Regelmatig kom ik mensen op mijn massagetafel tegen waarbij ik in de energiebanen voel dat er zich afvalstoffen vastzetten. Afvalstoffen zijn om af te voeren, los te laten. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Mijn cliënten vragen mij hoe je dat doet? En “waarom is het soms zo moeilijk? “. Ik stel ze regelmatig de vraag: “Waar houd je aan vast en waarom?” als je dat namelijk weet, heb je namelijk de sleutel om los te laten.
De flow van de natuur
In de natuur is loslaten iets heel gewoons. De wind waait en verzet zich niet, het water in de rivier meandert met de oevers mee. In de herfst laten loofbomen en sommige naaldachtige hun bladeren vallen zodat ze in het voorjaar weer vol energie uit kunnen schuiven uit nieuwe knoppen. Dieren worden geboren, leven en sterven zonder weerstand te bieden aan wat er op hun pad komt. Ze gaan mee in de flow van het leven. Dat is waarschijnlijk de reden dat in het wild levende dieren geen burn-out ontwikkelen.
Het verschil tussen mensen en dieren is opmerkelijk. Dieren bieden veel minder weerstand aan dat wat ze als onprettig ervaren: pijn, ongemak… en tegen het niet kunnen krijgen van wat ze graag willen hebben. Ze hebben er veel minder oordelen over. Voor dieren is loslaten gemakkelijker. Behalve voor mijn Jack Russel. Maar ja, voor terriërs is het functioneel om hun ‘’prooi’’ vast te houden – tot het echt niet meer voor ze werkt. Mijn Jack laat dan wel los en richt zijn blik weer op iets anders. Dieren weten wanneer het gezond en functioneel is om vast te houden, en wanneer los te laten.
Overtuigingen
Bij jonge kinderen zie je hetzelfde als bij dieren: ze zijn veel beter in staat het leven te nemen zoals het komt. Maar zodra ze meer beïnvloed worden door de wereld om ons heen beginnen de problemen van het loslaten. Volwassenen verschillen in dat opzicht enorm van dieren en jonge kinderen. Als volwassenen hebben we oordelen en op angst en pijn gebaseerde overtuigingen ontwikkeld. We zijn loslaten vaak gaan associëren met angst, pijn en verlies.
Vasthouden kan in veel situaties functioneel en gezond zijn. Vasthouden aan een kernprincipe dat bepaalt hoe je in het leven staat, zoals bijvoorbeeld eerlijkheid of integriteit. Of vasthouden aan een belangrijk doel en je daarvoor in blijven zetten. Vasthouden wordt pas dysfunctioneel wanneer we erin doorschieten, vasthouden aan wat niet goed voor ons is, of vasthouden in situaties waarin het juist tegen ons werkt en onze gezonde doelen van geluk, groei, vrijheid, liefdevolle relaties met de wereld om ons heen niet meer dient.
Emoties
Zo kunnen mensen moeite hebben met het loslaten van bepaalde emoties zoals woede. Emoties zullen er altijd zijn. Als je deze voelt, hoeven ze niet in je systeem worden opgeslagen. Vaak is de emotie eerst. En die emotie roept gedachten bij je op. In de meeste gevallen zijn het dan de minder positieve gedachten die maken da we ons steeds minder prettig gaan voelen. Het kan ook zijn dat er alleen maar opstapelende negatieve gedachten zijn. De spiraal van negatieve gedachten wordt dan steeds groter en het gevoel zwaarder. Wanneer je bijvoorbeeld iets naars is overkomen, kan het lastig zijn je woede of verdriet daarover los te laten. Vooral wanneer er voor je gevoel onrecht in het spel is. Denk bijvoorbeeld aan pesterij, vernedering, geweld en seksueel geweld. Vaak zit er diep van binnen een overtuiging, dat wanneer je je verdriet, pijn of woede over iets onrechtmatigs wat je overkomen is loslaat, je de dader(s) als het ware gelijk geeft. Als dat het geval is, realiseer je dan dat een dader, of het nu een persoon is of een instelling altijd verantwoordelijk is voor diens eigen daden. Als je onrechtmatig behandeld bent, beschuldigd, vernederd, geweld aangedaan bent zegt dat niets over jou en jouw waarde.
Wat gebeurt er als je emoties niet aankijkt
Emoties worden gevoed met gedachten en weerstand. Als emoties niet gevoeld worden, zetten deze zich vast in je energieveld. Daar komen dan steeds meer donkere gedachten en gevoelens van weerstand bij. Je bouwt zo steeds meer op en uiteindelijk zet zich dat vast in je lichaam. Hoe meer negatieve gedachten je hebt, hoe slechter je je uiteindelijk gaat voelen. En met weerstand (dit wil ik NIET) krijg je meer van dat wat je niet wil. En ook dat zet zich vast. Je draagt dit met je mee. Als ‘last op je schouders’, ‘steen in je maag’, ‘water in je benen’, ‘lood in je schoenen’… Je haalt steeds meer situaties naar je toe, die nog meer malende gedachten veroorzaken, die voor nog meer weerstand zorg dragen. En dan word je ziek. Of moe. Heel erg moe.
Vanuit de Bron zijn we allemaal LIEFDE. Van nature zijn we allemaal zuiver en rein. Verbonden met onszelf, met onze eigen waardevolle liefdevolle zelf. Verbonden met de grote Bron. De Bron is liefde en louter positief. Het is het Al. Eén. Zuiver. Al het andere is Ego, gebaseerd op het negatieve denken, beperkende geloofsovertuigingen, weerstand, je beter voelen dan een ander of juist ondergeschikt of minderwaardig. Gedurende ons leven raken we door onze ervaringen, trauma, opvoeding, gedachten en overtuigingen van onszelf, anderen en weerstand steeds verder verwijderd van wie we werkelijk zijn. Van nature is ook ons fysieke lichaam en het energieveld om ons heen zuiver en licht. En louter positief. Maar doordat we niet alles voelen en verwerken, worden er steeds meer zware negatieve trillingen (ruis) in dat mooie, schone energieveld opgenomen. Dat zou je je kunnen voorstellen als donkere plekken in jouw energieveld. Donkere plekken van opeengestapelde, onverwerkte emoties. Vanuit het energieveld bereiken deze donkere plekken uiteindelijk ook ons fysieke lichaam. Het gevolg is dat je lichaam een reactie geeft. Eerst worden spieren en gewrichten wat strammer, maar als je de signalen negeert krijg je vanzelf lichamelijke klachten.
Veel problemen in het nu hebben hun oorsprong in onze vroege jeugd, met name ontstaan in onze eerste 7 levensjaren. Als we al in staat zijn om deze goed op te ruimen zijn we vaak maar al te goed in staat om daarna opnieuw vervuild te raken met nieuwe emoties en gedachten die we niet verwerken.
Met nieuwe malende gedachten en met nieuw verzet tegen dat wat zich aandient. We bestellen als het ware een nieuw pakketje. Het is dus raadzaam om regelmatig jezelf te (laten) reinigen van ruis. Zie het als een APK van je eigen lichaam. Want voor je auto zorg je toch ook goed?
Wat kun je doen?
Wees je in eerste instantie bewust van je eigen aandeel in je eigen verhaal. Niemand heeft je wat aangedaan (fysiek geweld hier buiten beschouwing latend). Er kan wel wat gebeurd zijn of gezegd wat je niet fijn vond, maar niemand kan er verantwoordelijk voor zijn dat je jezelf daar slecht over blijft voelen. Dat kun je alleen zelf. Word je daarna bewust van je gedachten. Laat deze eens aanwezig zijn en ga voorzichtig op zoek naar een gedachte die ietsje beter aanvoelt. Ik neem er altijd even een momentje voor om echt de stilte in mij op te zoeken en aan mijn onbewuste (of hogere zelf) te vragen: welke gedachte kan mij nu ietsje beter laten voelen. Het antwoord laat ik dan rustig naar me toekomen. Het antwoord kan direct komen of later. En soms is het bewustzijn dat je het slecht voelen zelf in stand houdt al voldoende om weer in een opstijgende lijn terecht te komen. En als je dan echt de diepte ingaat, de stilte in jezelf volledig opzoekt, dan nodig je als het ware alle vastzittende en opgeslagen emoties uit om naar boven te komen. Net als alles wat je denkt en gedacht hebt. En waar je van overtuigd bent. Ook kan er dan maar zo een herinnering van vroeger naar boven komen, die aangekeken wil worden.
Emoties willen gevoeld worden, net zolang als nodig is. En als je goed voelt, duurt dat helemaal niet zo lang. Gedachten laat je door je heen stromen. Positieve energie, kwaliteiten (eigenschappen) en eventuele inzichten neem je op in je systeem door ze bijvoorbeeld in te ademen of door ze rustig naar je toe te laten komen en je lichaam waar te nemen. Als ik me bijvoorbeeld alleen maar volledig afstem op het woord LIEFDE en ik neem daarna een tijdje mijn lichaam waar, dan voel ik dat de energie in mijn lichaam wordt opgenomen. En dan doe ik net zolang totdat ik voel dat er niets meer opgenomen wordt.
Loslaten van een ervaring
Wanneer je moeite hebt met het loslaten van iets wat je ervaren hebt, ligt er nog iets besloten in die ervaring wat je persoonlijk heeft geraakt of een oude lading heeft getriggerd. Die ervaring wil je als het ware nog iets laten zien. Iets waar je je nog niet helemaal bewust van was. Het kan een stuk weggestopte emotie zijn: verdriet, boosheid, of persoonlijke pijn. Het kan ook zijn dat er iets nog niet begrepen is aan die ervaring. Dan kan het aan je blijven knagen.
Loslaten van angst
Angst is ook een moeilijke emotie om los te laten voor veel mensen. Tijdens mijn vakantie in Slowakije reed ik in het donker op een onverharde weg. Plots sprong er een haas op de weg, gevangen in het licht van de koplampen. De eerste reactie van de haas was bevriezen en focussen op datgene waarvoor het bang is. Als mensen doen wij niet anders, bij angst bevriezen en focussen we onze blik helemaal op datgene waar we bang voor zijn – en houden het daarmee in onze ervaring. In zulke gevallen is het nuttig om datgene waar we bang voor zijn goed te onderzoeken. Waar zijn we nu eigenlijk echt bang voor? Is die angst gebaseerd op een oude pijnlijke ervaring die nog geheeld mag worden, of een overtuiging die we hebben opgedaan of overgenomen van onze omgeving?
Loslaten van oordelen
Loslaten van het ongewenste is evenzo niet eenvoudig, vooral voor mensen die werken met de Wet van Aantrekking. Onbewust met je aandacht, gedachten, gevoel blijven terugkomen bij dat wat je niet wilt maakt dat je niet honderd procent kunt richten op wat je wel wilt.
We zijn bang voor wat we niet willen, of hebben er andere negatieve emoties en overtuigingen op zitten die het lastig maakt ze los te laten. Wanneer je begrijpt welke emoties of oordelen dit zijn en waar ze vandaan komen, kun je de oorsprong ervan helen en ze makkelijker loslaten. Een klanktafel healing bij mij op Theta resonantie kan hierbij zeer effectief zijn.
Daarbij komt, dat we het in de westerse cultuur zo gewend zijn te oordelen, te kijken naar wat er fout is, wat er verbeterd moet worden, wat er nog perfecter ‘moet’, dat het ingebakken zit in onze natuur. Automatisch blijven we dan met onze aandacht gaan naar wat er ‘niet goed’ of ‘goed genoeg’ is. Vrede hebben met wat we zien of ervaren als ‘imperfect’, met liefde en compassie naar onszelf en naar anderen kijken is een heel belangrijke basis om te kunnen manifesteren wat jij wilt.
Moeite met loslaten in het algemeen
Wat de oorzaak ook is, wanneer je iets niet los kunt laten vraagt dat om wat dieper (zelf-) onderzoek. Wanneer je weet en begrijpt wat het is aan de situatie, toestand of ervaring dat je dwars zit, kun je dat helen door de emotie bewust te maken, de woorden uit te spreken, je ervaring op een andere manier te ontladen, de overtuigingen en oordelen te transformeren of de diepere oorzaak ervan te helen. (Zie de tips onderaan dit artikel).
Mensen kunnen in de loop van hun leven moeite krijgen met loslaten, en steeds krampachtiger vast gaan houden door onverwerkte pijnlijke ervaringen. Ze kunnen loslaten in álle vormen dan onbewust gaan associëren met pijn, verlies van wat ze dierbaar is, dood, vernedering, angst en in extreme gevallen zelfs het verlies van hun eigen zelf. Je komt als het ware in een vicieuze cirkel. Maar hoe kom je daar weer uit? Dat is een proces waarbij de angst van het thema ”loslaten’’ afhaalt. Op die manier wordt het weer mogelijk de vrijgemaakte energie te richten op wat je wel wilt creëren. Wat mij hierin heeft geholpen is (trauma) massage therapie, klanktherapie en het werken met despacho’s.
Angst voor verlies
Wanneer we als mens moeite hebben met loslaten, zit er vrijwel altijd angst achter. Vaak is dat angst voor het verlies van iets, iemand, of van zichzelf. Je kunt onbewust bang zijn voor het verlies van kansen, tijd, eigenwaarde, je zelfbeeld, waardevolle materiele dingen, dierbaren, ideeën die delen van jezelf vertegenwoordigen. Zelfs angst voor het verlies van bepaalde illusies kan iemands leven bepalen. Eigenlijk zit er onder angst voor loslaten, als je helemaal doorgraaft naar de kern ervan, meestal angst voor verlies van jezelf, alles wat met jou verbonden is.
Wanneer je na het verlies van iemand waar je van houdt moeite hebt de pijn en het verdriet los te laten, kan het zijn dat je onbewust bang bent dat wanneer je dat doet, je je geliefde pas écht verliest. Of dat je jezelf verliest, omdat je je zo bent gaan vereenzelvigen met deze persoon. Verbinding maken met de ziel van deze persoon, onder begeleiding, bijvoorbeeld in de vorm van een sjamanistisch ritueel of despacho kan daarom veel opluchting geven en loslaten vergemakkelijken. Dan weet je en voel je dat de dood, het ultieme verlies, eigenlijk niet bestaat. Dan kun je veilig loslaten in de wetenschap dat jij en je geliefde in wezen altijd verbonden zijn.
Loslaten van alles wat je met je zelfbeeld of gevoel van eigenwaarde associeert, kan ook doodeng zijn. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld hun gevoel van eigenwaarde en identiteit sterk gekoppeld aan hun baan, sociale status, uiterlijk, imago, bankrekening, en tegenwoordig ook imago en status op social media. Ook hier geldt: dat wat je wezenlijk bent, kun je nooit verliezen. De kwaliteiten en eigenschappen, de pure individuele zielsenergie waarmee je in dit leven geboren bent, kan je nooit afgepakt worden.
De gift van verlies:
Als je het gevoel hebt dat je een deel van jezelf verliest als je auto wordt gestolen, heb je waarschijnlijk een deel van jezelf op een object geprojecteerd in plaats van het zelf te zijn. In die zin kan verlies een zegen zijn: dan word je gedwongen te ervaren dat je niet je auto bent, niet je salaris, niet je huis. Dan moet je wel op zoek naar je ware zelf.
Verlies van iets buiten jezelf waar je waarde aan hebt toegekend kan je op die manier helpen naar de kern te gaan van wat je wezenlijk bent en hebt: je eigen prachtige eeuwige goddelijke ware zelf, je eigen ware kwaliteiten en je verbinding met de Bron, de schepping en je ware geliefden.
Vraag en antwoord
Als je moeite hebt met loslaten van iets of iemand, kan het nuttig zijn daarop eens te mediteren en jezelf een paar vragen te stellen zoals:
- Wat is het precies waar ik moeite mee heb los te laten?
- Wat betekent datgene voor mij?
- Gaat het eigenlijk wel om dat object, die status, die persoon, of gaat het om iets dat die kwestie of persoon voor mij symboliseert?
- Stel voor dat ik het inderdaad los laat – wat voel ik dan?
- Waar ben ik bang voor, wat kan mij overkomen? En wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? En dan? En dan?
Graaf dieper. Censureer jezelf niet – je angst is per definitie irrationeel omdat je dat wat wezenlijk is, niet kan verliezen.
Als je de aller-aller diepste angst hebt geïdentificeerd: GEFELICITEERD!
Nu kun je echt gaan helen wat je weerhoudt om in vertrouwen los te laten en datgene wat je wél wilt en gelukkig maakt te manifesteren.
Als je daar hulp bij nodig hebt, ben ik er voor je.
Tips
Als je moeite hebt met in vertrouwen loslaten kan het helpen je een aantal dingen te realiseren:
- Alles wat je bent, wat je echt eigen is, wat echt bij jou hoort, en in liefde met jou verbonden is kan nooit van je afgenomen kan worden of verloren gaan
- Alles wat je graag wilt bereiken, zijn of hebben kan naar je toe komen wanneer jij er klaar voor bent, op het meest juiste moment
- Door in het gevoel van wat je wel wilt ervaren te verblijven, en je angst voor wat je niet wilt los te laten, kun je alle vreugde realiseren die je in je leven wilt ervaren
- Het Universum is wezenlijk weldadig en is uit op ons hoogste goed. Zelfs datgene wat we als onprettig ervaren, is bedoeld voor onze ultieme groei en kunnen we gebruiken als leerervaringen en opstapjes naar wat we wél willen
- Heb je behoefte om emoties, onverwerkte pijn te delen in een veilige omgeving, met iemand die echt naar je luistert zonder oordeel? Kom dan langs om je hart te luchten. Jij en jouw verhaal zijn veilig bij mij.
Geef een reactie