Dagelijks merk ik dat, als ik de kaken van mijn cliënten masseer, er verlichting van spanning in het bekken ontstaat en dat vaginale beperkingen worden opgeheven. Andersom is dat ook zo dat als het bekken wordt gemasseerd worden de kaken meer ontspannen. Het is zoeken naar een nieuwe basis om haar tegenhanger te spiegelen.
Laatst werd ik benaderd door een Belgische dame. Ze vertelde mij dat ze op zich gezond was maar dat ze meer bij zichzelf wilde komen. Ze had het gevoel ver van haar gevoel verwijderd te zijn. Enkele weken na het eerste contact stapte ze mijn praktijk binnen.
Ze was de avond voorafgaand al naar Nederland gereden (een reis van zo’n twee en een half uur) en sliep in een lokale B&B om fris en fruitig op tijd aanwezig te zijn.
Een dagje #eropuit voor een massage in Vlijmen.
Tijdens het korte gesprek van circa 10-15 minuten, waarin ik haar de tijd gunde om aan te komen, te aarden vertelde ze mij in het kort haar levensverhaal. Kort samengevat was ze er altijd voor iedereen, had alles onder controle, behalve (voor) zichzelf.
Tijdens het masseren vertelde ik haar wat ik doe, om haar meer bewust te maken en te laten voelen hoe nauw haar kaak en haar bekken verbonden zijn. Omdat ik mij bewust ben van de mechanische verbinding tussen de kaak en het bekken is het voor mij niet vreemd, maar de meeste cliënten zijn nog steeds verrast dat ze van een masseur moeten horen dat deze twee lichaamsdelen een relatie hebben.
Ondanks dat ze zich aan weerszijden van het lichaam bevinden zijn er in de loop der jaren steeds meer onderzoeken gedaan om de verbinding te ontketenen. En ja, er is een direct verband tussen.
Een verbetering van de mobiliteit van de kaak spanning kan het bekken verlichten en omgekeerd.
Hoe kan het dat het ene lichaamsdeel het andere zo nauw kan spiegelen terwijl het zich aan de andere kant van je lichaam bevindt? Laat ik hier wat dieper op ingaan
- Embryologische ontwikkeling:
De verbinding begint tijdens de embryologische ontwikkeling rond de vijftiende dag. In deze fase, gastrulatie genaamd, vormen zich twee depressies aan de dorsale zijde van het embryo die het orofaryngeale membraan worden (om vervolgens de mond te vormen) en het cloacale membraan (om vervolgens de openingen van de urinewegen, de voortplantingsorganen en de spijsvertering te vormen).
De wervelkolom groeit tussen hen in en de twee blijven verbonden als één wezen in het embryo. - Emoties:
De kaak en het bekken zijn onze zogenaamde ‘uitdrukkingswegen’ zowel op fysiek en verbaal niveau.
Denk maar eens terug aan een situatie waarin je onderdrukte woede, angst of negatieve emoties ervoer, die je niet kon of wilde uiten? Wat gebeurde er op dat moment met je kaken? Klemde je je tanden op elkaar of knarste je met je tanden (Bruxisme)? Dit is een automatische reactie als stress en spanning zich opbouwt in de kaken.
Denk ook eens terug aan een stressvolle situatie. Voelde je de spanning in je (onder)buik en je bekkenbodemspieren, of klemde je je billen stijf tegen elkaar aan?
Jaren van seksuele onderdrukking, en verdringen van onuitgesproken gevoelens kunnen als beklemming en pijn in het lichaam worden vastgehouden. - Fascia:
Fascia is één groot driedimensionaal bindweefsel netwerk in ons lichaam. Het omhult je hersenen, je ruggenmerg, je organen en je spieren. Het kent geen begin en geen einde, het loopt van je kruin tot je tenen en van je huid om de organen, bloedvaten en zenuwbanen en verbindt alles in het lichaam maar tegelijkertijd scheidt het diezelfde structuren van de omgevende weefsels. Door de bouw van het fasciale netwerk is het mogelijk dat de verschillende weefsels en structuren kunnen bewegen ten opzichte van elkaar.
Fascia heeft elastische vezels en is soms enkele centimeters dik, het kan dicht en compact zijn, soms ook losmazig en heel dun. Door de eigenschappen en samenstelling kan fascia trek -en drukkrachten opvangen zonder zelf te beschadigen en heeft om deze reden ook een beschermende functie.
Doordat fascia door het hele lichaam is verbonden speelt het een uiterst belangrijke rol in onze beweeglijkheid, houding en ook in de informatievoorziening. Een verstoring of onbalans heeft om deze reden veel invloed op het geheel, de fascia zal daar als bescherming gaan samentrekken en verstrakken. Meestal herstelt het lichaam zich spontaan en ontspant de fascia zich weer. Maar het kan ook voorkomen dat het lichaam zich maar gedeeltelijk herstelt en dat de fascia plaatselijk gespannen blijft. De spanning die dan in het weefsel ontstaat vraagt direct aanpassing van het volledige lichaam en van alle systemen.
Omdat de fascia één groot netwerk is kan de bloedcirculatie en of de zenuwen in bepaalde weefsel verstoord worden en dit kan uiteenlopende klachten geven. Fascia is ook betrokken bij de stofwisseling, spijsvertering, lymfe en hormonen. Spanning op het fasciale weefsel kan ook problemen geven met het afvoeren van afvalstoffen. Krachtoverbrenging gebeurt grotendeels via het fascia weefsel en is om die reden erg belangrijk voor het bewegen. De geleidingsfactor van fascia is sterk afhankelijk van hoe goed het weefsel is gehydrateerd. Als het weefsel voldoende vocht bevat, trekken de impulsen sneller en effectiever door de fascia heen.
Omdat de fascia, dat voor te stellen is als één groot net, of web, dat door ons hele lichaam loopt is het ook niet vreemd dat fascia gevoelig is voor stress emotie en overbelasting en is het niet vreemd dat ontspanning van de fascia grote invloed kan hebben op veel daaruit voorkomende klachten.
Een fasciale lijn kan worden gevolgd van de kaak tot in het bekken. - Sacrale verbinding:
Een andere opmerkelijke verbinding tussen de kaak en het bekken betreft de biomechanica van de schedelbeenderen en de durale buis.
Binnenin de wervelkolom bevindt zich het ruggenmerg en de zenuwwortels. De wervelkolom bestaat uit 7 nek- (of cervicale) wervels C1 t/m C7, 12 borst- (of thoracale) wervels Th 1 t/m Th 12, 5 lenden- (of lumbale) wervels L1 t/m L5, en het heiligbeen (of sacrum (S)) met het staartbeentje (stuitje). Met uitzondering van de eerste twee halswervels zit er tussen iedere twee wervels een tussenwervelschijf.
Dat de wervels gemakkelijk ten opzichte van elkaar kunnen bewegen, is te danken aan de tussenwervelschijven die elastisch zijn, maar ook aan wervelgewrichten die iedere wervel beiderzijds aan de bovenliggende en onderliggende wervels verbinden.
Verder wordt het wervelkanaal van boven naar beneden op ieder niveau gevormd door de wervelbogen, die vastzitten aan de wervellichamen. Aan de achterkant lopen deze uit in een uitsteeksel (het doornuitsteeksel) dat midden op de rug kan worden gevoeld (de “ruggengraat”). Bovendien worden de wervelbogen met elkaar verbonden door elastische banden, de gele ligamenten, die het wervelkanaal van binnen bekleden.
Binnen in het wervelkanaal loopt van boven naar beneden het ruggenmerg. Het ruggenmerg ligt binnen in een koker van hersenvliezen, de zogenaamde durale buis, waarin het in hersenvocht schokvrij is opgehangen. Op iedere hoogte ontspringen links en rechts uit het ruggenmerg de zenuwwortels die dan, omhuld door een manchet van hersenvlies, het wervelkanaal verlaten door openingen die begrensd worden door de wervelgewrichten van twee aangrenzende wervels.
Spanningen en onevenwichtigheden in de kaak kunnen de membranen die de dura verbinden met de schedel beïnvloeden daar waar het heiligbeen wordt vastgebonden.
Ongelijke druk en trekken in het sacrale gebied kunnen op hun beurt de craniale aanhechtingen beïnvloeden en leiden tot pijn, disfunctie en andere symptomen aan beide uiteinden van het craniosacrale systeem. Deze ongelijke verdeling kan een veelheid aan symptomen over alle lichaamssystemen veroorzaken – van cardiovasculair tot neurologisch, musculoskeletaal, verteringssystemen en dergelijke.
Voelen
Ben je iemand die lijdt aan het Syndroom van Costen of TMD (Temporomandibulaire disfunctie): kaakspanning, klemmen, slijpen, pijn, kaakvergrendeling of klikken?
Ervaar je regelmatig pijn in je bekken, onderrug, SI-gewricht of sacrale pijn en disfunctie?
En misschien ervaar je niet direct pijn of spanning in je bekken maar herken je wel blaas of darmproblemen of een bepaalde mate van seksuele disfunctie?
Is je linker heup beperkt in mobiliteit? En als je die vraag met ja kunt beantwoorden, voel je dat ook je linker kaak wat strakker staat?
Als je op één of meerdere van deze situaties een positief antwoord kan geven is het raadzaam je te concentreren op het ontspannen van je kaken EN je bekken.
Onderstaande oefeningen kunnen direct pijn verlichten.
- Ontspan de spieren van je bekkenbodem:
Leg bij voorkeur een yoga mat neer op de grond of een deken. Doe vervolgens een lage squat, alsof je gaat poepen boven een gat in de grond (Zoals de Chinese toiletten zijn gebouwd). Dit is een bekende yoga houding genaamd Malasana. Als je enkels te strak aanvoelen kan je de yoga mat iets oprollen en dan laat je je hielen hierop rusten terwijl je voeten op de neerwaartse helling plaatst. Houd je handen in gebedspositie en probeer circa 2-3 minuten in deze houding te blijven. Deze oefening is gericht op het ontspannen van het perineum, de pc-spier en je ademhaling. - Cat & Cow (met uitgestoken tong):
In de Cat (Marjaryasana) & Cow (Bitilasana) buig en strek je je rug op het ritme van je eigen ademhaling. Het is een eenvoudige oefening die het je makkelijker maakt om je meer te richten op je ademhaling. Het zorgt tevens voor extra flexibiliteit en doorbloeding in de rug. Ga op je knieën op een yoga mat of deken zitten en plaats je handen voor je op schouderbreedte. Spreid je vinger op de mat naar voren. Je knieën zijn op heupbreedte en je schenen zijn parallel aan de lange zijde van de mat. Je voeten wijzen recht naar achter. Je lift je bekkenbodem en trekt je navel in en op. Je schouders zijn weg bij de oren en je kijkt naar je handen. Je rug, nek en achterhoofd vormen samen een horizontale lijn.
Adem uit, krul je staartbeen onder je, trek je navel in en kijk naar je navel. Je rug is bol zoals een kat dat kan doen, vandaar Cat.
Adem in, duw je staartbeen omboog en laat je rug zakken. Til je hoofd op en kijk omhoog. Steek nu je tong helemaal uit (maak er eventueel geluid bij). Je borst is gelift en je schouder zijn weg bij de oren. Je rug is nu hol en je staat nu als een (Indische) koe, vandaar Cow .Wanneer je volgende inademing komt zet je beweging weer in vanaf het staartbeen door naar de kat. Wissel deze houdingen af op een vloeiende beweging, op het ritme van je ademhaling. Maak je adem diep, dus helemaal in (liefst door je neus) en daarna weer helemaal uit (uitademen door je mond). Sluit je ogen als je dat fijn vindt.
Probeer 5-10 langzame herhalingen om te beginnen en herhaal dit indien mogelijk 2-3 keer per dag. - Rustpositie van de tong:
Liggend op je rug, met je armen langs je zij, plaats je je tong voorzichtig achter je voortanden tegen het gehemelte aan om de kaak te ontspannen.
Haal 10 keer een diepe ademhaling. Denk aan iets waarvoor je dankbaar bent. - Maak de fascia van je voeten los:
Ga rechtop staan, gebruik een oude tennisbal. Plaats bijna al je lichaamsgewicht op de bal die onder de onderkant van je voet rust (Nier1). Houd daar stevige druk terwijl de andere voet plat op de vloer blijft om je te ondersteunen. Houd druk aan totdat de spanning op de voet afneemt en de voet meer over de bal smelt en beweeg de voet vervolgens naar voren zodat de bal via de voetboog naar de hiel gaat.
Loop rond en voel het verschil tussen beide voeten. Let niet alleen op je voeten, maar let ook bewust op je heupen en het bekken.
Herhaal vervolgens op de andere voet.
Terug naar mijn cliënte, die de massage van 180 minuten overigens heerlijk vond.
Het enige lastige vond ze wel dat sommige emoties niet onder controle te houden waren.
Ze sprak enigszins beschaamd uit dat ze het moeilijk vond zich te uiten. En toch voelde ze dat ze geopend was in haar bekken, en in haar keel gebied.
Na de manuele massage heb ik haar uitgenodigd om op mijn klanktafel plaats te nemen. Gedurende de eerste 5 minuten was er inderdaad een disharmonie te horen voor mij, daarna zochten de boventoonrijke klanken elkaar op, om vanuit deze situatie een nieuwe basis te vormen voor harmonie.
Haar lichaam, haar bekken en schouders schudde en soms kon ze niet anders dan haar kaken te ontspannen. Op de ontspannen momenten kwam er zelfs geluid uit haar keel. Na 15 minuten, bleef ze nog even liggen op de klanktafel. Haar lichaam heeft kennis gemaakt met de resonantie van moeder aarde, 432Hz.
Ze vertelde mij “het was fijn, het voelde werkelijk alsof ik thuis kwam in mijn eigen lijf. Hier en daar is er zeker nog wat op te kuisen”.
Bovenstaande eenvoudige oefeningen heb ik haar meegegeven en uiteraard een nieuwe afspraak gepland.
Geef een reactie