In onze keuken staan allerlei potjes met gedroogde kruiden, geoogste zaden, wortels van planten tot verschillende soorten (geraspte)schillen én een zoutmolen gevuld met Himalaya zout. Niet dat wij zoutrijk koken, in tegendeel, maar we gebruiken het voor veel meer dan alleen in de koekenpan of over de limoen partjes met verse Wasabi. Zeker wanneer het de temperaturen stijgen boven de twintig graden Celsius komt deze zoutmolen goed van pas. Het is namelijk de basis voor een zelfgemaakt brouwsel dat mijn (onze) mineraaltekorten aanvult wanneer ik deze verloren heb door transpiratie tijdens een massage of tijdens een flinke wandeling met Louis door de Drunense Duinen. Ik heb het over Sole, Wat is het, hoe maak je het en waar is het goed voor?
Sole is een eeuwenoud Keltisch drankje om verloren mineralen aan te vullen.
Waar bestaat dit bijzondere brouwsel uit? Niets om geheimzinnig over te doen. Heel simpel: zout en water. Geen keukenzout! Wij gebruiken Himalaya zout maar je kunt ook Keltisch zeezout gebruiken.
Wat is het verschil tussen Himalaya zout en Keltisch zeezout?
- Keltisch zeezout Dit zout wordt vandaag de dag met de hand geoogst op Keltische wijze in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Hier komt geen machinale bewerking aan te pas. Zoutboeren laten het zeewater binnenkomen via een kanalenstelsel waarbij het zout van het ene naar het andere ondiepe bassin wordt geleid.
Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zout in het laatste bassin door de zon gedroogd wordt en handmatig opgeschept. Dit gebeurt op dezelfde manier als de Kelten dit meer dan tweeduizend jaar geleden deden. De samenstelling van de kleibodem heeft een zuiverende werking en zorgt voor de grijze kleur. Het is verkrijgbaar in twee varianten: Sel gris (de grove variant) en fleur de sel (de fijne variant).
Keltisch zeezout bevat 72 mineralen waarvan o.a. Natrium 31,42% - Himalaya zout Dit zout wordt geoogst uit oude landmijnen waar het zout terecht is gekomen in tijden dat er minder vervuiling in de zee zat. Het Himalayazout is roze van kleur en is afkomstig uit mijnen in Pakistan. De naam Himalaya slaat op het woord Haliet, wat een ander woord is voor steenzout. Het heeft dus niks met de Himalaya gebergte te maken.
De roze kleur komt omdat er in het zout een ijzeratoom zit ingebouwd.
Himalaya zout bevat 68 mineralen waarvan o.a. Natrium 38,26%
De naam ‘Sole’ verwijst naar een Keltisch woord dat ‘zon’ betekent. Maar je vindt het ook terug in de Franse (soleil) en Spaanse (sol) taal. Het drankje is simpelweg een zoutoplossing, die mineraal tekorten goed kan aanvullen. Wanneer je bijvoorbeeld fanatiek sport, buiten werkt (kwekers en agrariërs), veel bloedverlies hebt (door o.a. menstruatie), geregeld een bezoek brengt aan de sauna, of net als ik massages geef bij een sauna, of verblijft in een warm land, is het de ideale manier om verloren mineralen door transpireren weer aan te vullen.
Wanneer kun je beter van het drankje áfblijven?
Wanneer je al een gevarieerd en gebalanceerd eetpatroon hebt, is er geen reden om in de ‘over drive‘ te gaan. Als je gezond eet krijg je voldoende zout en mineralen binnen. Maar ook wanneer je juist ongezond eet, is het af te raden om extra zout tot je te nemen. Veel bewerkte producten zijn vol gestopt met zout, en die extra dosis heb je in die situatie dus allesbehalve nodig. Ook mensen met een verhoogde bloeddruk kunnen beter een gewoon glaasje water drinken en een extra portie groenten en fruit eten. Deze vormen een grote bron van kalium, wat de tegenhanger is van natrium waardoor je de balans herstelt.
Hoe maak je Sole?
Het is super gemakkelijk en snel te bereiden:
- Kook water tot het kookpunt en laat afkoelen – het mag nog lauw zijn
- Doe 1/3 Himalaya zout (of Keltisch zout) in een glazen potje en schenk hier vervolgens 2/3 van het afgekoelde lauwe water op
- Sluit het potje en schud goed
- Zodra er zout op de bodem blijft liggen, is het een teken dat het water niet meer zout kan opnemen
- Bewaar het potje op een koele plaats, niet in de koelkast.
Hoe vaak drink je Sole?
Vul een groot glas met handwarm water. Voeg één à twee theelepel(s) Sole toe en meng met een lepeltje. Eén glas per dag is voldoende. Drink nooit koud. Koud water is als een shock voor je lichaam en valt als een baksteen in je maag. Dat betekent dat je lichaam extra energie moet leveren om het zoutmengsel op te nemen.
[…] ook toe bijdragen dat er spierkrampen ontstaan. Dat komt omdat door het zweten het lichaam te veel zouten […]