Veel mensen zingen graag. Andere mensen zingen misschien wel, maar durven niet écht of voelen altijd spanning. En voor weer anderen is zingen ronduit een probleemgebied. Dat is niet zo gek. Je stem is de directe weg naar jouw eigenheid. Wat je zingend tegenkomt hangt dan ook nauw samen met je leven van dit moment. Ons zingen wordt beïnvloed door talloze opvattingen en overtuigingen. Het is een kunst geworden die de ene mens wél en de ander niet beheerst. Onder invloed van leraren, opvoeders en televisieprogramma’s waarin je kunt winnen of verliezen, komt ons zingen steeds meer onder druk te staan. De druk van de vergelijking met de ander. De druk van onze eigen én andermans oordelen en overtuigingen. Dat alles maakt dat we onze stem, en daarmee onszelf, steeds kleiner maken. Lekker en vrij zingen lijkt een onbereikbaar ideaal.
Kostbaar
Stembevrijding: het woord zegt het al. Jouw vrije stem is bereikbaar. Hij is in al zijn volheid in jou aanwezig. Misschien is er wat werk nodig om hem te bevrijden uit de benauwde jas eromheen. In stembevrijding ontdek je jouw eigen, natuurlijke geluid. Je onderzoekt je schroom, je schaamte, je angsten en overtuigingen. Je gaat voelen waar jouw stem zit. Je laat jouw lied steeds meer toe, tot het door je lichaam trilt en je ziel tot expressie komt.
Oordelen over wel of niet goed, zuiver of vals vallen weg, want wat we horen is wie jij in wezen bent. En dat is zonder uitzondering kostbaar!
Zingen maakt je blij. Je maakt het hormoon endorfine aan, het gelukshormoon. En als je samen zingt synchroniseert bovendien je hartslag met die van de ander. Zo kom je op een diepere manier in verbinding.
Stembevrijding en mantra’s
Iedereen kan zingen en elke ziel wil zingen. Voordat je gaat zingen kun je het beste met je handen over je heupen wrijven, vergeet de liezen niet. Het opwarmen van het bekken is nodig om uit je hoofd en in je lijf te komen. Het brengt ons in de laagte van de stem, waar wij een moeiteloze ruimte hebben om onze stem voluit te gebruiken.
De trilling die gepaard gaat met zingen van mantra’s raakt ons binnenin, wat er in ons leeft. Zingen raakt daardoor aan de diepte van mensen, maar ook aan de hoogte, aan het mysterie van het leven. Alles in de kosmos is namelijk ook trilling. Trilling gaat voorbij de muren die mensen om zich heen bouwen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die spontaan huilen bij muziek, soms zonder de taal van het lied te spreken.
Waar dat precies door komt, is lastig uit te leggen; je komt terecht in een diepere laag van mens-zijn, waar je niet met woorden, maar wel met klanken kunt komen. Dat is een fundamenteel niveau, waar taal er juist niet meer toe doet.
Jij bent klank
“Wie kan praat, kan sing” zou mijn Afrikaanse vriendin zeggen, vrij vertaald naar het Nederlands betekent dat wie kan praten ook kan zingen. En ze heeft gelijk. Jouw ziel houdt van zingen. Zingen is zo puur, zo van onszelf, zo authentiek en daarbij de meest directe manier waarop we de bekoring van onze ziel in de wereld kunnen brengen.
Woorden zijn overbodig, geven vertroebeling, en zijn zeer beperkt in wat we eigenlijk uit willen drukken. Woorden beperken je dat te uiten wat jij wil laten klinken. Jouw unieke klank volstaat.
Jouw stem is als je vingerafdruk en is direct verbonden met wie je in wezen bent. Je ziel heeft te maken met passie, zowel in de betekenis van lijden als liefde. Karl Barth zei ooit dat “de ziel is juist dat deel van je hart dat je zelf niet kent. Het is een laag in je bestaan waar je maar beperkt toegang toe hebt, niet zozeer omdat het het onbewuste is, maar eerder omdat het voor-bewust is.”
Het Hebreeuwse woord “nefesj (גרון)” betekent van oorsprong keel of hals, en vervolgens wat door die keel gaat: lucht en adem. De basisbetekenis is daarom ‘leven’ of levend wezen’, Daarnaast kan het betrekking hebben op de zetel van menselijke gevoelens zoals in 2 Kor. 1:23 staat omschreven: “de aanduiding voor het verborgen innerlijke leven, ofwel de ziel“.
Iedere emotie is een signaal van je ziel en geeft je wezenlijke informatie over jezelf. Als je verbinding weet te leggen tussen je emoties en de oorzaak ervan kan je jezelf veranderen.
Ik merk hier graag bij op dat je de meeste emoties vindt in en om je tweede Chakra, daar waar je uitdrukking wil geven aan emoties, je seksuele uitdrukking vanuit je binnenste. Het 5 vijfde chakra staat ook voor uitdrukking naar buiten. De twee chakra’s zijn verbonden met een soort chakrakoord en ondersteunen elkaar in het klank geven aan je emoties. Dit kan brullen, zuchten, kreunen, neuriën, hijgen, keelzang of een andere vorm zijn van binnenuit
Voor de ziel is de waarheid niet ingewikkeld. Voor een authentieke klank is geen zangscholing vereist. Je hoeft niet goed je best te doen want jouw stem is uniek. Meer is niet nodig.
Durf jij je te laten horen
Geluid geven aan wat er in jou leeft.
Plezier, verdriet, boosheid, weerstand, je komt van binnen in beweging.
Wat wil er gehoord worden?
Wat is jouw klank eigenlijk?
Durf jij je vrij van schaamte te laten horen?
Over je verlangens, je vreugde, je pijn, je frustraties, je liefde, je passie?
Ongeacht hoe het klinkt,
en zonder oordelen van stemmetjes die er ‘iets’ van vinden.
Laat horen wat er gehoord mag worden, van binnen naar buiten dus!
Er bestaan twee manieren van zingen, hoe zing jij?
Als het resultaat van je zang meer ligt op het zo mooi mogelijk zingen voor de ander zing je in feite van buiten naar binnen. Je hoopt dat anderen jouw zang mooi vinden. Je legt de focus op het resultaat. Het resultaat wat anderen buiten jou ervan vinden. Bijna alle muziek die wordt verspreid via media-dragers of media wordt op deze manier gezongen.
Maar je kan ook van binnen naar buiten zingen. Dat betekent klank geven aan dat wat er in jou leeft, zonder er bij na te denken, “met die hart op jou tong” zoals mijn Afrikaanse vriendin zou zeggen. Dat mag zonder woorden. Je zingt dan omdat je het wilt en niet om iets te bereiken wat de buitenwereld zal bevallen.
Stembevrijding
Stembevrijding is een fascinerend proces, je stem is een zeer persoonlijk en dus kwetsbaar instrument.
Mijn Afrikaanse vriendin zegt wel eens “my stem is die enigste instrument wat ek altyd saam met my dra” oftewel haar stem is het enigste instrument wat ze altijd bij zich heeft. En ze heeft een prachtige stem, waar het prettig is om naar te luisteren.
Wat je al zingend tegenkomt staat niet los van wat er zich verder in je leven afspeelt.
Je tweede chakra staat namelijk in verbinding met je vijfde chakra. Je kunt je zingen verrijken als je je daarbij opent voor wat er oprecht in jou leeft.
En je kunt je leven verrijken als je je stem loslaat in datgene wat zij het liefste doet:
Wat wil jij laten horen van gehoord mag worden, welke klank geef je daaraan vrij van schaamte? Mogen jouw verlangens, je vreugde en pijn, je passie en liefde een klank krijgen?
Samen met de tambura kan je je begeleiden om klank te geven aan jouw gevoel, aan jouw zielsklank.
Geef een reactie