In contact zijn met jezelf en/of de ander, contact maken. Is er dan sprake van een verbinding? En hoe vrij ben je in deze verbinding?
Het zijn keuzes die je maakt. Keuzes die je niet alleen met je hoofd maakt maar eerder met je hart en je buik. In mijn beleving kan je pas echt contact maken en een verbinding tot stand te brengen met jezelf, maar ook met anderen om je heen , als je op alle niveaus met elkaar kan communiceren.
Bovenstaand plaatje illustreert hoe ik, verbinding en contact tussen mensen zie. Wetende dat slechts 8% van de communicatie bestaat uit woorden, 37% uit de intonatie en 55% uit wat de ander met zijn lijf uitstraalt is het alleen richten op de woorden die een ander zegt een gemiste kans. Wat mij betreft is er alleen echt contact tussen mensen mogelijk wanneer er op alle niveaus met elkaar gecommuniceerd wordt. Sterker nog een boodschap komt alleen goed over als al die niveaus met elkaar op één lijn zitten. Vooral in teams waar mensen erg van elkaar afhankelijk zijn is het essentieel dat je de ander op alle niveaus weet te raken.
Hoofd Denken/controle Woorden
Hart Voelen/emotie Verwantschap
Buik Weten/intuïtie Samen/verbinding
Wanneer er niet op alle niveaus afstemming is, zal er veel “ruis” op de lijn zijn en worden veel van de intenties “verkeerd gelezen”. Mensen voelen zich als het om complexere zaken gaat waar veel gevoel of begrip mee gepaard gaat vaak niet gezien en gehoord door elkaar. Vooral als er alleen maar op hoofdniveau contact is. Vervolgens reageren ze in hun communicatie op het niet hebben van contact en het niet gezien en gehoord worden en komen “de woorden” niet meer binnen.
Wanneer het plaatje congruent is en er op verschillende niveaus contact is lijkt de communicatie vanzelf te gaan. Wanneer dat niet het geval is, gebeurt er niet veel. In mijn praktijk richt ik mij op al deze niveaus en dan is het mogelijk om gevoelens en emoties boven water te krijgen en bespreekbaar te maken die anders onderhuids waren gebleven en een optimale werking in de weg zouden kunnen staan.”
Ons hart als een ‘brein in het klein’
Het eerste contact met de ander maken we met ons brein. Maar hoe maak je een diepe verbinding met jezelf en de ander vanuit je hart en je bekken.
- Hoe maak jij contact?
- Kun je complimenten geven en ontvangen?
- Kun je goed je grens ontdekken?
- Wat is van jou en wat is van de ander?
- Hoe open en hoe sluit je je hart?
- Ken je het verschil tussen sluiten en afsluiten?
- Hoe ga je om met de ‘verwondingen’ van het hart?
In het maken van een echte verbinding speelt het hart een belangrijke factor. Ons hart kun je zien als een ‘brein in het klein’, maar met een heel groot geheugen voor wat er gebeurt in ons leven.
Veel mensen hebben negatieve ervaringen opgedaan en hebben het hart- en/of bekkengebied gesloten. Daardoor kunnen zij onvoldoende verbinding maken met hun passie en verlangens, waardoor het in het leven aan vitaliteit, speelsheid, creativiteit ontbreekt.
“Verbinding maken gaat over het overbruggen van verschillen”
Verbinding
Maar wat is verbinding dan eigenlijk? In relatie staan, je verhouden tot iets of iemand. Dat betekent dat je continu in verbinding staat met alles. En toch zit er een verschil in de mate van verbinding die je voelt. Met de ene persoon voel je een diepere verbinding dan met de ander. En je verbindt je volledig met de ene activiteit of situatie terwijl je in een andere wel meedoet maar er niet volledig bij bent. Waar zit dit verschil in? In jouw keuze!
Keuze
Het is de keuze tussen volledig ja zeggen tegen iets of iemand of een voorbehoud hebben, ‘ja, maar…’. Hierin creëer je een innerlijk conflict, waarbij je voelen, denken en doen niet in overeenstemming zijn. Je zegt ja, maar er is iets dat je terughoudt, waardoor je je niet volledig verbindt.
Het terughoudende zit vaak in gedachten als ‘kan of mag dit wel, ik vind er iets van, wat denkt mijn omgeving ervan’ etc. Als je dit onderzoekt zit er altijd een oordeel onder. En dit oordeel zet je tussen jou en de ander (of je ervaring) in, waardoor je uit verbinding gaat. Dit voelt helemaal niet fijn, en toch kies je hier vaak (onbewust) voor vanuit oude patronen, oude angsten. Als je ervoor open staat dit te onderzoeken kan je het oordeel loslaten en is er weer verbinding en ruimte om de energie te laten stromen.
Verbinding en relatie
In een relatie spiegelt de ander ons waarin wij ons nog niet volledig heel voelen. We zijn bijvoorbeeld 2 x 50% en in verbinding worden we samen 100%. Dit gaat goed zolang je beide 50% blijft en samen 100% bent én dit volledig accepteert van jezelf en de ander. Lukt dit niet dan kan de liefde een lijdensweg worden met botsingen, ontevredenheid en depressie.
Uit mijn ervaring is de meest ideale relatie een verbinding tussen twee individuen waarin je ieder los van elkaar ‘heel’ bent. Een verbinding met een geliefde waarin jij je werkelijke zelf bent, kent en blijft met en zonder die ene ander. Een relatie waarin je elkaar niet langer opvult maar aanvult. Mijn leven lang ben ik het bewustwordingsproces in de liefde aangegaan. Eerst onbewust maar steeds meer bewust. Dankbaar ben ik voor ieder die hierin een stukje op mijn pad mee heeft gelopen en mee nog steeds meeloopt. Wat mag ik veel van de ander leren en de ander van mij, als diegene daar aan toe is. Ik omarm het hele proces omdat ik mij op alle vlakken wil uitdagen, wil uitleven en wil beleven. Ik ga voor het (pure) leven en wil dit erfgoed doorgeven aan eenieder die het aan durft te gaan en aan wil gaan om zichzelf volledig vrij te kunnen voelen. Want vrij zijn willen wij stiekem allemaal ook in de liefde!
Vrijheid en verbinding
Vrijheid en Verbinding, ze lijken tegenstrijdig maar het is de werkelijkheid om vanuit eigenheid te relateren. Je te onderscheiden van de andere en tegelijkertijd ook heel erg samen te zijn. Relaties die we met anderen aangaan, liefdes relaties in het bijzonder, zijn als een smeltkroes. Hierin komt al onze liefde, warmte en zachtheid naar boven, maar ook al het donkere, verwonde , onopgeloste in ons wordt er in aangeraakt. En als dat gebeurd dan slaan we op tilt. Wat dan? Op naar een volgende? Dit creëert juist een enorme onvrijheid. Terwijl het juist goed nieuws is dat al deze diepe lagen in ons naar boven komen, juist in de bedding van een relatie of vriendschap. Je mag leren hoe hiermee om te gaan. Als je samen kunt ontspannen in zowel de liefdevolle warme ruimte als in de onvrede, onhandigheid, frustratie en irritatie – als je ook hierin elkaars partner kunt zijn – creëer je werkelijk een bloeiende relatie met de ander.
Niet langer hoef je voor de ander een masker op te houden, hoe subtiel ook. Je kunt jezelf zijn zonder de voortdurende angst de verbinding te verliezen.
De andere weg vraagt om onze nieuwsgierigheid, interesse en bewustzijn. Als we daarmee naar onze innerlijke donkerte kunnen kijken dan kan je het lood omsmelten in goud. De verbinding wordt dan de alchemistische smeltkroes waarin je geheeld kunt worden, met liefde als elixer. Een relatie, een vriendschap hoeft niet langer alleen maar leuk te zijn om een betekenis te hebben. En dat geeft een grote VRIJHEID.
Vroeger waren liefdes relaties vooral de plek om kinderen groot te brengen. Dat was de dynamiek. Seks om kinderen te krijgen. Dat gaf je leven zin. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dat een voorrecht is dat niet iedereen gegund is. Wat als je geen kinderen kunt krijgen. Hoe geef je je leven dan zin. Mooi onderwerp voor een ander blog.
‘Relatie’ heeft tegenwoordig een hele andere betekenis gekregen. Het gaat over samen zijn met iemand anders en proberen zo echt mogelijk bij elkaar te zijn, ongeacht of dit een liefdesrelatie of vriendschappelijke relatie is. Je wil zo echt mogelijk jezelf zijn en in verbinding zijn met de ander. In liefdes relaties is seks niet langer louter voor de voortplanting of kortstondig plezier. Het is een voertuig dat je in de richting van echtheid en verbondenheid draagt.
Seks helpt je om dicht bij elkaar te zijn: naakt voor elkaar, allebei dichtbij jezelf.
Je bent dus niet samen met de ander omdat je niet op eigen benen zou kunnen staan of omdat je anders niet zou kunnen leven. Wel heb je de ander nodig omdat je samen wil groeien in eigenheid.
Je eigenheid ontdekken is een avontuurlijk proces van jezelf (opnieuw) leren voelen en waarin je steeds meer contact met jezelf zal ervaren. Stap voor stap breng je bewustzijn en aanwezigheid je bij alle niveaus van voelen. Je word je bewust van fysieke sensaties, gedachten, je stemming en je emoties. Je zal merken dat dit proces eindeloos avontuurlijk is. Je zal je steeds meer contact krijgen met nieuwe lagen in jezelf. Vrijheid!
Wil jij meer vrijheid ervaren in je zelf en kan je daarbij wat hulp gebruiken, een luisterend oor, geen oordelen, een subtiele aanraking en echt contact, keuze vrijheid maak dan gerust een afspraak om samen te ontdekken wat er nog verborgen ligt.
het verhaal van een jonge vrouw (geanonimiseerd) die gevangen zit in haar relatie
Geef een reactie