Woon jij in de stad? Lees dan vooral verder. Ik geef je 5 goede redenen om naar een dorp(je) of een buitengebied te verhuizen.
Anno 2018 woont ongeveer de helft van de wereldbevolking in een stedelijk gebied. Over een paar decennia zal dat zo’n 70 procent zijn. Naar verwachting zal in Nederland in 2050 ruim 90 procent van de bevolking in de stad wonen (bron: CBS). Wereldwijd wonen er binnen een halve eeuw twee maal zoveel mensen in steden als nu. De stad zal dan echt de motor van de wereldeconomie zijn. Het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst onze steden brengt, maar één ding is zeker: de rust is ver te zoeken. In de stad wonen levert behoorlijk wat stress op voor je lichaam en geest. Het verhuizen naar het buitengebied of een dorp is een goede keus …
5 goede reden om naar het buitengebied of een dorp te verhuizen
Ik heb zelf in Breda, Berlijn, Bristol, Birmingham gewoond en ben vaak (te lang) in Guangzhou verbleven. Nu woon ik niet in de stad, maar in een uit de kluiten gewassen dorp. Ik vind het een voorrecht dat op nog geen 5 minuten lopen ik midden in de polder sta, in het natuurgebied “Blues in the Marshes“, iets verder ligt een ander uitgestrekt natuurgebied de Drunense Duinen. Soms maak ik me zorgen om de mensen die in de stad wonen en de impact die dat heeft op hun gezondheid. Want een stads bestaan veroorzaakt nogal wat onrust in je lijf. Je krijgt namelijk te maken met 5 soorten STAD-stress !
1. Geluidsoverlast
Zonder dat je je er bewust van bent, zijn je hersenen 24/7 bezig met het registreren van omgevingsgeluiden. Het geluid van voorbij razende auto’s, duizenden mensen op straat, jengelende kinderen en bijna aangereden worden door een fietser, loeiende sirenes, toeterende auto’s en bellende fietsers … allemaal kenmerken van de stad. Stress, drukte, hectiek, geluidsoverlast.
Onderin je hersenstam – in je reptielenbrein – wordt voortdurend geanalyseerd of een geluid veilig is of niet. Natuurlijke geluiden zoals het kwetteren van vogels en het kabbelende water van de rivier, het ruisen van de zee worden van oudsher herkend als veilig. Dit in tegenstelling tot mechanische en industriële geluiden. Telkens als een auto toetert of een tram voorbij raast registreert je brein dat als gevaar. Dat terwijl we ons het prettigst voelen op plekken waar omgevingsgeluiden ons onbewust een veilig gevoel geven. Om die reden is het in de stad ook zo moeilijk om op een diep niveau te ontspannen.
2. Lichtvervuiling
Naast geluidsoverlast heb je in de stad te maken met iets dat milieudeskundigen ‘lichtvervuiling’ noemen. In grote steden is het door het omgevingslicht van lantarenpalen, reclames en grote gebouwen nooit meer helemaal donker. Dit heeft tot gevolg dat de productie van het slaaphormoon melatonine verstoord raakt. Dat terwijl melatonine een ontzettend belangrijk stofje is.
Het is essentieel voor het functioneren van je biologische klok en maakt dat je lijf ‘op tijd ‘ loopt met het ritme van dag en nacht. Melatonine zorgt er bovendien voor dat je ontspannen in een diepe slaap valt. En beter worden als je ziek bent, spieren opbouwen en nog talloze andere herstelfuncties vinden in je slaap plaats, dankzij melatonine.
3. Hitte-eiland effect
Het hitte-eilandeffect of urban heat island effect (UHI) is het verschijnsel dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. De belangrijkste oorzaken van het UHI zijn de absorptie van zonlicht door de in de stad aanwezige donkere materialen en de relatief lage windsnelheden. Door het UHI worden problemen tijdens hittegolven, zoals hittestress, verergerd.
Het temperatuurverschil tussen stad en omgeving kan oplopen tot 4°C, en is ‘s nachts het hoogst. Het verschil wordt veroorzaakt doordat in steden meer zonlicht wordt geabsorbeerd door de aanwezige donkere (grijze) materialen en asfalt dan in omliggende gebieden. De afkoeling door straling is lager. Doordat de windsnelheden in de stad lager zijn dan in het buitengebied koelen gebouwen en ook asfalt minder snel af. Daarbij blijft de warmte die vrijkomt door menselijke activiteiten zoals verwarming, gemotoriseerd vervoer, airconditioning, fabrieken, etc. langer hangen. In steden vindt er ruim 20% minder verdamping plaats doordat ze grotendeels uit verhard oppervlak bestaan
4. Luchtvervuiling
Alsof geluidsoverlast en lichtvervuiling nog niet genoeg zijn, word je in de stad geconfronteerd met luchtvervuiling. Uit een recent onderzoek van Milieudefensie blijkt dat het behoorlijk slecht gesteld is met de Nederlandse lucht, en dan vooral in steden. In 393 gemeenten is de kwaliteit van onze zuurstof gemeten. De uitkomst? Die is ronduit schokkend.
Om de cijfers inzichtelijk te maken, werd het inademen van verontreinigde lucht vergeleken met meeroken. Met een gemiddelde van ‘slechts’ 2,8 sigaretten per dag beschikken bewoners van Vlieland over de schoonste lucht. Als het aantal op een met natuur overgoten eiland al zo hoog is, hoe zit het dan in een drukke stad? Amsterdam staat op de vierde plek als je kijkt naar gemeenten met de meest verontreinigde lucht. In de hoofdstad rook je namelijk 6,4 sigaretten per dag mee. Rotterdam staat op nummer 1, daar rook je elke dag maar liefst 6,8 sigaretten mee!
5. Psychische problemen
Inwoners van grote steden lopen meer risico op psychische problemen dan inwoners van het buitengebied of een dorp. Eén van de eerste onderzoeken die het mentale welzijn van burgers in verband bracht met stress in grote steden, dateert al van in 1965. Sindsdien hebben verschillende onderzoekers informatie ingewonnen en resultaten geanalyseerd.
Veel voorkomende resultaten leiden naar een toename in inwoners met schizofrenie, depressie of een bipolaire stoornis. Een meer recentere studie van het centraal Instituut van mentale Gezondheid in Mannheim, wijst op het onvermogen van stedelingen om op een goede manier om te gaan met stress. De amygdala, het hersendeel dat een grote rol speelt bij het verwerken van emoties en de regulatie van angst, bleek veel actiever bij stedelingen. Een ander onderzoek toonde later aan dat stedelingen 21% meer kans hebben op angststoornissen en 39% meer kans hebben op psychische stoornissen dan mensen uit omliggende dorpen of buitengebieden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisaties zijn psychische stoornissen net na hart- en vaatziekten zelfs de belangrijkste oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden.
Vitamine G
Samenvattend is leven in een stad dus behoorlijk belastend voor je systeem. Wil je graag gezonder leven maar gaat verhuizen naar het buitengebied of een dorp je een stap te ver? Voeg dan wat green energy toe aan je stadse bestaan. Wandel 2 keer per week in een park of een bos. Je gaat je er direct beter door voelen. Dat je zo opknapt van wandelen in de natuur zit niet in je hoofd, maar is ook wetenschappelijk bewezen. En er zijn meerdere onderzoeken die de heilzame werking van een groene omgeving aantonen.
Bij een groot onderzoek deelden wetenschappers een massaal aantal proefpersonen op in twee groepen. De ene groep wandelde 90 minuten in de natuur. De andere groep wandelde 90 minuten langs een drukke vierbaansweg in een stedelijke omgeving. Voor en na de wandeling moesten de proefpersonen een vragenlijst invullen en een hersenscan ondergaan. Ook werd hun hartslag gemeten. Fysiek bleek het niet zoveel uit te maken of mensen langs een vierbaansweg of in een natuurgebied hadden gewandeld. Maar in het brein bleken er wél verschillen te zijn. Het ging dan met name om de activiteit in de subgenuale prefrontale cortex. Dit deel van het brein is actief wanneer je herhaaldelijk gericht bent op negatieve emoties. De activiteit in dit deel van het brein nam af wanneer mensen in de natuur wandelden. Met andere woorden: stress en sombere gevoelens verminderen als je de stad even achter je laat en tijd doorbrengt in de natuur.
Wandel met mij mee
Woon je in de stad en wil je er op uit? Weet je niet goed hoe en waar? Nodig mij uit en we gaan SAMEN wandelen. Tijdens de wandeling kunnen we een stilte meditatie doen of kunnen we doornemen wat je dwars zit. Praten en lopen heeft een positieve werking. Door de natuur krijg je vanzelf de antwoorden waarnaar je op zoek bent. Je kunt een wandeling ook combineren met een anders dan anders massage nadien.
Vraag mij gerust naar de mogelijkheden.
Reactie van een cliënt
” Ik woon mijn hele leven al onder de rook van Pernis. De lucht is soms niet te harden en het geluid daar wen ik niet aan. Ik heb van alles geprobeerd: oordoppen, oogdoekjes, geuren maar niets dat helpt. Ik kwam via een goede vriendin van mij in contact met Léon. Na het eerste telefoontje was ik direct overtuigd. Verhuizen is geen optie maar ik kan er wel wat aan doen. De eerste wandelafspraak hebben we in Brabant gemaakt, een prachtig natuurgebied waar Léon de weg goed kent. Heerlijke schone lucht, prachtige vergezichten en confronterende spiegels. Problemen die ik had werden ineens heel tastbaar. Zo kwam er een boom op een specifieke plek symbool te staan voor een vraagstuk waar ik al lang mee worstelde. Ineens kreeg ik het inzicht at ik er niet alleen voor stond. Ik merkte ook aan mijzelf dat ik heel open was en zelfs hele intieme onderwerpen durfde te delen die ik normaal voor mij zelf houd.De tweede wandeling hebben we aan zee gemaakt. Eigenlijk zo dichtbij, maar ik ben mij nooit bewust geweest van de positieve effecten van de branding. Na die tweede wandeling heb ik gevraagd of Léon mij een massage wilde geven. Heerlijk moe van het wandelen en ontspannen van de geweldige en liefdevolle massage ben ik in een diepe slaap gevallen. Sinds lange tijd heb ik eindelijk weer kunnen slapen. Ik kan het echt iedereen aanraden om de eerste stap naar Léon te zetten” M.R
[…] tijdelijk van technologie, wifi, social media, telefoon, tv, radio en van alles of iedereen waar de energie giftig en afgevend van […]