Diep in je lichaam ligt de psoas. Een spiergroep die de verbinding vormt tussen je boven- en onderlichaam. De psoas spier loopt van de binnenkant van je bovenbenen, door je bekken langs je onderrug. Daar hecht de spier zich aan het diafragma. Samen met je kaakspieren is het één van de sterkte spieren in je lichaam. De psoas is gekoppeld aan de autonome reactie van je lichaam op stress en wordt ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd. Ik vertel je vandaag over de verbinding tussen je emoties en de psoas spier. Hoe klachten aan de psoas ontstaan EN hoe je ze kunt verlichten.
Vooral massage en ook bij lichaamswerk wordt de psoas de ‘spier van de ziel’ genoemd. De mate van spanning in de psoas en klachten in het bekkengebied en de onderrug kunnen veel zeggen over hoe het werkelijk met je gaat. Je lichaam laat eigenlijk zien wat er in je ziel omgaat. Het vertelt, vaak eerlijker dan je gedrag of wat je bewust met anderen deelt, een verhaal over je levenservaringen tot nu toe, en hoe je in het leven staat.
Sommige delen van je lichaam, zoals de psoas spier, communiceert dat duidelijker dan andere delen. Het zou beter zijn om de psoas de ‘spier van de emotie’ te noemen, aangezien hij reageert op je emotionele en daarmee je neurologische staat.
Psoas en emoties
Naast dat je spieren bewust kunt aan- en ontspannen, reageren je spieren ook op signalen van het autonome zenuwstelsel. De naam van dit zenuwstelsel zegt het al: het stuurt zichzelf aan en je hebt hier met je bewustzijn maar een beperkte invloed op. Je autonome zenuwstelsel reageert met name op prikkels die je vertellen of je veilig bent of in gevaar verkeert en is dan ook sterk gerelateerd aan je emoties.
Wat je rationeel als gevaarlijk beschouwd of feitelijk gevaarlijk is, hoeft niet overeen te komen met wat je een gevoel van onveiligheid geeft. Je gevoel is zeer subjectief gekleurd door je eerdere ervaringen.
Reageren op onveilige situatie
Op het moment dat je zenuwstelsel registreert dat je niet meer helemaal veilig bent, zet het vliegensvlug een aantal processen in werking in je lichaam die ervoor zorgen dat je snel actie kunt ondernemen. Je hartslag en bloeddruk gaan omhoog, spierspanning stijgt en je pupillen worden groter. Een van de meest primitieve vluchtreacties is om je op te rollen in de foetushouding of in ieder geval je knieën naar je borst te trekken. Deze reactie is gericht op het beschermen van je vitale organen.
Je maakt je klein en beschermt daarmee je kwetsbare buik en borst. Het is je psoas spier die deze krachtige reflexreactie razendsnel uitvoert. Zo snel, dat je er soms achteraf een beetje voor schaamt als je reactie overdreven bleek te zijn en er helemaal geen onveilige of bedreigende situatie was. Een andere reactie waarbij de psoas een belangrijke rol speelt is wegrennen.
Alert stand van je lichaam
Hoewel we allemaal soms ergens flink van schrikken of misschien zelfs wel eens echt zijn aangevallen, is dat niet het soort stress waar de meeste mensen dagelijks mee te maken krijgen. Het is de stress die je ervaart door werkdruk, relatieproblemen, maar ook onverwerkt trauma en negatieve emoties, die veelal psoas klachten veroorzaakt. Deze chronische, laaggradige stress activeert ook je autonome zenuwstelsel en zorgt voor een chronische staat van paraatheid in je lichaam. De psoas is dan dus continue alert, zodat je ieder moment kunt wegrennen of je klein kunt maken. Dit zorgt voor een opbouwende spanning in de spier. Deze spanning komt vaak niet tot ontlading omdat de uiteindelijke actie waarvoor de spier alert is nooit plaatsvindt. Dit gebrek aan ontlading versterkt de vicieuze cirkel van chronische stress en lichamelijk ongemak.
Gespannen en ontspannen
Een gespannen psoas kan verschillende klachten geven. Pijn in de liezen is veel voorkomende klacht, wat door veel zitten vaak erger wordt omdat dit je psoas langdurig in een korte en gespannen staat houdt. Omdat de psoas zich langs de onderrug beweegt en zich aan het diafragma hecht, geeft spanning in de psoas vaak lage onderrug klachten. De verbinding met het diafragma zorgt ervoor dat de psoas ook invloed heeft op de ademhaling en omgekeerd. Hoog in de borst ademen en spanning in het diafragma gaan dan ook vaak samen met spanning in je psoas. Daarnaast kan chronische spanning in de psoas zorgen voor klachten rondom je bekken en de heupen. Dit zijn complexe structuren waar veel gewrichten, pezen en spieren samenkomen. Een onbalans in een sterke spier zoals je psoas, beïnvloedt het hele gebied en de balans tussen deze verschillende structuren.
Goede zorg voor je psoas
Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen die helpen de psoas te stretchen en te ontspannen. Stretchen en aanspannen is echter niet hetzelfde! Je kunt hierbij denken aan verschillende Yin yoga-oefeningen waarbij je de voorkant van het lichaam, met name de liezen, stretcht. Belangrijker dan specifieke oefeningen is echter dat je ziet dat spanning in de psoas niet een probleem is dat op zichzelf staat, maar een reflectie is van de mate van stress die je bewust of onbewust ervaart. Mijn advies is dan ook om aanpassingen te maken in je leefstijl die, naast de symptomen, ook de oorzaak aanpakken.
Ik geef je alvast 5 tips:
- Zorg dat je niet te lang zit. Onderbreek werkdagen achter de laptop met ieder uur een paar minuten wandelen. Maak daarnaast regelmatig een langere wandeling waarbij je bewust je core licht aanspant en ook je bilspieren aanspant en ontspant tijdens het lopen
- Wees je bewust van je ademhaling. Spanning in de psoas kan spanning geven in het diafragma en daarmee de ademhaling oppervlakkiger maken. Een diepe diafragma ademhaling helpt de psoas te ontspannen
- Geef uiting aan je emoties. Maak van je hart geen moordkuil. Uit je niet alleen verbaal, maar ook via je lichaam. Even de muziek hard aanzetten en dansen alsof niemand kijkt kan een hoop opgebouwde spanning opruimen en daarmee je psoas ontspannen
- Pak net wat vaker een massage. Bij voorkeur een massage waarbij je buik en bekken wordt gemasseerd en je helpt de structuren rondom je psoas te versterken.
- Als je merkt dat je chronische stressklachten hebt en je psoas gespannen blijft, is het raadzaam een afspraak te maken bij een masseur met een lichaamsgerichte werkwijze gericht op het ontladen van spanning via het lichaam, wat veelal begint in het gebied rondom de psoas. Omdat deze ontlading vanuit het zenuwstelsel gebeurt is het effect veelal dieper en structureler dan het ontladen op spierniveau.
@andersdanandersmassage
Geef een reactie