Dysfagie is een medische benaming voor problemen met slikken. In de reguliere zorg wordt er vaak gekeken naar de klacht. De dieper gelegen oorzaak wordt nooit naar gevraagd, danwel gekeken. En met dieper bedoel ik echt dieper, rondom het sacrale chakra – in het bekkengebied.
Eerst een voorbeeld uit de praktijk:
Geen uitleg wat er gaande is
Amber (anonieme naam) belde mij op een zondag avond op. Ze had al meer dan zes maanden last van haar keel en kon moeilijk slikken, ze had zelfs angst om door te slikken. Sinds haar 17de ervaarde ze spanningen in haar maag en was haar lichaam koud van binnen. Dit resulteerde vaak in duizeligheid en spanning in haar hoofd. Na lang wikken en wegen had de huisarts haar (op verzoek van haar vader) doorgestuurd naar het ziekenhuis waar de diagnose Dysfagie werd gesteld. ” Je hebt angst om te slikken”. Dat wist Amber ook al, maar waar kwam dat vandaan?
Een vervolgonderzoek werd gedaan in ziekenhuis met als resultaat “Het is een reflux van de maag – brandend maagzuur.”
Maar nog steeds wist Amber niets, er werd haar geen uitleg gegeven. Ze zocht hulp op het internet en vond een acupuncturist, een Chinese man een paar dorpen verderop. Door zijn gebrekkige taal kon hij haar niets uitleggen en enkel naalden prikken die uiteindelijk geen resultaat opleverde.
Een afspraak wil je niet missen
Ze had mijn website gevonden op Google en wilde een afspraak met mij maken want “jij doet toch ook wat met acupunctuur?”. Ik legde Amber uit dat ik behandel met toonpunctuur, een pijnloze vorm van acupunctuur, in combinatie met massage. Ze besloot een afspraak te maken voor de vrijdag in die week.
De dag erna, maandag ochtend belde de vriend van Amber. Hij was duidelijk bezorgd en wilde graag dat ik de afspraak naar voren zou schuiven want langer wachten zonder drinken of eten zou zijn vriendin geen goed doen. Na wat schuiven kon ik de afspraak naar woensdag verschuiven.
Die woensdag ochtend ontving ik om 08.05 uur een mail van Amber dat ze de afspraak wilde afzeggen. Ze mocht niet komen van haar vriend en van haar moeder. Doordat Amber de afspraak op dezelfde dag af wilde zeggen kon ik niet anders dan haar een digitale factuur te sturen voor de gemiste afspraak. Even later belde Amber, dat ze toch graag wilde komen. Haar vader zou haar brengen.
Jip-en Janneke uitleg
Om 12.17 uur stond er een jonge dame, rond de twintig, met haar vader voor de deur. Ze was ruim een kwartier te laat voor haar afspraak en excuseerde zich daarvoor. Nadat Amber haar jas en haar schoenen had uitgedaan liep ze mee naar boven naar de praktijkruimte. Ze ging zitten en we maakte kennis. Al snel kwamen we tot de kern en gingen we dieper in op haar klachten, haar thuis situatie, de relatie met haar moeder, haar gevoel in en van de maatschappij, haar 3 jarige relatie met haar vriend, haar jeugd, haar pijnpunten, en meer …
Al pratend kon ik verbindingen leggen en ik legde haar in Jip-en-Janneke taal het verband uit tussen de keel en het bekken, tussen de keel en de maag – met bijbehorende stressniveaus – , tussen haar bekken en haar maag. Er vielen kwartjes en euro’s bij Ameber, ook zij kon direct verbanden leggen met gebeurtenissen. De klacht van haar keel, had een veel diepere oorzaak.
Een trauma uit haar jeugd in combinatie met de relatie van haar huidige vriend (van een andere cultuur) waar ze wel NEE tegen zei maar die stelselmatig over haar grenzen heen ging.
Eindelijk de mogelijkheid zich vrij te uiten
Na een duidelijke inleiding wat ik zou doen, en of zij nog vragen had begonnen we de sessie. Middels de meridianen voelde ik waar precies in haar lichaam blokkades zaten als ook welk thema en rond welke leeftijd. Alles klopte. daarna alle meridianen geopend en de verbinding gemaakt tussen haar bekken en keel. Vooral boven de bekkenrand kwamen de nodige emoties los. Amber kon huilen en lachen… en slikken.
Na de behandeling kon ze rustig na liggen onder infraroodlicht lamp die voor extra warmte in haar lichaam zorgde. Eenmaal van tafel belde Amber haar vader die volgens afspraak er om 14:00 uur zou zijn. Maar hij was nog zeker 45 minuten onderweg.
Weer slikken na één behandeling
Ik besloot voor Amber een kopje EZ water, met gember en citroen, te maken. EZ water is water in de vierde fase en wordt beter opgenomen door het lichaam. Daarna heeft ze als “bonus” nog een kwartiertje op de klanktafel gelegen.
Die avond kreeg ik een verrassende mail van Amber:
“Hallo Leon, ik wilde je laten weten dat ik vanavond komkommer, wortel en bamboe met rijst heb gegeten en ook pistachesaus. Ik had niet durven dromen dat dit na één behandeling bij jou al mogelijk zou zijn. Mijn keel en mijn lijf voelt meer ontspannen. Ook water drinken gaat al veel beter. Mijn maag is rustiger. Ik kom zeker snel terug voor een vervolg behandeling.”
Wat is dysfagie?
De medische benaming voor problemen met slikken is dysfagie. Om goed te kunnen slikken moeten de spieren van de lippen, tong, kaak, wangen en het strottenhoofd goed functioneren en samenwerken.
Volgens de reguliere zorg is een veelvoorkomende oorzaak van dysfagie is een Cerebro Vasculair Accident (CVA). Ook wel beroerte genoemd. Andere oorzaken kunnen zijn:
- Spierziekte (bijvoorbeeld MS of ALS)
- Plaatselijke beschadigingen of belemmeringen, zoals gebitsproblemen, stijve keelspieren als gevolg van bestraling of operaties in het mond – keelgebied
- Algehele achteruitgang / verzwakking.
Wanneer er sprake is van een dysfagie, kunnen o.a. de volgende klachten optreden:
- Je verslikt je, waardoor je moet kuchen of hoesten tijdens eten en drinken
- Er loopt voedsel of vocht uit je mond
- je hebt moeite met het kauwen van voedsel
- Je kunt niet doorslikken
- De gevoeligheid van je mond kan verminderd zijn, waardoor je niet goed voelt wat er in je mond of keel gebeurt
- Er blijft voedsel in je wangzak zitten
- Er blijft voedsel in je keel steken
Bij verslikken wordt (een deel van) de voeding ingeademd en kan het in de luchtpijp terechtkomen, in plaats van in de slokdarm. Daarnaast is er een risico op verstikking. Andere gevolgen zijn ongewenst gewichtsverlies, minder zin hebben in eten en drinken, vermijden van sociale gelegenheden (zoals uiteten gaan).
Emotionele reiniging via het keel chakra
Je keelchakra vertegenwoordigt zuivering, reiniging, spirituele kracht, hoger zelf en respect.
De kleur is diep blauw.
Keelchakra: Ik spreek!
De kracht van woorden
Woorden stellen ons in staat onze binnenwereld naar buiten te brengen. Bewustzijn van je gedachten en het uiten van woorden zijn hiervoor nodig. Je hoort wel eens om je heen dat woorden geen pijn doen. Maar mag ik je vertellen dat woorden veel diepere wonden kunnen veroorzaken dan je zou denken? Woorden kunnen voelen als zweepslagen. Ben je je daarvan bewust? Spreek liefdevol en je zult merken dat je je eigen wonden uit het verleden kunt helen in het heden.
Verstoord keelchakra
Het keelchakra wordt beïnvloed door verdriet en onuitgesproken gevoelens van angst of woede, evenals door emotioneel of fysiek misbruik. Roken, drugs, drinken of overmatig eten kunnen het chakra in gevaar brengen, waardoor de energie niet goed kan doorstromen naar de bovenste chakra’s. Dit kan leiden tot gevoelens van ontworteling, doelloosheid en eenzaamheid omdat de verbinding met het hogere zelf ernstig verstoord is of verloren is gegaan.
Het keelchakra wordt ook wel de toegangspoort tot hogere spirituele kracht genoemd.
Keelchakra in balans:
Ik leef mijn waarheid en spreek mijn behoeften en verlangens uit met respect voor mezelf en anderen. Ik luister en kan mezelf liefdevol uiten. Ik deel mijn innerlijke gevoelens en ben verbonden met mijn creativiteit. Communicatie stroomt van binnen naar buiten, waarbij ik oprecht uitdruk wat er in me omgaat. Ik ben authentiek en spreek vanuit liefde, vrede en vreugde.
Keelchakra uit balans:
Roddelen, slikproblemen of het overnemen van anderen uit angst om hen pijn te doen of afgewezen te worden, kunnen optreden. Schildklierproblemen, moeite met assertiviteit, verlegenheid en het niet kunnen stellen van grenzen zijn mogelijke tekenen van een uit balans zijnde keelchakra.
Energie in je keelchakra laten stromen:
Misschien mocht je als kind niet praten en moest je stil zijn. Soms houden we stil omdat we niet hebben geleerd onszelf uit te drukken. Het openen en liefdevol uiten van jezelf is nodig om de energie in je keelchakra te laten stromen. Durf eerlijk te zijn over je gevoelens, pijn, verlangens en behoeften. Oefen het delen van je binnenwereld met mensen die je vertrouwt.
“Afwijzing door anderen is beter dan afwijzing van jezelf en het verloochenen van je eigen gevoelens.”
Hoe kun je jezelf helpen?
Zelfexpressie en communicatie horen bij het vijfde chakra. Draag een blauwe sjaal of das, eet blauwe bessen. Maak het geluid “Hammm” om je keelchakra te openen of zing mee met je favoriete muziek.
Affirmaties:
- Ik spreek moeiteloos mijn waarheid uit.
- Ik kan mijn grenzen duidelijk en helder aangeven, volwassen communicatie gaat me moeiteloos af.
- Ik ben creatief en talentvol.
Keel chakra verbonden met Sacraal chakra
Het keel chakra is nauw verbonden met het Sacraal Chakra, gelegen in het bekkengebied. Hierover heb ik meerdere artikelen geschreven (Essentie tussen bekken en kaak, De relatie tussen kaken en bekkengebied, Reflexzones in het vrouwelijk bekkengebied, ‘Eindelijk’ zegt haar lijf).
Traditioneel Oosterse overtuigingen suggereren dat onze emoties en emotionele intelligentie worden gevormd door de energie van het tweede chakra. Het sacrale chakra beïnvloedt niet alleen onze seksualiteit, angsten, remmingen, onuitgesproken verlangens, seksuele verslavingen, manipulaties en obsessies, maar ook alle fysieke interacties die verband houden met gewaarwording, gevoel, emoties en lust. Het tweede chakra stuurt en heelt deze aspecten van ons leven.
Emotionele schommelingen
Emotionele schommelingen behoren tot het natuurlijke patroon van een individu, vergelijkbaar met dag en nacht, zomer en winter, zon en maan. Echter, wanneer deze schommelingen te intens worden, kan het onplezierig worden. In onze samenleving worden krachtige emoties vaak afgekeurd, gezien als een verlies van zelfbeheersing. Dit leidt tot aangeleerd gedrag waarbij we boosheid, verdriet en angsten in openbare situaties onderdrukken. We drukken hiermee het keelchakra in feite dicht.
Reflecteer eens op emoties:
- Hoe denk je over emoties, zowel die van anderen als die van jezelf?
- Wat heb je hierover aangeleerd?
- Zijn er inzichten waartoe je zelf bent gekomen, en hoe zijn je ouders met emoties omgegaan?
- Welke gebruiken en opvattingen over emoties heersten er binnen jouw gezin?
- Hoe ga je om met jezelf wanneer je emotioneel bent?
- Druk je je gevoelens uit of onderdruk je ze? Toon je veel of weinig emoties?
Afgesneden van het voelen
Het onderdrukken van natuurlijke driften, bewegingen en emotionele uitingen bij kinderen met een sterke wil behoort tot de opvoedingspraktijken, wat betekent dat bijna iedere volwassene gedeeltelijk is afgesneden van zijn vermogen om te voelen. Het genezen van het tweede chakra herstelt het recht om te voelen.
Stemmingswisselingen
Te sterke emoties kunnen hinderlijk zijn voor onszelf en de mensen met wie we samenleven. Het voelt alsof de grond onder onze voeten verdwijnt bij sterke stemmingen, waardoor we de informatie achter de emotie niet meer kunnen waarnemen. Sterke stemmingswisselingen en oncontroleerbare emoties zijn gebruikelijk bij mensen die zich nog niet bewust zijn van deze eigenschap.
Welke emoties drijven jou aan?
Ben je geneigd om emoties te vermijden en te omzeilen, of ben je juist een door emoties gedreven persoon?
Hoe uit je je onder spanning?
Identificeer je je met water (veel verdriet, veel huilen), vuur (veel woede, veel vechten), wind (wegtrekken, meewaaien met de omstandigheden), of aarde (nuchter en standvastig, weerbarstig of koppig)?
Overweeg de elementen, kleuren en bewegingen die opkomen wanneer je aan je emotionele palet denkt.
Verwaarloosde emoties
Emoties zijn signalen die ons iets leren en ons leiden door aan te geven wat we prettig en onprettig vinden. Verwaarloosde emoties vragen om aandacht en kunnen hardnekkig worden. Sterke emoties hebben vaak betrekking op pijnplekken uit onze geschiedenis. Het accepteren van emoties zoals ze zich op dat moment voordoen, helpt om een groot deel van de lading weg te nemen, hoewel dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan.
Inzicht in emoties is van belang als een cruciale stap naar heling. Inzicht komt echter niet altijd vanzelf; het vereist moed en bewustzijn. Na het (her)beleven van emoties is het ideaal om jezelf of anderen te vergeven, hoewel dit afhankelijk is van de situatie en context.
Oorzaak ligt veel dieper
Als je al spanningen voelt omtrent seksualiteit, angsten, remmingen, onuitgesproken verlangens, vaginale strakheid of droogte, manipulaties en obsessies ( van jezelf of van anderen), fysieke interacties die verband houden met gewaarwording, gevoel, emoties en lust dan werkt deze spanning door naar je kaken, mond, strottenhoofd, tong en zelfs kiezen en tanden.
Waarnemingen door de reguliere zorg inzake Dysfagie beperken zich vaak tot het strottenhoofd, daar waar de klacht zich voort doet, maar de werkelijke oorzaak ligt vaak veel dieper in het lichaam verscholen.
Ook moet hierbij worden opgemerkt dat sociale internationale conditioneringen vaak een rol spelen, met name in relaties tussen partners van verschillende culturen. Het is mogelijk dat de ene cultuur verplichtingen/ verwachtingen heeft tenopzichte van de andere cultuur en dat deze spanningen zich uiten in de vorm van het niet meer kunnen slikken, de angst om nog meer van jezelf weg te geven.
Holistische benadering
Bij anders dan anders massage gaan we samen op zoek naar de oorzaak, de bron van je angst om niet te willen slikken, misschien heb je al genoeg geslikt en weiger je nog meer te slikken. Misschien is het tijd dat je je emoties de vrije loop laat in een veilige omgeving waar jouw lichaam gerespecteerd wordt. Waar er wordt geluisterd en waar jij gezien wordt.
Binnen enkele behandelingen weten we waar de oorzaak ligt en kunnen we beginnen aan het eliminatieproces zodat jij weer vrij bent om je te uiten. Meestal moet er eerst iets uit voordat er iets in kan, en voordat er iets in kan zul je ergens door heen moeten.
Dat doe je niet alleen, ik ondersteun je daar volledig bij.
Quinty says
Een herkenbaar en pakkend artikel over iets waar weinig over bekend is. Ik heb er zelf ook jaren last van gehad en ben door vele doktoren, therapeuten, coaches gezien. niemand die mij eigenlijk ooit goed heeft kunnen uitleggen wat het inhield of waar het vandaan kwam, laat staan welke emoties ermee verband houden. Je artikel is zo verhelderend, zo waar ook en tegelijktijd zou ik er bijna weer een brok van in mijn keel kunnen krijgen omdat je de eerste bent waarvan ik het gevoelheb dat je luistert naar je clienten. Je hebt een mooi vak, en uit je artikelen voel en lees ik je betrokkenheid. Blijf ons vooral inspireren en informeren. Blijf de andere kant belichten.
Liefs Quinty <3