Sporters, mensen met zware (fysieke EN mentale) beroepen, mensen die statisch werk doen, mensen met langdurig opgehoopte spanning in lichaam en geest, en mensen met een veeleisende baan, een druk gezinsleven of een bruisend sociaal leven kunnen veel baat hebben bij een diepere sportmassage eventueel in combinatie met een bindweefselmassage.
Verschillende soorten massages
Soms zie je dat massagepraktijken de woorden “bindweefselmassage” en “deep tissue massage” gebruiken voor dezelfde soort massage, maar er zit toch echt verschil tussen de twee. Bij een bindweefselmassage wordt het bindweefsel (fascia) tussen je spieren en je huid gemasseerd; bij een deep tissue massage worden juist je spieren aangepakt.
Voor degene die een goed uitgevoerde sportmassage te mild vinden, zullen genieten van de krachtige en diepe werking van een Deep Tissue Massage. Na een Deep Tissue Massage ervaar je ruimte en een diepe ontspanning van lichaam en geest. Je zult je als herboren voelen.
Omdat een Deep Tissue Massage de aandacht op bepaalde gebieden legt, kan je lichaam tijdens en na de massage soms wat pijn doen. Als je een kwalitatief goede massage hebt gehad, voel je je na twee tot vier dagen een stuk beter.
Wat is bindweefsel?
Bindweefsel (fascia) wordt gezien als de lijm van je lichaam.
De fascia vormt een netwerk dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult. Het vormt een eenheid en zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is. Tevens geeft de fascia mechanische steun en bescherming tegen druk, maar zorgt onder andere ook ervoor dat structuren soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. De fascia spanning wordt beïnvloed door het autonome zenuwstelsel. Een innerlijke rust vermindert onze lichaamsspanning. Stress kan echter de spanning van onze fascia verhogen. Ik stel dan ook gerust dat de fascia de verbinding vormt tussen lichaam en psyche. Fascia verklevingen en te weinig fascia beweging zijn een mogelijke oorzaak voor de daling van onze coördinatieve vaardigheden en kunnen vele klachten veroorzaken.
Er zijn 3 lagen fascia: onderhuidse fascia, diepliggende fascia en verbindende fascia.
De fascia kun je het beste omschrijven als suikerspin-achtig weefsel.
- De onderhuidse fascia (superficial fascia) heeft als functie het vasthouden van lichaamsvet en water, en het geeft doorgang aan zenuwen en bloedvaten. In sommige delen van het lichaam omvat het spieren die de beweging van de huid toelaten
- De diepe fascia (deep fascia) ligt dieper in het lichaam dan de onderhuidse fascia. Het maakt beweging van spieren mogelijk, en, net als bij de onderhuidse fascia, geeft het doorgang aan zenuwen en bloedvaten. Op sommige plaatsen in het lichaam verzorgt het bevestiging voor spieren en vangt het in enige mate schokken op.
- De verbindende fascia ligt tussen de diepliggende fascia en de membranen die rond de lichaamsholten liggen. Het overbrugt de mogelijke ruimte tussen de diepe fascie en de membranen, het geeft flexibiliteit en maakt beweging van de interne organen mogelijk.
Maar… bindweefsel doet nog veel meer en daarom is het van groot belang je bindweefsel soepel te houden.
- Bindweefsel (verbindend weefsel) is een zacht, rekbaar (suikerspinachtig) weefsel dat in je hele lichaam voorkomt. Het bevindt zich in de lederhuid, ook wel dermis genoemd. Het is de huidlaag onder de opperhuid (epidermis). De lederhuid bestaat voornamelijk uit fascia, zenuwvezels, bloedvaten, lymfevaten, zweetklieren en haarfollikels.
- Bindweefsel bestaat uit cellen, vezels, basisstoffen (waaronder hyaluronzuur) en water. Zie het als de lijm die alle onderdelen van je lichaam bij elkaar houdt. Maar naast het geven van steun heeft bindweefsel nog veel meer functies. Het weefsel beschermt je organen en kapselt zenuwen, bloedvaten en lymfebanen in. Daarnaast verbindt het je huid met je spieren en zorgt het voor isolatie.
- Bindweefsel is erg belangrijk voor de verbinding tussen weefsels en organen. Het bevat bloedvaten die hormonen en immuun cellen transporteren. Bindweefsel bevat veel vezels. Zie het als een zeer fijnmazig netwerk waarmee het weefsel (tissue) je hersenen op de hoogte brengt van de actuele toestand van het weefsel. Oftewel bindweefsel is cruciaal in je bestaan. Veel mensen hebben ‘issues met hun tissues’. Zo kan bindweefsel als het niet soepel gehouden wordt, gaan verkleven.
- Verklevingen, ook wel fasciale verkleefdheid, kunnen ontstaan na een trauma (operatie, een infectie of een radiotherapie behandeling). Het bindweefsel is beschadigd waardoor een ontstekingsreactie (hitte) ontstaat. Tijdens het genezingsproces krimpt en trekt het bindweefsel wat leidt tot verklevingen. Ook een lange rit in de auto, slapen op een slecht matras, een chronisch gebrek aan beweging en langdurige angst of stress kunnen een serieuze impact hebben op de conditie van je bindweefsel. Denk maar eens aan het moment dat je spanningen in je lichaam voelt, dan trek je onbewust je schouders op. Om je schouders te ondersteunen maakt je lichaam extra bindweefsel aan. Het weefsel rond je schouderbladen en nekspieren kan hierdoor verkleven. Hierdoor wordt het na verloop van tijd steeds moeilijker om je schouders te ontspannen en zet stress zich letterlijk vast in je lijf.
Bindweefsel (fascia) kan je gezond houden door gevarieerd te bewegen, regelmatig water te drinken EN… te ontspannen. Gezond bindweefsel moet voldoende water bevatten om in staat te zijn de dagelijkse belasting te verdragen. Als je fascia uitdroogt geeft het fasciale verklevingen, verhardingen en uiteindelijk ook pijnklachten. Door voldoende water te drinken houd je je bindweefsel soepel.
Je kunt fascia vergelijken met een spons. Wanner de spons uitdroogt wordt hij broos en hard, wanneer de spons nat en goed gehydrateerd is, wordt hij veerkrachtig.
Voldoende en gevarieerd bewegen zorgt voor hydratie (bevochtigen) van het bindweefsel. Tevens zorgt bewegen voor versoepelen van de verschillende lagen fascia. Sporten, rekken en bewegen naar uiterste posities is belangrijk voor het mobiel houden van gewrichten, spieren en bindweefsel. Als de ademhaling rustig is, is er nauwelijks verhoogde spier-, bindweefselspanning.
Ontspanning ( dus ook massage) vermindert daarmee de kans op klachten.
Wist je dat? ¼ van het “gebonden” water in ons lichaam zich bevindt in de fascia?!
Fascia kun je daarnaast ook gezond houden door de fascia te stimuleren met een massage!
Er zijn vele klachten te verhelpen door een bindweefsel massage toe te passen.
Verbeter de conditie van je huid
Bindweefsel speelt een rol bij het transporteren van voedingsstoffen door het lichaam en afvalstoffen naar de lymfeklieren. Een bindweefselmassage is een heel goede manier om de conditie van je huid te verbeteren. Het versnelt de afvoer van afvalstoffen en het zorgt voor een goede doorbloeding van je huid, waardoor je huid er gezonder en vitaler uit gaat zien. Bindweefselmassage wordt toegepast op het gezicht, de hals, je decolleté én je lichaam. De behandeling stimuleert cel vernieuwing en bevordert de aanmaak van collageen en elastinevezels. Het is daarom ook dé massage als je rimpelvorming en huidverslapping wilt voorkomen.
Weg met die gespannen schouders
Bij een Deep Tissue Massage wordt er vooral aandacht besteed aan het gericht masseren van je spieren, waardoor verklevingen loskomen. Hierdoor ervaar je na de massage minder stress in je lichaam. Een Deep Tissue Massage is echt een aanrader als je vaak last hebt van gespannen spieren, bijvoorbeeld in je nek en schouders.
Bij deze massage maak ik met mijn vingers, duimen, vuisten, elleboog en onderarm langzame, krachtige en diepe bewegingen. Hierdoor wordt de energiestroom in het lichaam geoptimaliseerd en de spanning en stress verminderd.
De balans vinden
Een Deep Tissue Massage is een krachtige manier om de balans in je lichaam terug te brengen. Diepe, langzame massagetechnieken zorgen voor verbetering van de zogenaamde ‘energiestroom‘.
Een krachtige en diepere massage verbetert de doorbloeding van je spieren, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Daarmee wordt het herstel van je lichaam bevordert en voorkom je blessures door overbelasting van je spieren.
Krachtige spieren en fascia
Een bindweefsel massage richt zich vooral op het bindweefsel rondom je spieren. Dit bindweefsel vormt zich continu en het is belangrijk om het los te masseren, zodat er opnieuw ruimte ontstaat voor je spieren. Zit je de hele dag in dezelfde houding (thuiswerken) dan zorgt dat het bindweefsel tussen je spieren er namelijk voor dat je als het ware ‘vast’ komt te zitten in deze houding. Een bindweefselmassage maakt het bindweefsel en je spieren losser, zodat je lichaam een stuk prettiger aanvoelt. En niet geheel onbelangrijk: deze massage stopt huidveroudering én zorgt ervoor dat je huid minder slap wordt.
Wat mag je van mij verwachten?
Wat kun je verwachten van een andersdananders Deep Tissue Massage? Ik maak met mijn vingers, duimen, (zachte) vuisten of de onderarm en elleboog langzame, maar krachtige en diepe bewegingen. De massage begint rustig, maar al snel wordt de intensie opgevoerd. En dat merk je direct: er wordt namelijk specifieker en meer kracht gezet. Stil blijven liggen kan dan moeilijk zijn, maar je kunt het beste als een soort slappe pop blijven liggen. Zo haal je het meeste uit de massage. Je zult echter merken dat sommige plekken heel gevoelig zijn of zelfs pijn doen, waardoor je verstart of je spieren aanspant. Het blijven ademhalen in een rustig tempo is cruciaal, door ontspanning te vinden in de pijn zijn je spieren eerder los.
Behalve dat ik je spieren los masseer pak ik ook het bindweefsel aan. Ik verweef een bindweefselmassage met een deep tissue massage voor optimaal effect.
De effecten van een andersdananders Deep Tissue massage
Een andersdananders Deep Tissue massage biedt verschillende gezondheidsvoordelen. Wanneer spieren chronisch verkrampt zijn, is de circulatie van zuurstof en bloed plaatselijk geblokkeerd. Een Deep Tissue massage kan deze blokkade opheffen. Littekenweefsel en fasciale verklevingen worden losgemaakt. Door spanning en stress te verminderen, verbetert je bloeddruk.
En niet te vergeten: je lichaam maakt tijdens de massage serotonine aan, ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’.
Boek dus snel een andersdanandersmassage… kom weer helemaal terug in je lichaam en voel de energie stromen. En die glimlach krijg je er gratis bij!
Tijdens de massage is de aandacht gericht op het losmaken van het spierweefsel, triggerpoints en de (dieper gelegen) spieren. Na de massage voel je direct meer ruimte en ervaar je een diepere ontspanning!
Tijdens een andersdananders Deep Tissue massage worden aan de achterzijde de nek, schouders, rug, bekken, billen en benen gemasseerd. Aan de voorzijde eveneens de benen, bekken, buik, borstgebied en schouders. Ik werk diep op je spieren en oppervlakkig aan het bindweefsel. Waardoor de energiestroom (Qi) geoptimaliseerd wordt en spanning en stress verminderen. Door de combinatie van diverse diepgaande technieken kan ik dieper werken dan bij een sportmassage. Overigens houd ik altijd in de gaten of de massage niet te intens wordt.
Doordat het bindweefsel intensief gemasseerd wordt kan de massage soms pijnlijk aanvoelen en/of pijnlijke of emotionele reacties oproepen. Alle emoties die opkomen mag je uiten en het blijft binnens kamers. De huid kan op sommige plaatsen zeer gevoelig tot pijnlijk zijn. Blauwe plekken (onderhuidse bloeduitstortingen) kunnen het gevolg zijn van de massage, deze blauwe plekken trekken doorgaans na 2-4 dagen weer weg. Het is een teken dat het lichaam zich aan het herstellen is.
Geen zorgen dus!
Het is de bedoeling dat door de behandeling(en) de spanning van de huid afneemt en losser gaat aanvoelen.
3 TIPS OM JE BINDWEEFSEL GEZOND TE HOUDEN
In het bindweefsel is pijn vaak heel duidelijk voelbaar. Het is dus lang geen gek idee om goed voor de lijm van je lijf te zorgen en problemen te voorkomen. Deze 3 tips helpen je op weg.
1) REKKEN EN STREKKEN
Het is niet spierkracht die je fit houdt, maar de flexibiliteit van je gewrichten en de conditie van je bindweefsel. Bindweefsel, of fascia, is minder flexibel dan spierweefsel. Het reageert op een langdurige druk/rekking van een bepaald gebied. Op deze manier wordt het weefsel gestimuleerd.
De fascia massage is in de jaren ’50 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Thomas Bowen (1916-1982). In 1990 heeft de methode van Thomas zich verspreid van Australië naar Amerika en in 1993 bereikte de zogenaamde techniek van Thomas Bowen Europa. Bij een bindweefselmassage ligt de focus op de bindweefsellaag die zich tussen je huid en je spieren bevindt.
Technieken die worden toegepast variëren van lichte strijkingen tot het rollen en oppakken van de huid. Hierdoor wordt niet je huid, maar ook het onderliggende bindweefsel gestimuleerd. De doorbloeding neemt toe waardoor ontstekingen en verklevingen verminderen.
Kijk niet gek op als deze massage pijnlijk aanvoelt. De echte ontspanning ervaar meestal je niet tijdens de massage, maar achteraf …
3) LET OP JE VOEDING
Om je weefsel gezond en soepel te houden die je er goed aan op je voeding te letten. Pas op met suiker, koffie, zwarte thee en alcoholische dranken. Daarnaast kunnen ook varkensvlees en geraffineerde producten zoals wit brood en koekjes belastend zijn voor je bindweefsel. Zorg ervoor dat je voldoende groenten, volle granen, zilvervliesrijst, peulvruchten en bonen eet. Ook kamelenmelk, walnoten en amandelen en supplementen als glucosamine, magnesium en vitamine C kunnen een positief effect hebben op je bindweefsel. Daarbij is het drinken van voldoende water essentieel.
Een greep uit de aandoeningen waarbij een Deep Tissue massage in combinatie met het losmaken van fascia rond de spieren effectief is gebleken:
- hoofdpijn, migraine
- rug-, nekpijn
- schouder-, armklachten
- tenniselleboog, RSI (KANS)
- sportblessures
- hamstringblessures
- bekken-, SI-klachten
- houdingproblemen
- enkel-, knie-, voetproblemen
- darmklachten
- allergieën, hooikoorts
- ademhalingsproblemen
- slaapproblemen
- chronische vermoeidheid
- burn-out
- stress en overbelasting
Geef een reactie