Wat zie jij als je ’s ochtends in de spiegel kijkt?
Heb je weer eens niet goed geslapen omdat de stress van alledag je gedachten op hol heeft gebracht met als resultaat donkere kringen onder je ogen?
Wat als de donkere kringen niet alleen te wijten zijn aan een gebrek aan slaap en een constante metgezel worden? Wat is er dan gaande? Welke boodschap wil je lichaam vertellen?
De trigger kan bijvoorbeeld een relatief onschuldig ijzertekort zijn, maar het kan ook zijn dat je lever je iets wil vertellen. In dit geval, moet je donkere kringen niet te licht opvatten.
Luister aandachtig naar je lever
Donkere kringen of zelfs ingevallen ogen gedurende weken of maanden. Als het niet door een gebrek aan slaap is, is er een verborgen probleem: luisteren aandachtig naar wat je lever te vertellen heeft. Het kan namelijk een symptoom zijn van een uitgedroogde lever die giftig en vuil bloed creëert.
De huid onder de ogen is dun en als het bloed dat er doorheen stroomt zuurstofarm en vol gifstoffen zit kleurt de huid donker.
- Periorbitale hyperpigmentatie, beter bekend als donkere kringen, zijn donkere verkleuringen onder de ogen die veroorzaakt kunnen worden door verschillende factoren zoals vermoeidheid, stress, genetische aanleg of een veranderde melanineproductie. Deze verkleuring onder de ogen wordt veroorzaakt door een verhoogd aantal melanocyten (melanocyten zijn huidcellen in de buitenste laag van je huid) en een verhoogde activiteit van melanine in de huid
- Wallen onder de ogen, ook bekend als dermatochalasis, zijn wallen of bobbels onder de ogen die kunnen ontstaan door leeftijd gerelateerde huid- en weefselveranderingen, vochtophoping of slaapgebrek. Ze worden veroorzaakt door de afbraak van collageen en elastine in de huid en door verminderde circulatie en lymfedrainage.
Er kunnen verschillende niveaus en soorten van gifstoffen en andere vervelende aanwezigheden zijn die voor onrust van de lever zorgen. Sommige van deze ‘onruststokers’ kunnen donkere kringen laten verschijnen en andere kunnen vanuit de lever in de bloedbaan terechtkomen zonder donkere kringen te creëren (en in plaats daarvan andere klachten veroorzaken).
Wanneer de lever traag is, stagneert, onrustig is en niet optimaal presteert, kan de lever een hele cocktail van oude en nieuwe onruststokers vrijgeven die op hun beurt kunnen bijdragen aan vlekken onder je ogen, bijvoorbeeld:
- Geneesmiddelen, zelfs als je ze momenteel niet gebruikt, kunnen medicijnen die je jaren geleden hebt ingenomen en die je lever destijds heeft opgeborgen, nu in de bloedbaan terechtkomen
- Giftige en/of zware metalen kunnen ook een langdurige schaduw onder de ogen creëren
- Residuen van verschillende pesticiden die gebruikt zijn op groente en fruit
- Blootstelling aan benzine en andere aardolie(producten), denk hierbij ook aan lippenbalsem, vaseline en andere cosmeticaproducten
- Oplosmiddelen en conventionele huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
Wat als kringen onder je ogen niet onschuldig zijn?
Kringen onder de ogen zijn meestal een onschuldig cosmetisch probleem. Maar soms is het een signaal van je lever dat er iets mis is. Luister naar je lichaam en vraag jezelf af: “Wat wil mijn lever mij vertellen?”. Afvalstoffen, gifstoffen (toxines), die het lichaam niet meer kan verwijderen, zetten zich af in de vaten onder de ogen.
Of het gele pigment bilirubine, dat vaker in het bloed voorkomt bij leverziekten (zoals hepatitis), schijnt door de bloedvaten – opvallend door de dunne huid – onder de ogen. Hepatitis wordt daarom ook wel geelzucht genoemd. In het algemeen is hepatitis een ontsteking van de lever. Er is sprake van chronische hepatitis als deze al langer dan zes maanden duurt. Heb je permanent last heeft van donkere kringen onder je ogen, dan raad ik je aan om toch langs de huisarts te gaan om de medische oorzaak vast te stellen.
Welke andere symptomen kunnen wijzen op een leveraandoening?
Maar voordat je in paniek naar de dokter rent, mag je nagaan of er andere symptomen zijn die op een leveraandoening kunnen wijzen. Naast sterk verkleurde donkere kringen onder de ogen, kunnen ook de volgende symptomen opduiken:
- Constante vermoeidheid en moeheid
- Blijvende concentratiestoornissen
- Vervelende jeuk
- Aanhoudend verlies van eetlust
- Sterke gewichtsschommelingen
- Gevoel van druk in de rechter bovenbuik
- Kleikleurige stoelgang
- Bier bruine urine
Wat maakt mijn lever ziek?
Het goede nieuws is: je lever is een zeer robuust orgaan. Maar zelfs het krachtige ontgiftingscentrum van je lichaam heeft helaas zijn grenzen. De lever kan beschadigd raken door de volgende oorzaken:
- Hepatitis virussen
- Overgewicht
- Gifstoffen zoals medicijnen en alcohol
- Metabole ziekten
- Auto-immuunziekten
Als je vermoedt dat je lever ziek is, is een gedetailleerd bloedonderzoek door een arts van essentieel belang.
Wat zijn leverziekten?
Leverziekte is ‘s werelds grootste gezondheidsprobleem. Alleen al in Nederland lijden meer dan 300 duizend mensen aan een acute of chronische leverziekte (bron NLV). Het is raadzaam hier snel te handelen. De volgende leverziekten komen voor:
- Hepatitis (geelzucht): Er zijn verschillende vormen van hepatitisvirussen die tot leverontsteking kunnen leiden
- Cholangitis: Dit is een ontsteking van de galwegen. Het kan worden veroorzaakt door obstructie van de galwegen door galstenen, stenose, tumoren of aantasting door parasieten
- Acuut leverfalen: Een zeldzame maar levensbedreigende aandoening die wordt gekenmerkt door acuut leverfalen en hepatische encefalopathie
- Tumoren: De meest voorkomende kwaadaardige tumoren van de lever zijn uitzaaiingen van darm-, maag-, pancreas-, borst- of longkanker. De meest voorkomende goedaardige levertumor is hemangioom, een nieuwe vorming van bloedvaten in de lever
- Echinococcosis: Het wordt veroorzaakt door een lintwormbesmetting die een ernstige leverziekte kan veroorzaken
- Leververvetting: Dit is wanneer steeds meer vet wordt opgeslagen in de levercellen. Onderzoekers zeggen dat ongeveer 20 tot 30 procent van de bevolking in de westerse geïndustrialiseerde landen lijdt aan niet-alcoholgerelateerde leververvetting als gevolg van slechte eetgewoonten en te weinig lichaamsbeweging.
Maar alcohol kan ook een trigger zijn! Een vette lever kan op zijn beurt diabetes veroorzaken - Alcoholschade aan de lever: Wordt veroorzaakt door het toxische effect van alcohol en zijn afbraakproducten. Toxines manifesteren zich eerst als leververvetting. Later kunnen ze leiden tot alcoholische hepatitis of zelfs levercirrose
- Levercirrose: Het is het laatste stadium van leverbeschadiging. In het begin wordt dit merkbaar door een geleidelijke toename van het bindweefsel (fibrose), waaruit zich later zogenaamde cirroseknobbels kunnen vormen.
Welk dieet voorkomt leverziekte?
Een vetrijk/eiwitrijk dieet helpt niet. Een hoog vetgehalte in het bloed veroorzaakt een lager zuurstofgehalte in het bloed, wat kan leiden tot chronische lichte uitdroging en bloedverdikking. Een goede dagelijkse hydratatie kan helpen vuil bloed op te ruimen en de lever net genoeg te verbeteren zodat de cirkels verdwijnen, samen met het opruimen van alle onruststokers die je lever traag maken alsook je bloed vuil en dik maken.
Om je lever van nature te versterken en hem tegen ziekten te beschermen, kun je veel doen met de juiste voeding. De volgende voedingsmiddelen zijn als een vakantie voor je lever:
- Grapefruit: Versterkt de algemene gezondheid van de lever
- Knoflook: Bevordert de ontgifting van de lever
- Groene thee: Verwijdert het vet in de lever
- Linzen: Bevordert de afbraak van ammoniak
- Kool: Neutraliseert de gifstoffen in het lichaam
- Tomaten: Zuiveren de lever, haal vooraf wel de pitjes en het vocht eruit!
- Avocado: Bevordert de regeneratie van je lever
- Citroensap: Bevordert de darm- en galfunctie
Hoe je met succes donkere kringen kunt bestrijden
Gelukkig wijzen donkere kringen slechts zelden op een ernstige leverziekte. Meestal is het probleem vooral cosmetisch van aard en kan het worden verholpen door een evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, diverse huismiddeltje en, bovenal, de juiste zorg.
Huismiddeltjes effectief tegen donkere kringen:
Iedereen heeft er af en toe last van. Geen wonder: het gebeurt zo snel! Zodra je lijdt aan slaaptekort of te veel negatieve stress hebt gehad in je dagelijks leven, wordt je blik in de spiegel snel vertroebeld.
Kringen en wallen verschijnen onder je ogen. En niemand houdt daar echt van!
Gelukkig zijn er doeltreffende hulpmiddelen om van de ontsierende schaduwen onder je ogen af te komen.
Het belangrijkste is dat de donkere kringen snel verdwijnen en de gevoelige huid rond je ogen kalmeren!
Komkommers
Dankzij het hoge vochtgehalte van 97 procent is de komkommer niet alleen een gezond bestanddeel van rauwkost, maar ook een populaire schoonheidsbooster voor het gezicht! En dat, vooral wanneer gekoeld. Het water in de komkommer zorgt samen met Vitamines B, C en K, alsmede ijzer en kalium de huid snel en betrouwbaar strakker te maken en die vervelende donkere kringen lichter te maken. Om dit effect te bereiken, snijdt je de komkommer in dunne plakjes en leg je ze ongeveer 30 minuten in de koelkast. Leg ze dan op je gesloten ogen gedurende tien minuten. Dit zal snel wallen verminderen!
Komkommersap + citroensap
Als plakjes komkommer niet werken, probeer dan gelijke delen komkommer en citroensap te mengen en gebruik dan een watje om het op de kringen onder je ogen aan te brengen. (zorg ervoor dat je GEEN citroensap in je ogen krijgt!). Laat de oplossing 15 minuten op je huid zitten en spoel daarna af met warm water.
Rozenwater
Rozenwater ruikt niet alleen fantastisch, het kan ook de vermoeide huid kalmeren en verjongen. Net als komkommer is het een mild samentrekkend middel, dus het kan als huidtoner werken. Week een katoenen make-up verwijderpad een paar minuten in rozenwater en laat de geweekte make-up pads vervolgens op je GESLOTEN oogleden rusten. Herhaal dit tweemaal daags voor ongeveer 15 minuten.
Aardappelen
Aardappelen bestaan hoofdzakelijk uit koolhydraten. Op het eerste gezicht klinkt dit niet als schoonheidsvoedsel – maar dat is het wel, vooral als het gaat om donkere kringen! De mix van waardevolle mineralen en een hoog gehalte aan vitamine B en C heeft een verhelderend effect. Om dit toe te passen, snijdt je een rauwe aardappel in zo dun mogelijke schijfjes en deze leg je gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten op je gesloten ogen. Vanwege het kleverige zetmeel is het raadzaam de huid rond de ogen daarna met koel water af te spoelen.
Kokosolie
Kokosolie is over het algemeen een echte insider tip in de beauty sector! Kokosolie geeft de gestreste huid een rijke verzorging en bevordert tevens de regeneratie en ontspanning van het weefsel, maakt rimpels glad en maakt de huid aangenaam soepel. Je kunt de olie zachtjes met je vingertoppen in de huid masseren en laten inwerken. Herhaal dit proces twee tot drie keer per dag tot de donkere kringen zijn verdwenen.
Citroenen en tomaten
Tomaten bevatten veel lycopeen, een stof die uitstekend is voor je cardiovasculaire gezondheid, gezichtsvermogen en je huid. Lycopeen kan helpen een zachtere, soepelere huid te creëren en de verschijning van donkere kringen onder de ogen te verminderen.
Citroenen en tomaten zijn ook een goed team in de strijd tegen donkere kringen. De mix van citroen en tomatensap levert de huid veel vitamine C. De antioxidant stimuleert ook de bloedsomloop, verbetert de zuurstoftoevoer naar de huid en maakt de huid rond de ogen geleidelijk helderder. Bovendien wordt de gevoelige oog zone beschermd tegen schadelijke milieu-invloeden, wat ook een positief effect heeft op de jeugdigheid van de huid. Het voortijdige verouderingsproces wordt afgeremd.
Het werkt zo:
- meng een lepel vers tomatensap met een paar scheutjes vers geperst citroensap
- breng dit voorzichtig met je vingers aan op de donkere kringen onder je ogen
- zorg ervoor dat het zure sap niet in je ogen komt. Het brandt!
- na ongeveer tien minuten, spoelen met veel water.
Een smakelijk mengsel van tomatensap, citroensap en muntblaadjes om dagelijks te drinken zal ook helpen je algehele gezondheid en je huid te verbeteren.
Sinaasappelsap
Omdat sinaasappelsap veel vitamine A en C bevat, kan het donkere kringen onder je ogen helpen verwijderen. Voeg een paar druppels glycerine toe aan het sinaasappelsap en laat een wattenschijfje of make-up pad weken om het daarna op de huid onder de ogen aan te brengen. Je profiteert van de voordelen van de vitamines van sinaasappel en van de natuurlijke glans die glycerine aan je huid geeft.
Groene thee
Groene thee doet wonderen tegen donkere kringen: De cafeïne die het bevat bevordert de bloedsomloop en heeft een decongestivum effect omdat het de bloedvaten effectief samentrekt. Dit vermindert de klassieke tekenen van een gespannen, vermoeide oog zone.
Het werkt zo:
- twee theezakjes licht bevochtigen
- 30 minuten in de koelkast laten koelen
- leg vervolgens de theezakjes op je ogen en druk lichtjes aan
- laat ongeveer 10 tot 15 minuten inwerken
- reinig de huid daarna met koel water.
Kwarkmasker
Een zelfgemaakt kwarkmasker ( of van hüttenkäse) kan ook helpen:
- meng de kwark ( of hüttenkäse) met eiwit en breng dit voorzichtig aan op de oogcontouren
- het geheel heeft een verkoelend en zwelling verminderend effect
- na ongeveer 20 minuten kan het mengsel met lauw water worden afgewassen.
Vitamine E-olie
Vitamine E helpt het effect van vrije radicalen te bestrijden die tekenen van veroudering zoals rimpels veroorzaken. Breng ‘s avonds voordat je naar bed gaat een druppel olie (een beetje is voldoende) aan op je donkere kringen onder de ogen en masseer deze zachtjes in de huid. Laat dit een nacht op je huid liggen en spoel het ‘s morgens af met lauw warm water.
Kurkuma
Nog een krachtig, natuurlijk antioxidant en ontstekingsremmend middel. Kurkuma minimaliseert donkere kringen. Meng wat kurkumapoeder met ananassap tot een dikke pasta. Breng dit mengsel aan op de kringen onder je ogen en laat het ongeveer 10 minuten intrekken voordat je een zachte, warme en vochtige doek gebruikt om de pasta voorzichtig te verwijderen. Oefen deze routine één keer per dag.
Koffie
Cafeïne bevordert de doorbloeding van de huid, dus je kunt afgekoelde koffie zachtjes op je gesloten oogleden kloppen. Na 10 minuten spoelen met koel water.
Je kunt de kringen onder je ogen weg eten!
Sommige voedingsmiddelen kunnen snel en doeltreffend van binnenuit helpen. Donkere kringen onder de ogen kunnen dus op lange termijn onder controle worden gehouden met een evenwichtige, gezonde voeding. Donkere kringen onder de ogen en onaangename wallen leiden vaak tot verschillende deficiëntieverschijnselen, bijvoorbeeld ijzertekort.
Voor een mooie teint moet je goed eten met veel voedingsstoffen zoals ijzer, zink en vitaminen.
Ik raad de volgende anti donkere kringen voedingsmiddelen aan voor je dieet:
- Fruit (blauwe bessen zijn het beste)
- groenten (komkommers, spinazie, rode biet)
- waardevolle kruiden (chicorei, heemst, mariadistel, salie, peterselie, paardenbloem, tijm)
- volle granen (havermout, volkorenbrood)
- eiwitten (mosselen, biefstuk, peulvruchten)
- noten (amandelen).
Kringen onder je ogen door een ijzertekort
Wat heeft een ijzertekort eigenlijk te maken met donkere kringen onder de ogen?
IJzer is een belangrijk bestanddeel van het rode bloedpigment hemoglobine. Het transporteert zuurstof door het bloed.
Ernstig ijzertekort leidt tot een tekort aan zuurstof in het bloed, wat niet alleen chronische vermoeidheid, moeheid, gebrek aan concentratie en humeurigheid veroorzaakt, maar ook ontsierende schaduwen onder de ogen, waardoor je er moe en niet bepaald gezond uitziet. De reden is dat het gebrek aan zuurstof het bloed donkerder maakt. Overigens kan een tekort aan het spoorelement zink ook leiden tot donkere kringen onder de ogen.
Wat je moet weten over ijzer:
Een ijzertekort veroorzaakt niet alleen lelijke donkere kringen onder je ogen. Het brengt ook enkele andere symptomen met zich mee: het maakt je voortdurend lusteloos en veroorzaakt problemen om in slaap te vallen ondanks de constante vermoeidheid. IJzertekort kan de reden zijn waarom je ondanks lichaamsbeweging en diëten niet afvalt, want in deze toestand van tekort slaat de stofwisseling alles op wat ze nodig heeft om te overleven – ook ongewenst vet.
Vooral vrouwen hebben vaak last van ijzertekort. Laat ik uitleggen waarom ijzer zo belangrijk is voor je lichaam:
- IJzer maakt je mooi: Tekenen van ijzertekort zijn, naast de bekende donkere kringen onder de ogen, broze nagels, dof haar en soms zelfs haaruitval. Bovendien zijn je mondhoeken gebarsten, is je huid droog en zie je er ongezond bleek uit.
- IJzer drukt de stemming: Het heeft ook een grote invloed op je mentale toestand. Omdat constante vermoeidheid en lusteloosheid bij een ijzertekort vaak leiden tot depressieve stemmingen en algehele ongelukkigheid. Voordat je aan jezelf gaat twijfelen en misschien zelfs anti-depressiva gaat slikken, kijk eens wat het ijzergehalte in je bloed te zeggen heeft. Want als je genoeg ijzer in je bloed hebt, ben je meteen evenwichtiger en gelukkiger!
- IJzer verhoogt het libido: Uit een Poolse studie bleek dat een ijzertekort zelfs leidt tot lusteloosheid in bed. Overigens: vooral vrouwen met hevige menstruatiebloedingen hebben vaak een tekort, omdat zij eenmaal per maand veel bloed verliezen en ook ijzer, dat niet zo snel weer kan worden opgenomen. Als je genoeg ijzer in je lichaam hebt, heb je automatisch meer zin in seks!
- IJzer maakt je krachtig: Als een ijzertekort te lang onbehandeld blijft, kan het op lange termijn tot bloedarmoede leiden. Als de productie van rood bloedpigment beperkt is, leidt dit ook tot te weinig rode bloedcellen. Het lichaam schakelt dan onmiddellijk over op de spaarstand en zorgt zo ongeveer voor de vitale processen. De prestaties bij andere activiteiten, zoals sport, worden aanzienlijk minder. Het verhaal van Popeye was dus niet zomaar verzonnen!!
Hoe herken je een ijzertekort?
Maar hoe weet je eigenlijk dat je misschien een ijzertekort hebt? Stel jezelf deze vragen! Als je op meer dan drie van deze vragen “ja” antwoordt, ga dan voor de zekerheid even langs bij de dokter en laat een bloedtest doen
- Zijn je nagels broos of lang gegroefd?
- Heb je last van haaruitval?
- Heb je gescheurde mondhoeken?
- Vind je het moeilijk om je te concentreren?
- Voel je je vaak uitgeput en lusteloos?
- Heb je ‘s avonds of ‘s nachts de behoefte om je benen te bewegen omdat ze vreemd of zwaar aanvoelen?
- Heb je de laatste tijd geen zin in seks?
- Heb je het gevoel dat er niets gebeurt in je ontwikkeling?
- Heb je vaak last van kortademigheid of hartkloppingen tijdens lichamelijke inspanning?
Welke voedingsmiddelen bevatten veel ijzer?
De volgende voedingsmiddelen bevatten veel van dit belangrijke spoorelement:
- Spinazie
- Noten
- Pompoenpitten
- Havermout
- Volkoren brood
- Tofu
- Peterselie
- Peulvruchten
- Biefstuk en rood vlees
- Zwarte pudding
- Lever
- Mosselen
Slecht nieuws voor veganisten: in principe kan ons lichaam ijzer beter opnemen uit dierlijke producten. Als er eenmaal een ijzertekort is, duurt het enkele weken of zelfs maanden voordat de waarden weer in de groene zone zijn, zelfs bij een hoge ijzerinname.
Capsule of infuus tegen ijzertekort?
Bij een licht tot matig tekort is het raadzaam om naast een evenwichtige voeding, capsules in te nemen. Het is echter belangrijk hoogwaardige producten te gebruiken die het ijzer in de darm vrijmaken. Het zou totaal nutteloos zijn in de maag. Het is beter hier niet op te beknibbelen en voor duurdere producten te gaan.
Let op: Er kunnen nog steeds onaangename bijwerkingen optreden, zoals misselijkheid, diarree of constipatie! De absorptie van ijzer via capsules kan ook worden geremd door bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten of zwarte thee. Deze moeten dus vermeden worden tijdens het innemen van de capsules.
Professionele tip: Vitamine C daarentegen verhoogt de absorptie! Als je een ernstig ijzertekort hebt, moet je meteen naar de dokter voor een ijzerinfuus. IJzerinfusen werken snel en efficiënt omdat het ijzer direct in het bloed wordt opgenomen zonder verloren te gaan. Dit is op zich niet gevaarlijk, maar in zeer zeldzame gevallen kan het leiden tot allergische reacties.
Donkere plekken onder ogen door atopie
In het meest onschuldige geval wijzen donkere plekken een allergische aanleg (de zogenaamde atopie). Dit gaat vaak gepaard met een dubbele ooglidplooi en een bleke tot grijzige huidskleur.
Een dermatoloog kan meestal zonder nader onderzoek, op het eerste gezicht herkennen en bepalen of neurodermitis, allergische astma of hooikoorts de klachten veroorzaakt.
Zwarte kringen kunnen ook een teken zijn van nierfalen, schildklierproblemen of bloedarmoede.
Heb ik mijn donkere kringen geërfd van mijn ouders?
Ook dat is een mogelijke oorzaak. Helaas zijn zwarte kringen onder de ogen vaak gewoon aangeboren. In sommige families is de huid rond de ogen over het algemeen donkerder gepigmenteerd dan de rest van de gezichtshuid. Een zorgvuldige blik op de gezichten van je familieleden kan dit vaak snel verduidelijken. Dit type van donkere kringen heeft niets te maken met de individuele levensstijl, maar is gewoon aangeboren.
Hoe kan ik de zwarte kringen onder mijn ogen tegengaan?
Als donkere kringen niet erfelijk zijn, kan een gezonde levensstijl een heel eind komen in de strijd! Als je minimaal 40ml per kilogram lichaamsgewicht drinkt per dag, ongeveer 6 tot 8 uur slaapt, regelmatig in de frisse lucht beweegt, gezond eet en stress vermindert, trakteer je je huid op een echte schoonheidskuur. Helaas verraadt de tere huid rond de ogen onmiddellijk of je gezondigd hebt.
Wat maakt de oog zone zo speciaal?
Waarom is de huid van het oog zo veeleisend?
Met slechts 0,5 mm is ze dunner dan welk ander deel van de huid op het lichaam! Bloedvaten schijnen daardoor makkelijker door. Ook veelvuldige bewegingen, zoals met de ogen knijpen, lachen of knipperen, belasten dit deel van de huid.
Kringen onder de ogen, wallen onder de ogen of ontsierende kraaienpootjes kunnen daardoor snel ontstaan. En maken dat we er moe en lusteloos uitzien. De frisse blik is weg als je diepe zwarte kringen onder je ogen laat zien.
Wat zijn wallen onder de ogen eigenlijk?
De impopulaire wallen onder de ogen ontstaan wanneer de door het verouderingsproces verzwakte huid verslapt en een zakje onder de oogleden vormt. Hierdoor glijdt het vetweefsel onder de ogen naar beneden en vult dit zakje op. Overtollig vocht kan zich ook in het lichaam ophopen, waardoor de oogleden er nog gezwollen en hangend uitzien. Donkere kringen en een verkleurde huid rond de ogen maken het probleem nog groter, omdat ze de wallen er nog erger doen uitzien.
Soms kunnen wallen onder de ogen, ondanks alles, ook een symptoom zijn van een serieuze ziekte. Wallen onder de ogen vallen trouwens meestal ‘s morgens meer op dan ‘s avonds, omdat zich ‘s nachts meer vocht ophoopt onder de verslapte huid.
Wat veroorzaakt wallen onder de ogen?
De belangrijkste oorzaak van wallen onder de ogen is het natuurlijke verouderingsproces. Naarmate je ouder wordt, neemt het collageen in je huid, bindweefsel en spieren af. De lage concentratie collageen leidt er uiteindelijk toe dat de huid en de onderliggende spieren geleidelijk aan tonus en elasticiteit verliezen. Dit is vooral merkbaar rond de ogen omdat de huid daar uiterst dun is.
Andere factoren die tot het ontstaan van wallen onder de ogen leiden, zijn bijvoorbeeld het vasthouden van water of chronische ziekten zoals schildklieraandoeningen, allergieën, infecties, of stress en vermoeidheid door slaaptekort.
Alcohol en roken kunnen ook wallen onder de ogen veroorzaken. Genetische aanleg speelt eveneens een zeer belangrijke rol als het gaat om wallen onder de ogen. Als de zwelling pijnlijk of rood is en zelfs jeukt zou kunnen zijn van een ontsteking.
Eerste hulp voor wallen onder de ogen!
Als ze erfelijk zijn of te wijten aan de levensstijl, is er veel wat je zelf kunt doen. Hier zijn mijn beste tips tegen wallen onder je ogen!
Zorg voor genoeg slaap: Als je iets goeds voor je huid wilt doen, moet je gemiddeld 6 tot 8 uur per dag slapen! Slaapgebrek is een veel voorkomende oorzaak van wallen onder je ogen.
Doe je hoofd omhoog: Een bijzonder goede truc in de strijd tegen vervelende wallen onder je ogen is het hoofd ‘s nachts in een iets verhoogde positie te leggen, zodat zich geen vocht kan ophopen in de oog zone!
Drink niets voor je naar bed gaat: Om dit nog meer te ondersteunen, is het beter om niets te drinken vlak voor je naar bed gaat. Overdag voldoende drinken is echter heel belangrijk: liefst 40 milliliter per kilogram lichaamsgewicht per dag!
Een zoutarm dieet: Te veel zout is vergif als het gaat om wallen onder je ogen. Het bevordert het vasthouden van lelijk water in je lichaam, wat een veel voorkomend probleem is.
Kompressen: Leg een koele, vochtig kompres (gastendoekje) op je ogen. Het is het beste om enigszins rechtop te zitten terwijl je dit doet.
Komkommerschijfjes: Of koude, vochtige theezakjes op je ogen kunnen ook helpen om de zwelling te verlichten.
Houd allergiesymptomen onder controle: Omdat allergieën vaak wallen onder de ogen veroorzaken, is het verstandig dat je de symptomen onder controle houdt door triggers te vermijden.
Conclusie: 5 meest voorkomende oorzaken van wallen en kringen onder je ogen
- Oorzaak 1: Vermoeidheid
Je kampt al een tijdje met een slaaptekort, door je zorgen te maken, te piekeren, onzekerheden, ….. Een gemiddeld persoon heeft minstens 7u slaap nodig. Je huid wordt vaak bleker en valer, waardoor je onderliggende bloedvaten duidelijker te zien zijn. Bovendien houdt het vetweefsel onder de ogen meer vocht vast dan normaal. - Oorzaak 2: Erfelijkheid
Heb je bijna altijd donkere kringen rond de ogen, dan is het misschien erfelijk of genetisch bepaald. Erfelijkheid kan ervoor zorgen dat de huid rondom je ogen veel dunner is dan bij anderen en daardoor is de huid rondom de ogen ook doorzichtiger. Je bloedvaten worden beter zichtbaar en dat geeft een blauwe schijn. - Oorzaak 3: Verkeerde voeding
Donkere kringen kunnen het gevolg zijn van bloedarmoede. Bloedarmoede is dan weer een gevolg van een vitaminetekort. Vitaminetekort? Welke dan? Het gaat vooral om de vitaminen B6, B12, C, en K en het mineraal ijzer. Je huid wordt bleker door een vitamintekort, waardoor je wallen en kringen ook extra zullen opvallen. Teveel zout kan ook zorgen voor een vochtophoping.
TIP: Eet voedingsmiddelen die vitaminen B6, B12, C, en K bevatten, alsook veel kalium en ijzer.
Welke voedingsmiddelen zijn dit dan?
Vit B6: Wateroplosbare vitamine en zorgt voor je weerstand en spijsvertering, alsook zorgt het voor een goede werking van je zenuwstelsel en voor de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B6 vind je in zonnebloempitten, pistachenoten, lever, zilvervliesrijst, ansjovis, kalkoen, forel, zalm, haring, hazelnoot, walnoten, kip, mais, avocado en banaan.
Vit B12: Is een wateroplosbare vitamine en voorkomt bloedarmoede. Vitamine B12 vind je onder andere in melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren, maar ook in plantaardige producten zoals zeewier en algen.
Vit C: Is een wateroplosbare vitamine en zorgt voor een gezonde huid. Groente en fruit met veel vitamine C zijn onder andere koolsoorten, citrusfruit, rode vruchten zoals bessen, aardbeien, kiwi’s, rode paprika
Vit K: Is een vetoplosbare vitamine en is belangrijk voor de bloedstolling. Je vindt het in groene bladgroenten, plantaardige oliën, kaas, ei, kip.
IJzer: Is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de weefsels en dus ook naar onze huid. Ijzerrijke producten zijn spinazie, biefsteak, kikkererwten, kabeljauw, brood.
Kalium: Voor het handhaven van een normale bloeddruk. Bijna in alle voedingsmiddelen zoals groenten, brood, zuivel en vleeswaren. Maar let op: bij koken gaat Kalium verloren.
- Oorzaak 4: Te weinig water
Donkere kringen zijn eigenlijk vochtophopingen onder je ogen. Wanneer je te weinig water drinkt geraakt je lichaam uit balans. Dit kunnen we opmerken doordat onze urine te geel ziet, die zou eigenlijk heel licht van kleur moeten zijn. Wanneer we te weinig water drinken zal dit je nierafscheiding verslechteren en dat kan zorgen voor donkere kringen. - Oorzaak 5: Alcohol, sigaretten
Donkere kringen kunnen ook veroorzaakt worden door alcohol en sigaretten. Alcohol onttrekt vocht aan onze huid, het lijkt alsof we beter slapen, maar dat is absoluut niet het geval. Roken zorgt voor een slechtere kwaliteit van de bloedvaten en een hogere bloeddruk.
Met warme harte groet,
andersdanandersmassage
Léon van Rijswijk
Brigitte Torcque says
Dank je wel een heel duidelijk artikel. Waar vind je informatie waar je wat mee kan? Hier dus.
Ik kom zeker terug om meer te lezen.