Endorfine heeft eigenschappen die te vergelijken zijn met de werking van morfine. Het stofje heeft een dusdanige werking op je hersenen dat je minder gevoelig bent voor pijn. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor aangename gevoelens.
In je hersenen vindt voortdurend communicatie plaats tussen miljoenen cellen. Deze communicatie verloopt via neurotransmitters. Bekende neurotransmitters zijn dopamine, serotonine en endorfine. Dopamine heeft een opwekkend effect, serotonine werkt kalmerend, en endorfine staat bekend om zijn pijnstillende eigenschappen. Endorfine is de snelst werkende neurotransmitter en wordt vooral geproduceerd als je pijn of stress hebt.
Je lijf ervaart een flinke fysieke inspanning ook als een vorm van pijn. Zodra je lijf endorfine gaat aanmaken wordt de ‘pijn’ die je voelt onderdrukt.
Endorfine tekort
Als je hersenen een tijdje geen of weinig endorfine aanmaken, merk je dat vrij snel. Je gaat je een beetje down voelen. Je lichaam gaat in zo’n situatie op zoek naar een manier om dat tekort op te lossen. Vaak krijg je in zo’n geval enorme trek in vet en zoet eten.
In de oertijd was dit meestal voedzaam eten. Vandaar dat je hersenen er nog steeds een beloning voor afgeven in de vorm van een stoot endorfine. Gelukkig zijn er gezondere methodes om je endorfineproductie een boost te geven.
Endorfine:
5 manieren om deze ‘natuurlijke morfine’ te boosten
- Sporten
Als je flink sport, belast je je lichaam. Dat betekent dat er een zekere pijnprikkel wordt afgegeven aan je hersenen. En pijnprikkels zorgen op hun beurt weer voor de productie van endorfine. Vooral duursporten zijn geschikt omdat je een sportactiviteit minstens 12 minuten moet verrichten om je endorfinespiegel te verhogen. Bij duursporten gebruik je bovendien alle grote lichaamsspieren. Die manier van bewegen heeft meer effect op je endorfinespiegel dan sporten en bewegen waarbij beurtelings bewogen en gestopt wordt. Echte endorfine boosters zijn aerobic, dansen, fietsen, fitness, joggen, skiën, wandelen en zwemmen.
- Licht
Ultraviolette straling heeft een positief effect op de aanmaak van endorfine. Als je last hebt van een endorfine tekort is het dus zinvol om daglicht op te zoeken. Het maken van een wandeling op het midden van de dag scheelt al. Een bijkomend voordeel is dat het cholesterol in je huid zonlicht opneemt en dat transporteert dat naar je nieren en lever. Daar wordt het omgezet in vitamine D.
Een bekende eigenschap van vitamine D is dat het je botten en tanden versterkt. Daarbij is het goed voor de opname van calcium uit voeding, verhoogt het je vruchtbaarheid en zijn er onderzoeken die aantonen dat vitamine D beschermt tegen hart- en vaatziekten.
- Rode pepers
Vet en suikers geven je lichaam een extra endorfine boost. Denk maar eens aan het gelukzalige geval dat je krijgt na het eten van een reep chocolade. Hoewel er niks mis is met zo nu en dan genieten van chocolade zijn er ook andere (gezondere) voedingsmiddelen die je endorfineproductie boosten. In rode peper zit capsaïcine. Dit stofje zorgt ervoor dat je hersenen door het eten van pepers – via een pijnprikkel – meer endorfine aanmaken.
- Seks
Seks zorgt voor de aanmaak van flinke hoeveelheden endorfine. Vooral tijdens een orgasme komt er ontzettend veel endorfine vrij. Je hoeft echter niet meteen ‘all the way’ te gaan. Ook een stevige knuffel of een goede zoen heeft effect op je endorfinepeil. En wie verliefd is, loopt de hele dag rond met een optimaal werkend endorfine fabriekje.
- Massages en acupunctuur
De Zweedse professor Kerstin Moberg ontdekte dat massages een positief effect hebben op je hormoonhuishouding. Tijdens een massage neemt de hoeveelheid aan neurotransmitters oxytocine, serotonine en endorfine in het bloed toe.
Als je stijve spieren hebt en je kiest voor een pittige deep tissue massage, komt daar ook nog eens een pijnprikkel bovenop die de boel alleen maar versterkt. Bij acupunctuur zijn het de naaldjes die hetzelfde effect hebben. Er bestaat echter ook een pijnloze vorm van acupunctuur, namelijk toonpunctuur.
Geef een reactie