Hield jij als tiener een dagboek bij, waarin je het dagboek gebruikte als een uitlaatklep en een plek om je diepste gedachten, gevoelens en geheimen op te slaan? Je bent niet de enige. Nu tonen diverse studies de verschillende therapeutische voordelen van journaling (schrijven) aan, dus er is een uitstekende reden om deze methode opnieuw in je leven te introduceren.
De voordelen van journaling ten behoeve van zelfverwezenlijking
Een dagboek bijhouden is een vorm van zelfexpressie die
- intuïtie wekt,
- je helpt je gevoelens te begrijpen,
- je helpt je gedachten en gevoelensen te uiten,
- je geestelijke gezondheid verbetert,
- zelfontdekking stimuleert.
Het kan je helpen in contact te komen met je onderbewustzijn en negatieve gedachten te identificeren, zodat je ze kunt vervangen door positieve gedachten.
Een dagboek bijhouden helpt mentale barrières weg te nemen en bevordert zelfreflectie. Het kan helpen een gevoel van evenwicht en controle over je emotionele leven te herstellen. Het kan ook je humeur verbeteren, helpen bij het vinden van oplossingen voor je problemen en omgaan met psychische symptomen.
Als je dagboek bijhoudt heb je vaak een bepaald format, een richtlijn, die je fijn vindt op te volgen.
Studies suggereren dat een specifiek gebied in de rechter prefrontale cortex actiever wordt wanneer je je emoties bewust beheert door ze te onderdrukken of de gebeurtenis anders te interpreteren. Jezelf uitdrukken door middel van een dagboek kan je helpen je gedachten en gevoelens te begrijpen, je ervaringen te evalueren en een intuïtief begrip van jezelf te ontwikkelen.
Dagboek richtlijken kunnen positieve affirmaties aanmoedigen en je helpen jezelf te behandelen met meer vriendelijkheid en zelfcompassie.
De maand september is de maand van de basisvaardigheden. Binnen deze maand valt ook de week van lezen en schrijven (8-15 september 2023).
Schrijven (Journaling) verbetert het zelfvertrouwen
Aanwijzingen voor het bijhouden van een dagboek kunnen de liefde voor jezelf stimuleren, je humeur verbeteren en het zelfvertrouwen vergroten. Schrijven over je emoties en ervaringen kan je helpen om uit je comfortzone te stappen en creatieve oplossingen te vinden voor je dilemma’s. Het kan helpen je doelen en dromen te verduidelijken en je vertrouwen in je capaciteiten en sterke punten te vergroten.
Schrijven (Journaling) kan helpen bij het beheersen van angst en depressie
Als je worstelt met angst en depressie, kan het bijhouden van een dagboek je helpen bij het identificeren wat negatieve gedachten en gevoelens veroorzaakt, waardoor reflectie en zelfbeheersing worden gestimuleerd. Het kan je in staat stellen om bewust al je emoties te aanvaarden en te begrijpen dat ze precies dat zijn – gevoelens die jou niet definiëren.
Bovendien kan het schrijven over stressvolle ervaringen en pijnlijke emoties helpen de intensiteit ervan te verlichten, waardoor stress en angst worden verminderd. Hiermee kun je identificeren wat je angst- en depressiesymptomen veroorzaakt en kun je je eigen plan trekken en leren om deze effectiever te beheersen.
Een dagboek bijhouden helpt je om op je intuïtie te vertrouwen
Expressief schrijven kan je helpen om in contact te komen met je onderbewustzijn en je meer bewust te worden van je innerlijke hulpbronnen. Journaling activeert het creatieve deel van je brein, ontgrendelt je intuïtie en geeft je ruimte deze te volgen.
Een dagboek bijhouden kan helpen bij het visualiseren en bereiken van je doelen
Door regelmatig een dagboek/journal bij te houden, kun je jouw doelen bereiken en de kwaliteit van je leven in het algemeen verbeteren. Het kan je helpen je geest leeg te maken, verbanden te leggen tussen je gedachten en gevoelens en te visualiseren hoe je je wilt voelen als je je doel bereikt.
Visualisatie of mentale beelden stellen je in staat jezelf in een specifieke situatie voor te stellen – een bepaalde activiteit uitvoeren of een doel bereiken.
Het kan een uitstekende manier zijn om de doelen die je wilt bereiken te identificeren en te verduidelijken, plannen te ontwikkelen en je motivatie te vergroten. Bovendien kun je met journaling motiverende zinnen opnemen en beschrijven hoe jij je wilt voelen bij het bereiken van je doel(en). Visualisatie kan ook een krachtige motivatietool zijn die het vertrouwen vergroot.
Een dagboek bijhouden kan een groei-mindset stimuleren
Op groei gerichte mensen geloven dat ze niet worden beperkt door overgeërfde eigenschappen, vaardigheden en intelligentie. Een groei-mindset houdt in dat je met enige inspanning en tijd kunt groeien en verbeteren. Het betekent levensuitdagingen zien als kansen in plaats van obstakels – op groei gerichte individuen leren hun leven lang en streven er voortdurend naar nieuwe dingen te leren en nieuwe vaardigheden te verwerven.
Zelfgroei en zelfverbetering beginnen met je onderbewustzijn. Als je zelfgroei wilt koesteren, voed dan je onderbewustzijn met positieve uitspraken over jezelf. Dagboekaanwijzingen kunnen helpen om te gaan met je innerlijke criticus en zelfveroordelende gedachten die gepaard gaan met angst en depressie.
Ik weet niet waar ik moet beginnen
Toen mij werd verteld om te jounalen dacht ik ook: Waar begin ik … ? ‘Gewoon doen’, is soms makkelijker gezegd dan ook echt gedaan. Het kan zijn dat je bij de eerste aanraking van pen tot papier ineens enorm in je hoofd gaat zitten. “Waar moet ik het eigenlijk over hebben?”, “Waarom wilde ik dit eigenlijk?”. Je hebt misschien net als ik geen idee wat je moet schrijven en een poging doen voelt vreemd en onnatuurlijk aan. Dit is het moment om even (liefdevol naar jezelf) door te zetten.
Vertrouw erop dat er vanzelf woorden uit je pen vloeien als je de eerste aanzet hebt gezet.
- Stap 1: de remedie tegen de schrijf blues
Het maakt werkelijk niks uit waar je over begint te schrijven, zolang je maar begint. Vooral als je erg gespannen bent of vol met onverwerkte emoties zit kan het zijn dat je in het begin lijkt te blokkeren. Start dan eenvoudig. Beschrijf hoe die ochtend onder de douche stond en welke zeep je hebt gebruikt. Hoe komt het dat je die zeep hebt gekozen? Welke geur? Wat deed deze geur met je? Wat zag je? Wat voelde je? Begin met het omschrijven van het moment. In de regels die volgen kan je steeds meer op je gevoel ingaan. Weet je nog hoe je je voelde toen je de eerste druppels over je lichaam voelde stromen? Vaak is het zo dat wanneer je daar heel subtiel induikt, ‘de poort tot meer’ zich vanzelf opent.
- Stap 2: kom in de flowJe merkt dat de woorden beginnen te komen. Op dit moment zou ik je willen aanmoedigen om het denken zoveel mogelijk los te laten en ook niet meer te letten op of er logica in de opbouw zit van wat je opschrijft. Schrijf snel en maak je geen zorgen om je handschrift of de leesbaarheid. Dit is namelijk precies wat je hersenen bevrijdt en alles wat door je hoofd spookt komt er zo uit. Wanneer je vaker gaat schrijven kan je per dag een thema kiezen. Als het helpt, kies dan een thema voor de dag, week of maand (bijvoorbeeld gemoedsrust, verwarring, verandering of woede).
BELANGRIJKE TIP: Berg je dagboek of journal goed op, voor een ander kan het confronterend zijn jouw hersenspinsels te lezen. Het is voor jezelf soms achteraf moeilijk terug te halen wat je op het moment van schrijven dacht en voelde.
GOUDEN TIP!
Gebruik in het begin enkele dagboekvragen om te schrijven, dat helpt je je pen/potlood op het papier te zetten en te houden en om zelfgroei te stimuleren, zelfliefde te verbeteren en je te helpen jouw doelen te bereiken.
Ik deel alvast 40 vragen, in 5 categoriën, die je jezelf kunt stellen ( neem er één of meerder en begin met schrijven):
- zet aan tot reflectie
- vraagt om zelfredzaamheid
- roept op tot zelfliefde
- roept op tot dromen en doelen
- vraagt om zelfverbetering
Nodigt uit tot reflectie
- Wat maakt me verdrietig?
- Hoe voel ik me op dit moment?
- Wat zuigt mijn energie?
- Waar ben ik bang voor?
- Waar ben ik dankbaar voor?
- Hoe komt het dat ik mij geliefd voel?
- Wat kost mij veel energie? Waarom doe ik het toch?
- Wie ben ik in 10 woorden?
Vraagt om zelfredzaamheid
- Wat maakt mij uniek?
- Waar heb ik het meeste vertrouwen in mezelf?
- Wat zijn mijn drie grootste sterke punten?
- Wat is mijn beste persoonlijkheidskenmerk?
- Waar heb ik meer van nodig in mijn leven?
- Wat zijn vijf dingen die mij gelukkig maken?
- Heb ik mezelf vergeven voor die ervaring? Zo nee, hoe zou ik dat kunnen doen?
- Waar geef ik veel om?
Vraagt om zelfliefde
- Hoe kan ik mijn fouten en onzekerheden accepteren met zelfcompassie en liefde?
- Hoe zorg ik voor mezelf?
- Hoe kan ik mezelf meer liefde tonen?
- Wat heb ik op dit moment het hardste nodig en hoe kan ik dit aan mezelf geven?
- Wat zijn vijf dingen waar ik goed in ben?
- Hoe ziet mijn perfecte dag eruit?
- Aan welke gewoontes, herinneringen of relaties houd ik nog steeds vast, ondanks dat ze me belemmeren in mijn eigen zelfliefde?
- Wat brengt me vrede?
Vraagt om dromen en doelen
- Wat zijn vijf manieren waarop ik dit jaar uit mijn comfortzone kan gaan?
- Waar wil ik over een jaar zijn? Met wie?
- Waar wil ik over vijf jaar zijn? Met wie?
- Wat is iets wat ik nooit meer zal vergeten?
- Hoe definieer ik succes?
- Wat motiveert mij?
- Hoe ziet mijn ideale leven eruit? Schrijf het uitgebreid op.
- Wat is mijn droomcarrière?
Vraagt om zelfverbetering
- Wat zou ik kunnen doen om mijn fysieke/mentale gezondheid te verbeteren?
- Wat houdt mij tegen om mijn dromen en doelen te verwezenlijken?
- Eén ding waar ik vandaag aan moet werken is….
- Een les die ik vandaag heb geleerd, is ….
- Wat inspireert mij?
- Hoe kan ik mezelf en anderen vergeven?
- Zelfverbetering is een gereedschap om mijn leven in beweging te brengen en een proces van groei te doorlopen. Wat komt hierna?
- Geef ik mij voldoende ruimte om mezelf te zijn? Kan ik mijzelf accepteren zoals ik ben?
Dagboekvragen kunnen je bondgenoot zijn bij pogingen om zelfverwezenlijking te verbeteren, zelfgroei te bevorderen en een groei-mindset te koesteren. Het opnemen van een dagboek in je dagelijkse routine kan een heilzaam aspect van zelfzorg zijn, je humeur stimuleren, je optimisme vergroten en je welzijn in het algemeen verbeteren.
Andere vormen van journaling
Ligt deze vorm van journaling je?
Misschien past deze vorm niet bij je en ben je op zoek naar iets anders. Dat kan, want iedereen heeft zo zijn eigen wijze van journaling.
Je hoeft niet persé een verhaal te schrijven. Je kunt ook journalen door het noteren van steekwoorden in een notitieboekje omdat je iets wilt onthouden. Of je schrijft in de avond uitgebreid op wat je gedurende dag hebt meegemaakt. Welke variant van ‘journaling’ past bij jou? (Natuurlijk zijn meerdere opties mogelijk)
1. Steekwoordenboekje
Ben je iemand van weinig woorden? En wil je de hele dag door dingen noteren die je opvallen zodat je niets vergeet? Dan is een klein boekje, zoals een notitieboekje, misschien wel wat voor jou. Een klein boekje dat je altijd bij je kunt hebben en tevoorschijn kunt halen op het moment dat je iets te binnen schiet. Handig toch?
2. Reisverslag
Reis je regelmatig? Dan kan het bijhouden van je reis, de vervoersmiddelen, de afgelegde afstand, de mensen die je ontmoet, de dingen je inspireren bijhouden een manier zijn om de reis buiten je te reflecteren naar binnen. Zo buiten zo binnen. Zo binnen zo buiten.
3. Tuin schrift
Ik herinner mij dat mijn grootvader en later ook mijn vader een tuinjournal bij hield. Hierin beschreef hij nauwkeurig wat hij zaaide, poote, plantte op welke dag, het weer werd beschreven, de stand van de maan, de grondsoort, waar hij de zaden had gekocht en voor hoeveel. Ook hield hij bij hoe het verloop van de planten was, wanneer hij moest wieden, of wanneer hij kon oogsten en wat dan het weer was. Kortom een handig naslagwerk en prachtig om te lezen.
4. Therapie dagboek
Regelmatig vraag ik mijn cliënten een journal bij te houden. Niet voor mij, maar voor zichzelf. Hoe voel je je voor de behandeling, wat voel je tijdens de behandeling, welke vragen wil je stellen, welke kleuren komen naar boven, wat voelde je na de behandeling, kwamen er emoties los, kregen emoties ruimte. Wat gebeurd er tussen twee behandelingen,… op deze manier heb je voor jezelf een prachtig naslagwerk tijdens je proces. Waar ben je begonnen en waar ben je nu, wat is je doel?
5. Astrologie of Maanboek
Als je veel met Astrologie heb en met de stand van de sterren kan je per dag de maanstand en de stand van de planeten bij houden. Dit is een boek wat meer dan alleen tekst bevat. Vaak tekenen mensen hier de stand van de verschillende planeten ten op zichte van elkaar.
6 . Dromenboek of nachtboek
Kun jij de volgende dag nog je dromen herinneren van de nacht ervoor? Haal je weleens inspiratie uit je dromen? Dan is het een idee om ze op te schrijven, zodat je zeker weet dat je ze niet vergeet. En wil je juist de volgende dag nog je droom herinneren, maar lukt dat niet? Leg het dromenboekje dan op je nachtkastje en schrijf er meteen in als je wakker wordt ( nog voordat je een kop koffie of thee hebt gedronken, liefst zo slaperig mogelijk !)
7. Dankbaarheidsboek
Sommige mensen schrijven op waarvoor ze dankbaar zijn. Gewoon omdat het kan, of als aansporing om positief te blijven en te genieten. Psychologen raden deze boekjes soms zelfs aan als iemand regelmatig angst of verdriet ervaart. Wetenschappers hebben zelfs bewezen dat elke dag een ‘gratitude journal’ bijhouden je enthousiaster, positiever en alerter maakt.
8. Wensenboek
Een wensenboek loopt uiteen van relatie wensen tot en met uitvaart wensen. Je kunt ook denken aan een boekje waar je een bucket-list bijhoudt. Wat wil je nog ervaren in je leven? Of wat wil je nog op persoonlijk of professioneel gebied bereiken: een partner vinden, trouwen met jezelf, verbinding met je bekken krijgen bijvoorbeeld. Heb je wensen voor de korte- of de lange termijn? Schrijf het allemaal maar op.
9. Quoteboek
Raak je ontroerd of geïnspireerd van bepaalde uitspraken of zinnen die schrijvers hebben opgeschreven? Of misschien vind je een zin in een lied heel mooi. Dan is het een goed idee om die zinnen als quotes te noteren in een notitieboek, zodat de zinnen je altijd bijblijven, of je ze nou in een verhaal wilt citeren of alleen ter inspiratie of motivatie wilt gebruiken.
10. Doelenboek
Doelen lijken een beetje op wensen, toch zijn ze anders. Wensen zijn verlangens, dingen die je wilt of situaties waar je op hoopt, maar waar je geen stappenplan voor kunt maken: wensen komen uit of niet. Doelen heb je daarentegen zelf in de hand, die overkomen je niet, maar die kun je alleen afvinken door ze zelf te bereiken: een plan te maken.
11. BuJo
Een bullet journal (BuJo) is een agenda, dagboek en to do-lijst in één. Het is geen digitaal wondermiddel, maar een methode om taken, afspraken, deadlines en gedachten in een opschrijfboekje te ordenen.
12. Ochtendpagina’s
Ook wel Morning Pages genoemd door Julia Cameron. Maar hoe je de vorm ook noemt, het gaat erom dat je in de ochtend gaat zitten om drie pagina’s vol te schrijven met alles wat in je opkomt. Hiermee schrijf je alle gedachten of dingen waar je je druk om maakt, van je af. Zo kun je de dag met een frisse blik en zonder zorgen beginnen.
Het verschil tussen schrijven en de Ochtendpagina’s is dat een dagboek een daad van zelfexpressie is die periodiek wordt gedaan om gevoelens vast te leggen en ideeën te inspireren. Ochtendpagina’s dienen een dieper doel. Dit type dagboek is een louterend, ritueel schrijfproces dat je geest leegmaakt, vertrouwen opbouwt en een pad creëert voor meer creativiteit.
13. Dagboek
Het klassieke dagboek bestaat nog altijd. Veel vrouwen (en ook mannen) schrijven dagelijks of wekelijks over hun belevingen, een dagboek is dus echt niet alleen iets voor kinderen. In een dagboek hoef je niet persé elke dag te schrijven. Het gaat erom dat je belevenissen opschrijft die je op een bepaalde dag hebt meegemaakt. Alle gebeurtenissen staan in dit boekje meestal op chronologische volgorde. De redenen om een dagboek bij te houden verschillen: om gedachten bij gebeurtenissen kwijt te kunnen en je het alleen papier toevertrouwt, om iets te onthouden of om te reflecteren.
14. Kunstdagboek of art journal
Vind je het naast creatief schrijven ook leuk om je creativiteit te uiten door bijvoorbeeld illustraties te tekenen? Dan is een art journal, of kunstdagboek, misschien wel wat voor jou. In een art journal bevinden zich vaak geen gelinieerde pagina’s, zo ontstaat er een mooie gelegenheid om te krabbelen, schetsen of tekenen. Natuurlijk kun je daarnaast ook gewoon in het boekje schrijven en doordat er geen lijntjes staan hoef je je daaraan ook niet te houden, ben vrij en creatief.
Persoonlijk zelfverwezenlijkings boek
Persoonlijk gebruik ik de Bailey B. methode. Ik ben voorstander van een journal zonder lijntjes, en al helemaal geen ruitjes. Laat mij liever vrij spelen en schrijven. Vooral niet op het lijntje (liefst erover), vooral niet in hokjes (hokjes bestaan niet voor mij):
- Manifestatie lijst. Manifesteren staat voor zichtbaar ‘duidelijk worden’. Daaruit kun je opmaken dat manifestatie een proces is waarin gaandeweg duidelijk wordt wat de uitkomst zal zijn. Dat staat lijnrecht tegenover het doorlopen van een stappenplan waarvan de exacte uitkomst vooraf al is vastgelegd. Dus van een knoop (aan mijn shirt) tot een vlaggeschip ( om de wereld te bereizen). Wat wil ik manifesteren en dan schrijf ik het in een vorm alsof het er al is. Voor nu en voor de toekomst (lange termijn);
- Revisie. Herschrijven van oude overtuigingen in mijn hoofd alsook eventuele negatieve gedachten herschrijven/ omzetten in positieve gedachten.
- Dankbaarheid. Alles waar ik dankbaar voor ben ( mensen om mij heen, gidsen, gebeurtenissen, kansen, mogelijkheden) in het nu en voor de toekomst;
- Verzameling. Dit zijn de ingevingen en “kwartjes” die vallen. Wat klopt er? Waar geloof ik in? Doorzettingsvermogen en bewijs;
- Waar ben ik trost op. Ofwel de veren in mijn achterste. Trots zijn als een pauw;
- Prestaties. Wat heb ik bereikt? Wat heb ik kunnen afvinken?;
- Vragen. Open vragen stellen. Nieuwsgierig zijn en blijven. Belangrijk hier is te blijven vragen in plaats van afvragen…;
- Inspiratie. Dit kan echt van alles zijn (quotes, gedicht, gevoel, klank, foto, tekening, aanraking, smaak, geur, temperatuur, …)
- Intenties. Wat wil ik voor vandaag – voor vandaag en morgen (korte termijn).
Léon van Rijswijk
andersdanandersmassage.nl
Geef een reactie