Er gaat geen dag voorbij of je lijf wordt aangevallen door tientallen soorten ziekteverwekkers. Het lichaam voert constant een gevecht. Is je weerstand optimaal, dan worden indringers snel en effectief bestreden. Is je afweersysteem verzwakt, dan krijgen bacteriën en virussen vrij spel om zich in razend tempo te vermenigvuldigen. Met alle (ziekmakende) gevolgen van dien. Het is dus van groot belang om je natuurlijke weerstand in topvorm te houden. Ik ga je 5 tips geven die je zeker zullen helpen.
Ieder orgaan een eigen leger
Je weerstand is een complex mechanisme dat er als alles optimaal werkt er voor zorgt dat ziekteverwekkers buiten je deur blijven. Dat begint bij je huid, maar vergeet ook niet je mond, en je tong, waarin je zowel vloeibare, vaste als gasvormige consistenties tot je neemt. De verschillende huidlagen – met een vet- en zuurlaagje – houden veel ongewenste indringers buiten. Andere delen van je lichaam hebben zo hun eigen beschermingsmechanisme. Denk bijvoorbeeld aan het oog. Traanvocht bevat enzymen die bacteriën onschadelijk maken en traanvocht spoelt je hoornvlies schoon.
Lymfe
De hoofdrol is echter weggelegd voor je lymfeklieren. Deze klieren fungeren als ‘bewaakstations’. Wanneer een onbekend micro-organisme passeert, reageren je lymfeklieren door witte bloedcellen aan te maken. En witte bloedcellen zijn de meest actieve bestrijders van schadelijke bacteriën en virussen.
Zo zijn macrofagen – letterlijk ‘veelvraten’ – 24/7 bezig om lichaamsvreemde stoffen (allergenen), beschadigde of dode micro-organismen (o.a. bacteriën en virussen) en hun afvalstoffen (toxines) onschadelijk te maken. Macrofagen komen in alle lichaamsweefsels voor en zijn de vuilnisdienst van het je lichaam.
Je weerstand verhogen
Ook al heb je het gevoel dat je alles aan je weerstand doet, en dat je een muur van 6 meter hoog hebt opgetrokken… je kunt niet elke infectieziekte te slim af zijn. Er zijn altijd Trojaanse paarden. Een verhoogde weerstand vermindert uiteraard wél de kans dat je ziek wordt. Liep jij afgelopen winter flink te kwakkelen? Dan wordt het tijd om wat beter voor jezelf te gaan zorgen.
Want je hebt meer invloed op je natuurlijke weerstand dan je denkt. Als je je weerstand wilt verbeteren, dan is de eerste stap de dagelijkse belasting op je immuunsysteem verlagen. Vaak zijn het ongezonde, dagelijkse gewoontes die druk leggen op je immuunsysteem. Het meeste winst boek je door gezonde en gebalanceerde voeding, beperken van stress, voldoende slaap, regelmatig je laten masseren en beweging in de buitenlucht.
-
- Let extra op je voeding.
Voeding die belastend is voor je darmen verzwakt je immuunsysteem. Je darmwand is bekleed met darmslijmvlies (mucosa). Deze heeft een filterwerking. Een optimaal functionerend slijmvlies laat ziekmakende stoffen niet door. Je darmslijmvlies barrière is daarom erg belangrijk voor je immuunsysteem. Wanneer de slijmvlies barrière beschadigd raakt doordat je ongezond eet, verzwak je dus ook je eigen weerstand. Om je darmwand te herstellen doe je er slim om je inname van geraffineerde suikers, koffie, alcohol en rood vlees te minimaliseren. Drink daarnaast ook voldoende water of kruidenthee. Dit helpt bij het afvoeren van schadelijke afvalstoffen. Wat ook kan helpen is een probiotica kuur. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig probiotica slikken minder erg en minder vaak verkouden zijn. - Probeer stress te beperken.
Langdurige stress ondermijnt het vermogen van immuunsysteem om adequaat te reageren op indringers. In een stressituatie geeft je lichaam namelijk prioriteit aan het mogelijk maken van een vlucht- of vechtreactie. Andere belangrijke processen krijgen minder aandacht. Zo worden voedingsstoffen niet goed opgenomen, raakt je stofwisseling vertraagd en heeft je lijf meer moeite met het opruimen van toxische stoffen. Het gevolg? Een verzwakt immuunsysteem. Je kunt je weerstand versterken door gedurende de dag wat meer rust te nemen. Ook meditatie oefeningen en het zingen van mantra’s hebben een positief effect op je weerstand. - Slaap voldoende.
Tijdens je slaap komen je lijf en brein tot rust en krijgen ze de gelegenheid zichzelf te herstellen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die onvoldoende slapen vaak last hebben van een verzwakt immuunsysteem. Slaap je minder dan 7 uur per nacht? Dan loop je 3 keer zoveel kans om ziek te worden van een virus dan mensen die meer dan 8 uur per nacht slapen. Slaap je slecht, dan heb je vast iets aan deze tips. - Laat je regelmatig masseren.
Door je regelmatig, en zelf iets vaker, te laten masseren zorg je goed voor jezelf. Tijdens een massage worden je spieren gemasseerd en soepel gehouden. Doordat de spieren beter doorbloed worden, zullen de gevormde afvalstoffen (o.a. vocht en lactaat) beter worden afgevoerd. De afvoer van afvalstoffen wordt ook verbeterd door de uitwendige druk van de massage. Tijdens een massage worden ook de lymfeklieren gestimuleerd en wordt lymfe in beweging gezet. - Beweging in de buitenlucht
Bij lichaamsbeweging in de buitenlucht snijdt het mes aan meerdere kanten. Reden om niet rillerig thuis te blijven, maar actief te worden in de frisse zuurstofrijke buitenlucht, want:
- Let extra op je voeding.
- Vanwege het regelmatig bewegen in de buitenlucht vang je automatisch meer zonlicht op dan bij zaalsport, hetgeen de aanmaak van de zo noodzakelijke vitamine D ten goede komt
- Het lichaam heeft veel zuurstof nodig, als we stevig wandelen, fietsen enz. Het hart moet sneller kloppen, de bloedsomloop wordt gestimuleerd en ook de longen worden extra aan het werk gezet en daardoor sterker
- En als extra voordeel word je er ’s-avonds lekker rozig van en slaap je dieper en dus gezonder
Geef een reactie