Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen vanaf nu regelmatig in je dieet opneemt. Ze zullen namelijk je neurale connectiviteit verbeteren, ongeacht je leeftijd. Bovendien kunnen ze helpen om je humeur te verbeteren.
Neurale connectiviteit wordt omschreven als het verband dat gemaakt wordt tussen neuronen of hersencellen. Wanneer er sprake is van meer connectiviteit, dan is ons mentale gezondheid sterker. Dit stelt ons in staat om onze mentale processen te verbeteren. Aan deze processen zijn meerdere factoren verbonden, zoals ons aandacht vermogen en ons geheugen. We weten al dat bepaalde gewoontes ons bij deze factoren kunnen helpen. Enkele voorbeelden zijn voortdurend blijven leren, lezen en het spelen van mentale spelletjes.
Er is echter nog een aspect waar we rekening mee moeten houden: onze voeding.
Onze hersenen hebben verschillende voedingsstoffen nodig. Ze gebruiken deze voedingsstoffen om:
- Onze neurale impulsen te versterken.
- De zuurstofvoorziening te bevorderen.
- Het vasculaire netwerk in onze hersenen te versterken.
In dit artikel leg ik je uit welke voedingsmiddelen je in je dieet op zou moeten nemen om je hersenen en dus ook je mentale gezondheid te ondersteunen.
Voedingsmiddelen die je mentale gezondheid ondersteunen
- Versterk je neurale connectiviteit met kurkuma
Kurkuma wordt veel gebruikt in oosterse landen, maar het wordt tegenwoordig ook steeds meer gebruikt in het westen.
Enkele studies die werden uitgevoerd door de Universiteit van Californië tonen aan dat kurkuma ons kan beschermen tegen de ontwikkeling van dementie. Daarnaast biedt het hoofdbestanddeel in kurkuma, Curcumine, nog een aantal andere voordelen. Zo kan Curcumine helpen om onze:
- Hersenen te beschermen tegen ontstekingen.
- Neurale impulsen te stimuleren.
- Mentale behendigheid te vergroten.
Je kunt tot wel 500 mg of 0,1 theelepel Curcumine per dag innemen. Dit verdeel je over drie doseringen die je verspreid over de dag inneemt.
- Groene thee, een geschenk voor de hersenen
Dit zal je misschien verbazen, maar thee is de populairste drank ter wereld. Het is zelfs nog populairder dan koffie. Van alle verschillende soorten die er bestaan, biedt groene thee toch echt de meeste voordelen. De voornaamste voordelen zijn te danken aan twee soorten antioxidanten die groene thee bevat: theaflavine en thearubigine.
- Deze antioxidanten hebben een ontstekingsremmende werking en gaan tegelijkertijd ook celoxidatie tegen.
- Daarnaast bevat groene thee ook polyfenolen. Deze stoffen bevorderen het neurale netwerk tussen the pariëtale kwab en de frontale kwab in je hersenen.
- Bovendien kan deze thee helpen om je korte-termijn-geheugen en je concentratievermogen te verbeteren en om dementie tegen te gaan.
Zorg er daarom voor dat je één of twee kopjes groene thee per dag drinkt. Je zult zelf zien hoe goed je je hierdoor zult voelen en je zal je mentale gezondheid verbeteren.
- Pure chocolade, een gezond genot
Bij sommige mensen kan het eten van chocolade bepaalde schuldgevoelens oproepen. Dit komt voornamelijk doordat ze zich niet bewust zijn van de vele voordelen die pure chocolade heeft en nog steeds geloven in het fabeltje dat je van alle chocolade dik wordt. De meeste chocolade die je in de winkel koopt is natuurlijk niet gezond. Dat komt echter grotendeels door het vet en de suikers die erin verwerkt zitten. Omdat pure chocolade rijk is aan antioxidanten is het misschien een van de beste soorten voedsel om opstapeling van vrije radicalen en vroegtijdige veroudering van lichaamscellen tegen te gaan. Ik raad je daarom aan om ongeveer dertig gram pure chocolade per dag te eten. Pure chocolade is namelijk goed voor je gezondheid, welzijn en natuurlijk je hersenen.
- Bittere, suikervrije chocolade zit boordevol antioxidanten.
- De flavonoïden die deze chocolade bevat bevorderen de bloedstroom naar je hersenen. Daarnaast verbeteren ze je concentratie en reactievermogen.
- Studies als het artikel in het tijdschrift Science Direct tonen aan dat pure chocolade de bloedsomloop verbetert en goed is voor de bloedvaten.
- Dit zorgt er allemaal voor dat je hersenen worden voorzien van meer zuurstof. Als gevolg hiervan gaat je cognitieve vermogen erop vooruit.
Het is altijd verstandig om, als je last hebt van diabetes of overgewicht of obesitas, eerst even je (huis)arts te raadplegen voordat je besluit om chocolade in je dieet op te nemen.
- Pompoenpitten gaan mentale achteruitgang tegen
Pompoenpitten bevatten een mineraal dat onmisbaar is voor je neurale verbindingen: zink.
Vergeet daarnaast niet dat pompoenpitten vol magnesium zitten. Dankzij het tryptofaan dat ze bevatten, wat een voorloper is van serotonine, kunnen deze pitten ook helpen om stress te verminderen. Bovendien is tryptofaan een neurochemische stof die je humeur kan verbeteren.
- Zeg ‘ja’ tegen broccoli
Broccoli is een belangrijke bron van vitamine K. Hoewel veel mensen dit misschien niet weten, zorgt deze vitamine voor een betere cognitieve functie. Daarnaast kan vitamine K ook je intellectuele vermogen verbeteren.
- De reden waarom broccoli zo goed is voor de hersenen, is omdat het stoffen bevat die ook wel glucosinolaten genoemd worden.
- Deze stoffen zorgen ervoor dat de hersenen minder snel achteruitgaan. Dit is te danken aan de invloed die glucoinsolaten hebben op acetylcholine. Het is belangrijk om te weten dat een gebrek aan deze chemische stof de kans op dementie vergroot.
Probeer daarom minstens twee keer per week broccoli te eten om je mentale gezondheid te verbeteren.
- Salie verbetert de concentratie
Gebruik Salie om thee van te maken of voeg het toe aan salades. De natuurlijke oliën die Salie bevat kunnen helpen om je geheugen, concentratievermogen en neurale connectiviteit te verbeteren.
Ik zal nog enkele heilzame eigenschappen van Salie benoemen (wil je meer weten over Salie soorten bestel dan mijn 3 delige e-kruidengids serie)
6.1. Het verlicht menstruele krampen
Neem een paar dagen voor je menstruatie Salie als een thee-infusie. Je zult zien dat het baarmoederkrampen verlichten kan en je symptomen milder maken kan. Dit komt door de ontstekingsremmende genezende eigenschappen die het bevat.
6.2. Het kan de pijn bij reumatische aandoeningen verminderen
Vanwege de goede ontstekingsremmende effecten is Salie een uitstekende keuze voor de behandeling van reumatische aandoeningen zoals artritis, omdat het de symptomen in een recordtijd kan verminderen.
Wanneer gewrichten ontstoken raken, is het innemen van een plant met heilzame eigenschappen zoals salie een geschikte optie om te proberen om de pijn te verlichten. De pijn die bijvoorbeeld gepaard gaat met het doen van een activiteit zoals schrijven of werken op de computer.
6.3. Het verbetert de spijsvertering en maagzuur
Als je na elke maaltijd last hebt van brandend maagzuur dan kan Salie je tweesnijdend zwaard zijn. Je moet het als een thee nemen om de volheid te verlichten, wat de belangrijkste oorzaak is van brandend maagzuur.
6.4. Het is een desinfecterende plant
Vanwege de desinfecterende effecten is Salie de eerste keuze als het gaat om het genezen van eventuele wonden die je hebt. De reinigende eigenschappen kunnen namelijk bij alle soorten open wonden de genezing helpen verbeteren. Het maakt niet uit of je een kleine wond of een relatief grote zweer hebt. De heilzame eigenschappen van salie en de desinfecterende effecten ervan kunnen je snel genezen.
Het heeft ook hygiënische en ontsmettende effecten op:
- ziekten zoals faryngitis (ontsteking van de keelholte)
- tandvleesontsteking
- andere ziekten van de mondholte waarbij ophoping van bacteriën gebruikelijk is.
6.5. Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen
Voor mensen met diabetes is dit een geweldige plant om in huis te hebben. Het kan als een thee-infusie worden ingenomen om te helpen om de glucosespiegels dagelijks te verlagen zonder bijwerkingen. Dit is in tegenstelling tot farmacologische behandelingen.
6.6. Het verbetert je geheugen
Je geheugen kan worden beïnvloed als je ouder wordt, en Salie is misschien de beste remedie vanwege de neuroprotectieve en de regeneratieve effecten op het geheugen. Salie kan ook de informatie-verwerking bij mensen met dementie stimuleren. Ze vergeten dan bijvoorbeeld minder snel iets dan dat ze normaal gesproken zouden doen.
Salie in gedroogde vorm is verkrijgbaar bij vrijwel elke natuurwinkel.
- Eet meer noten
Waarschijnlijk had je meteen al een vermoeden dat noten een plekje op deze lijst zouden hebben. Noten kunnen we natuurlijk niet over het hoofd zien. Het is zelfs aan te raden om dagelijks een handjevol noten te nuttigen.
In het tijdschrift American Journal of Epidemiology werd een artikel gepubliceerd waarin het voornamelijk ging over het belang van noten. In dit artikel werd gezegd dat het eten van drie tot vijf noten per dag al kan helpen om cognitieve achteruitgang te voorkomen. Dit voordeel is te danken aan het vitamine E-gehalte dat noten bevatten.
Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat noten rijk zijn aan omega 3-vetzuren. Deze essentiële voedingsstoffen kunnen namelijk helpen om het mentale prestatievermogen te verbeteren. Daarnaast helpen omega 3-vetzuren om de cognitieve achteruitgang die nu eenmaal gepaard gaat met veroudering tegen te gaan.
Om zoveel mogelijk te profiteren van de vele voordelen die noten bieden, kun je ze het beste eten bij je ontbijt. Probeer bijvoorbeeld eens vier soorten noten te mengen met een beetje honing.
- Eet volgens MIND
MIND is een acroniem dat is afgeleid van het Engelse “Mediterranean-Intervention for Neurodegenerative Delay”. Het Rush University Medical Center ontwikkelde MIND om de kans op ontwikkeling van dementie met 53% te verlagen.
Onder de voedingsmiddelen die elke week op het menu zouden moeten staan zijn: bonen en peulvruchten, en twee porties rood fruit. Andere aanbevolen voedingsmiddelen zijn veenbessen, wit vlees van vrije uitloop gevogelte, witte vis en zalm.
MIND moet de volgende levensmiddelen bevatten:
- Drie porties granen
- Een portie groene bladgroente met snijbiet, sla en rucola
- Een stuk fruit
- Een handvol noten, in het bijzonder pinda’ s, amandelen en hazelnoten
- Een half glas rode wijn.
Volgens MIND moet onder andere reuzel of boter met mate moet worden geconsumeerd. De porties mogen niet meer bedragen dan een halve eetlepel per dag. Je moet ook voorzichtig zijn met je porties vette kazen, fastfood of producten met geraffineerde suikers.
Helaas zie ik in mijn eigen omgeving dat oudere met geheugen problemen en/of dementie te vaak kant-en-klaar maaltijden worden voorgeschoteld (ook door zorgpersoneel om dat schijnbaar het bereiden van een maaltijd niet is toegestaan). In mijn opinie kunnen we veel leed op oudere leeftijd, en er dan vroeg mee beginnen, beperken door gevarieerd en gezond te eten.
Door de bovenstaande voedingsmiddelen regelmatig te eten en je geest nieuwsgierig en actief te houden kun je je hersenen een heel eind op weg helpen. Vergeet niet om tegelijkertijd ook te proberen om dagelijkse stress tegen te gaan en je emoties onder controle te houden.
Deze simpele tips kunnen enorm helpen om je mentale gezondheid en je levenskwaliteit te verbeteren.
@andersdanandersmassage
Geef een reactie