Het zal je maar treffen, dat je de diagnose ziekte van Parkinson krijgt. Het gebeurde bij mijn vader. In 2020 kreeg hij de diagnose Parkinson in combinatie met vasculaire dementie. Het was voor iedereen een shock, want wat houdt dat in en wat ik kan doen als masseur bij de ziekte van Parkinson.
Volgens de stichting Parkinsonfonds is Parkinson, of de ziekte van Parkinson, een chronische hersenaandoening die zich manifesteert tussen het 50ste en 60ste levensjaar. Een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen (in de substantia nigra) beschadigt en afsterft. Daardoor kunnen de cellen geen dopamine meer aanmaken. En die chemische stof hebben we juist nodig om soepel te kunnen bewegen en onze lichaamsbewegingen onder controle te houden. Waarom de hersencellen in de zwarte kernen afsterven is nog niet precies bekend. Elementen die hierbij mogelijk een rol spelen zijn onder andere: achteruitgang van de werking van de hersenen met toenemende leeftijd, een stoornis in de eiwitstofwisseling en omgevingsfactoren zoals aanraking met giftige stoffen.
De ziekte van Parkinson kent intense, soms nare, ziekteverschijnselen om te aanschouwen als naaste of familie zoals trillen, moeilijk praten, stijve armen, stijve benen. De ziekte is langzaam progressief en genezing is nog niet mogelijk.
Oorzaak
De oorzaak is helaas nog niet bekend. Hoewel daarover later meer. Jack van Dijk († 27.04.2023), Orthomoleculair geneeskundige, deelt zijn visie. Wel is wetenschappelijk achterhaald hoe bepaalde Parkinsonismen zich ontwikkelen. De ziekte ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de hersenen. Wanneer ongeveer 70% van deze dopamine producerende cellen is afgestorven, verschijnen de Parkinson symptomen. Het is echter nog niet bekend waarom deze zenuwcellen sterven.
Verschillende theorieën voor de oorzaak van Parkinson
Onderzoekers zochten al naar genetische oorzaken en afwijkingen en omgevingsfactoren die een rol kunnen spelen, zoals:
- virussen
- bacteriën
- giftige stoffen
- zware metalen
Wie krijgt de ziekte van Parkinson?
Niemand is immuun voor Parkinson. De ziekte treft vooral mensen boven de 50 jaar.
Ruim 63.000 Nederlanders hebben Parkinson en helaas is er een alarmerende stijging te zien onder dertigers en veertigers. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe.
De ziekte is niet besmettelijk, in sommige gevallen wel erfelijk.
Parkinsonisme
Parkinsonisme of Parkinson-syndroom is een verzamelnaam voor aandoeningen die lijken op Parkinson. Het verschil ligt in de dopamine: bij Parkinson is de aanmaak verstoord, bij Parkinsonisme verloopt de opvang niet goed, waardoor Parkinson medicijnen niet werken bij Parkinsonisme.
Mogelijke soorten Parkinson
- Post-encefalitisch Parkinson-syndroom – Het post-encefalitisch Parkinson-syndroom of Parkinsonisme ontstaat na een ontsteking van het hersenweefsel
- Parkinson-syndroom door vergiftiging – Wie in zijn (werk)omgeving regelmatig in contact komt met zware metalen zoals kwik, koper, mangaan en lood kan beschadigingen oplopen aan de zwarte kernen van de hersenen. Met Parkinsonachtige symptomen als gevolg
- Vasculair Parkinsonisme – Vasculair Parkinsonisme ontstaat door herseninfarcten en chronische doorbloedingsstoornissen diep in de hersenen
- Parkinsonisme als bijwerking van medicijnen – Sommige medicijnen veroorzaken Parkinson verschijnselen, doordat ze de prikkeloverdracht van dopamine in de basale kernen afremmen
- Dementie met Lewy-bodies – Bij schommelingen in de achteruitgang van het geestelijk functioneren van de patiënt in combinatie met Parkinson symptomen als tremoren, stijfheid, langzaam bewegen, een gebogen houding en een afwijkende manier van lopen, kan er sprake zijn van Lewy Body dementie
- Erfelijke Parkinson– In minder dan 10% van de gevallen is de ziekte van Parkinson erfelijk. Dan komt de ziekte (meerdere keren) in de familie voor. Of een fout in het DNA veroorzaakt de ziekte
- Juveniele Parkinson – Tussen de 5 en 10% van de patiënten kampt al voor hun 50ste of zelfs 40ste levensjaar met de eerste Parkinson symptomen. In dat geval is de diagnose vroege Parkinson.
Symptomen
Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben. Daardoor zijn de Parkinson symptomen voor geen enkele patiënt hetzelfde. Dat maakt de ziekte nog meer complex.
De meeste bekende symptomen zijn:
- Tremor
- Moeite met bewegen of lopen
- Reukverlies
- Moeite met slapen
- Kleiner handschrift
- Zachte of lage stem
- Last van verstopping
- Maskergelaat
- Voorovergebogen houding
- Last van duizeligheid of flauwvallen
Behandeling
De ziekte is nog niet te genezen. Het is een progressieve ziekte. De behandeling richt zich vooral op het verminderen van de symptomen en het verlichten van de klachten. Essentieel in de behandeling is een combinatie van massage therapie aangevuld met voldoende beweging, gezonde voeding en eventueel medicijnen.
Massage bij Parkinson
Er zijn tussen januari 1970 en juni 2019 twaalf onderzoeken/ studies uitgevoerd naar de effecten van massage bij Parkinson. Alle studies tonen aan dat Oosterse massage vormen zoals Chinese massage en Ayurvedische massage zorgt voor:
- Ontspanning
- vermindering stresshormonen in de urine
- verbetering kwaliteit van leven
- vermindering niet motorische verstoring tijdens slaap
- vermindering van pijn
- vermindering algehele vermoeidheid en futloosheid
- beter bestand tegen angst en depressie
- positieve invloed op motorische symptomen
Vervolgonderzoeken moeten aantonen of massage ook in de klinische praktijk toegepast kan worden. De onderzoekers zijn het er over eens dat er een breed scala aan veilige massagetechnieken bestaat die gunstige effecten hebben op zowel motorische als niet-motorische symptomen bij de ziekte van Parkinson. Massage bij Parkinson lijkt dus zowel aangenaam als zinvol te zijn.
Nicole Cutler, Touch Institute – Florida (2002), beschrijft specifiek de volgende effecten van massage bij mensen met Parkinson:
- verbetering in hun dagelijks functioneren
- verbeterde kwaliteit van de slaap
- daling van hun stress-hormoon niveaus
- minder stijfheid
- verminderde tremoren
- meer uithoudingsvermogen in dagelijkse activiteiten
Massage is een veilige therapievorm, met name wanneer de masseur vertrouwd is met de problematiek van Parkinson. Wel is extra voorzorg nodig vanwege balansproblemen en ongecontroleerde bewegingen. Dit speelt vooral bij het op- en afstappen van de massagetafel.
Klanktherapie bij de ziekte van Parkinson
Sinds eind jaren tachtig is een groep van Amerikaanse neurowetenschappers en klanktherapeuten op zoek naar de meest effectieve werking van klank op de mens. Eén van de belangrijkste bouwstenen van hun onderzoek is dat de meest basale delen van ons hersenstelsel werken op basale pulsen. Klank heeft een belangrijke neurologische eigenschap, het activeert gelijktijdig veel verschillende delen van ons brein.
Klank stimuleert doorlopend de plasticiteit van de hersenen. En je hersenen blijven veranderen. Ja echt! Wanneer je jezelf uitdaagt en nieuwe dingen leert. Op dat moment maken de hersenen nieuwe verbindingen of worden bestaande verbindingen sterker. Deze verandering van je hersenen wordt plasticiteit genoemd. Dankzij deze hersenplasticiteit lukt het je om te gaan met veranderingen in je omgeving.
Mensen met Parkinson en dementie zijn beter te activeren door alle zintuigen in te zetten bij activiteiten en contacten. Geuren roepen vroege herinneringen terug in het geheugen. Een prikkelende smaak kan iemand extra doen genieten. Hoe meer sensorische zintuigen er worden ingezet des te groter de kans op activering, beleving, herinnering en gevoelens.
Gebruikmakend van deze drie belangrijke uitgangspunten zijn vele studies naar de neurologische werking van klanktherapie gestart onder leiding van de hoogleraren M. Thaut en I. MacIntosh. Zij kwamen tot de ontdekking dat – door het zeer gericht aanbieden van klank – bij motorische, spraak en cognitieve problemen met een neurologische oorsprong effectieve verbeteringen bereikt kunnen worden. Hun onderzoek richtte zich in eerst instantie op mensen met verworven hersenletsel, zoals Cerebraal Vasculair Accident (CVA), of mensen met de ziekte van Parkinson. Later breidde dit zich uit naar andere aandoeningen, zoals Autisme Spectrum Stoornis en concentratie problemen.
Belangrijke gebeurtenissen in ons leven worden bijna altijd met klank omlijst. Dat gebeurt wereldwijd en al eeuwen lang. Kennelijk is klank een krachtig middel om gevoelens uit te drukken en is zij in staat om mensen met elkaar te verbinden. In klanktherapie vindt een vertaling plaats van de rol die klank in ons leven speelt naar de hulpverlening. Klank is door haar aard therapeutisch toepasbaar, en het feit dat klank voor veel mensen betekenis heeft helpt daarbij. De therapie kan bestaan uit het bespelen van klankinstrumenten met behulp van bestaande klank of al improviserend, het gebruiken van de stem, het bewegen op klank en/of het luisteren naar klanken. Voor klanktherapie is het niet nodig dat men een instrument kan bespelen.
Effectiviteit
Klanktherapie helpt bij het herstel van lichamelijke, gevoels- en geestelijke klachten zoals verstarring, hyperventilatie, pijn, overbeweeglijkheid, maar ook bij angst, boosheid, woede, agressie, het verlies van identiteit, zelfrespect en zelfvertrouwen en het gevoel van eenzaamheid en verlatenheid. Het kan mensen leren omgaan met hun beperking. Klanktherapie besteedt aandacht aan ademhaling, houding en beweging, alsmede aan interactie en communicatie tussen persoon en omgeving. Over de positieve invloed van muziek verschijnen regelmatig berichten, bijvoorbeeld in het boek van Oliver Sacks ‘Musicofilia’ worden de effecten van ritme en muziek op het bewegen van Parkinson patiënten beschreven. Michael Thaut beschrijft in zijn boek: “Rhytm, Music and the brain “ de rol die muziek kan spelen bij acceptatie van ziekte, rouw, eenzaamheid, depressie en van stem- en bewegingsproblematiek. Muziektherapie kan vermoeidheid, tremor, onwillekeurige bewegingen en spraakproblemen verminderen.
CRDL
In dit opzicht heeft klank samen met tactiele aanraking een positieve dubbele werking op mensen met de ziekte van Parkinson.
Update: In april 2023 is andersdanandersmassage een crowdfunding gestart voor de aanschaf van een CRDL. Een instrument dat de tactiele sensorische zintuigen stimuleert in combinatie met klank. Alle prettige prikkels dragen bij aan de kwaliteit van leven van een persoon met dementie. Door de zintuigen te stimuleren kunnen herinneringen en emoties worden opgeroepen bij mensen met een cognitieve stoornis. Het doel van deze stimulatie met de CRDL is het oproepen van positieve herinneringen om zo de band met familie en de wereld om hen heen zo vertrouwd mogelijk te houden.
Meer informatie over deze crowdfunding vind je op de CRDL pagina, of doneer direct via één van de onderstaande knoppen
Medicijnen bij Parkinson
Helaas is er nog geen medicijn dat geneest. Wel kan de neuroloog medicatie voorschrijven die de klachten kunnen verminderen. Levodopa of een dopamineagonist zorgen dat het trillen vermindert en dat de persoon met Parkinson soepeler beweegt. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken, al is het vaak lastig te ontdekken of deze bijwerkingen van de medicatie of door de ziekte komen. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder andere een droge mond, zich misselijk voelen, duizeligheid, verwardheid, last hebben van verstoppingen, slapeloosheid, overdag in slaap vallen, ongeremd gedrag. Er zijn dus nogal wat bijwerkingen die het verloop van de ziekte van Parkinson nog onduidelijker maken.
DE WARE OORZAAK VAN PARKINSON
In onderstaand artikel ( gepubliceert op 25 februari 2022) deelt Jack van Dijk – Orthomoleculair geneeskundige de ware oorzaak van de mysteriesymptomen die verband houden met de ziekte van Parkinson en hoe je ervan kunt genezen.
Jack van Dijk overleed 27 april 2023 aan de gevolgen van nierkanker.
Parkinson is een ziekte die een compleet mysterie is voor de reguliere geneeskunde. De echte oorzaak is nog steeds onbekend en zelfs de definitie van de ziekte zelf blijft veranderen naarmate steeds meer mensen naar hun dokter komen met nieuwe onverklaarde symptomen.
Wat gewoonlijk wordt beschouwd als de ziekte van Parkinson, zou eigenlijk ‘onbekende mysteriesymptomen’ kunnen worden genoemd, omdat er zo weinig begrip is van wat er werkelijk achter deze aandoening schuilgaat.
Een defecte diagnose
Oorspronkelijk werd de ziekte van Parkinson bepaald door trillingen (tremoren) in het lichaam, vaak in het hoofd, het been of de hand. Deze trillingen staan het dagelijks functioneren in de weg en naarmate de tijd vordert, treedt een neurologische meltdown op. Deze acute afbraak kan optreden jaren nadat de tremoren voor het eerst zijn opgetreden. Omdat mensen die aan Parkinson lijden, vaak ook aan andere symptomen lijden, is de reguliere geneeskunde begonnen deze aanhoudende symptomen toe te voegen aan de definitie van Parkinson, door de definitie uit te breiden met wanen, hallucinaties, psychose en zelfs pijntjes en kwalen.
In werkelijkheid zijn veel van deze symptomen niet gerelateerd en was de diagnose van Parkinson vanaf het begin onjuist. Gerespecteerde klinieken en medische gemeenschappen hebben geprobeerd hun diagnose van Parkinson te veranderen door andere mysterieuze neurologische symptomen in de definitie op te nemen, aangezien patiënten nieuwe symptomen hebben gemeld. Maar dit heeft juist geleid tot meer verwarring en verkeerde informatie voor degenen die lijden. Als we aan Parkinson denken, moeten we echt denken aan het symptoom van mysterieuze en oncontroleerbare trillingen.
Wat veroorzaakt de trillingen?
Ik begrijp dat het geruststellend kan zijn om een diagnose of een etiket te hebben voor wat er in je lichaam gebeurt en soms zelfs nodig is als het gaat om de mogelijkheid om hulp te krijgen in het medische systeem. Soms is het veel nuttiger om iets te beschrijven voor wat het werkelijk is – een moeilijk en mysterieus symptoom dat de medische wetenschap niet kent, maar een specifieke oorzaak in het lichaam heeft die ik hieronder zal delen.
Mysterieuze neurologische symptomen
Om eventuele mysterieuze neurologische symptomen te begrijpen, moeten we praten over wat er in de hersenen gebeurt. Iets beïnvloedt de hersenen en veroorzaakt deze symptomen. Afhankelijk van wat het is dat de hersenen beïnvloedt, kunnen deze oorzaken leiden tot verschillende neurologische aandoeningen.
Wat zijn enkele van de verschillende dingen die onze hersenfunctie kunnen beïnvloeden? Het kan zijn dat je een virus in jouw lever hebt dat neurotoxines afgeeft. Niemand anders zal je dat vertellen – dat een virus in je lever daadwerkelijk je hersenen kan aantasten – omdat deze waarheid niet is ontdekt door medische wetenschap en onderzoek. HHV-6 kan in de lever zitten en de hersenen aantasten. Medische gemeenschappen zijn zich niet bewust van de waarheid dat virussen eten! Virussen eten en ze elimineren afval. Het is van cruciaal belang om dit te begrijpen, want wanneer deze virussen afval elimineren, is dat afval een giftig bijproduct dat een gif wordt dat het zenuwstelsel kan irriteren. Dit alleen kan pijntjes en kwalen veroorzaken die vaak worden geassocieerd met Parkinson, terwijl het eigenlijk helemaal geen verband houdt met de oorzaak van de tremoren. Het kan een verrassing zijn om te vernemen dat een eenvoudige bug in jouw lever pijn kan veroorzaken. Epstein -Barr virus houdt er vooral van om zich in de lever te nestelen en gifstoffen af te geven die kunnen leiden tot een aantal symptomen, waaronder vermoeidheid en stijfheid in het lichaam. Tekenen van een overvloed aan neurotoxinen door een virale aandoening. Het doorbreken van een medisch label en het achterhalen van de grondoorzaken van de symptomen waaruit de aandoening bestaat, kan een ongelooflijk keerpunt zijn voor individuen die hen eindelijk kunnen laten genezen.
Naast het hebben van een virus in de lever, is een andere waarheid die essentieel is om te weten, dat het mogelijk is om een virus in de hersenen te hebben. HHV-6 (en ook andere virussen) kan in de hersenen terechtkomen. Maar nogmaals, dit zou niets te maken hebben met de tremoren dat Parkinson definieert. Dit zou in plaats daarvan een hele andere verscheidenheid aan symptomen veroorzaken die dagelijkse mysteries zijn voor iedereen die worstelt met chronische ziekten.
Wat veroorzaakt de ziekte van Parkinson?
De echte oorzaak van de tremoren die Parkinson kenmerken, zijn giftige afzettingen van zware metalen in de hersenen. Medische gemeenschappen zullen de positie die metalen in de hersenen kunnen innemen of hoe deze metalen op elkaar inwerken, nooit volledig begrijpen. Als er zware metalen in de hersenen zijn, kunnen deze afzettingen uit veel verschillende soorten metalen bestaan: koper, lood, arseen, aluminium, cadmium, kwik en metaallegeringen. De neurologische symptomen die optreden, zijn afhankelijk van waar deze metaalafzettingen zich bevinden en wat voor soort metalen het zijn. In veel gevallen met zoveel andere neurologische aandoeningen, zullen de elektrische impulsen en neurotransmitters die in de hersenen worden afgevuurd, deze afzettingen raken en naar andere delen van hersenweefsel schieten. Dit voorval veroorzaakt veel van de meest voorkomende neurologische symptomen, waaronder ADHD, autisme, OCS en nog veel meer aandoeningen. Maar in het geval van Parkinson gebeurt er iets heel anders.
Parkinson wordt veroorzaakt door een specifiek metaal. Deze waarheid is niet bekend bij de reguliere geneeskunde. De ziekte van Parkinson is afkomstig van grote afzettingen van kwik in de hersenen. Dat is wat de tremoren van Parkinson veroorzaakt. Je kunt een tremor krijgen zonder dat het een ernstige ziekte of Parkinson is. Maar als het de ernstige trillingen en schokken van Parkinson zijn die jouw vermogen om te functioneren volledig ontsporen, komt het door een kwikafzetting in de hersenen.
Iets dat tandartsen begrijpen over kwik, zelfs als ze het niet beseffen, is de gevaarlijke manier waarop kwik wordt gemorst en wegvloeit. Tandartsen zijn zich er terdege van bewust dat er kwiktatoeages in het tandvlees van oud amalgaam voorkomen. Dit is precies vanwege de manier waarop kwik “bloedt” en wegloopt in het omringende weefsel naarmate het ouder wordt en afbreekt. De kwikafzettingen die in de hersenen worden aangetroffen, gedragen zich op exact dezelfde manier.
Hersenchirurgen zijn wonderwerkers die aneurysma’s uit de hersenen kunnen verwijderen en levens kunnen redden, maar in het geval van Parkinson gaat het niet om een operatie, maar om het ontgiften van zware metalen. Afhankelijk van waar de kwikafzettingen zich in de hersenen bevinden, zullen verschillende delen van het lichaam, of het nu het hoofd, de arm, het been of de hand is, de tremoren en trillingen ervaren. Dit verband tussen kwik en de daaruit voortvloeiende neurale activiteit is door de medische wetenschap nog niet ontdekt.
Het Lyme-label
Veel mensen bij wie de diagnose Parkinson is gesteld of die de symptomen van Parkinson vertonen, krijgen een etiket voor de ziekte van Lyme, afhankelijk van de arts die ze bezoeken. Artsen die gespecialiseerd zijn in de ziekte van Lyme, kunnen deze patiënten vertellen dat Lyme altijd al het probleem was. Dit geldt ook voor veel multiple sclerosepatiënten die een second opinion willen over hun diagnoses. Hoewel een nieuwe diagnose verfrissend kan zijn, is het tragische feit dat de medische gemeenschappen geen nauwkeurige antwoorden en genezende maatregelen kunnen bieden voor deze labels die ze vastpinnen op de aandoeningen en symptomen van mensen.
Ondersteunende stappen
Als je Parkinson hebt, kun je je identificeren met veel van de neurologische symptomen die kunnen optreden buiten de ernstige tremoren en trillingen. Deze kunnen bestaan uit dementie, psychose, stijfheid van het lichaam, rusteloze benen, tintelingen, gevoelloosheid en pijn. Maar deze symptomen ontstaan door verschillende oorzaken, en niet door de trillingen.
De grootste stap die je met Parkinson moet nemen, is het veilig en correct verwijderen van zware metalen uit het lichaam, waarvoor je dagelijks vijf specifieke voedingsmiddelen (wilde bosbessen, koriander, gerstegrassappoeder, Atlantische dulse en Spirulina) moet opnemen. Mensen die lijden aan Parkinson kunnen een aantal andere metalen in hun systeem hebben dan kwik, die een krachtige brandstof kunnen zijn voor virussen om zich te voeden en kunnen leiden tot het ontstaan van andere problemen. Het verwijderen van kwik samen met deze andere zware metalen is een essentiële maatregel!
Ondersteunende voedingsmiddelen en supplementen
Er zijn veel supplementen die ondersteunend kunnen zijn bij de genezing van Parkinson. Het belangrijkste is een detox-smoothie voor zware metalen. Chaga-paddenstoel is ook buitengewoon nuttig om binnen te halen. Het kan helpen bij het doden van virussen zoals Epstein-Barr diep in de lever. Veel van deze supplementen helpen bij het voeden en ondersteunen van neurotransmitters, wat van cruciaal belang is voor Parkinson-patiënten die een ernstige burn-out van neurotransmitters hebben doorgemaakt.
Hydratatie is essentieel als het lichaam te maken heeft met zware metalen. Probeer ‘s ochtends als eerste een groot glas citroenwater te drinken. Het citroensap verbetert het vermogen van het water om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en is ongelooflijk effectief in het reinigen van de organen.
RECEPT: ZWARE METALEN DETOX SMOOTHIE
- 2 bananen (optioneel)
- 2 kopjes wilde bosbessen
- 1 kopje koriander
- 1 kopje sinaasappelsap (optioneel)
- 1 theelepel gerstegras poeder
- 1 theelepel Spirulina poeder
- 1 handje Atlantische dulse (rood zeewier)
- Eventueel wat extra water om te blenderen.
Als een dunnere consistentie gewenst is, voeg tot 1 kopje water toe.
Vooruit gaan
Het belangrijkste om te onthouden als het gaat om Parkinson, is dat het niet hopeloos en uitzichtloos is met neurologische aandoeningen. Het is mogelijk om weer te gedijen door de stappen te nemen die nodig zijn om het lichaam door dit proces te ondersteunen. Het is erg belangrijk om je te concentreren op wat de symptomen zelf veroorzaakt en om deze hoofdoorzaak aan te pakken. Ik heb in de loop der jaren met veel patiënten samengewerkt die leden aan vreselijke tremoren en trillingen die ofwel volledig vrij waren van deze symptomen of de ernst ervan in de loop van de tijd aanzienlijk verminderden.
Geef niet op, blijf gewoon doorgaan met kleine stapjes en weet dat je lichaam altijd voor je vecht en altijd aan jouw kant staat!
In liefde en licht, Jack van Dijk († 27.04.2023), Orthomoleculair geneeskundige.
Na 5 intense weken van verminderde kracht, overleed mijn vader op 11 april 2023. Het was zeer waardevol dat ik de laatste uren met hem mocht en kon doorbrengen. Pa, rust uit na je strijd. Ik hou van je en ben je dankbaar voor de vele mooie momenten die we samen hebben beleefd. Herinneringen die niemand van ons af kan nemen.
Geef een reactie