Sinds de komst van Louis (mijn JackRussell) maak ik elke ochtend een ommetje. Voor hem is het ‘pee-post checken’ aangezien mijn viervoeter niet over elektronica en social media beschikt. Ongeacht of je nu wel of geen viervoeter hebt die er âs ochtends graag uit wil, als je jouw dag begint met 20 tot 30 minuten wandelen, voel je je namelijk productiever, vrolijker en gezonder.
In de avond heb je zelfs nog plezier van de heilzame effecten van jouw dagelijkse ochtendwandeling.
12 gezonde redenen om je dag te beginnen met 20-30 minuten wandelen.
-
Energieboost (Ă©n betere nachtrust)
Louis is bijtijds wakker, en wil graag zijn pee-post even checken. Dus in de rolstoel en naar buiten voor een wandeling. Onderzoek door Ryan Weinsten laat zien dat een wandeling van slechts 20 minuten al voor een gevoel van vitaliteit en energie kan zorgen gedurende de dag. Grappig genoeg zorgt wandelen er ook voor dat je âs avonds beter in- en doorslaapt. Een ochtendwandeling reguleert namelijk je dag- en nachtritme. Hierdoor slaap je makkelijk in Ă©n door en verbetert de kwaliteit van je slaap.
-
Verbeter je stemming
Als ik âs ochtend de deur uitstap in Vlijmen wandel ik op steenworp afstand de natuur in. In Vlijmen is dat de polder met het Vlijmens Ven of de Drunense Duinen. Met het verkeerde been uit bed stappen gebeurd niet snel maar het beste advies dat ik je kan geven is : âGa de natuur in!â Uit onderzoek van LifeScience blijkt dat regelmatig wandelen in de natuur enorm bijdraagt aan een positievere levenshouding (lopen op de loopband in de sportschool met een natuurvideo telt niet, het werkt alleen als je echt de natuur in gaat). De onderzoekers ontdekten dat mensen die 90 minuten in de natuur wandelden een minder negatief zelfbeeld hadden. Dit komt omdat je tijdens het wandelen extra serotonine en endorfine produceert. Dit wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen ziet. Een wandeling in de natuur is daarom ideaal om je humeur te verbeteren. Niet alleen leuk voorzelf maar ook voor de mensen om je heen!
-
Productieve start
Het wordt volwassenen aangeraden om zoân 20 tot 30 minuten per dag te bewegen. Hoe heerlijk is dit als je dit âs ochtends meteen van je to-do-lijst af kunt strepen? Voor mij is het niet zo zeer een to-do als wel een routine geworden. Veel mensen worstelen met een gebrek aan motivatie of gevoel van uitzichtloosheid, met een ochtendwandeling kun je dan nĂ©t dat beetje momentum geven dat nodig is voor een productieve dag.
-
Calorieën verbranden
Wil je een paar kilo afvallen? Met een wandeling van een half uur kun je tot wel 100-150 calorieën verbranden. Een fijne, milde manier om je vetverbranding in de ochtend een flinke boost te geven!
-
Immuunsysteem versterken
Elke dag 20-30 minuten wandelen kan je risico op hart- en vaatziekten met bijna 20 procent verlagen. Het kan bovendien je bloedsuikerspiegel verlagen en je immuunsysteem boosten. Een ideale natuurlijke manier om je gezondheid in deze tijd extra te beschermen.
-
Spieren versterken
Wandelen versterkt de spieren in je benen, vooral als je een flink tempo aanhoudt. Zelfs met een JackRussel in een rolstoel is dat mogelijk. Als ik met Louis in de ochtend wandel door de polder en het Vlijmens Ven is het nog relatief rustig en degene die ik tegenkom zijn bekende dorpsgenoten.
In Amsterdam is het iets anders, daar is het voor veel mensen toch nog wat vreemd, een hond in een rolstoel. Maar bijkomend voordeel is dat we samen op vele gezichten een glimlach toveren.
En een dag niet gelachen is een dag niet geleefd toch.
-
Heldere geest
Een ochtendwandeling kan ervoor zorgen dat je je de rest van de dag een stuk beter kunt concentreren. En wist je dat wandelen je creatiever kan maken? Beethoven had een simpele gewoonte die hem bergen aan productiviteit en creativiteit opleverde: wandelen in Wenen. Tijdens het wandelen kon hij zijn hoofd leegmaken waardoor het ene na het andere muziekstuk uit zijn handen kwam. Strek voordat jouw (werk)dag begint dus eerst je benen. Je zult zien dat je een stuk productiever bent.
-
Hersengezondheid
Om je hersenen in conditie te houden is dagelijks 20 tot 30 minuten wandelen gezond. Ook is het belangrijk je hersenen uit te blijven dagen. Tegenwoordig maak ik van elke wandeling met Louis een Ommetje. Een Ommetje is een initiatief van de hersenstichting, een app. Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Het helpt je te onthaasten en het verbetert je creativiteit.
Wil je meelopen met mijn team andersdananders, registreer je dan voor de ommetje app en gebruik de teamcode: EMHQP
Je loopt gewoon zelf in je eigen tijd en misschien lopen we ooit wel samen een ommetje!
-
Ga lopen voor de zon opkomt
Yogiâs noemen het uur voor de zon opkomt ook wel âde tijd van Brahma (de schepper)â vanwege de scheppende kracht van de natuur die dan ontwaakt. Bij zonsopkomst is er extra veel kosmische energie (prana) in de lucht. Start je dagelijkse ochtendwandeling als het even kan 30 minuten voordat de zon zich laat zien. De zonsopkomst is daarmee een mooie beloning voor je inspanning.
-
Eureka!
Een wandeling veroorzaakt een flinke stimulatie van je linker- en rechterhersenhelft. Het is daarom niet verrassend dat tijdens een wandeling jouw hoofd zich vult met goede ideeën. Heb je even een dipje thuis, met je partner of je kinderen? Geef je hoofd een boost door een 20 tot 30 minuten te wandelen.
-
Zuurstof happen
Overal is zuurstof, ook binnen. Maar buiten is er gewoon net iets meer. Adem eens diep in als je door een bos loopt, je merkt echt het verschil. De frisse lucht geeft je hersenen weer energie en doet het goed voor je hart en longen. Met een half uurtje wandelen per dag krijgt jouw lichaam een goede portie zuurstof en kan je er weer even tegenaan.
-
De oermens in jezelf
Toen we als mensen nog jaagden op voedsel, bestond er geen gebrek aan lichamelijke beweging. Ondanks dat we tegenwoordig ons eten gewoon bij de supermarkt halen en de wereld om ons heen er compleet anders uitziet, is er in ons lichaam weinig veranderd. In ons allemaal schuilt nog altijd een oer drang om te bewegen. Vervul deze drang en ga lekker een stukje wandelen, je voelt je echt beter en slaapt lekkerder (en misschien vind je planten die je kunt eten of waar je natuurlijke verfstoffen van kan maken… ).
Domino-effect
Alle bovenstaande voordelen kunnen ervoor zorgen dat je na een ochtendwandeling de rest van de dag gezondere keuzes blijft maken. Er is geen beter medicijn tegen lusteloosheid, somberheid en leven-op-de-automatische-piloot dan âs ochtends je bloed goed laten stromen en de buitenlucht diep inademen.
Nooit met tegenzin
Soms denk ik ook wel eens dat ik liever nog een keer omdraai.
En ook Louis ziet soms de bui al hangen.
Nomaliter zou een hond zelf nog de deur uit kunnen lopen, maar Louis is dat net even anders. Iets meer zorg.
Echter er is nog geen enkele dag geweest dat ik met tegenzin de deur uit ben gegaan met Louis. Mijn maatje. Samen leggen we heel wat kilometers af.
Bronnen:
https://selfdeterminationtheory.org/SDT/documents/2010_RyanWeinstenEtAl_JEVP.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31036563/
Geef een reactie