Hoewel vrouwen geboren worden met 2 heel belangrijke organen ter grootte van een walnoot, weten we (zowel vrouwen als mannen) er vaak behoorlijk weinig van af: de eierstokken. Toch hebben ze een behoorlijk grote invloed op de gezondheid van de vrouw en haar levensloop.
Allereerst 4 wetenswaardigheden die je waarschijnlijk nog niet wist over je eierstokken (maar wel zou moeten weten):
1 Hormonen
In je eierstokken worden de hormonen oestrogeen en progesteron aangemaakt. Deze stoffen zijn onder andere verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de ronde vrouwelijke vormen zoals je heupen en borsten. Daarnaast maken ze ook je baarmoeder klaar om aan het werk te gaan: wie niet voldoende van deze stoffen aanmaakt, kan problemen ondervinden om zwanger te worden . Een ander, niet geheel onbelangrijk, hormoon dat ook in je eierstokken wordt geproduceerd is testosteron. Dit zorgt onder andere voor je libido.
2 Huid en haar
Aangezien je eierstokken een grote rol spelen in je hormonale balans, zijn ze vaak de boosdoener achter huid- en haarproblemen zoals acne en vettig haar. Omdat sommige vrouwen veel testosteron aanmaken, kan dat leiden tot puistjes, overmatige haargroei, gewichtsschommelingen en andere vervelende problemen.
3 Stress
Niet alleen je geest, maar ook je lijf (en dus ook eierstokken) zijn stressgevoelig. Grote veranderingen, zoals extreem veel gewichtsverlies of een belangrijke emotionele stap, kunnen ervoor zorgen dat je eierstokken tijdelijk minder of geen eitjes vrijgeven. Kort gezegd: zwanger worden in een stressvolle periode zou een uitdaging kunnen zijn.
4 Groei
Naar gelang je cyclus, leeftijd en zelfs de periode van het jaar kan de omvang van je eierstokken toe- of afnemen. Doorgaans zijn ze zo groot als een flinke walnoot, maar tijdens de ovulatie kunnen ze tijdelijk iets groter worden. Wanneer de eierstokken na de menopauze non-actief zijn, zullen ze beginnen met krimpen.
Creatiekracht
Gelukkig worden steeds meer vrouwen zich ervan bewust dat er in hun baarmoeder een bijzondere kracht verscholen ligt die het leven positief kan beïnvloeden. De eierstokken spelen eigenlijk zelden een rol in dit verhaal. Zonde, want bezien vanuit het Taoïsme bezitten ze minstens zoveel creatiekracht.
Contact maken met je eierstokken
Maak contact met je eierstokken en gebruik je creatiekracht. De eierstokken liggen diep in het bekkengebied van de vrouw en zijn verbonden met de energie van het tweede chakra. Deze staat voor beweging en verbondenheid, emoties en behoeften, verlangens en seksualiteit.
Je zou kunnen zeggen dat energetisch gezien de eierstokken van de vrouw het equivalent zijn van de testikels van de man. Je kent ongetwijfeld de opmerking ‘die man heeft ballen’, waarmee we bedoelen dat die man zich krachtig en moedig toont en dingen voor elkaar krijgt. Een vrouw heeft ‘ballen’ nodig om haar plek in te nemen in de wereld, maar dat betekent niet dat ze de ‘mannelijke’ succesformule hoeft over te nemen. Als ze gedrag gaat imiteren om maar haar ‘mannetje’ te kunnen staan, zal ze haar vitaliteit verliezen. Er ontstaat een lek in haar levensenergie. De vrouw bezit zélf haar eigen krachtbronnen, een daarvan is de energie van de eierstokken. De uitdaging is om van daaruit krachtig de wereld in de stappen.
De sleutel van creativiteit
Wist je dat er bij een meisje van twintig weken die in haar moeders buik groeit, wel 20 miljoen eicellen in haar eierstokken zitten die elk waardevolle (DNA) levensinformatie bevatten? Wat een rijkdom aan levensinformatie van je voorouders! Tijdens elke menstruatiecyclus rijpt er bij een vrouw zo’n eicel. Na de ovulatie trekt de eicel de zaadcel aan. Zij gaat er niet zelf actief op af. Vindt er een bevruchting plaats, dan ontwikkelt zich een baby die natuurlijk diep verbonden is met de moeder. Tegelijk ontwikkelt de baby zijn of haar eigen bewustzijn en kan de moeder niet zelf bepalen wanneer de baby geboren wordt. Dit proces vertelt veel over de creatiekracht van de eierstokken. Voor alle creaties die van diep binnenin je afkomstig zijn en waarvoor je de wijsheid van je eierstokken hebt ingezet, geldt dat ze een eigen leven hebben. Ja, jij zet het ontwikkelingsproces in gang en voedt het. Maar het werkt averechts als je je creaties wilt beheersen, zowel voor als na hun ‘verwekking’. Je diepste creatiekracht kan niet worden afgedwongen; alles wat je kunt doen is haar toestemming geven om tot je te komen.
DE SLEUTEL VAN CREATIVITEIT IS OVERGAVE.
Verbinding
Er ligt een enorme creatiekracht verborgen in je eierstokken. In de huidige maatschappij willen we vaak controle uitoefenen op onze creativiteit door middel van deadlines en targets. Met alle gevolgen van dien voor je natuurlijke scheppingskracht, die haar eigen ritme wil volgen. Aandacht geven aan je eierstokken helpt je hun kracht wakker en levendig te houden. Energy flows where attention goes. Je wordt je dus niet alleen bewuster van je eierstokken, maar kunt hun energie ook steeds bewuster inzetten, zowel privé als op je werk.
Het is voor veel vrouwen echt totaal nieuw om überhaupt over hun eierstokken na te denken. Terwijl het essentieel is om je er mee te verbinden.
Sommige vrouwen ervaren dat een verdiepte verbinding met hun eierstokken ze helpt om eerlijker tegen zichzelf te zijn en meer vanuit hun eigen centrum te leven. Andere vrouwen ervaren die bruisende creatiekracht en krijgen meer voor elkaar. Ze halen bijvoorbeeld meer opdrachten binnen. Ook kun je de energie van de eierstokken inzetten voor herstel en het revitaliseren van specifieke plekken in je lichaam.
Als je dagelijks afstemt op je eierstokken leer je de nuances kennen van hun energie gedurende je cyclus. Je kunt soms zo leren welke eierstok actief is en je ovulatie bewuster voelen. In alle levensfases is het overigens van belang om aandacht te besteden aan je eierstokken, ook als je niet meer menstrueert.
Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat de functie van de eierstokken vervalt als een vrouw in de overgang raakt. Deze verandert echter deels. Gedurende de gehele levenscyclus produceren de eierstokken hormonen. In oude taoïstische culturen wordt verondersteld dat de eierstokken grote hoeveelheden levenskracht bevatten die voortdurend seksuele energie produceren. Dat is na de overgang niet anders.
Oefening om zelf verbinding te maken met je eierstokken:
Doe haar in de ochtend als je nog in bed ligt…
+ Zorg ervoor dat je lekker ligt en je je ontspannen voelt.
+ Leg je duimen in je navel en laat je wijsvingers naar beneden wijzen. Zo vormt zich een driehoek.
+ Adem een aantal keren naar deze driehoek toe en laat je uitademing wat vertragen.
+ Spreid dan je pinken uit en markeer deze plek in gedachten, waar het uiteinde van je pinken je onderbuik raken. Dit is de plek waar je eierstokken zich (ongeveer) bevinden.
+ Breng van beide handen je duim, je wijs-, ring- en middelvinger bij elkaar. Zo vormt zich een soort bek. Plaats deze op de plek van je eierstokken, die je eerder hebt gemarkeerd met je pinken. Laat vervolgens je vingers op deze plek wat in je buik zakken, zo’n 1 à 2 cm, net wat prettig voelt. Blijf goed doorademen.
+ Maak ronddraaiende bewegingen met je vingers. Je masseert zo je eierstokken. Leg in deze aanraking een intentie van dankbaarheid en nieuwsgierigheid. Keer de ronddraaiende beweging na een tijdje om. Ontdek of je een verschil kunt ervaren.
+ Leg vervolgens je handpalmen op de plek van de eierstokken. Je handpalmen kun je zien als kleine schotels die de energie opvangen die vrijkomt.
+ Breng deze opgevangen energie vervolgens naar een plek in/op je lichaam die je graag wilt revitaliseren. Heb je geen specifieke plek, dan kun je ervoor kiezen om je handen op het Hara-punt te leggen. Dat bevindt zich 3 cm onder je navel.
+ Adem nog een paar keer rustig in en uit en rond op je eigen manier de oefening af.
De Taoïstische benadering
Volgens de Taoïsten komt seksuele Chi van oorsprong uit de nieren en het beenmerg, volgens de Chinese geneeskunde omvat het tevens de vagina en baarmoeder, eierstokken, de blaas en nieren ( bij de man zijn dat de penis, en de prostaat) inclusief de bijbehorende meridianen en bij vrouwen ook de borsten en de borstklieren. Ze vallen alle onder het element water, dat het lichaam’s ‘YING’ of seksuele lichaamsextract reguleert.
Maar wat is dan het verschil tussen de seksuele Chi en de ander vormen van Chi?
- Seksuele Chi is erg ‘plakkerig’ omdat het de stabiliserende en verbindende energie is tussen de tegengestelde mannelijke (YANG) en vrouwelijke (YING) krachten. Je kunt het als het ware vergelijken met een soort secondelijm.
- Het heeft de kracht om alles waar het zich mee verbindt te versterken of te vermenigvuldigen. Het versterkt emoties, waardoor je ze meer intens beleeft. Het vermenigvuldigd de niveaus van de voortplantingsklieren en cellen.
Het kan ook je creatieve energie vergroten in je privé leven of je carrière.
maar volgens de Taoïsten kan de seksuele Chi ook uitgeput raken…
Vrouwen die overmatige bloeden tijdens de menstruatie verliezen ‘YING’. Door voor je menstruatie cyclus een detox te beginnen kan je de zogenaamde ‘Rode Draak’ verslaan.
De belangrijkste redenen voor het uitgeput raken van de seksuele Chi zijn slechte voeding en/of leefstijl, oppervlakkige ademhaling, negatieve emoties of mentale attitudes. Door 20 minuten per dag te blijven oefenen kan je een vitale seksuele Chi behouden…dat houdt in: gezonde voeding, dieper ademhalen, lachen, de natuur in, een positieve attitude behouden, aandacht en aanraking van en aan jezelf/ huisdier/eventuele partner.
Het belangrijkste inzicht van de Taoïsten delen is het leren begrijpen van de relatie tussen het element vuur van het hart en het element water van de nieren. Deze vuur en water elementen stimuleren elkaar en houden elkaar onder controle. Het is nodig dat je een goede balans tussen de elementen behoudt, zodat er een kalme en regelmatige wisselwerking ontstaat.
Je kunt dit bereiken door geleidelijke ademhaling tussen de middel en lagere dantiens (energieveld), door visualisatie en door het geleiden en sturen van Chi naar de juiste kanalen.
Door eenvoudig weg je hart heel open te houden, bescherm je jezelf tegen blinde lust. Dit is namelijk op den duur schadelijk voor je nieren omdat deze niet volledig bevredigd kunnen worden door enkel lichamelijke seks. De nier ‘shen’ (spirit en intelligentie) heeft aanraking en seksuele stimulatie nodig, maar is ook altijd op zoek naar de liefde van het hart ‘shen’.
Voor de volledigheid van het artikel beschrijf ik hieronder enkele zaken als je overweegt of voor de keuze staat je eierstokken en/of baarmoeder te laten verwijderen.
Over het weghalen van eierstokken en eileiders
Heb je een hoger risico op eierstokkanker. Dit kan komen door een afwijking in het BRCA-gen. Het kan zijn dat je geen afwijking hebt en dat er toch veel eierstokkanker in je familie zit. Veel vrouwen met een grotere kans op eierstokkanker laten hun eierstokken en eileiders verwijderen. Geef voor jezelf antwoord op de volgende vragen voordat je die beslissing neemt:
- wil ik wel of geen kinderen?
- wat haalt de arts weg en wat zijn de gevolgen daarvan?
- welke risico’s en problemen geven de operatie?
- weet ik genoeg om een goede beslissing te maken?
De geslachtsorganen
De geslachtsorganen bestaan uit:
- schede (of vagina): verbinding tussen de baarmoeder en de buitenwereld in de vorm van een buis.
- baarmoeder (of uterus): dit is een orgaan zo groot is als een peer en in de vorm van een peer. Het smalle deel van de baarmoeder gaat over in de schede en vormt de baarmoederhals (cervix). Dit noemen we ook wel de baarmoedermond.
- eileiders (of tubae): dit zijn buisjes van ongeveer tien centimeter die boven aan de zijkant van de baarmoeder zitten. Zij beginnen smal en worden steeds breder. Ze zijn verbonden met de eierstokken.
- eierstokken (of ovaria): organen die zo groot zijn als een walnoot. Ze liggen naast de baarmoeder. De eileiders en eierstokken samen heten het ‘adnex’. De geslachtsorganen zitten vast aan banden. Er zit een dun vlies (buikvlies) overheen.
Functie geslachtsorganen
De eierstokken
- De eierstokken maken de eicellen en de geslachtshormonen. De geslachtshormonen doen verschillende dingen:
- ze zorgen vanaf de puberteit dat borsten en lichaamshaar groeit.
- ze regelen samen met andere hormonen onder meer de eisprong (ovulatie), de maandelijkse veranderingen in het baarmoederslijmvlies en dat je ongesteld wordt
- ze zijn belangrijk bij de seks. Ze zorgen er mede voor dat de vagina vochtig en soepel blijft. Daarnaast hebben ze invloed op de zin in het vrijen (libido).
De eileiders
- De eileiders zorgen ervoor dat de eicel en zaadcel bij elkaar kunnen komen, waardoor je zwanger kunt worden. Ook vervoeren de eileiders de bevruchte eicel naar de baarmoeder.
De baarmoeder
- De baarmoeder is belangrijk bij het innestelen van de bevruchte eicel en de zwangerschap. De baarmoeder kan ook een rol spelen in de seksuele beleving. De baarmoeder stoot door hormonen elke maand het slijmvlies af (menstruatie).
Hoger risico op eierstok-/eileiderkanker
Bij meer dan 2000 families in Nederland is het BRCA 1 of het BRCA2 gen anders. Dit noemen we een mutatie. Deze mutaties zorgen voor een hoger risico op het ontwikkelen van borst- en eierstokkanker. Eierstokkanker is de naam die we geven aan kanker die ontstaat in de eierstok, eileider en/of het buikvlies.
Extra controle
Eierstokkanker kan met een echo en bloedonderzoek niet eerder ontdekt worden. Het verwijderen van eierstokken en eileiders helpt wel om het risico op eierstokkanker kleiner te maken.
Hoger risico
Is je BRCA-gen anders of komt eierstokkanker veel in je familie voor? Praat dan met je arts of je je eierstokken en eileiders wilt laten weghalen. Het weghalen van de eierstokken en eileiders verlaagt het risico op eierstokkanker. Er is altijd een risico, omdat er heel soms eierstokkanker van het buikvlies ontstaat. Dit heeft namelijk hetzelfde soort weefsel als de eierstokken. Het risico hierop is 1 tot 2 procent.
Het verwijderen van de eierstokken en de eileiders doet een arts meestal via een kijkbuisoperatie (laparoscopie). Je krijgt een volledige verdoving. Soms doet de arts een open operatie. De arts maakt dan een snee in je buik. Dit gebeurt meestal bij mensen die al meerdere buikoperaties hebben gehad. Bij de kijkbuisoperatie maakt de arts een klein sneetje in de navel. Via je navel brengt hij een camera in je lichaam. In je onderbuik maakt de arts een tot drie kleine sneetjes om instrumenten in te brengen. Meestal kan je na de operatie dezelfde dag weer naar huis. Soms moet je een nacht in het ziekenhuis blijven.
Operatierisico
Heel soms (bij ongeveer 2 procent) besluit de arts tijdens de kijkoperaties om toch een ‘gewone’ buikoperatie te doen. De arts maakt dan een grotere snede in je buik. Opereren met de kijkbuis kan dan niet of is niet veilig. Het kan dus gebeuren dat je wakker wordt met een grotere snede dan gepland. Je moet dan ook iets langer in het ziekenhuis blijven en het herstel duurt langer.
Heel soms (minder dan 1 procent) beschadigen de urinewegen, bloedvaten of de darmen tijdens de kijkoperatie. De arts ziet dit meestal tijdens de operatie en kan dit meteen herstellen. Soms ontdek je het pas als je alweer thuis bent. Je krijgt dan meer in plaats van minder pijn. Bel dan naar je huisarts of het ziekenhuis. Deze beschadigingen zijn meestal goed te behandelen. Soms heb je een nieuwe operatie nodig en duurt je herstel langer.
Voor de operatie krijgt je een slangetje (katheter) in je blaas. Hierdoor kan je een blaasontsteking krijgen. Je ervaart dan een branderig gevoel als je plast. Drink goed om afvalstoffen te verwijderen. Een blaasontsteking is lastig en doet pijn. Meestal wordt antibiotica voorgeschreven maar pas hier mee op!!
Het herstel
Meestal duurt het herstel een tot twee weken. De eerste dagen kan je wel voor jezelf zorgen, maar nog niet voor anderen. Waarschijnlijk heb je de eerste dagen buikpijn, ben je sneller moe en kan je minder aan. Luister naar je lichaam. Het geeft aan wat je wel en niet aankunt. Je kan steeds een beetje meer doen.
Herstel kijkoperatie
Krijg je en kijkoperatie, dan herstel je meestal sneller dan bij een ‘gewone’ buikoperatie. Je kunt na de operatie duizelig zijn, slecht slapen, moe zijn, je moeilijk kunnen concentreren en opvliegers of pijn in je rug hebben. Gaat je herstel anders of duurt het langer dan vooraf is besproken, praat er dan over met je huisarts of gynaecoloog.
Het verzorgen van de wond
Om de wond dicht te maken, gebruikt de chirurg meestal hechtingen die vanzelf oplossen. Dit duurt vier tot zes weken. Als de draadjes na twee weken irriteren, kan de huisarts de hechtingen verwijderen. Er zitten pleisters over de wondjes. Daarmee mag je gerust douchen. Wanneer de pleisters eraf vallen, hoef je geen nieuwe te gebruiken. Komt er nog vocht uit de wondjes? Dan is het beter om er wel een nieuwe pleister op te plakken.
Hulp
Regel voordat je naar het ziekenhuis komt voor je operatie, hulp voor na de operatie. Ook al heb je geen grote buikwond, je kunt wel pijn hebben en je slap voelen. Vraag een vriend of vriendin mee om je te halen en brengen. Het is niet verstandig om zelf achter het stuur te kruipen. Het hangt af van de operatie en de situatie thuis of je thuis hulp nodig hebt. Meestal kun je na één tot twee weken weer gaan werken. Hoe snel dit kan, hangt er vanaf hoe je conditie is en of er problemen waren tijdens of na de operatie.
Belangrijkste gevolgen van de operatie
Onvruchtbaarheid
Door de operatie wordt je definitief onvruchtbaar. Dit betekent dat je zelf geen kinderen meer kunt krijgen. Er is geen mogelijkheid om een hersteloperatie te doen. Je kunt de operatie uitstellen tot je 40e jaar. De adviesleeftijd voor een preventieve operatie is 35 tot 40 jaar bij BRCA1 mutatiedraagsters en 40 tot 45 jaar bij BRCA2 mutatiedraagsters. Ook als je wel zelf kinderen hebt gehad, kun je na de operatie gevoelens van rouw krijgen.
Vroeger in de overgang
In de overgang gaan de eierstokken minder hormonen maken. Je krijgt eerst een onregelmatige menstruatie. Uiteindelijk word je niet meer ongesteld. Als je eierstokken worden verwijderd dan stopt de productie van de vrouwelijke hormonen (o.a. oestrogenen) meteen. Als je nog niet in de overgang bent, word je na de operatie nog een keer ongesteld. Daarna niet meer. Je kunt al binnen een week overgangsklachten krijgen. Meestal zijn de klachten erger zijn dan bij een natuurlijke overgang.
Klachten
Klachten die je kunt krijgen zijn opvliegers, (’s nachts) zweten, een droge vagina en een andere beleving van seks. Als je lang slecht slaapt, kun je onderstaande klachten ervaren:
- Gejaagdheid
- moe zijn
- nergens zin in hebben
- geen energie hebben
- prikkelbaar zijn
- je somber voelen
- hartkloppingen
Je kunt last hebben van je gewrichten en/of spieren en je huid kan veranderen. Heel soms worden vrouwen depressief.
Dunner slijmvlies
Het slijmvlies van de vagina wordt dunner en droger en de structuur van de huid verandert. Je kunt klachten krijgen:
- een branderig gevoel
- een ander plaspatroon (vaker plassen, vaker aandrang, je plas niet kunnen ophouden)
- pijn bij het vrijen
Opvliegers en zweten
Je kunt klachten van opvliegers en zweten verminderen. Ontspanningsoefeningen en bewegen kunnen het aantal opvliegers verminderen en ze kunnen minder zwaar worden. Ook is het belangrijk dat je zo min mogelijk stress hebt. Door drankjes met cafeïne (cola en koffie), chocolade, heet en gekruid eten, alcohol en roken kunnen opvliegers ontstaan of erger worden.
Medicijnen zonder hormonen
Er zijn medicijnen zonder hormonen die kunnen helpen tegen overgangsklachten. Ook borstkankerpatiënten kunnen deze medicijnen veilig gebruiken. Van elk medicijn kan je klachten krijgen. Het effect van de medicijnen wisselt. Overleg met je arts of verpleegkundige welke medicijnen je kunt gebruiken. Er zijn voedingssupplementen waarin fytooestrogenen of isoflavonen (plantaardige voedingsstoffen die werken zoals hormonen dat doen) zit. Ze kunnen helpen tegen opvliegers. In soja of sojaproducten zit ook fytooestrogenen. Vrouwen met borstkanker kunnen het beter niet te veel gebruiken.
Problemen met slapen
Slecht slapen komt meestal door zweetaanvallen. Hierdoor word je plotseling wakker en moet je soms droge kleren aantrekken en nieuw beddengoed gebruiken. Voor het slapen gaan wat lezen of wandelen, kan helpen. Drink niets met cafeïne (koffie, cola) en kijk geen tv net voordat je gaat slapen.
Psychische klachten
Je kunt emotioneler op dingen reageren dan voor de operatie. Doordat je geen vrouwelijk hormoon meer aanmaakt, kan je je psychisch labiel voelen. Genoeg slapen en gezond en regelmatig leven kunnen helpen. Als je wil kan je praten en je hart luchten bij een professional. Massage van buik kan ook verlichting brengen en je lichaam weer balanceren.
Beleving van seksualiteit
De beleving van de seksualiteit verschilt van vrouw tot vrouw. Bij vrijwel elke vrouw verandert de beleving van seks. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn. Zo kan het zijn dat als je voor de operatie vaak pijn had bij het vrijen dit volledig verdwijnt. Bovendien kan het zeker weten dat je niet meer zwanger kan worden voor sommigen zorgen voor een bevrijdend gevoel. Waardoor ze zich veel meer kunnen ontspannen en meer kunnen genieten tijdens de seks. Toch ervaren sommige vrouwen minder leuke veranderingen zoals verminderde gevoeligheid van de vagina en verandering van het orgasme.
Een orgasme is voor elke vrouw verschillend. Dat is het ook na een eierstok of baarmoederverwijdering. Toch bestaat er een link tussen beide. De baarmoederhals zal er mee voor zorgen dat je tot een orgasme komt. Wanneer deze verwijderd is wordt het voor sommige vrouwen wat moeilijker. Het duurt een beetje langer voor ze tot het hoogtepunt komen. Soms is het ook korter en minder intens dan vroeger. Sommige vrouwen missen ook het samentrekken van de baarmoeder.
Dat er veranderingen zullen zijn tijdens een vrijpartij en een orgasme hangt vooral af van de zenuwen waar je het gevoeligst bent. Als dit aan de clitoris en de schaamlippen is, zal je weinig tot geen verandering merken. Wanneer je houdt van diepe penetratie kan je soms een beetje teleurgesteld zijn na een vrijpartij.
Enkele belangrijke weetjes:
- Na een hysterectomie (ook wel uterusextirpatie ofwel verwijderen van de baarmoeder) hoef je je geen zorgen te maken over de zaadlozing van de man. Deze zal langs de vagina weer naar buiten lopen.
- Je vagina blijft even diep als voor de baarmoederverwijdering
Je seksuele- en voortplantingsorganen hebben een belangrijke biologische functie. Voor veel vrouwen hebben ze ook een sterk emotionele betekenis. Ze bepalen mede het beeld jij jezelf hebt. Hoe de seksualiteit zal zijn na je operatie, hangt ook af van de manier waarop u dit beleefde voor je operatie.
Het stoppen van de aanmaak van hormonen kan een slechte invloed hebben op:
- je verlangen
- de opwinding
- het vochtig worden als je seksueel opgewonden bent
- je orgasme
- hoe tevreden je bent
- het hebben van pijn / ongemak
Glijmiddel kan helpen als je pijn hebt bij het vrijen doordat je vagina droog is. Soms is dit niet genoeg. Dan kan een tijdelijke behandeling met een oestrogeencrème nodig zijn.
Heb je borstkanker gehad? Dan mag je dit middel alleen na overleg met je arts gebruiken.
Botontkalking
Na langere tijd kan je botontkalking (osteoporose) krijgen. De structuur van je botten verandert doordat de eierstokken geen oestrogenen meer maken. Dit is normaal als je ouder wordt. Botontkalking geeft in het begin geen klachten. Als je ouder bent, kan je sneller botten breken, pijn in je rug krijgen en wat krimpen doordat je ruggenwervels inzakken.
Bij botontkalking spelen calcium, vitamine D en belast bewegen een rol.
Calcium
Om erge botontkalking te voorkomen, kunt je het beste wat extra calcium (meestal 500 mg per dag) innemen.
Vitamine D
Zorg ook dat je huid zonlicht ziet. Dit is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Dat zorgt ervoor dat het calcium uit het eten beter wordt opgenomen. De gezondheidsraad adviseert vrouwen in de overgang om het hele jaar elke dag 400IE vitamine D extra in te nemen. Vitamine D zit in eten, zoals vette vis, lever, vlees, eieren en melkproducten. Deze vitamine wordt toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Ook de drogist en de apotheek verkopen vitamine D3.
Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten ontstaan bij vrouwen vaak later dan bij mannen. Tot de overgang lijken vrouwen een bescherming te hebben tegen hart- en vaatziekten door het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Na de overgang wordt het risico groter. Vrouwen krijgen dan ook vaker last van:
- hogere bloeddruk
- hogere hoeveelheid cholesterol
- overgewicht
- suikerziekte (diabetes)
Voor vrouwen die vervroegd in de overgang komen, is een gezonde leefstijl, zoals niet roken, gezond en afwisselend eten, geen overgewicht en genoeg bewegen heel belangrijk.
In mijn praktijk behandel ik voornamelijk vrouwen. Ik wordt een vrouwen-fluisteraar genoemd. Mijn 6de, 7de en 8ste zintuig is sterk ontwikkeld. Op deze website, in diverse blogs en in de recensies wordt duidelijk wat dat betekent voor jou. Jouw klacht is welkom en samen gaan we op zoek naar de oorzaak. Middels massage en andere gerelateerde behandelingen gaan we de oorzaak elimineren zodat jouw lichaam weer in balans komt.
Wees welkom en maak een afspraak,
eenvoudig online te reserveren.
Leon van Rijswijk says
Een vraag die mij direct werd gesteld na het publiceren van dit bericht: “Wat is CA 125 en wat heeft CA 125 te maken met eierstokken? ”
CA 125 staat voor ‘carbohydraat antigen 125’ of ‘ cancer antigen 125’ en is een is een mucine glycoproteïne die ook wel bekend staat als mucin 16. CA 125 wordt gevonden in foetaal weefsel (in de epitheel cellen van het coeloom).
Vaak wordt een bij een vermoeden van eierstokkanker (ovariumcarcinoom) een bloedonderzoek gedaan om te kijken of de CA 125 waarde te meten en te kijken of deze verhoogd is. Dit is geen standaard bloedonderzoek. Kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet.
Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet. De volgende onderzoeken kunnen deel uitmaken van het traject: een vaginale echografie en/of een echografie van de buik: hiermee kijkt de arts of je een afwijking in je buik hebt.
Een verhoogde waarde KAN een aanwijzing zijn voor eierstokkanker (of ovarium kanker) maar een bloedonderzoek kan niet gebruikt worden om ovariumkanker op te sporen (screening). Dit heeft twee belangrijke oorzaken:
• Niet alle ovariumcarcinomen produceren CA 125 (lage sensitiviteit)
• Er zijn andere aandoening waarbij CA 125 ook verhoogd is (lage specificiteit)
De referentiewaarde voor CA 125 is 35 kU/L (35 U/ml) of kleiner. Een normale waarde van CA 125 kan eierstokkanker niet uitsluiten. Van belang is dat CA 125 bij het vervolgen tijdens de behandelingen steeds door hetzelfde laboratorium wordt bepaald. Dit om analyse verschillen te elimineren.
De arts of gynaecoloog laat het bloed onderzoeken op de hoeveelheid CA 125. Dit is een stofje in het bloed. Met een bloedonderzoek naar CA 125 wordt geanalyseerd hoeveel van dit eiwit in je bloed zit. Alle vrouwen hebben een beetje CA 125 in hun bloed. Een CA 125-waarde onder de 35 is normaal. Bij het vermoeden van eierstokkanker kunnen de kankercellen dit stofje aanmaken en aan het bloed afgeven. Daarom heet CA 125 ook wel een tumormarker.
Een tumormarker kan worden gemeten in bloed, urine, hersenvocht of weefsel. Tumormarkers bewijzen niet dat er een tumor zit, en al helemaal niet waar. Ook bij andere ziektes en zelfs bij gezonde mensen komen ze voor. Ze kunnen artsen soms helpen een diagnose te stellen, maar alleen in combinatie met ander onderzoek.
De uitslag van het bloedonderzoek is vaak na een paar dagen bekend, maar een bloedonderzoek geeft je geen zekerheid of je wel of geen eierstokkanker hebt. Een hoger CA 125 dan normaal kán betekenen dat je eierstokkanker hebt, maar kan ook andere oorzaken hebben zoals een goedaardige afwijking in de eierstokken zoals endometriosecyste, of een ontsteking van het buikvlies, van de blindedarm of van de eileider, longkanker, borstkanker en darmkanker, maar ook bij goedaardige aandoeningen zoals endometriose, levercirrose of ontstekingen van vliezen (buikvlies, longvlies of het hartzakje).
Ook kan CA 125 verhoogd zijn bij zwangerschap en tijdens de menstruatie. Het feit dat CA 125 onder diverse omstandigheden verhoogd kan zijn, geeft ook aan waarom deze tumormarker niet gebruikt kan worden om te screenen voor ovariumkanker.
Bij een waarde hoger dan 35 krijg je daarom meer onderzoeken, zoals een echografie of een CT-scan of een MRI.
Op een röntgenfoto of MRI scan is de tumor vaak te zien. MRI (Magnetische Resonantie Imaging) is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met een zeer sterke magneet en radiogolven om een goed 3D-beeld van de afwijking te krijgen.
Het omgekeerde geldt ook: een normale waarde van CA 125 betekent niet automatisch dat je geen kanker hebt. Sommige vormen van eierstokkanker maken namelijk geen CA 125 aan. Verder is het CA 125 meestal nog niet verhoogd als de tumor alleen nog in de eierstok zit. Je kunt dus eierstokkanker hebben zonder dat de hoeveel CA 125 in het bloed hoger is. Niet alle soorten eierstokkanker leiden tot een verhoogd CA 125-gehalte. Vooral kiemceltumoren maken andere stofjes aan. De arts kan ook andere tumormarkers laten onderzoeken.
Wilhelmina says
Geweldig! Ik heb echt veel gehad aan dit artikel. Ook de informatie die ik toegestuurd kreeg na donatie was zeer waardevol. Een aanrader!
Ik begrijp heel goed dat Leon een donatie vraagt voor zijn artikelen. Boordevol nuttige informatie voor vrouwen die willen weten hoe het echt werkt.
Informatie van een vrouwen-fluisteraar.
Dankjewel, je hebt mij enorm op weg geholpen.