Aanraking is leven. Massage met gevoel.
Ontspanning is een belangrijke gezondmaker. Wetenschappelijk onderzoek toont dat keer op keer aan. Niet verrassend dus dat een ontspanningsmassage een ‘health booster’ is.
Wat kan een massage nu precies voor je gezondheid betekenen? De gezondheidseffecten op een rij.
Stress opbouwen kun je zien als het aanbrengen van allerlei ‘muurtjes’ in jezelf waarbinnen zich vervolgens spanning ophoopt en vastzet. Diepe ontspanning betekent dat die ‘muurtjes’ afbrokkelen en dat alle energie en afvalstoffen daardoor naar hun natuurlijke plek kunnen stromen. Fysieke ontspanning is in feite het sturen van energie en stoffen (afvalstoffen, hormonen) naar de meest geschikte plek. Dat betekent een enorme steun voor herstelprocessen bij tal van klachten.
Anders dan anders massages werken preventief. Ze maken je sterker bewust van het verschil tussen spanning en ontspanning in jezelf. Daardoor ben je je eerder bewust of iets jou dwarszit, of je een verkeerde werkhouding hebt enzovoort. Dat helpt veel klachten voorkomen (zie het kadertje ‘Zelfs fiscus overtuigd’).
Hoe gezond en ingrijpend massage kan zijn, blijkt wel uit dit voorbeeld (wat de Chinezen en Japanners allang weten):
“vroeggeboren babies die massagetherapie krijgen, groeien aanmerkelijk sneller dan babies die dat niet krijgen”.
Wat doet massage nu precies voor je gezondheid
Massage is een grote steun voor de natuurlijke herstelprocessen in jouw lichaam. Maar hoe werkt dat nou precies?
Hieronder vind je een aantal specifieke gezondheidseffecten. En omdat ik zelf een hekel heb aan te makkelijke ‘wonder-claims’,
vind je soms ook verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek (mocht je er meer over willen weten).
- Massage stimuleert de doorbloeding en versnelt daardoor de afvoer van afvalstoffen. Dat maakt sportmassage zo heilzaam als je spierpijn hebt, maar kan je tegelijk ook hoofdpijn opleveren als je na een massagesessie te weinig drinkt om de vrijgekomen afvalstoffen af te voeren. De betere doorbloeding kan je helpen om klachten als spanningshoofdpijn, een stijve nek, pijnlijke schouders te voorkomen. Ook verbetert de uitscheiding nog verder door stimulatie van de nier- en darmfunctie. Al met al kun je je door die verbeterde afvoer van afvalstoffen na een aantal massages een stuk vitaler/energieker voelen.
- Na een massage heb je vaak een lagere bloeddruk. Dit effect was o.a. duidelijk merkbaar bij patiënten die vlak voor een catheterisatie rugmassage kregen: wetenschappelijk onderzoek liet een duidelijk verlaagde bloeddruk na massage zien.
- Massage maakt je vitaler: zo kan massage je huid verjongen en het verouderingsproces van je huid vertragen door de vervanging van dode huidcellen te stimuleren. Massage kan door lokale verwarming en betere afvoer helpen om vetophopingen af te breken en cellulitis te vertragen. Ook geeft ontspanning je gezicht een natuurlijke schoonheid (terug).
- Massage-therapie is goed voor het immuunsysteem. Massage vermindert de hoeveelheid ‘stresshormonen’ zoals cortisol en adrenaline. Daardoor kan het zenuwstelsel overschakelen op herstelprocessen. Het aantal afweercellen (natural killer cells en lymfocyten) neemt toe, zoals o.a. zichtbaar was in dit onderzoek naar massage bij vrouwen met borstkanker (gepubliceerd in het gezaghebbende International Journal of Neuroscience, april 2005).
- Er is nog een ander effect op je hormoonspiegel: bij ontspanningsmassage komt in je hersenen o.a. endorfine vrij. Dat is hetzelfde hormoon dat onder andere door je lijf spoelt wanneer je verliefd bent en je dat geluksgevoel geeft.
- Stijve of vastzittende gewrichten worden losser, beweeglijker. Echter voor een specifieke behandeling kan je vaak beter eerst via de huisarts naar een manueel therapeut .
- Er zijn duidelijke aanwijzingen dat massage depressiviteit, angsten en bezorgdheid kan verminderen. Proefpersonen in een onderzoek naar massage bij lage rugpijn (International Journal of Neuroscience, 2001) hadden langere tijd minder last van depressiviteit en angst/bezorgdheid. Recent onderzoek naar massage bij vrouwen met borstkanker (april 2005, eveneens in het International Journal of Neuroscience) lijkt dit te bevestigen.
- Massage kan pijn verlichten. Dit merk ik bij mijn cliënten, maar het blijkt ook uit diverse onderzoeken, zoals het hiervoor genoemde onderzoek naar massage bij lage rugpijn.
- Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat massage gunstig werkt op de bloedsuikerspiegel. Goed nieuws voor diabetici, maar nader onderzoek is nog nodig naar goede behandelmethoden.
- Massage kan gunstig werken bij slaapstoornissen. Zelfs bij ernstig zieke patiënten bleek dit merkbaar, getuige bijvoorbeeld dit onderzoek.
- Massage is goed voor je spijsvertering. Die is immers nogal gevoelig voor spanningen. Heb je last van verstopping of winderigheid dan kan regelmatige massage je goed doen.
- Massage kan je mentaal alerter maken. Dat is een van de redenen waarom thuis- en flexwerkers regelmatig kiezen voor een massage.
Ben jij er klaar voor een massage te boeken? Reserveer online via onderstaande knop:
[…] Liefde hechting, massage en kracht Massage voor senioren 5 verrassende effecten van een massage Wat doet een massage voor je gezondheid Aanraking is een gevoelig onderwerp Spieren en fascia anders bekeken 12 wonderbaarlijke meridianen […]