Deze week was ik voor een tuinadvies gesprek bij een bestaande klant. Tijdens het gesprek werd al snel duidelijk dat er een aantal ingrijpende gebeurtenissen plaats hebben gevonden. Ik opperde de mogelijkheid om tuintherapie te starten. Mevrouw begon spontaan te lachen… “wie krijgt er therapie… de tuin of ik?” Ik heb haar uitgelegd dat het een combinatie is en dat zowel een positief effect heeft op haar tuin als op zichzelf. Enigszins verbaasd maar ook zeer geïnteresseerd vraagt ze mij om uitleg.
Therapeutisch tuinieren geeft ontspanning, ruimte, inspiratie of rust. Tijdens het tuinieren ontstaan er metaforen die je eigen leven spiegelen. Door te reflecteren worden vragen waar je op dat moment mee bezig bent, in je hoofd helder. In de rust van het zaaien, planten, schoffelen of snoeien dient zich ineens een inzicht aan. De aandacht verplaatst zich van het hoofd naar je lichaam en je komt meer in het hier en nu.
Al tuinierend in jouw tuin gaan we met elkaar in gesprek. Het is prettig om met iemand te praten die ook in alle aandacht samen met jou aan het werk is in plaats van tegenover je zit (cognitief).
Fysiek werken (lichaamsgericht) werkt vaak beter en is effectiever. Een stilte in een gesprek voelt dan minder ongemakkelijk.
Aandacht
Tuinieren is een oefening in aandacht en werkt helend. Het doet iets met je en het is een vorm van meditatie. Wetenschappelijk is aangetoond dat mensen die tuinieren dezelfde hersengolfpatronen hebben als mensen die bidden of mediteren. Bovendien daalt de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol als je de afstandsbediening of je mobiele telefoon voor een dagdeel verruilt voor de schoffel.
Door letterlijk te aarden / gronden (met je handen en voeten in de grond) kom je in contact met je ware aard. Aarden/ gronden helpt je om met meer aandacht en bewustzijn te leven. Op deze manier kan je stilstaan bij wat er in jezelf leeft.
Inspiratie
De tuin van mevrouw is ruim 10 jaar geleden aangelegd en heeft rijke borders met veel vaste planten en heesters, maar ook strakke elementen als hagen en paden. De tuin is vooral groen, levendig en kan functioneren als een geweldige inspiratiebron. Gebruik al je zintuigen: kijk, voel, ruik, proef en luister! Naar al die mooie kleuren, texturen, geuren, dieren, bloemen, geluiden en alles wat de tuin nog meer te bieden heeft. In de tuin kan ze gemakkelijk wegdromen en haar fantasie de vrije loop laten. Ik vertel haar verder dat als ze dat doet dat haar wensen, passies en verlangens weer naar boven komen. “Waar denk je aan bij het zien van rozen of wat voel je bij de geur van lavendel?” en “Welke planten, of geuren herinner je in de tuin van je (groot)ouders? Wat zou dit voor je kunnen betekenen in je huidige leven?”
Breek een nootje
Samen met mijn klant loop ik naar buiten. Ik vervolg mijn verhaal: “Beweging zorgt ervoor dat je niet in je hoofd blijft maar dat er energie in je lichaam gaat stromen die het mogelijk maakt dat je emoties er uit komen. Dat kan verdriet zijn maar ook vreugde. Je hebt alle ruimte om in jouw eigen omgeving een schil af te doen, een nootje te breken of een steen af te werpen. Alles is goed.
Door samen te werken kunnen we de symboliek hiervan zien en als je dat wenst vorm geven. Een creatief proces als resultaat van een emotie zorgt ervoor dat je nog eens kunt terug kijken naar je gevoel. Zo kan je een intense gebeurtenis in je leven een plaats geven en op den duur loslaten.”
Het adviesgesprek voor de tuin hebben we even gelaten voor wat het is. Om zelf meer bewust te worden heeft ze mij gevraagd om een aantal dagdelen vast te leggen om therapeutisch in de tuin te werken. Ik heb haar direct verteld dat zij het werk moet doen en dat het geen bezigheidstherapie is of dat ik de tuin in orde maak voor haar. Weer verscheen er een lach op haar gezicht en zei ze “Nee, dat begrijp ik. Ik weet dat ik dit voor mijzelf moet doen, maar ik vind het wel fijn dat jij er bij bent.”
Heb jij ook behoefte aan meer rust, vrijheid, ruimte of mis je juist discipline, ritme en structuur? Gun jij jezelf tijd om helemaal te zijn ? Neem dan contact op.
Als je zelf geen tuin hebt kunnen we er ook voor kiezen om de natuur in te gaan. Een andere omgeving dan jouw eigen tuin kan ook verruimend zijn. En uit de natuur is het ook mogelijk om materialen mee te nemen naar huis waar we vervolgens een ander helend proces mee starten: plantverven als medicijn.
Of je nu net als deze dame, elke twee weken, of eens per maand een dagdeel gunt voor je zelf …alles is bespreekbaar.
[…] een voorgaand blog schreef ik over een klant die mij benaderde voor een wat ingrijpende tuinaanpassingen. Inmiddels […]