Ook al verwarren veel mensen dit gevoel met seks, huidhonger is niet puur een seksueel verlangen. Je behoefte aan aanraking vervullen vereist dat je betekenisvol fysiek contact hebt met een ander persoon; niet toegeven aan het verlangen naar menselijk contact kan emotionele en zelfs fysieke gevolgen hebben.
Wanneer je wordt aangeraakt, geaaid en gestreeld, doet dat iets met je geluksgevoel. Je voelt je lijf, je voelt dat je bestaat!
Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte. Het is een van de belangrijkste middelen tot contact vanaf ons vroegste bestaan.
Niet voor niets wordt geadviseerd om direct na de bevalling een baby ‘huid-op-huidcontact’ met de ouders te laten hebben. Fysiek contact vervult, hoe kort en terloops ook, tevens een belangrijke functie in het maatschappelijk verkeer. Het schept een band, creëert een gevoel van ‘samen’. Volleyballers raken elkaar na elk verloren of gewonnen punt even aan, dat moment is belangrijk voor het groepsproces.
“Fysiek contact is een vereiste voor menselijk bestaan”
Het kan dat je huidhonger hebt zonder dat je het doorhebt – of zelfs de symptomen verwart met psychische klachten. Mensen met huidhonger lijken soms depressief. Ze trekken zich terug, en de toon van hun stem is vlak. Mensen met een klinische depressie kunnen ook last hebben van huidhonger – en dit is terug te zien in een deel van de hersenen dat we vagus noemen. Wanneer ik cliënten masseer met een klinische depressie, gaat hun depressie-level omlaag en de vagus-activiteit omhoog. Fysiek contact is een vereiste voor menselijk bestaan. Het heeft een helend effect.
Aanraking is niet alleen iets wat mensen doen, maar ook wat mensen mensen maakt.
We kunnen het de technologie niet kwalijk nemen dat we tegenwoordig steeds meer zonder aanraking leven. De enige die we dat kwalijk kunnen nemen zijn wij zelf.
Maar elektronische gebaren van liefde en steun via een sms of een app-je zijn geen vervanging voor een liefdevolle knuffel.
Levensbehoefte
Laat ik de vraag breder stellen: Wat doet fysiek contact met een primaat?
Fysiek contact is altijd belangrijk voor de primaten. Ze vlooien elkaar, spelen, zitten vaak tegen elkaar aan. We weten ook dat het stresshormoon cortisol daalt en het ‘knuffelhormoon’ oxytocine stijgt als gevolg van contact. Lichamelijk contact wordt dan ook gebruikt in verzoeningen en natuurlijk tussen moeder en kind. Als een jonge aap ergens van schrikt of een ruzie heeft verloren, dan rent ie naar moeder om een tepel in de mond te nemen en tegen haar aan te zitten, hetgeen kalmering brengt.
[…] (zelfs huisartsen weten het vaak niet meer). En we weten niet meer wat we nodig hebben om gezond en energiek te […]