Ademhalen vormt een krachtige bron van verlichting voor je pijn, en brengt zowel energie als rust in je lichaam. In veel gevallen ademen we onbewust, zonder erbij na te denken, en toch reageert onze ademhaling op elke emotie die we ervaren.Bij schrik stokt de adem, bij pijn wordt deze oppervlakkiger, en bij lachen strekt de uitademing zich uit. Je hebt echter de kracht om je ademhaling bewust te reguleren, waardoor je niet alleen invloed hebt op je emoties, maar ook de mogelijkheid krijgt verdriet en pijn te verzachten.
Weerspiegeling van je ademhaling
De manier waarop je ademt weerspiegelt veel over je emotionele welzijn en levensperspectief. Iedereen ademt op een unieke wijze, maar wanneer je je niet goed voelt, pijn ervaart of huilt, merk je vaak dat de ademhaling niet meer diep vanuit de onderbuik start en minder vol is. Onvoldoende gebruikmaken van je maximale ademcapaciteit heeft niet alleen gevolgen voor je lichaam maar ook voor je geest.
Bewust ademen
Een volledige, vrije ademhaling brengt lichaam en geest in balans. Start je ademhaling vanuit de onderbuik, en geef daarmee ruimte aan innerlijke rust en ontspanning. Bewuster ademen maakt ook meer contact met je lichaam mogelijk, waardoor je kunt voelen wat er te voelen valt, zelfs als dat onplezierig is.
Laat het verdriet toe; het moet eruit, keer op keer.
Eén gevoelsknop
Realiseer je dat je slechts één gevoelsknop in je lichaam hebt die zowel op negatieve als positieve emoties reageert. Als je deze knop hebt uitgezet om je pijn te minimaliseren, staat deze automatisch uit voor de positieve aspecten van het leven.
Het is een uitdaging om plezier te ervaren en te voelen. Vaak herken je dit aan een oppervlakkige ademhaling en verkorte uitademing.
Door bewuster te ademen vanuit de onderbuik, meer energie in je lichaam te krijgen en rust te vinden, leg je de basis om stappen te zetten in de acceptatie van je nieuwe realiteit.
Buikademhaling
Stress en chaos kunnen je overweldigen en het overzicht doen verliezen. In dergelijke momenten is het tijd voor buikademhaling
- Vind een rustige plek, zit comfortabel met je voeten plat op de grond en
- Maak bewust 15 minuten vrij voor jezelf, zonder onderbrekingen van je telefoon
- Sluit je ogen, leg je handen op je schaambeen, en adem in via je neus, uit via een open mond met je onderkaak ontspannen
(Het schaambeen is onderdeel van het bekken en is het gewricht dat middenvoor de twee darmbeenderen met elkaar verbindt. De venusheuvel ligt direct op het schaambeen. Onder de venusheuvel liggen de behaarde buitenste schaamlippen. Tussen de buitenste schaamlippen liggen de binnenste schaamlippen; deze zijn onbehaard) - Focus op je ademhaling en merk of je onderbuik uitzet bij inademing en inzakt bij uitademing
- Als dit niet zo is, veroordeel jezelf niet; elke kleine verandering is een stap vooruit.
Beweging in je bekken
- Maak vervolgens je in- en uitademing bewust langer.
Dit zorgt voor meer beweging in je bekken, buik en borst, waardoor je lichaam dieper kan ontspannen - Emoties kunnen naar de oppervlakte komen;
- Sta ze toe zonder oordeel
- Houd je rug recht, blijf gefocust op je buikademhaling en adem je verdriet als het ware naar buiten.
Regelmatige beoefening van deze oefening zal je helpen makkelijker vanuit je onderbuik te ademen, wat gronding en rust in je lichaam bevordert. Het activeert ook je bekkengebied, waardoor het losser aanvoelt.
Geniet van je ademhaling.
Gebruik nu bewust je ademhaling om opnieuw vertrouwen in je lichaam te vinden en een boost van energie te ervaren.
@andersdanandersmassage
Geef een reactie