Je hoeft echt niet goed te zijn in zingen om mantra’s in te zetten. Ik zing ook beter onder de douche dan in het openbaar. Of je het samen doet of in je eentje, toonvast of vals: zingen is gezond. Het is goed voor je longen, je hart en je humeur. Geen wonder dat steeds meer mensen het doen. Ik zie een mantra als een medicijn. Iets wat bescherming geeft aan je geest. Mantra’s zijn klanken. Soms hard, soms zacht. Een mantra werkt het best wanneer je haar vaak beoefent. De kracht van herhaling is in dit geval ongelofelijk sterk. Vooral als je werkt met de heilige getallen 108 (een gebedssnoer bestaat gewoonlijk uit 108 kralen en volgens het Boeddhisme bestaan er 108 verschillen gevoelens).
Na 108 keer de mantra herhaald te hebben, is er een soort slot dat open breekt. De mantra’s werken op energetisch en geestelijk niveau. De werking is afhankelijk van je intentie en je geloof er in. De mensen die de mantra’s vroeger in het Sanskriet hebben opgeschreven, kregen deze door in klanken. Hun geest stond zó open, dat ze in staat waren deze te ontvangen. Het Sanskriet-alfabet is dan ook geen gewoon alfabet. Het zijn eerder mystieke klanken in plaats van letters of symbolen.
Kan ik zelf Mantra’s maken?
Er zijn diverse bronnen die aangeven dat je gemakkelijk zelf een Mantra kan maken. Op het gebied van de diverse trillingen en klanken deel ik deze mening niet. De Mantra’s uit het Sanskriet zijn er zo op gemaakt dat diverse klanken en trillingen in een Mantra verweven zitten. Deze klanken vormen woorden. En deze zijn zorgvuldig met elkaar verbonden. Hoe deze Mantra precies is opgebouwd is ook voor mij nog heel lastig te beschrijven. Als je dus het optimale effect uit een Mantra wilt halen, kan ik je zeker aanraden om een originele Mantra te kiezen. Daarbij zou ik vooral in het begin Mantra’s zingen met iemand die er verstand van heeft. Op deze manier kun je aan de uitspraak en de uitwerking werken.
Iets wat je wel kunt doen is een affirmatie ‘promoveren’ tot een Mantra. Herhaal bijvoorbeeld de zin ‘Ik doe alleen maar dingen waar ik gelukkig van word’ steeds tijdens het mediteren. Dit hoeft natuurlijk niet precies deze zin te zijn, je kunt dit zelf bedenken. Zorg er wel voor dat de affirmatie(s) of de zin(nen) nooit ontkennend zijn zoals ‘Ik zal nooit meer lui zijn’. Vorm dit bijvoorbeeld om tot ‘Elke dag beweeg ik voldoende’.
Een goed begin is het halve werk
We zingen met z’n allen het liefst thuis, op de fiets, in de auto, op het werk, overal eigenlijk, en graag waar het galmt. We zingen omdat het lekker is. Én gezond. Dat weten niet alleen de 600.000 Nederlanders die zijn aangesloten bij een koor(tje), maar ook al die mensen die dagelijks een aria of ballade inzetten onder de douche. Wie een uurtje heeft gezongen, heeft een sportieve work-out achter de rug, of het nou een beetje zuiver geklonken heeft of niet.
Verschillende spieren in het bovenlijf, zoals die van buik en rug, zijn daarna getraind. En de longen en ademhalingsspieren zijn beter in vorm geraakt door ademhaling vanuit de buik. Daarnaast is de hoeveelheid antistress-hormonen en endorfinen toegenomen. Dat geeft een gelukkig gevoel en kan pijnstillend werken. Mensen die chronisch pijn hebben, vergeten de pijn tijdens het zingen vaak even. Na een uurtje mantra zingen heb je ook meer afweerstoffen in je bloed, wat het immuunsysteem een boost geeft. Dat alles blijkt uit onderzoeken van onder andere de universiteiten in Göteborg en Frankfurt.
Samen zingen is nog gezonder. Dat traint je hersenen, want dat vergt concentratie en focus op de mantra, toon houden met de rest en synchroon met de anderen zingen. Onderzoek uit 2013 van de Zweed Björn Vickhoff toonde zelfs aan dat de hartslag van mantra zangers synchroon gaat lopen tijdens het reciteren, en dat zou goed zijn voor het hart.
Dokter Folkert Brijker is longarts in het Diakonessenhuis in Utrecht en Zeist en vertelde: “Bij slaap-apneu raden we het echt aan; daarop blijkt het zingen van mantra’s duidelijk effect te hebben.”
Mijn ervaring met Mantra’s
In het begin vond ik het zelf ook heel onwennig om te beginnen met Mantra’s zingen. Ik dacht zelfs dat ik niet kon zingen. Maar als je kunt praten kan je ook zingen. Waarom zou ik die moeilijke zinnen zingen, als ik ook de radio aan kan zetten? Toch ben ik het gewoon gaan proberen. Eerlijkheidsgetrouw gebied mij te zeggen dat ik één keer bij een zang coach ben geweest die mij vertelde dat ik echt wel kan zingen maar dat ik mijn angst overboord mag werpen. En al snel bleek dat het zingen van een Mantra mij veel rust gaf. Ik ben een persoon die muzikaal ingesteld is. In mijn jeugd heb ik accordeon gespeeld, later ben ik ik gaan drummen, fluiten en heb andere instrumenten leren te bespelen. De stress in mijn leven heb ik uit kunnen bannen door te mediteren, klanken en het zingen van mantra’s. Van mijn schaamte en verlegenheid om mijn stem te laten horen heb ik voorgoed afscheid genomen.
Mantra So Hum
Als je graag zou willen beginnen met het beoefenen van een Mantra, dan kan ik je zeker aanraden om te beginnen met de mantra So Hum. Het voordeel van deze mantra is namelijk dat je jezelf niet zo zeer hoeft te laten horen. Je stelt je de klanken voor, terwijl je een ademhalingsoefening doet. Deze oefening is een meditatie, die ervoor kan zorgen dat je je hoofd leeg maakt en fris aan de dag kunt beginnen of lekker kunt slapen.
Deze voer je als volgt uit:
- Kom in een comfortabele zithouding
- Sluit de ogen
- Als je inademt door de mond stel je je de Mantra ‘So’ voor
- Als je uitademt door de mond stel je je de Mantra ‘Hum’ voor
- Herhaal deze mantra terwijl je je inademend de lucht naar de beneden langs de ruggengraat stuurt en uitademend weer naar boven langs de ruggengraat
- De klanken ‘So’ en ‘Hum’ hebben een rustgevende werking en zorgen ervoor dat je je tijdens het mediteren ergens op kunt focussen
- Je gedachten hebben iets te doen, waardoor ze minder snel afdwalen
Hoe ging dat?
Deel je ervaringen gerust onder dit artikel ( er is niemand die meeluistert)
Mysterieus muziekinstrument
De ontvangers van de originele Sanskriet mantra’s stonden in contact met hun energetische lichaam: ook wel de ‘ziel van de geest’ genoemd in de heilige drie-eenheid ‘lichaam, geest en ziel’.
Vandaar ook dat de trilling van de mantra’s ons direct terug brengt in een helderdere staat van Zijn. Zie een mantra als een stemvork, ingesteld op de klanken van het universum.
5 mantra’s om meteen mee te beginnen
Er zijn een aantal mantra’s waar je redelijk makkelijk meteen mee aan de slag kunt gaan. Je vindt ze hieronder.
Herhaal ze dus het liefst 108 keer en dat voor een periode van minimaal 21 dagen. Begin met de eerste 21 repetities hardop. Daarna speel je de mantra in je hoofd verder in stilte af op het ritme van je ademhaling.
Met een mantra word je getuned, vandaar het vergelijk met de stemvork. Je hele lichaam, je frequentie vibreert in ‘jouw toon’.
Een mantra is van toepassing wanneer je gestagneerd bent, iets wil doorbreken of verder moet. Dan roep je daadkracht in. Een mantra steunt je en stelt je veilig om verder te kunnen gaan.
Probeer het maar eens.
- Ohm, Ah en Hum
Ohm staat voor ‘het begin van de schepping’. Bij het beoefenen van deze mantra maken we contact met het universum door het geluid van de kosmos te maken. Ohm maakt je geest schoon. De mantra ‘Ah’ voel je in je hart. Het is de veldconnectie met je energetisch lichaam en maakt dit schoon. ‘Hum’ geeft helderheid in je mind. Deze drie klanken kun je samen beoefenen of apart.
Een variatie op dit mantra zijn de drie heilige klanken Ohm Aah Hee waarbij je de Ohm klank zingt vanuit je onderbuik (wortelchakra) de Haa klank zingt vanuit je hart (hart chakra) en de Hee klank zingt vanuit de keel (keel chakra).
Pas geleden was ik onderweg naar Studio Gember in Odilliapeel en begon ik spontaan deze klanken te zingen O – Ohm – dilli – Aah – p – Hee – l. Het was een zeer rustgevende reis naar twee bijzondere vrienden.
- Ohm na ma shivaya
Deze klanken bij elkaar zijn een code van tonen die vibreren en je vrij maken om je werkelijke ruimtelijkheid en ongehechtheid te ervaren. De ‘Om Namah Shivaya’ Mantra beschermt je en helpt je om in balans te komen of te blijven. Deze mantra is een krachtige mantra om je te beschermen en geeft kracht in tijden dat je het moeilijk hebt. Het helpt je in pure bewuste energie te komen.
Shiva betekent puur bewustzijn: je Wil gaat er naar toe.
- Om mani padme hum
De Mantra ‘Om Mani Padme Hum’ is de wijdst verspreide van alle Boeddhistische mantra’s. Hij kan worden gebruikt door iedereen die zich erdoor geïnspireerd voelt.
Om in balans te komen werkt deze mantra fijn. Ze staat voor mededogen en compassie.
Veel mensen in het Westen zingen deze Mantra. Hoewel het misschien in de eerste plaats gaat om het gevoel dat je bij het zingen hebt, de staat waarin je erdoor komt en de eerbied die het oproept, is het ook fijn om iets over de betekenis te weten. Om Mani Padme Hum kan echter niet simpelweg worden vertaald in een paar zinnen.
Het betekent ongeveer: “Ik eer de vrucht van de lotusbloem“. Ook wordt het wel eens vertaald als “O, parel in de lotusbloem”. Met vrucht/parel wordt wijsheid bedoeld.
Alle aspecten van Boeddha’s leringen zijn vervat in de mantra “Om Mani Padme Hum”. Zijn hele lering is gebaseerd op zijn ontdekking dat lijden niet nodig is. Boeddha leerde verschillende manieren om de oorzaak van lijden weg te nemen, methoden die zijn aangepast aan de verschillende omstandigheden en de aard van ieder individu. Voor hen die het kunnen bevatten is de mooiste methode die van het praktiseren van mededogen. Deze mantra roept de zegen van de Boeddha van Mededogen aan. Je kunt deze mantra zingen om medegevoel en liefdevolle vriendelijkheid vanuit je hart toe te wensen aan alle levende wezens in de kosmos.
- Ham-sa
Ham-sa betekent ‘Dat ben ik’. Dit is een hele belangrijke mantra die je helpt te herinneren wie je bent; puur en alleen te zijn, zonder oordeel of iets te moeten. Adem in met ‘ham’ en uit met ‘sa’.
- Om tare tuttare ture soHa
Deze mantra is lastig te vertalen maar gaat om het oproepen van het vrouwelijke, de moeder (Tare). Het vrouwelijke staat voor wijsheid en bescherming.
Om – vertegenwoordigt de spraak-, lichaams- en geestkwaliteiten van alle Boeddha’s. Ik heb geen conceptuele betekenis en is de heilige klank van het hele universum, verleden, heden en toekomst
Tarra – vertegenwoordigt de redding van lijden en alledaagse gevaren Het woord wordt vertaald als “De snelle”
Tuttare – vertegenwoordigt de bescherming tegen al onze angsten en de bevrijding op het spirituele pad, opgevat in termen van individuele redding
Tuur – De vervulling van ons spirituele pad Dit betekent dat we alle positieve eigenschappen willen ontwikkelen en we willen al onze negativiteiten zuiveren
Soha – vertaalt als “het zij zo”, “moge het zo zijn” of “moge een zegen rusten op”.
En eigenlijk ontbreekt er nog iets bij al deze korte mantra’s namelijk ‘Ri’ . Ri betekent zoveel als een bevestiging: “Ja het is zo”. Dus als je bijvoorbeeld ‘Om tare tuttare ture soHa’ zingt voeg dan na 9 keer herhalen het woord ‘Ri’ toe aan het mantra, daarmee bevestig je wat je zingt (wijze les van één van mijn meesters uit XiaoJin).
Het kan sóms ongemakkelijk zijn om mantra’s te zingen, maar als je eenmaal over de drempel heen bent is het heerlijk. Deze drie dingen kun je van het zingen van mantra’s leren:
Je zingt wijze woorden
Ook al weet je bij het zingen van een mantra soms niet precies wat je zingt, je zingt altijd wijze woorden. Mantra’s dragen hun eigen kracht al in zich. ‛Ze komen vanzelf binnen, recht in je hart.’
Het zijn wachtwoorden. Codes van goud. Je gebruikt een mantra om toegang te krijgen tot die ruimte waar je voelt dat alles goed is en precies zoals het moet zijn.
Het belangrijkste is de intentie waarmee je zingt of reciteert (herhaalt). Om het effect van een mantra te voelen, hoef je niet te weten wat de tekst letterlijk betekent. Sterker nog, zodra je precies weet wat je zegt, kun je daarover gaan nadenken tijdens het reciteren en dat is juist NIET de bedoeling. De term mantra wordt ook wel vertaald naar: [Man] staat voor ‘denken’ en [tra] voor ‘bevrijden en beschermen’: mantra zingen is jezelf bevrijden van gedachten of bescherming van de geest door woorden.
De trillingen brengen je lijf tot rust
Het gaat bij een mantra om de trillingen die de klanken voortbrengen. Die resoneren in en op je lichaam en geest. Als je ervan uitgaat dat alles energie en trilling is, dus ook wij mensen, dan is het geen vreemd idee dat de trillingen die we voortbrengen door te zingen ons beïnvloeden. De vibraties die een mantra opwekt, verspreiden zich door je hele lichaam. Ze stromen naar je hart, je lever, je nieren; alle organen worden aangeraakt. Ook in het lichaam opgeslagen emoties kunnen door een mantra worden losgetrild en ‛schoongemaakt’. Het is als het ware een massage door te zingen.
Ik vergelijk het steeds weer met een steentje dat je in het water gooit. Op het moment dat het steentje het water raakt ontstaan er kringen om heen, ribbels in het water en deze gaan door. Zo is het ook met klank. Dat resoneert door en door en water is een zeer goede geleider van klank. Dat maakt ons lichaam uitermate geschikt voor het werken met klank en resonantie.
Wat er gebeurt als je een mantra helemaal eigen maakt
Net als tijdens een meditatie zul je merken dat het denken echt niet altijd meteen stopt. De bekende boodschappenlijstjes en agenda’s passeren ook tijdens het chanten van mantra’s de revue. Maar als je de tekst vaak genoeg blijft herhalen geeft je hoofd het op, en ga je vanzelf mee in de klanken en woorden. Als je daarna stil bent, voel je wat er met je gebeurt.
En dan is er de fase dat de mantra zich helemaal in je heeft genesteld. Je hoeft hem niet meer bewust te herhalen, hij komt spontaan in je op zodra je hem nodig hebt. Je zit op de fiets, ziet ergens iets gebeuren en opeens is je mantra er. Je voelt je verdrietig en hij is er om je te troosten. Als het je lukt om je een mantra helemaal eigen te maken, kan deze je in vele situaties helpen.
Mantra´s zijn woorden of zinnen die we steeds herhalen, al dan niet ondersteund door muziek. Bekend zijn de zogenaamde affirmaties, waarbij we in gedachten, of hardop, zinnen zeggen, om bijvoorbeeld een bepaalde ziekte te overwinnen. Deze affirmaties dienen altijd positief gesproken te worden, en de staat van het gezonde lichaam te benoemen.
Iemand met een bepaalde ziekte of aandoening zou dus het beste diverse malen de zin voor zichzelf kunnen herhalen: “Ik ben gezond en sterk”. Dit dus positief gesteld, waarbij het eindresultaat wordt aangeduid: Het gezonde en sterke lichaam of geest. Dus vooral niet de volgende affirmatie gebruiken: “Ik wil niet meer ziek zijn” of “mijn ziekte verdwijnt spoedig”.
Door een positieve Mantra uit te spreken, “instrueren” we als het ware, ons lichaam en onze geest, het zelfherstellende vermogen aan te wenden, door gebruikmaking van onze gedachtekracht. Dit kan in gedachten, en werkt ook uitstekend. Hardop uitgesproken echter bereiken de woorden ook via ons gehoor onze hersenen, en versterken daardoor de inhoud en betekenis van de woorden doordat de energie van de spraak nu ook aangewend wordt.
Sutra’s en mantra’s
Er bestaan vele Sutra’s. Een Sutra is de feitelijke tekst, lering van de Buddha, het onderwijs uit de Dharma aan de volgelingen. Mantra’s daarentegen zijn de geconcentreerde vorm van een sutra. (de koran bevat ook Sutra’s die door de Soefi mureds worden gereciteerd)
Met andere woorden de Mantra is ontstaan door het belangrijkste van de Sutra samen te vatten in klanken die resoneren met het hele lichaam.
De feitelijke oorsprong van de mantra’s is niet bekend, maar voeren ze in elk geval terug naar de oude Vedische tradities. In onze tijd zijn ze het meest bekend geworden door de Boeddhistische en Hindoeïstische culturen waar ze veelvuldig gebruikt worden. Iedereen heeft wellicht wel eens mantra’s gehoord zoals die gereciteerd worden door Boeddhistische monniken, zoals met name de Tibetaanse monniken, en de Dalai lama. Doorgaans op een karakteristieke monotone wijze uitgesproken in het Sanskriet.
Mantra’s worden echter lang niet altijd monotoon uitgesproken, maar worden vaak ook ondersteund door muziek (monochord, drum, tambura, fluit, klankschalen), waardoor de mantra’s dan ook op een levendige manier gezongen worden, hetgeen een extra dimensie aan de energetische waarde ervan geeft. Vaak ook, worden de instrumenten en toonhoogten zo gekozen dat het doel van de mantra door specifieke frequenties ondersteund wordt en daardoor nog weer krachtiger werkt. Juist door het wat speelsere karakter daarvan is het niet alleen een versterking van de intentie waarmee de energie van de mantra haar werk doet, maar is het ook een prettige manier van met mantra’s bezig te zijn. Wanneer de mantra’s dan ook nog in groepsverband worden gezongen versterken de aanwezige deelnemers de energie nog weer een keer.
Het Westen
De manier waarop de mantra’s in Boeddhistische en Hindoeïstische culturen gezongen worden, vindt niet iedereen even prettig. De melodieën spreken niet iedereen aan. Vandaar dat er diverse mantra zangers en zangeressen zijn, die de mantra’s op een voor de westerse mens meer toegankelijke melodie zingen.
De kracht van de mantra’s blijft echter onverkort krachtig, en ook hier worden toonhoogte, melodieën en instrumenten ook weer ingezet om de intentie van de mantra te versterken.
Vaak ook wordt er een specifieke toonhoogte gebruikt die afgestemd op de specifieke mantra gedurende de hele mantra ten gehore wordt gebracht als een soort van grondtoon. Natuurlijk zouden de mantra’s ook in de westerse talen gezongen danwel gereciteerd kunnen worden, maar wordt doorgaans de voorkeur aan het Sanskriet gegeven omdat de Sanskriet woorden ook een specifieke energie in zich dragen, en worden er veelal de namen van de Vedische goden in gebruikt, zoals de goden Shiva, Shakti, Shanti, Vishnu, Kali, Ganesha en vele anderen.
Het Sanskriet heeft als bijkomend voordeel, dat we niet gehinderd worden door de betekenis van de woorden, en dit onze gedachten niet afleidt, waardoor we ons meer kunnen concentreren op de energieën die dan ongestoord hun werking kunnen doen. Geheel volgens de oosterse tradities worden de zinnen dan 108 keer herhaald omdat 108 in deze culturen een zeer krachtig en Goddelijk getal is.
Ronald says
hallo, wat een uitgebreide uitleg.. heel mooi…. ben op zoek naar een uitleg hoevaak een mantra gezongen mag/kan worden?? kan iemand mij daarbij helpen?
Of mag ik de mantra 365 dagen achter elkaar zingen?
Namaste Ronald
LeonvanRijswijk says
Hallo Ronald,
mantra’s mag je inderdaad aaneengesloten zingen. Maar je mag ze ook intern hummen. De kracht van een mantra wordt sterker naarmate je meer focust.
Bij zingen is het de vibratie die extra kracht bijzet aan de intentie, bij intern hummen ben je meer bij jezelf en de focus op het mantra.
De meeste mantra’s worden 108 maal gezongen, sommige mantra’s voor 7 dagen, andere 49 dagen of 108 dagen. kijk wat voor jouw het beste voelt. Ik ben van mening dat jij weet wat goed is voor jou.
Namaste Léon