De Westerse medische geneeskunde spreekt van onverklaarbare lichamelijke klachten als je al enige tijd kampt met bijvoorbeeld hoofdpijn, ernstige vermoeidheid of darmklachten, en als uitgebreid medisch onderzoek niets oplevert.
Onverklaarbare lichamelijke klachten? Je lijf wil je iets vertellen
Op dat moment wordt je klacht gelabeld als een onverklaarbare klacht, ook wel Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten (SOLK) genoemd.
Maar wat is een onvoldoende verklaarbare klacht en welke kennis wordt hiervoor gebruikt?
Wat zijn onverklaarbare lichamelijke klachten?
Als je verteld wordt door de medische wetenschap dat je een onverklaarbare klacht hebt, dan bedoelt de arts eigenlijk te zeggen dat je lichamelijke (pijn)klachten hebt waar hij geen medische verklaring voor heeft, voor zover zijn/haar kennis reikt. Meestal wordt niet gekeken naar andere waardvolle vormen van geneeskunde waaronder de Chinese geneeskunde, Unani geneeskunde, Art of Ayurveda, natuurgeneeskunde, sjamanisme, klank en resonantie en meer…
Je hebt bijvoorbeeld al weken last van je maag, maar na ‘goed medisch onderzoek’ wordt er niets gevonden. Ook komt het voor dat de klachten wel te maken hebben met een bepaalde aandoening of ziekte. Je krijgt dan een label aan de hand van vergelijkbare symptomen die anderen ondervinden, maar er wordt bij jou niet verder onderzocht waar de oorzaak ligt van jouw klachten. Jouw klachten kunnen echter heviger zijn of langer aanhouden dan de verwachting van de arts. Je hebt bijvoorbeeld een wond aan je been en de pijn is ernstiger dan medisch verklaarbaar.
Vaak overheerst de gedachte onder artsen van onze medische wetenschap dat je pijnklacht tussen je oren zit. Dat je het je inbeeldt. Een behoorlijke invulling. Een veelgehoorde verklaring in de medische wetenschap is dat emoties en spanning de aanstichter zijn. Gelukkig weet ik dat er wel degelijk een wisselwerking is tussen lichaam en geest. Geestelijke overbelasting kan lichamelijke pijn veroorzaken en omgekeerd. Fysieke pijn kan je geestelijk somber stemmen en sombere gedachten kunnen ertoe leiden dat je lichamelijk erg vermoeid bent. En niet te vergeten: De onverklaarbare (pijn)klachten die jij ervaart bestaan echt en beeld je je niet in!
Hoe ontstaan deze zogenaamd onverklaarbare lichamelijke klachten?
Zoals ik het zie kunnen de zogenaamde onverklaarde fysieke klachten te maken hebben met onverwerkte emoties en langdurige stress. De ervaren gevoelens, gedachten en ervaringen worden dan niet goed verwerkt. Het gevolg is een interne informatieverwerking die zorgt voor ‘onverklaarbare’ pijnproblemen.
Mogelijke factoren die klachten kunnen uitlokken of zelfs in stand houden:
- Je maakt een heftige gebeurtenis mee of ervaart een stressvolle periode. Bijvoorbeeld een echtscheiding, ontslag, overlijden dierbare, isolatie tijdens Covid, seksueel misbruik of militaire uitzending naar een oorlogsgebied. Je gunt jezelf onvoldoende tijd om de ervaringen en emoties een plek te geven. Dat kan ervoor zorgen dat je na verloop van tijd extra kwetsbaar wordt voor zogenaamde onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Er wordt niet gekeken of geluisterd naar wat er echt speelt.
- Je kampt met een aaneenschakeling van alledaagse problemen, strubbelingen en zorgen. Denk aan een hoge werkdruk, relatiecrisis, mantelzorgtaken, de rekeningen betalen als alles duurder wordt en misschien wel met de feestdagen in het vooruitzicht. Dat zorgt ervoor dat je boog constant gespannen staat en klachten kan triggeren.
- Je hebt een zwakke plek of aanleg voor bepaalde klachten. Bijvoorbeeld in stressvolle situaties krijg je hoofdpijn of jeuk. Je bent je niet bewust van de signalen die je lichaam vertelt. Je lichaam schreeuwt maar je hoort het niet. Je raakt van de regen in de drup. En belandt in een soort vicieuze cirkel.
- Je zit veel in je hoofd. Je bent snel bezorgd zelfs al voel je maar een klein pijntje in je lichaam. Je bedenkt scenario’s in je gedachten, gaat uit van het ergste. Het kan onverklaarbare lichamelijke klachten uitlokken of zelfs verergeren.
- Verder kunnen ook je eet- en leefstijl een negatief effect uitoefenen. Bijvoorbeeld als je ongezond en onregelmatig eet, onvoldoende ontspanning neemt en te weinig slaapt ben je kwetsbaarder.
Alles wat er speelt heeft zowel invloed op je geestelijke gezondheid als je lichamelijke gestel. Je afweer verzwakt en dat maakt je gevoeliger voor allerlei aandoeningen.
Symptomen onverklaarde fysieke klachten
Onverklaarbare lichamelijke klachten kennen verschillende verschijningsvormen. Hieronder de meest voorkomende klachten, namelijk:
Pijn
Onverklaarde pijnklachten ervaar je op één of meerdere plekken in je lijf. Variërend van pijn in de gewrichten en op de borst tot hoofd-, rug- en nekpijn.
Langdurige vermoeidheid
Je bent steeds hondsmoe ook als je je niet hebt ingespannen. Soms gaat vermoeidheid hand in hand met spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en een lamlendig gevoel. Er kan dan sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Buik-, maag- en darmklachten
Kampen met buikpijn, obstipatie, diarree, maagzuur, misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid, rommelende buik en dergelijke zijn eveneens veelgehoorde klachten.
Uitvalsverschijnselen
Je hebt geen controle meer over bepaalde lichaamsdelen. Je kunt bijvoorbeeld een arm of been niet meer bewegen. Ook evenwichtsproblemen, moeite hebben met slikken en praten of slechter zien, horen of voelen komen voor.
Overige klachten
Behalve de hierboven genoemde onverklaarde klachten zijn er nog diverse andere klachten. Bijvoorbeeld oorsuizen, jeuk, duizeligheid, benauwdheid en hoesten.
Onverklaarde fysieke klachten tips
Maak je je zorgen over bepaalde lichamelijk klachten die je niet kunt duiden?
En houden die onverklaarbare lichamelijke klachten langere tijd aan?
Zoek dan hulp om de negatieve spiraal waarin je vastloopt te doorbreken.
Er zijn diverse gespecialiseerde holistische therapeuten die je kunnen helpen. Daarnaast doe je er goed aan ontspanningsoefeningen te doen (meditatie, ademhalingsoefeningen, een massage ondergaan, wandelen in de natuur). Die verminderen de spanning en doorgaans ook je klachten. Probeer ook balans te creëren tussen inspanningen en ontspanning.
Maak je los van de rat-race, neem na elke activiteit een rustpauze. En luister naar de signalen die je lichaam je geeft.
Houd het eventueel bij in een soort dagboekje/ journal. Het helpt je beter grip te krijgen op je (onverklaarbare lichamelijke) klachten.
Onverklaarbaar in welk opzicht?
Onverklaarbaar voor de medische wetenschap betekent nog niet onverklaarbaar voor mij en mij holistische collega therapeuten. Want de gebeurtenissen en emoties die eraan ten grondslag liggen zijn echt en beeld je je niet in.
Door op een holistische manier naar jouw klacht te luisteren, te voelen en met kennis van kruiden, sjamanistische rituelen, trilling en resonantie, ademhaling aan de slag te gaan kunnen we langzaam bij de oorzaak van je klacht komen en deze elimineren.
In mijn praktijk komen met regelmaat een cliënten binnen die vertellen over hun jarenlange kwelling langs artsen, coaches, therapieën, labels die zijn opgeplakt, operaties ondergaan, revalidatie en alles zonder het gewenste resultaat.
Door te luisteren, door bewuste aandacht en subtiele aanraking kan vaak al een laag worden blootgelegd.
Ik gebruik een combinatie van Chinese, Peruviaanse en Ayurvedische kennis en haal het beste uit deze wereld geneeswijzen voor jou om jouw klacht te begrijpen en de oorzaak te elimineren.
Heelkunst
Het staat buiten kijf dat er al duizenden jaren overgeleverde en in zekere zin intuïtief functionerende ‘heelkunst’ bestaat – kunst in de waarste zin van het woord: iets wat slechts tot op zekere hoogte te leren is, als het je niet gegeven is. Zo is er in de loop van de geschiedenis een schat aan geneeskundige ervaring ontstaan, waarvan ik geloof dat we die veel te weinig benutten, en zelfs steeds minder, naarmate het medische onderzoek vorderingen maakt. In onze moderne hightech-maatschappij zijn we geneigd om wetenschappelijk geringschattend te doen over alles wat uit het verleden is overgeleverd, als we het al niet direct van tafel vegen. Hoeveel kennis is daardoor al verloren gegaan? En hoeveel is er niet dat ons technisch georiënteerde voorstellingsvermogen ondertussen te boven gaat? Hoe is het mogelijk dat mensen gezond worden doordat een man een hand oplegt? Hoe lukt het ‘tovenaars’ om botbreuken zonder spalk of gips te genezen? Hoe krijgen ze het voor elkaar om operaties pijnloos uit te voeren, zonder de ons bekende anesthesie technieken?
@andersdanandersmassage
Geef een reactie