Zoveel tijd we besteden aan de verzorging van ons gezicht, zo weinig aandacht hebben we voor onze voeten. Dat terwijl je voeten letterlijk en figuurlijk aan de basis liggen van je gezondheid en je altijd van A naar B brengen. Door je voeten op de juiste manier aan te raken activeer je namelijk het zelfhelende vermogen van je hele lichaam.
Voet-reflexologie wordt in landen als India, China en Japan al eeuwenlang toegepast ter bevordering van de gezondheid. Toch duurde het tot 1975 voordat er een aantal grootschalig wetenschappelijke onderzoeken naar voet-reflexologie werd uitgevoerd. De belangrijkste conclusie van deze onderzoeken? Voet-reflexologie werkt en wel via het zenuwstelsel.
Ophoping van chemische stofjes
Een voet bevat meer dan 7.000 zenuwuiteinden. Deze zenuwen lopen via je benen omhoog en maken verbinding met andere zenuwen in je lichaam. Wanneer zich ergens in je lichaam een disbalans bevindt, bijvoorbeeld pijn in de onderrug, ontstaan er ophopingen van verschillende chemische stofjes rond de zenuwuiteinden in de corresponderende zone op de voeten. Met behulp van voetreflexologie is het mogelijk om deze chemische stofjes op een zachte manier af te voeren. Ze worden gefilterd door je nieren en via urine uitgescheiden waardoor de balans wordt hersteld. Daarom is het ook belangrijk om na een voetreflexologie sessie voldoende water te drinken.
De reflexologie-kaart
Je voeten zijn in feite een spiegel voor je hele lichaam. Elk lichaamsdeel heeft een corresponderende zone op je voeten. Op je rechtervoet zitten alle reflexzones voor de rechterzijde van je lichaam, op je linkervoet zitten alle reflexzones voor de linkerkant van je lichaam. Je tenen corresponderen met je hoofd en nek, de bal van je voet met het borstgebied, het zachte deel van je voet met het boven-, en middeldeel van je buik, je hiel met je onderbuik en bekken, de binnenkant van je voet met je wervelkolom en de buitenkant van je voet met je armen en benen. Een goede reflexoloog voelt feilloos aan hoe zenuwen kunnen worden gekalmeerd en ophopingen rond zenuwuiteinden kunnen worden opgelost.
Contra-indicaties
Voetreflexologie is een veilige methode. Toch zijn er een paar spelregels en contra-indicaties. Pas voetreflexologie niet toe bij:
- spataderen rond je enkels
- verrekkingen en verstuikingen
- botbreuken
- bot-, en gewrichtsblessures
- huidinfecties/beschadigde huid
- snijwonden
- blauwe plekken
Voetreflexologie is bovendien geen goed idee als:
- je in het eerste trimester van je zwangerschap zit, in deze periode nestelt de foetus zich in de baarmoeder en dat is een proces dat je op geen enkele manier wilt onderbreken/beïnvloeden
- je een orgaantransplantatie hebt ondergaan. Wacht minstens 6 maanden tot je lichaam het nieuwe orgaan heeft geaccepteerd en vraag toestemming aan de arts
- het raadplegen van een arts is sowieso zinvol als er spraken is van diabetes type 2, lymfklierkanker, hemofilie en afwisselend een hoge en lage bloeddruk.
Dagelijkse routine
Dagelijks je voeten masseren ( of nog beter laten masseren) is een supergezonde gewoonte waar al je organen baat bij hebben. Het lokaliseren en opheffen van blokkades vraagt om de kundige handen. Maar het plegen van dagelijks onderhoud kun je prima zelf. Ik help je op weg met een aantal tips.
Door je voeten regelmatig onder handen te nemen ontstaat namelijk een betere doorbloeding en wordt je lymfesysteem gestimuleerd. Hierdoor kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Een goede voetmassage kan echter nog veel meer voor je doen. Je hele lijf – dus al je spieren, weefsels en organen – is namelijk weerspiegeld in je voeten. Zo corresponderen je tenen met je hoofd, hersenen en bijholtes en staat de bal van je voet in verbinding met je longen. Je lever correspondeert met het midden van je voet. Het achterste deel van je voet staat in verbinding met het spijsverteringsstelsel (je darmen). Je hiel correspondeert met je billen en bekken, de binnenkant van je voet staat voor de wervelkolom en de buitenkant voor je ledematen.
Linkervoet en rechtervoet
Je linkervoet komt overeen met de linkerhelft van je lichaam en je rechtervoet met de rechterhelft.
Je linkervoet symboliseert je vrouwelijke kant. Deze voet heeft te maken met je constitutie (bij geboorte aanwezig), emoties, relationele aspecten, het onderbewuste, en is Yin. De linkervoet is vaak familie gerelateerd.
Je rechtervoet staat symbool voor de mannelijke kant, de yang kant. Deze heeft te maken met conditionering, ratio, het bewuste, en is Yang. De rechtervoet staat ook in verband met praktische zaken en is vaak werk gerelateerd.
Er zijn 2 visies: de Westerse en de Chinese visie
Het verschil is dat er met een andere massagetechniek wordt gewerkt. Andersdanandersmassage hanteert voornamelijk de Chinese visie, maar de masseur kan in sommige gevallen besluiten een combinatie te maken waardoor er een soort voetreflex + ontstaat:
- Bij de Westerse voet-reflexologie worden de reflexzones van de voet gemasseerd.
- Bij de Chinese voet-reflexologie worden naast de reflexzones van de voet ook de meridianen en acupunctuurpunten gemasseerd. Niet alleen de voeten worden behandeld, maar ook de onderbenen en de knieën worden meegenomen. Hiermee wordt de doorstroming van Qi (levensenergie) op gang gebracht en dat maakt het effect van een behandeling vele malen groter. Qi circuleert in ons lichaam en maakt ons lichaam gezond, actief en sterk.
Voetmassage en reflexpunten
Zelf masseer ik mijn voeten ’s avonds ( maar je kunt het ook als ochtend ritueel doen, het is maar net wat je het beste uitkomt). Ik gebruik daarvoor het liefst een product dat snel intrekt maar ook voedend is. Tijdens de voetmassage luister ik naar rustgevende muziek liefst op 528 Hz. en maak ik van het masseren een moment van fysieke en mentale ontspanning. Ik focus tevens op bepaalde reflexpunten. Wil je ook weten welke belangrijke reflexpunten er in je voet zitten, lees dan vooral verder…
Ik heb eerlijk gezegd meestal niet het geduld om elk punt intensief te masseren en dus concentreer ik me vooral op de volgende vier punten als ik mijn voeten masseer:
1) De hypothalamus
Het gebied aan de buitenkant van je grote teen correspondeert met de hypothalamus. Dit is een gedeelte van je hersenen dat een rol speelt bij vechten, vluchten, lust én eten. Zo regelt de hypothalamus je hongergevoel. Geloof het of niet, maar door de zijkant van je grote teen te masseren kun je (tijdelijk) een verzadigd gevoel krijgen. Ik heb het een paar geprobeerd en merk inderdaad verschil. Het is niet zo dat je een knorrende maag het zwijgen kunt opleggen, maar lichte trek verdwijnt wel.
2) De Solar Plexus
Dit punt zit onder de bal van je voet. Als je hier op drukt en dit gebied masseert verminder je stress en wordt je ademhaling minder oppervlakkig. Hierdoor voel je je meer ontspannen. En dus heerlijk om in slaap te vallen in de avond.
3) Urineblaas
Door dit gebied aan de zijkant van je voet te masseren, stimuleer je de urinewegen en help je je lichaam om vocht af te drijven. Ik trek vaak wat extra tijd uit voor dit gedeelte van mijn voet op warme dagen of als ik de hele dag heb gestaan.
4) Dikke darm en dunne darm
Dit reflexpunt in het midden van je hiel speelt een rol bij het verteringssysteem.
Heb je last van je darmen? Oefen met een vinger dan druk uit op dit reflexpunt.
Koude voeten
Waar het masseren van je voeten óók bij helpt is iets waar veel vrouwen regelmatig last van hebben: koude voeten. Ook tijdens de warmere maanden van het jaar. Volgens de Chinese Geneeskunde duidt kouwelijkheid in je lichaam op een gebrekkige stroom van (verwarmende) energie (yang deficiëntie) of te weinig bloed (yin deficiëntie).
Yang of yin deficiëntie zijn disbalansen in je lijf die verschillende oorzaken kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan stress, te weinig beweging, verkeerde voeding maar ook menstruatiecyclus. Je levensstijl te veranderen is natuurlijk de beste manier om je voeten lekker warm te houden, maar dat gaat niet op voor je menstruatiecyclus.
Op de korte termijn boek je resultaat met het masseren van een punt bovenop je voet. Dit punt (Tai Chong) bevindt zich bovenop je voet tussen je grote teen en de teen ernaast, op ongeveer 2,5-3 cm vanaf de teenopening omhoog. Druk met de punt van je duim stevig op dit punt. Houdt deze druk vast voor ongeveer 2 à 3 minuten. Doe dit op beide voeten.
Je voeten liegen niet
Geef mij een paar voeten en ik vertel je hoe het met je gaat. Honderden, zo niet duizenden voeten heb ik in 33 jaar gemasseerd. En mij voor de gek houden mag je best proberen maar je voeten, je lichaam liegt niet. Ik lees met mijn gouden handen (sommige zeggen: healing hands) de geheimen die in jouw voeten verborgen liggen. Ik masseer niet alleen technisch maar vooral holistisch en energetisch.
Je hele lichaam is weerspiegeld in je voeten. Alle organen hebben een eigen zone. Door deze zone te masseren, ontstaat een betere doorbloeding in het bijbehorende orgaan, wordt de lymfe- en energiedoorstroming gestimuleerd en kan je lijf afvalstoffen sneller afvoeren. Hierdoor gaat het orgaan beter functioneren. Tijdens een voetreflexzone massage zijn de mogelijkheden eindeloos.
Hoe kan ik voelen of ergens een blokkade zit
Een blokkade voelt vaak warm aan. Is er weinig tot geen energie dan voelt dit juist koud, leeg of ‘winderig’. Ook let ik op de voetdiagnostiek. Welke structuur heeft de voet: is deze elastisch (goed) of juist hard? Hoe is de kleur: rood (veel activiteit en warm), roze (goed) of wit (weinig activiteit, voelt vaak koud aan)?
Daarnaast let ik op hoe de bovenpool (opnemen van informatie), de middenpool (verwerken) en de hak (loslaten) zich tot elkaar verhouden. Eelt wil vaak zeggen dat iemand zich afschermt. Ik kijk dan waar de eelt zich bevindt. Vaak is dit op de hartzone. Eelt op die plek kan betekenen dat je je gevoel afschermt en te veel in je hoofd zit. Zit eelt voornamelijk op de hak dan wil dat vaak zeggen dat je weinig geborgenheid voelt. Als je eelt ontwikkelt, wordt niet zozeer je vel dikker, maar de onderhuidse vetlaag.
Welke informatie geven je tenen?
Ik kan tenen lezen. Dit houdt in dat ik aan de stand of vorm van de tenen kan zien welke karaktereigenschappen iemand heeft. Als de tweede teen bijvoorbeeld groter is dan de grote teen, dan kan dat er op duiden dat je je niet snel uitspreekt. Loopt er een diagonale lijn van de kleine teen naar de grote teen, dan functioneer je het beste bij structuur en regelmaat. Een forse grote teen kan betekenen dat je communicatief sterk bent.
Wat bijna niemand weet over voeten?
Vrouwen vinden hun voeten vaak niet mooi, waardoor ze deze minder tot geen aandacht geven. Ik zie ook vaak dat vrouwen de neiging hebben om in hun hoofd te zitten en de controle willen houden, waardoor de energie niet goed naar de voeten stroomt. Hierdoor kunnen blokkades ontstaan. Dit terwijl we via onze voeten in contact staan met de aarde en het leven zelf.
Het stresspunt is vaak gevoelig. Dit punt bevindt zich op de binnenkant van de grote teen. Ook is de nier zone vaak heel pijnlijk. Dit is een zone waar veel activiteit is, onder andere op het gebied van emotionele reiniging.
Voetreflex +, het beste van 2 werelden
Ik combineer voet-reflexologie met het behandelen van meridianen (energiebanen waarop acupunctuurpunten liggen), toonpunctuur (het behandelen van acupressuurpunten met speciale stemvorken en mijn vingers) en shamballa (energie geven en blokkades en traumatische ervaringen opruimen). Tijdens een behandeling kan ik zowel de chakra’s (energiecentra in het lichaam) als de aura (energieveld om het lichaam heen) opladen. Ik werk dus zowel fysiek als holistisch en energetisch. Deze werkwijze is vrij uniek temeer omdat ik daarbij de Westerse met de Oosterse geneeswijze combineer.
Voetreflex & burn-out: je voeten zijn de toegangspoort naar heling
Als de omgeving waarin je werkt bevorderlijk is voor het bereiken van je doelen en je verwachtingen worden vervuld, dan blijf je een bepaalde motivatie voelen voor hetgeen je dagelijks doet. Als deze elementen aanwezig zijn, is het onwaarschijnlijk dat je een burn-out ontwikkelt. Je zit dan in een flow en wil het liefst méér doen. Maar als deze elementen niet aanwezig zijn en je toch blijft hangen in een baan waar je niet gelukkig in bent kunnen de volgende 3 burn-out alarmbellen er langzaam insluipen:
- Emotionele uitputting
Mensen die lijden aan burn-out voelen zich extreem lusteloos en vermoeid. Symptomen die daarbij horen zijn: slapeloosheid, vergeetachtig worden (minder focus), minder eetlust. Maar ook lichamelijk kan er van alles gebeuren. Verwacht klachten als hoofdpijn, hartkloppingen, kortademigheid, pijn op de borst en vaker ziek zijn. Over het algemeen genomen ben je overgevoelig (depressief, boos, verdrietig) en lethargisch (negatief denken, gebrek motivatie). - Depersonalisatie
Dit is een term uit de psychiatrie die zou kunnen worden vertaald als zelfvervreemding. Het is het gevoel buiten de werkelijkheid te staan. Voor iemand die aan depersonalisatie lijdt, lijkt het of hij een andere rol in de wereld speelt, vaag, als in een droom, onbelangrijk. Iemand ervaart een scheiding tussen zichzelf en de wereld, zijn identiteit of lichamelijkheid. Mensen die deze gemoedstoestand hebben ervaren, beschrijven het leven alsof het een film is, onecht of wazig. Het besef van de eigen persoonlijkheid wordt minder – vandaar de naam. - Verminderd gevoel van trots op eigen prestaties
Het voelt alsof alles wat je doet, niet goed genoeg is. Je competenties zijn laag in jouw beleving en je bent ontevreden over de resultaten die je op je werk behaalt.
Burn-out en emotionele uitputting
We worden meer blootgesteld aan emotionele uitputting dan ooit tevoren. Waar mensen werken brengen mensen hun eigen emotionele bagage mee, en dat heeft een invloed op de andere werknemers. Je hebt dus regelmatig op de werkvloer te dealen met andermans (zware) emoties waar je ook op dient te reageren. Dit betekent dat we niet alleen moeten omgaan met onze eigen emoties, twijfels, uitdagingen, maar ook met de behoeften of claims van anderen.
Vandaar dat beroepen als verpleegkundigen, artsen, psychologen, therapeuten, leraren in bijzonder het risico op een burn-out lopen.
Maar tegenwoordig krijgen ook jonge mensen al een burn-out door het snelle leven met zoveel keus en prikkels. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat is van mij en wat is van anderen? Waar gaat het fysiek mis met mij?’ Het zijn vragen waar weel mensen onder gebukt gaan die aangevers zijn van een burn-out als je er te lang mee in je hoofd blijft rondlopen.
Wat is het verband tussen een burn-out en je hormoonsysteem?
In ons hormonale stelsel is de samenhang met hoe jij je voelt duidelijk te zien. De hypothalamus, een onderdeel van het centrale zenuwstelsel, stuurt de hypofyse aan, maar staat tevens onder invloed van onder andere het limbische systeem (emotionele brein). Hier is een samenspel aan de gang tussen emoties, zenuwprikkels en hormonen. Het bijniermerg bestaat uit zenuwweefsel, hierin zie je ook een helder verband tussen het zenuwstelsel en het hormonale stelsel. De opdracht gaat vervolgens naar de bijnier om het stresshormoon cortisol en adrenaline aan te maken. In één klap staan je lichaam en hersenen op scherp. Dit is zeer nuttig in gevaarlijke situaties. Maar bij een burn-out word hypofyse niet meer geremd. Je lichaam kan niet meer ontspannen en stresshormonen worden continu aangemaakt.
De relatie tussen je darmen en je hormonale systeem
Er bestaat duidelijke een relatie tussen de darmen en het hormonale systeem. Je darmen produceren dertig verschillende hormonen en zijn daarmee het grootste hormoonproducerend orgaan. Veel hormonen die de darmen produceren zoals secretine word ook in de epifyse, hypofyse en hypothalamus gevonden. Hier bestaan aparte reflexbehandelingen voor. Als ik iemand met stress en burn-out klachten behandel neem ik alle systemen tegelijk mee (holistisch) en breng het lichaam meer in balans. Het sympathisch zenuwstelsel wordt even uitgeschakeld, waardoor de client rust ervaart en er een vicieuze cirkel doorbroken wordt.
Behalve een voetreflex behandeling is gezonde voeding voor meer energie en regelmatig bewegen essentieel. Vermijd koffie, snelle suikers en alcohol. Om je hormoonhuishouding verder in balans te brengen raad ik je aan om micronutriënten (verzamelnaam voor vitaminen, mineralen en sporenelementen) te nemen. Zo zijn calcium, kalium, zink, ijzer en koper, in combinatie met vitamine C, B3, B5 en B11, bijvoorbeeld nodig voor een adequate aanmaak van cortisol. Magnesium, omega 3 vetzuren en groene thee zijn ook boosters voor je hormonen.
Voetreflex inzetten bij burn-out
Tijdens een voetreflex behandeling laat ik je voelen hoe je ruimte maakt voor de gevoelens die onder de burn-out verschijnselen liggen. Zo voorkom je dat het zich weer opbouwt. Voetreflex helpt je bij meer gronding. En aangezien iemand die in een burn-out zit vaak intens moe is en een overprikkeld systeem heeft, voer ik enkel zachte druk uit. Voetreflex helpt ook bij het herstellen van je hormonale balans, je krijgt er meer energie van en je gaat uit je hoofd en meer in je lijf zitten.
TIPS voor zelfbehandeling voetreflex massage
- Wrijf zachtjes aan binnenzijkant van je grote teen.
Daar vind je een stresspunt waar je zo verlichting brengt.
2. Wrijf zachtjes aan de buitenkant van je grote teennagel.
Daar komen prikkels naar binnen waar je met zachtjes wrijven meer ruimte voor maakt.
3 holistische tips om je voeten te verzorgen
- Wel of geen nagellak?
Het is prettig om je nagels af en toe wat rust te gunnen en even geen of weinig nagellak te gebruiken. Ondanks dat je misschien een goede base coat gebruikt, zie je bij dames die hun nagels altijd lakken dat ze geel worden en/of dat er witte vlekken op ontstaan. Even geen nagellak gebruiken helpt om je nagels de natuurlijke balans terug te geven.
- Nagelriemen: wel of niet verwijderen?
De meningen over het wel of niet weghalen van de nagelriemen zijn verdeeld. Doe wat goed voelt. Heb je niet zoveel nagelriemen, dan is het werken met een bokkenpootje voldoende. Ga je nagelriemen dan toch verwijderen? Dan is er kans op ontstekingen omdat de nagel bloot komt te liggen. Heb je veel nagelriemen of zijn ze hard en droog? Dan is het soms fijn om ze weg te laten halen, maar doe dit alleen met de juiste tools. Wanneer je je nagelriemen niet verzorgt of wegduwt, is de kans groot dat je nagels langzamer gaan groeien. Ook kunnen je nagels een andere vorm aannemen. Als je je nagelriemen (die uit dode cellen bestaan) naar achteren duwt, zorg dan dat je altijd een nagelriemolie gebruikt. Dat maakt je nagelriemen zachter zodat je makkelijker te werk kunt gaan en ze worden gelijk verzorgd. Een voetenbadje van tevoren doet ook wonderen en gebruik daarna een bokkenpootje wat speciaal ontwikkeld is voor het naar achteren duwen van de nagelriemen. Wil je ze toch weg snijden, gebruik dan een speciaal nagelriemmesje dat er uitziet als een vork met 2 punten en snij het dan voorzichtig weg. Ook met deze techniek kan het fijn zijn om eerst nagelriem olie te gebruiken. Zorg er bovendien voor dat de tools waarmee je werkt schoon zijn.
- Voetenbad en het belang van warme voeten
Het is belangrijk om je voeten warm te houden tijdens de koudere maanden. Heb je constant koude voeten? Dat betekent dat je bloedsomloop niet optimaal functioneert in het bereiken van de uiteinden van je lijf. De afvoer van afvalstoffen is dan niet optimaal. Maak je voeten tijdens de koude maanden van het jaar daarom minstens een keer per week blij met een warm voetenbadje. Doe je dit thuis, zorg er dan voor dat de bak of schaal groot genoeg is voor je voeten. Voeg eerst wat Epsom zout met druppels olie toe en vermeng vervolgens met water. Bijkomend voordeel van een voetenbad is dat je bloedcirculatie gestimuleerd wordt en je lijf en geest ontspannen door het warme water.
@andersdanandersmassage
Geef een reactie