Hoe komt het dat veel mannen en vrouwen met een mentaal en fysiek drukke baan liever ‘s avonds of in het weekend erop uit gaan om te vissen? Is het echt zo dat mannen of vrouwen vissen zo leuk vinden? … of is er diepere gedachte achter het gaan vissen. Erop uitgaan en vissen heeft namelijk een (wetenschappelijk bewezen) heilzame werking.
Mannen en vrouwen die mentaal en fysiek hard werken trekken er ‘s avonds of in het weekend graag op uit om te gaan vissen. Maar wat is er zo leuk aan een hengel uitwerpen en gaan zitten turen naar een dobber? Concentratie, rust, succes en aandacht voor de natuur zijn belangrijke elementen van het (sport)vissen en hebben een positieve uitwerking op de gemoedstoestand. Miljoenen hengelaars kennen deze ontspannende werking. Vooral het ervaren van succes, het plezier hebben in iets wat je doet en daarmee het gevoel voor eigenwaarde spelen een belangrijke rol. Vissen is veel meer. Het is de combinatie van concentratie + focus + actie.
Diverse Engelse wetenschappers hebben dit bewezen in studies met duizenden sportvissers. Maar dat is nog lang niet alles…
De sportvisser zal zeggen dat bovenstaande uitermate klopt maar er is meer. Vissen doe je vaak op de overgang van de oever naar het water, deze overgang is te vergelijken met een kleine branding. Er is geen betere plek op aarde om stress direct te verminderen dan in de branding. Na een bezoek aan de branding, of dat nu het strand is of het meer waar je gaat vissen op karper, snoek, brasem, giebels en voorns … voelen mensen zich kalmer, frisser en positiever. Dit blijkt uit een onderzoek van de, wederom, Britse natuurbehoudorganisatie Natural England, uitgevoerd door researchers van de universiteiten van Exeter en van Plymouth. In totaal namen 2750 mensen tussen de 8 en 80 jaar deel aan de studie. Wat bleek? Nagenoeg alle deelnemers voelden zich beter, positief gevoel, na het bezoeken van de branding, ongeacht of dat aan het meer was of aan de zee. Volgens één van de onderzoekers, Mathew White, zit het idee dat je je goed voelt aan de branding verankerd in onze hersenen. Een ander groot Engels onderzoek heeft aangetoond dat mensen die aan zee wonen ook daadwerkelijk gezonder zijn. De zee beperkt namelijk stress én moedigt onbewust lichaamsbeweging aan.
Dit is nog niet alles, er is nog meer blijf lezen … Op deze 5 manieren draagt de zee, de branding, bij aan je fysieke en mentale gezondheid:
1 Zeelucht als medicijn
Dokters sturen patiënten al eeuwenlang naar de zee. En dat is niet voor niets. In feite is zeelucht een medicijn dat je kunt inademen. De minerale zouten in zeewater hebben de bijzondere eigenschap dat ze in de vorm van negatieve ionen in je bronchiën worden verspreid. Deze deeltjes zorgen er voor dat zuurstof sneller kan worden opgenomen in je lijf.
Hierdoor wordt er wat extra serotonine (gelukshormoon) aangemaakt en dat is gunstig want dit gelukstofje heeft een positief effect op stress en je humeur.
2 Het ruisen van de golven
Je hersenen zijn 24/7 bezig met het registreren van geluid. Onderin je hersenstam, in je reptielenbrein, wordt voortdurend geanalyseerd of een geluid veilig is of niet. Natuurlijke geluiden worden van oudsher herkend als veilig. Dit in tegenstelling tot mechanische en industriële geluiden zoals het rinkelen van een telefoon of het voorbijrazen van een trein. Het meest prettig voelen we ons op plekken waar omgevingsgeluiden ons onbewust een veilig gevoel geven.
Om die reden helpt het ruisen van de zee, de golven op het meer, het ruisen van het riet, een kabbelende stroom, de bladeren van de bomen ons op een diep niveau te ontspannen.
3 Het zien van een horizon
Buiten zijn helpt depressies voorkomen. Zit je niet lekker in je vel? Vermijd drukke winkelstraten en grauwe woonwijken en ga naar een plek waar je de horizon duidelijk kunt zien. Waarom? Een horizon is een natuurlijke begrenzing en helpt je om de angst die grenzeloosheid (in denken, voelen en emoties) met zich meebrengt te kalmeren.
Op een bankje zitten met uitzicht op zee, het kanaal of het meer doet dus écht wonderen.
4 Aarden
Eén van de meest bijzondere effecten van het gaan vissen is dat je weer kunt aarden. Door naar een plek in de natuur te gaan waar je heel erg happy voelt en niet gestoord wordt door lawaai of door de zorg of de grond wel schoon is. Een visser kan zijn verstand even uit zetten en intunen op zijn gevoel. Soms gaan de schoenen en sokken uit en is er ruimte om met de blote voeten de uitgekozen plek te verkennen.
Veranderingen in de ondergrond worden waar genomen. Een visser voelt de aarde onder zich. Juist de overgang van vaste grond naar water, in de branding is een ultieme plek voor aarding. Er kan energie afgegeven worden en er kan vanuit de stroom van het water, de golven die de voeten van de visser masseren energie worden opgenomen. Voor dat een visser met zijn vaste ritueel begint is er altijd een moment van meditatie, ademhaling. Diep in ademen door de neus en uitademen door de mond en vervolgens meegaan als de branding in de zee. Slow pace…
Zulke momenten lenen zich vaak ook voor een dankwoord. Dankbaar zijn voor alle mooie momenten of wat moeder aarde jou geeft waardoor je leeft. Een visser geeft altijd een offer aan de plek waar hij vist, als dank.
5 In de stilte liggen de antwoorden
Waar in Nederland is het nog echt stil? Er zijn nog amper plekken waar je geen auto’s of vliegtuigen hoort en alleen natuurgeluiden. En zeg nou eerlijk, wanneer ben je zelf nog echt stil, zonder afleiding van smartphone en gedachten aan wat je allemaal nog moet doen? Misschien zijn we met z’n allen in de loop der tijd wel een beetje bang geworden voor de stilte.
Want stilte is confronterend. Stil zijn is moeilijk. Helemaal als je niet alleen bent. Samen voelt stilte al snel oorverdovend en ongemakkelijk. Samen zwijgen is intiem, veel intiemer dan samen praten. Bovendien, als we stil zijn, niet afgeleid door iets in de buitenwereld, heeft onze innerlijke commentaarstem vrij spel om ons eens even lekker terecht te wijzen. En omdat we die stem doorgaans op allerlei manier van buitenaf het zwijgen weten op te leggen, zijn we vergeten hoe we dat zelf ook weer moeten doen. En toch… soms zijn er ineens van die momenten en plekken van stilte waarop de energie weer stroomt, waarop de wereld ineens helemaal klopt, waarop je voelt dat je op je plek bent. De stilte heeft ons misschien wel meer te zeggen dan waar wij weet van hebben. Want in de stilte liggen er antwoorden op vragen die we nog niet eens gesteld hadden. In de stilte liggen oplossingen voor problemen die een compleet kippenhok twitteraars nog niet eens als zodanig had erkend. Maar bovenal: in de stilte vinden we ons eigen pure zelf.
Zou het niet fijn zijn om zo nu en dan voorbij het lawaai en de afleiding van alledag te komen? Voorbij die commentaarstem die je echt niet altijd moet geloven? Zou het niet fijn zijn als we de antwoorden op levensvragen niet af en toe in de stilte vonden, in plaats van er naarstig naar op zoek te zijn in de chaos van het leven? Dit is een belangrijke reden waarom juist deze categorie mensen vaak gaan vissen. Omdat er tijdens het vissen stilte is.
De gezaghebbende Amerikaanse nieuwswebsite Huffington Post heeft onlangs alle voordelen van de sportvisserij geheel gestaafd door wetenschappelijk onderzoek nog eens op een rij gezet. Zo houdt (sport)vissen je fysiek fit, het voorkomt stress bij de mens, vermindert klachten bij posttraumatische stressstoornis ( PTSS), heeft een duidelijk positieve invloed op mensen met ADHD en bepaalde vormen van autisme en …
zo meldt Huffington Post: Het ‘unplugt’ je even van de digitale wereld waarin je altijd bereikbaar bent.
Geef een reactie