Een gebrek aan energie is misschien wel de meest gehoorde klacht in mijn praktijk. Soms hebben cliënten duidelijke lichamelijke klachten waar dit mee samenhangt. Maar vaak ook zonder specifieke oorzaken kampen steeds meer mensen met een chronisch energiegebrek. De oorzaken kunnen legio zijn. Vaak denken/hopen mensen dat er één aanwijsbare oorzaak is, bijvoorbeeld een specifiek vitaminetekort ( dat is op dit moment een populaire theorie, een pil met vitamine is echter niet de oplossing. Het kan een aanvulling zijn!). De kans is echter veel groter dat het voedingspatroon en leefwijze de verklarende factor is waarom iemand zich moe en futloos voelt. Wat je eet, wanneer, hoe vaak zijn van grote invloed. Wil je vitaler in het leven staan, dan begint het bij de volgende 10 basisregels om goed in je energie te zitten. Het zijn de 10 basis eet regels uit de Ayurveda, een eeuwenoud Indiaas gezondheidssysteem, waardoor je direct meer energie krijgt en je vitaler voelt.
- Fruit op een lege maag
Vers fruit en groente geven direct veel energie en zijn licht verteerbaar. Dit in tegenstelling tot dierlijke eiwitten zoals zuivel en vlees die vaak uren en nogal zwaar op de maag liggen voor ze worden afgegeven aan de dunne darm. Een appel wordt binnen een uur afgegeven aan het darmstelsel. Kies zoveel mogelijk voor groente en fruit uit het betreffende seizoen. Aardbeien, pruimen, perziken en kersen in de zomer. Bessen en appels in de herfst en winter. Eet drie stuks fruit en 3 à 4 ons groenten per dag. Eet fruit liefst op een lege maag. - Groenten verhitten
Het is belangrijk dat je groenten wokt, bakt, kookt of sauteert, met andere woorden verhit. Dit ‘voorverteren’ maakt het voor het lichaam makkelijker om de voedingsstoffen op te nemen (energiebesparing) en hun energie af te geven (energiewinst). Rauw en koud eten is zwaarder te verteren en veel voedingstoffen worden niet opgenomen, zeker als het spijsverteringsvuur (agni) zwak is. - Vermijd voorgesneden
Vermijd voorgesneden producten in de supermarkt. Geplukte en gewassen sla, gedopte sperziebonen of voorgesneden fruit besparen tijd, maar verliezen hierdoor hun levensenergie (prana) die ze ook niet meer kunnen afgeven aan jouw lichaam. - Ga voor vers
Vermijd bevroren, ingeblikt en bewerkt eten net als restjes van de vorige dag. Ook hier is de overgebleven prana minimaal. Ook eten uit pakjes en zakjes met veel kleur en geurstoffen en E-nummers bevatten geen energie meer. Sterker nog: ze maken je lichaam moe en ziek. Koop daarom zoveel mogelijk biologisch en lokaal eten. In ieder geval zoveel als je portemonnee dat toelaat. - Let op variatie
Variatie is een ander sleutelwoord voor meer energie. In de ayurveda onderscheiden we zes smaakgroepen: zoet-neutraal, zuur, zout, bitter, scherp en wrang. Zorg dat er binnen een maaltijd zoveel mogelijk van alle smaken vertegenwoordigd zijn. Dit geeft niet alleen een voldaan gevoel in je maag (waardoor je minder snel naar tussendoortjes grijpt) maar vergroot ook de waarschijnlijkheid dat je alle benodigde voedingstoffen binnen krijgt. - Let op combinaties
Let op voedingscombinaties! Als iets energieverlies oplevert dan is het wel het draaien van de witte en de bonte was in je maag. Om een paar voorbeelden te noemen;
+ Meloen met ham ziet er lekker uit maar kan je beter niet combineren, meloen eet je het beste los
+ Omelet met bacon of ham… ook heerlijk. Ons lichaam reageert niet goed op combinaties van proteïnen. Hou het gewoon bij één soort proteïnen, dit is makkelijker te verteren en vraagt niet zoveel energie. Wil je een omelet? Laat vlees er dan buiten. De combinatie van (dierlijke) proteïnen en zetmeel maakt dus van een goed georganiseerde spijsvertering een chaos. Proteïnen gaan rotten en zetmeel gaat fermenteren.
+ Banaan met melk is volgens de traditionele Indiase gezondheidsleer (Ayurveda) één van de zwaarste en gif-vormende combinaties. Volgens de Indiase leer creëert de combinatie zwaarte in het lichaam en traagheid in het brein. Als je een fan bent van melk-bananen smoothies, zorg dan dat de banaan overrijp is en voeg er kardemom en nootmuskaat aan toe, om de spijsvertering te stimuleren.
+ Granen/ noten en fruit met yoghurt, de zuren in bijvoorbeeld sinaasappelsap of ander zuur fruit vernietigen de enzymen die zetmeel moeten verteren. Dit zetmeel zit in ontbijtgranen. Ook kan zuur fruit of sap een stremmende werking op melk hebben en het in een zware slijmvormende substantie omzetten. Voor een gezond ontbijt neem je fruit of sinaasappelsap 30 minuten voor de ontbijtgranen. - Stop met tussendoortjes
Stop met het eten van tussendoortjes, je spijsverteringsstelsel draait hierdoor de hele dag overuren. Beperk je maaltijden (afhankelijk van je constitutie: vata, pitta of kapha) tot twee of drie per dag. Mensen met een kapha constitutie kunnen vaak het ontbijt overslaan! Een keer per dag fruit tussendoor eten kan uiteraard wel! - Vermijd met cafeïne
Voor mij persoonlijk is dit de lastigste. Cafeïne tref je niet alleen aan in cola, koffie en thee, maar ook in groene thee. In kruidenthee, wat feitelijk niet onder de thee valt maar een infusie is, zoals kamille, venkel zitten geen ‘stimulerende middelen’. Cafeïne is een belastende en toxische stof voor de lever en de nieren. Het geeft een korte oppepper maar levert per saldo energieverlies op. - Zoek zorgvuldig
Zoek restaurants zorgvuldig uit. Gebruiken ze biologische producten? Wordt er dagelijks vers gekookt? Wat voor mensen werken er (hun energie zit in jouw eten)? Rookt de chef? Wordt er met aandacht en liefde gekookt? - Vermijd energiekillers
Echte energiekillers? Gefrituurd eten, teveel vet, overmatig vlees, kant en klaar maaltijden en alcohol. En tot slot hebben we nog STRESS, die staat als energiekiller met stip bovenaan! Een anders dan anders massage kan dan heel behulpzaam zijn…
Geef een reactie